بخشی از مقاله

چکیده:

راه اندازی یک کسب و کار در نگاه اول شاید ساده به نظر برسد اما نکته مهم در آغاز یک فعالیت ،برنامه ریزی صحیح و استفاده از تکنولوژی مرتبط با آن و همچنین بهره وری از فناوری های جدید بر پایه دانش روز است . سازماندهی و هماهنگ کردن عوامل موثر در سازمان با تکنولوژیها و فناوریها مهمترین عامل موفقیت یک سازمان است.لازمه مدیریت صحیح یک تجارت یا یک کسب و کار ،اتخاذ تصمیمهای درست و به موقع و هدایت مجموعه یک سازمان به سمت پیشرفت و در نهایت سوددهی ،استفاده از فناوریها در تکنولوژی مرتبط با آن می باشد . در این مقاله به تجارت الکترونیکی یا تجارت در فضای مجازی خواهیم پرداخت و با معرفی سیستمهای هوش تجاری و بیان قابلیتهای آن ،اثرات استفاده از آن را در تجارت الکترونیکی بررسی خواهیم کرد. در این مبحث، مزایای استفاده از سیستمهای هوش تجاری در تجارت الکترونیکی را بیان خواهیم نمود و به ضرورت استفاده از این سیستمها برای اتخاذ تصمیمات صحیح و به موقع توسط مدیران ،کنترل و نظارت دقیقتر سازمان توسط آنها ،پیروز شدن بر رقبا ،توانایی برقرار کردن ارتباط صحیح و مفید با مشتریان ،همچنین کاهش خطرات احتمالی در این نوع تجارت ،پیشگیری از وقوع تقلبهای الکترونیکی و برقرار نمودن امنیت در مبادلات مالی خواهیم پرداخت.

کلید واژگان : هوش ،تجاری ،الکترونیک ،مدیریت ،مجازی ،تجارت

مقدمه :

در دنیای امروزی استفاده از تکنولوژی های گوناگون در سازمانها برای پیشرفت و موفقیت سازمان لازم و ضروری می باشد و استفاده و به کارگیری از تکنولوژی الکترونیکی بی شک یکی از این موارد می باشد . تجارت در فضای مجازی یا همان تجارت الکترونیک نوعی کسب و کار می باشد که به دانش خاصی نیاز دارد و آن آشنایی با فضای مجازی و مهارت در استفاده از روشهایی است که باعث موفقیت در این نوع کسب و کار می شود . تجارت در فضای مجازی با تجارت در دنیای واقعی بسیار متفاوت است و خطرات و ضررهای بیشتری آن را تهدید می کند لکن با عدم آگاهی از دانش لازم نمی توان کسب و کار موفقی در فضای مجازی به راه انداخت . در این راستا سیستمهای هوشمند تجاری می توانند کمک شایانی به گسترش و رونق تجارت الکترونیکی نمایند و با وارد شدن در تمامی بخشهای این تجارت راه را برای پیشرفت آن باز کنند . با وارد نمودن اطلاعاتی جامع و کامل از تمامی ابعاد فعالیت به این سیستم و استفاده از تحلیلها و گزارشات این سیستمها ،رهبران سازمان می توانند تصمیمات صحیحی را جهت راندن مجموعه فعالیتها به سوی موفقیت اتخاذ نمایند . در این مبحث با تحقیق و پژوهش در مطالب علمی به روش علمی ترویجی به تعریف ماهیت تجارت الکترونیکی و هوش تجاری و توضیح ارتباط آنها با یکدیگر ،اثرات وارد شدن هوش تجاری در تجارت الکترونیک را بررسی خواهیم کرد و برای پرسشهای زیر پاسخی خواهیم یافت .

- 1 تجارت الکترونیکی چه نوع تجارتی است ؟

- 2 سیستمهای هوش تجاری چگونه عمل می کنند ؟

- 3 سیستمهای هوش تجاری چه تاثیری در تجارت الکترونیک می توانند داشته باشند ؟

تعریف تجارت الکترونیکی:

تجارت الکترونیکی تجارتی است بر مبنای به کارگیری تکنولوزیهای الکترونیکی که مهمترین ابزارهای این تکنولوژی کامپیوترها، شبکه ها و اینترنت می باشد . در این نوع کسب و کار مکان فعالیت محیط مجازی می باشد و تمامی فعالیتهای لازم اعم از تاسیس یک فروشگاه مجازی ،نحوه ارائه محصولات و خدمات ،تبلیغات ،بازاریابی و ارتباط با مشتریان و ارائه خدمات به آنها ،چگونگی اجرای استراتژیهای فروش و قیمت گذاری ،شناخت و بررسی استراتژیهای رقبا و پیشی گرفتن از آنها ،یافتن و شناختن طرفهای تجاری - فروشندگان و خریداران - مورد اطمینان و پیاده سازی سیستمهای مبادلات مالی ایمن و مطمئن باید در یک محیط مجازی صورت می پذیرد و مدیریت شود.

تعریف هوش تجاری:

هوش تجاری فرایندی است که به مدیران کمک می کند تا در سازمان خود بهترین تصمیمها را بگیرند ،در یک زمان تمام سیستم را تحت نظارت و کنترل داشته باشند . کاستیها و تهدیدهای سیستم خود را در هر لحظه شناسایی کنند و بهترین راه حل را نیز در همان لحظه در اختیار داشته باشند . پیاده سازی سیستم هوش تجاری در یک سازمان این امکان را میسر می سازد تا یک مدیر بتواند در هر لحظه روند پیشرفت سازمان خود را زیر ذره بین مشاهده نماید و در نتیجه بتواند سازمان خود را از خطرات پیش بینی نشده و ناگهانی تجات بخشد و همواره آنرا در مسیر پیشرفت و موفقیت هدایت نماید.

چگونگی عملکرد سیستمهای هوش تجاری:

عملکرد سیستمهای هوش تجاری اینگونه است که این سیستمها پس از دریافت اطلاعات همه جانبه سازمان اعم از اطلاعات درونی و بیرونی به عنوان داده ها با استفاده از قوانین ریاضی به تجزیه و تحلیل داده ها می پردازد که این تحلیل ها شامل طبقه بندی و خوشه بندی اطلاعات ،آنالیزهای آماری ،پیش بینی های ریاضی ، تحلیل های هوشمند مبتنی بر شبکه ها و الگوریتمها می باشد.پس از بررسی و آنالیز داده ها این سیستم بنابر درخواستی که کاربر از آن دارد قادر به ارائه انواع گزارشات خاص می باشد که در قسمتهای مختلف یک سازمان مانند بخش مالی ،بخش فنی ،بخش ارتباط با مشتریان ،بخش بررسی کیفیت محصول ،بخش تبلیغات ،بررسی منابع مورد نیاز و مقدار موجودی انبارها و تجهیزات ،منابع انسانی و غیره می تواند مورد استفاده مدیران جهت اتخاذ بهترین تصمیمها جهت هدایت سازمان به سوی موفقیت قرار بگیرد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید