بخشی از مقاله

چکیده:

فراشناخت یکی از تازه ترین شعارهای روز در روان شناختی تربیتی است. مهارتهای فراشناختی به افراد کمک میکند تا خود را با موقعیتهای جدید سازگار کنند و برپیشرفت خود نظارت داشته باشند. راهبرد شناختی برای رسیدن به اهداف وراهبرد فراشناختی به منظور دستیابی به اهداف مورد استفاده قرار میگیرند. مشاوران بیش از دیگرمتولیان تعلیم وتربیت به بهره گیری از الگوها و تحقیقات فراشناختی نیازمند هستند.

استفاده مشاوران از مدلهای فراشناختی، کارایی آنهارا در کمک به دانش آموزان بسیار بیشتر خواهد کرد. فلاول میگوید: فراشناخت به معنی " دانش درباره ی شناخت، فرایندهای شناختی وهر آنچه مربوط به آن است وهم چنین به معنی بازبینی، تنظیم، و ارزیابی فعالانه فعالیتهای شناختی است". فلاول فراشناخت را به سه دسته تقسیم میکند: - دانش فراشناختی شخص - دانش فراشناختی تکلیف – دانش فراشناختی راهبردها.

شیوه های کمک به دانش آموز در فراشناخت:

-1 به دانش آموز کمک باید کرد تادرک کنند که فعالیتهای مختلف یادگیری، انتظارات متفاوتی را بوجود میآورد.

-2 به دانش آموز باید آموخت که در تنظیم مواد خواندنی از علایم ونشانهها استفاده کند.

-3 به دانش آموز باید آموخت که اطلاع از شناخت خود اثر مهمی در یادگیری دارد.

-4 به دانش آموز روشهای علمی فراشناخت را باید آموخت.

ودر آخر با توجه به جدید بودن نظریات فراشناختی و کاربرد آن در یادگیری، گذراندن دورههای ضمن خدمت حضوری برای مدیران، معلمان، مشاوران و معاونان لازم و ضروری است.

مقدمه:

فراشناخت، یکی از تازه ترین شعارهای روز روانشناسی تربیتی و تعلیم وتربیت است

اگرچه بیش از دو دهه از حضور فراشناخت در فرهنگ واژگان روان شناختی تربیتی نمیگذرد، اما شواهد گسترده، حاکی از جایگاه ویژه ی آن درنزد محققان وصاحب نظران بین المللی است.اگر آموزش وپرورش بخواهد دانش آموزانی را تربیت کند که از عهده ی حل مسایل مختلف نظیر حل مساله، خواندن،نگارش و... برآیند ومسئولیت یادگیری خویش را برعهده بگیرند، باید فراشناخت را در برنامههای خود وارد کند و به گسترش مهارتهای فراشناختی یادگیرندگان بپردازند، زیرا مهارتهای فراشناختی به افراد کمک میکند تا خودشان را با موقعیتهای جدید سازگار کنند.

کم توانی نظریههای رفتارگرایی در پاسخگویی به مسایل پیچیده ذهنی، موجب توجه روانشناسان به اهمیت نظریههای شناختی در فرایند>>یادگیری - یاددهی << قرار گرفت. به گونه ای که امروز میتوان گفت که نظریههای شناختی در یادگیری ویاددهی به عنوان محور مباحث روانشناسی تربیتی،در محافل علمی مطرح است.

توجه به نظریههای جدید شناختی وتحول دیدگاهها در دهه اخیر به قدری وسیع بوده است که آن را >>انقلاب شناختی<<2 نام نهاده اند.

مشاوران،بیش از دیگر متولیان تعلیم وتربیت به بهره گیری از الگوها وتحقیقات فراشناختی نیازمندند، زیرا که به طور مستقیم با افکار، اذهان وفرایندهای شناختی دانش آموزان سروکار دارند. دانش آموزانی که به مشاور مراجعه میکنند معمولا در جریان یک فرایند تصمیم گیری وحل مساله قرار میگیرند. فلاول - 1987 - 3 معتقد است که فعالیت حل مساله و تصمیمگیری، بهترین جایگاه برای پرورش مهارتهای فراشناختی افراد است. استفاده مشاوران از مدلهای فراشناختی، کارایی آنها را در کمک به دانش آموزان بسیار بیشتر خواهد کرد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید