بخشی از مقاله

چکیده

امروزه کارآفرینی، تجارت و کسبوکار در بستر شبکه جهانی اینترنت این قابلیت را به وجود آورده است که بتوان یکی از مهمترین دغدغه کشورها را که موضوع اشتغال که خود مقدمهای بر حل دیگر چالشهای جامعه بشری است را چارهسازی کرد. نکته مثبت و امیدوارکنندهای که وجود دارد ورود روزافزون شرکتهای دانشبنیاد است که در حوزه کارآفرینی واردشدهاند که میتواند فرصتی مناسب باشد تا بتوان با هدایت و راهنمایی آنها زیرساخت و بستر حوزه تخصصی نرمافزار را با سرعت و هزینه کمتر تقویت و چالشهای موجود در آنها تبدیل به فرصتهای کسبوکار کرد.

در این مقاله ضمن بررسی تعاریف و پیشینهها سعی شده است که به چالشهایی که در بستر و زیرساخت حوزه تخصصی نرمافزار کسبوکار اینترنتی وجود دارد پرداخته و آن فرصتهایی را که مغفول مانده است را موردبررسی و تحلیل قرارداد تا با نتایج حاصل از آنها بتوان ضمن حفظ امنیت، کاهش هزینه و استقلال فرصتهای جدیدی در حوزه اشتغال فراهم کرد. برخی از این فرصتها ممکن است بهصورت ترکیبی هم در حوزه نرمافزار و هم در حوزه شبکه و سختافزار وجود داشته باشد.

.1 مقدمه و بیان مسئله

در کشورهای پیشرفته اینترنت، یکی از مهمترین ابزارهای کارآفرینان ]بخصوص کسبوکارهای اینترنتی[ است و این افراد از طریق این شبکه بر قابلیتهای خود افزوده و از مزایای آن بهره میگیرند. در آینده انواع نرمافزارها،خصوصاً نرمافزارهای هوشمند ]در بستر شبکه اینترنت[ نیز مورداستفاده کارآفرینان قرار خواهند گرفت؛ و این افراد به کمک این نرم افزارها فرصتها را بهتر شناسایی و اطلاعات دقیقتر و مناسبتری را جمعآوری خواهند نمود. دانش و مفاهیم بهتری را درک خواهند کرد و ارتباطات سادهتر و گستردهتری را برقرار خواهند نمود

از آنجائی که تاکنون چنین شبکه عظیمی در تاریخ بشر وجود نداشته است زمینههای فعالیت در آن بکر بوده و فرصت برای نوآوری و خلاقیت بسیار است.

در فضای سنتی کسبوکار عدم یکنواختی در تراکم جمعیتی، عدم توازن کسبوکار در مناطق شهری را به وجود آورده است. به عبارتی فضای کسبوکار وابسته به مشتریان و دسترسی آنها به محصولات است و از طرفی سرمایه گذاری در مناطق مختلف یکسان نیست بهگونهای که در شهرهای بزرگ باوجود تعداد مشتریان بالا هزینههای سرمایه گذاری جهت راه اندازی کسبوکار بالا است و در شهرهای کوچک باوجود هزینههای سرمایهگذارینسبتاً پایینتر هزینه های بازاریابی و دسترسی به امکانات مناسب از قبیل حملونقل ارزان و ... بالاتر است. فضای سنتی کسب کار محدود به مرزهای جغرافیایی است و اگر به خارج از محدوده جغرافیایی گسترش یابد با هزینههای بالاتر همراه است.

فرصتهای به وجود آمده در حوزه کسبوکار اینترنتی که امکان کارآفرینی را راحتتر از قبل فراهم کرده است نیاز به تدابیری خاص جهت مدیریت و ساماندهی آنها دارد. فرصتهای کارآفرینی و کسبوکار بسیار گستردهای در فضای اینترنت و حوزههای نرمافزار، سختافزار و شبکه وجود دارد. این فرصتها بهگونه ای است که به دلیل ماهیت شبکه ای بودن آنها و عدم وابستگی به مرزها در صورت کوتاهی در آنها بهراحتی از دسترس خارج و در اختیار دیگر کشورها قرار خواهد گرفت؛ و کوتاهی در آنها برابر است با از دست دادن آنها.

به عبارتی وجود شبکهها و کسبوکارهای مبتنی بر شبکه ضمن اینکه باعث ایجاد محصولات جدیدی شده است که محدود به شهرها و مناطق نیست بلکه در سیستمهای بازاریابی، تبلیغات و ... محصولات سنتی و کاهش هزینههای ناشی از آنهم تأثیر مثبتی گذارده است.

مشاغلی چون مدیریت، مشاوره، تحلیل گری، اطلاعرسانی و بسیاری از خدمات مختلف، نمونههایی از مشاغل صنعت اطلاعات میباشند. برنامه نویسی، تحلیل و طراحی سیستم و مهندسی نرمافزار یا سختافزار نیز نمونههایی از مشاغل صنعت فناوری اطلاعات هستند - میرزا صفی و رجائی پور، - 1387 که با مکانهای مجازی همراه و عجین هستند.

.2 مبانی نظری و پیشینه پژوهش مفهوم کارآفرینی.

کارآفرینی از جنبههای گوناگون قابل بررسی است. دانشمندان علوم سیاسی، کارآفرینان را کودکان بیغرض نظام سیاسی میدانند که باید کمکهای مؤثری برای ظهور و بروز آنها در جامعه به عمل آید.

کارآفرینان کسانی هستند که فضای کسبوکار و تولید را رونق میبخشند و باعث ایجاد اشتغال برای دیگر افراد میشوند. کارآفرینی هنگامی ارزش دوچندان دارد که در فضایی ظهور پیدا کند که با کمبود منابع همراه است چنانچه استیونسون کارآفرینی را بهعنوان دستیابی فرصتهای فراتر از منابع ای که در حال حاضر کنترلشدهاند میداند.

فرصتهای سرمایهگذاری توسط افرادی خلاق و صبور کشف و به مرحله عمل میرسد و به عبارتی: اقتصاددانان، کارآفرینان را بهعنوان خالق اصلی فرصتهای سرمایهگذاری تلقی میکنند.

کارآفرینی رابطه مستقیمی با نوآوری و ظهور یک پدیده جدید دارد که حاصل یک اختراع است و لذا جهت افزایش روحیه کارآفرینی ایجاد انگیزش و شنیدن صدای نوآوران و مخترعان و رفع چالشهای آنان مهم است.

پس میتوان گفت: کارآفرینان مدیران یا مالکانی هستند که با راهاندازی یک واحد تولیدی- تجاری از اختراع بهرهبرداری میکنند. 

مفهوم کسب و کار.

در واژه نامه  آکسفورد کسب وکار به معنی خریدوفروش و تجارت آمده است. در واژهنامهی لانگ من کسبوکار به فعالیت پول درآوردن و تجارتی که از آن پول حاصل شود، گفته میشود.

به زبان ساده، کسبوکار عبارت است از حالتی از مشغولیت و بهطور عام، شامل فعالیتهایی است که تولید و خرید کالاها و خدمات باهدف فروش آنها را بهمنظور کسب سود، در برمیگیرد.

بر طبق نظر - ارویک و هانت - کسبوکار به کاری اطلاق میشود که در آن خدمات یا کارهایی که دیگر افراد جامعه به آن نیاز دارند و مایل به خرید آن هستند و توان پرداخت بهای آن را دارند، تولید، توزیع و عرضه میشود.
- پترسن و پلومن - بر این باورند که هر تبادلی که در آن خریدوفروش صورت گیرد، کسبوکار نیست، بلکه کسبوکار، هر نوع تبادل تکراری و تجدیدشوندهی خریدوفروش است.

پروفسور - اون - ، کسبوکار را یک نوع کاسبی میداند که طی آن کالاها یا خدمات برای فروش در بازار تولید و توزیع میشوند.

بنابراین با توجه به تعاریف یادشده میتوان دریافت که کسبوکار با خریدوفروش کالاها، تولید کالاها یا عرضهی خدمات، بهمنظور به دست آوردن سود، سروکار دارد.

در مبحث کسبوکار جدای از اینکه موجب استقلال فردی و به وجود آمدن فرصتی جهت استفاده از قابلیتهای دیگران با منفعت دوطرفه و منفعت اجتماعی میشود اما ممکن است موجب کاهش سرمایه در ابتدای راه و خطر عدم قطعیت درآمد و افزایش استرس شود که در ابتدای راه با این زمینه میبایست تصمیمگیری و اقدام شود.

عوامل متعدی ممکن است باعث تصمیمگیری درراه اندازی یک کسبوکار شود برای مثال، یک مطالعه نشان میدهد که 16 درصد از کارآفرینی جهت کسب درآمد مالی، 12 درصد جهت خلق محصول یا خدمتی جدید، 9 درصد برای اثبات قابلیت فردی، 6 درصد نارضایتی شغلی و 41 درصد دیگر موارد است .

کسبوکار اینترنتی.

این نوع کسبوکار جدید بوده و با پیدایش کامپیوتر، اینترنت و توسعهی جامعهی خدماتی بهعنوان یکی از سریعترین کسبوکارها ازنظر تعداد، سود و حجم در عرصه تجارت جهانی مطرح هستند .کسبوکار اینترنتی به فروش محصولات یا خدمات در اینترنت گفته میشود. این نوع کسبوکار بهسرعت در اقتصاد امروز رشد و پیشرفت کرده است. خریدوفروش اینترنتی به کوچکترین کسبوکارها نیز این امکان و فرصت را میدهد که به مخاطبان خود در سطح جهانی با حداقل هزینه دسترسی پیدا کنند. امروزه بیش از 900 میلیون نفر در سطح دنیا از اینترنت استفاده میکنند. 69 درصد از این جمعیت، در طول 90 روز، دستکم یک خرید از اینترنت داشتهاند.

کسبوکار اینترنتی - E-Commerce - زیرمجموعهای از تجارت الکترونیکی - E-Business - است. E-Business به مجموعه فعالیتهای مربوط به کسبوکار ازجمله مباحث بازاریابی، مالی، خریدوفروش، ارتباط با مشتریان، خدمات پس از فروش، همکاری با سرمایهگذاران و... که از طریق شبکه اینترنت انجام میگیرد اطلاق میشود درحالیکه E-Commerce تنها شامل مسائل مربوط به خریدوفروش از اینترنت هست که خود، زیرمجموعهای از E-Business است.

حوزه کسبوکار اینترنتی بسیار وسیع و گسترده و ازلحاظ جغرافیایی کل جهان را دربرمی گیرد. ازلحاظ دسته بنده کسبوکار اینترنتی شامل ایجاد اجتماعات آنلاین؛ خرید، فروش و حراج کالاهای مختلف؛ تبلیغات اینترنتی؛ ارائه خدمات تخصصی به دیگران؛ ایجاد امپراتوری اطلاعات، اخبار و آموزش؛ تهیه و ارائه نرمافزارهای مختلف؛ چندرسانهای یا مالتی مدیا؛ پیوستن به شبکههای واسطهگری؛ خدمات مربوط به ایمیل؛ سرمایهگذاریهای مشترک2 است که جزئیات آن در این مقاله نمی گنجد.

در حوزه خدمات تخصصی نرمافزار در فضای اینترنت فضای بسیار گسترده و جدیدی برای کارآفرینان وجود دارد که به جزئیات آن در ادامه مقاله اشاره خواهد شد.

.3 الزامات کسبوکار موفق

برای ایجاد یک کسبوکار مناسب رعایت برخی موارد لازم و ضروری است. اگر کسبوکاری برای شما جالب باشد، شانس موفقیت در کار برای شما افزایش خواهد یافت و بهسرعت یاد خواهید گرفت و میتوانید با رضایت مشتری ادامه دهید

مهمترین مرحله در تصمیمگیری کارآفرینی، برنامهریزی هست. کار برنامهریزیاساساً ذهنی و فکری هست

یک برنامهریزی مناسب و بهموقع استرس و مدیریت پرخطر را در کسبوکار و فعالیت جدید بهعنوان یک راهنما و راهبرد مناسب برای عملیات آتی کاهش خواهد داد. این فرایند برنامهریزیکاملاً متفاوت از برنامهریزی فرایند مدیریتی هست. این برنامهریزی شامل برنامهریزی درباره عملیات، بازاریابی، مدیریت و مسائل مالی میشود

برنامهریزی انواع مختلفی دارد. در برنامهریزی عملیاتی شامل توصیف خدمات و محصولات و کشف خصوصیت منحصربهفرد آنها است. این بخش از برنامهریزی همچنین نوع ساخت و تولید یا عملیاتی که میباید بکار برده شود را توضیح میدهد؛ امکانات، نیروی کار، مواد اولیه و محصول در فرایند را توصیف میکند. این بخش، روشهای ساخت یا عملیات، امکانات یا تسهیلات عملیاتی - محل، فضا و تجهیز - ، روشهای کنترل کیفیت، رویههایی جهت کنترل موجودی و عملیات، منابع تأمین و رویههای خرید را ارائه دهد

در برنامهریزی مدیریتی شناسایی افراد کلیدی از قبیل سرمایهگذاران، منابع خارجی مردمی و گروه مدیریت - اعضای حیات مدیره - و برنامه استخدام و آموزش کارکنان صورت میگیرد. و در برنامهریزی بازاریابی بازارهای موردنظر و ابزارهای بازاریابی شامل کانالهای بازاریابی، تبلیغات فروش، قیمتگذاری و فروش شخصی موردبررسی قرار میگیرد در این مرحله چگونگی بهکارگیری ابزارهای بازاریابی توسط کارآفرین شرح داده میشود

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید