بخشی از مقاله

چکیده

حضرت خدیجه - س - بانوی بزرگ اسلام، اولین زن مسلمان دارای عظمت و شأن بالا نزد پیامبر - ص - بود. از آنجایی که به فضایل این بانوی بزرگ کمتر، توجه شده و یا حتی در حق این بانو در بعضی از موارد ظلم شده است، در این مقاله به طور مختصر، از فضایل آن حضرت از کتب اهلسنت مواردی ذکر میگردد؛ از جمله سلام خداوند و جبرئیل بر ایشان، بشارت بهشت و خانه در بهشت برای حضرت خدیجه - س - ، و از جمله بافضیلتترین زنان بهشت، بهترین زن دو جهان، یاد کردن زیاد پیامبر - ص - از این بانوی بزرگ و خشم پیامبر - ص - از مذمت حضرت خدیجه - س - .

این موارد، حاکی از شأن و عظمت آن بانوی بزرگ نسبت به دیگر همسران پیامبر - ص - است که همسران دیگر پیامبر - ص - فاقد این تعابیر هستند. این مقاله، همچنین برتری این بانوی بزرگ اسلام را بر دیگر همسران پیامبر - ص - به اثبات میرساند.

مقدمه

حضرت خدیجه - س - همسر پیامبر - ص - جایگاه والایی داشتند؛ ازاینرو، برای تکریم این بانوی بزرگوار، برخی از فضایل ایشان را از منابع اهلسنت به رشته تحریر درآوریم تا کمی از زحمتهای این بانوی بزرگوار، قدردانی شود.

زندگینامه حضرت خدیجه - س -

خدیجه - س - دختر خویلد 3-68 - ق - نخستین همسر حضرت محمد - ص - ، مادر حضرت فاطمه - س - و اولین زن ایمانآورنده به اسلام بود. نام کامل وی: خدیجه - س - بنت خویلد بن اسد بن عبدالعزی ابن قصی بن کلاب بن مره بن کعب بن لؤی بن غالب به فهر بن مالک بن نضر بن کنانه. مادرش: فاطمه بنت زائده بن الأصم بن الهرم بن رواحه بن حجر بن عبد بن معیص بن عامر بن لؤی بن غالب بن فهر بن مالک. خدیجه - س - در سال 68 قبل از هجرت در مکه به دنیا آمد. از القاب او در زمان جاهلیت، »طاهره« و »سیده قریش« بود.

طبق عقاید شیعه و برخی دیگر از مسلمانان و تاریخنویسان اسلامی، خدیجه - س - عزیزترین زن پیامبر - ص - بود. به گفته عایشه پیامبر - ص - خدیجه - س - را بهترین همسر خود میدانست.

فضیلت

فضیلت ]ف ض ل [ - عاِمص - به معنای رجحان، برتری، مزیت و فزونی است.» 3آدمیان را به فضیلت نطق و مزیت عقل از دیگر حیوانات ممیز گردانید»

«چه هرکه از خرد بهره دارد، فضیلت او بر وی پوشیده نماند»

.« چندانک اندک مایه وقوف افتاده و فضیلت آن را بشناختم به رغبتی صادق و حرص غالب در تعلم آن میکوشیدم

اهل سنت

مذهب سنی، یکی از مذاهب دین اسلام است. اهلسنت و جماعت، معتقدند که حضرت محمد - ص - ، پس از خود جانشینی تعیین نکردند، باوجود این، آنها احادیث پیامبر - ص - همچون حدیث منزلت، حدیث ثقلین و وقوع غدیر خم را رد نمیکنند، ولی مناسبت آنها را در مورد تعیین جانشینی علی بن ابیطالب تأیید نمینمایند

و    معتقدند باید مسلمانان با تشکیل شورا یکی از افراد جامعه را به عنوان خلیفه خود برگزینند، هر چند برای تعیین خلفای بعدی، این اصل زیر پا گذاشته شد و اجماع صورت نگرفت. از این رو، پس از رحلت پیامبر - ص -
و    قبل از تدفین ایشان، نخست با تشکیل شورا در سقیفه بنیساعده، با اینکه همه مسلمانان یا نمایندگانشان در شورا شرکت نداشتند - از جمله عباس عموی پیغمبر و علی بن ابیطالب داماد ایشان - ، طبق سنت شورا و بیعت، ابوبکر را که از صحابه و نزدیکان پیامبر - ص - بود، برای خلافت انتخاب کردند.

پیشینه تحقیق

کتب بسیاری به زبانهای عربی و فارسی، در مورد حضرت خدیجه - س - به چاپ رسیده است که به نمونه-هایی اشاره میشود:

الف - کتابهای فارسی:

1.    زنان پیامبر - ص - اسلام - ص - ، نوشته عمادالدین حسین اصفهانی، چاپ ششم، تهران، نشر محمد، 456 صفحه، .1368

در این کتاب، جایگاه زن در جنبهها و ادیان گوناگون، به ویژه از دیدگاه اسلام بررسی و تبیین شده است. نویسنده این کتاب پرمحتوا، به چند مبحث از جمله: »زنان اهل بیت پیامبر - ص - «، »زنان پیامبر - ص - «، و نیز »شخصیت والای حضرت خدیجه - س - « پرداخته است.

2.    بزرگ زنان صدر اسلام، نوشته احمد حیدری، چاپ اول، قم، انتشارت زمزم هدایت، 336 صفحه، .1383 نویسنده در این کتاب، شرححال و سیره سیاسی، اجتماعی زنان صدر اسلام در دوران نبوت و امامت را گردآوری کرده است. برخی سرفصلهای این اثر عبارتند از: »بانوان برگزیده جهان«، »همسران رسول خدا«، »مادران امامان - ع - .«

3.    شیوه همسرداری پیامبر - ص - به گزارش قرآن و سنت، نوشته احمد عابدینی، چاپ اول، تهران، انتشارات هستی نما، 159 صفحه، .1380
نویسنده در این کتاب، با استناد به آیات و روایات شیعه و اهلسنت، به بررسی چگونگی رفتار پیامبر - ص - با همسران خود پرداخته و به مسائلی چون: عدالت، مدارا، سازگاری و گذشت در محیط خانواده اشاره کرده است.

4.    فروغ آسمان حجاز، نوشته علی کرمی فریدنی، خدیجه - س - ، چاپ اول، قم، نشر حاذق، 584 صفحه،.1382 این کتاب، تحقیقی است درباره زندگینامه، فعالیتها و شخصیت حضرت خدیجه - س - . نویسنده نخست به ترسیم کلی سیمای ایشان، مراحل زندگی، نامها و خاندان وی پرداخته و سپس رابطه عاطفی، و ازدواج با پیامبر - ص - را تحلیل کرده است.

سیره خانوادگی خدیجه - س - ، دفاعیات او از پیامبر - ص - و مقام معنوی و روحانی خدیجه - س - ، از مباحثی است که نویسنده، با تشریح آنها کوشیده تا نقش حضرت را در دفاع از آزادی در آینه حق و عدالت و گسترش اسلام بیان کند. نویسنده در بخش دیگر، به نوگرایی و روشنفکری، قدرت مدیریت، فداکاری، پاکدامنی، خردمندی آن بانو در آخر به سخنان برخی امامان معصوم - ع - درباره ایشان اشاره کرده است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید