بخشی از مقاله
چکیده
خلق فضای مجازی از طریق فریب چشم و ذهن مخاطب در دیوارنگاری از گذشته تاکنون همواره مورد توجه هنرمندان بوده است. پژوهش حاضر به بررسی ارتباط میان دیوارنگاری، معماری و مخاطب با تأکید بر خلق فضای بصری کاذب در دیوارنگاری داخلی عمومی میپردازد. همچنین در این پژوهش به اهداف استفاده از فضای بصری کاذب در دیوارنگاری داخلی عمومی، ویژگیهای دیوارنگاری و روشهای خلق فضای بصری کاذب در فضای داخلی عمومی پرداخته شده است.
این پژوهش به روش توصیفی - تحلیلی و گردآوری اطلاعات به روش کتابخانهای صورت گرفته است.
مقدمه
دیوارنگاری همواره در تمدنهای مختلف و دورههای تاریخی به عنوان هنری با اهمیت وجود داشته است. و طی این مدت تغییراتی در شیوه اجرایی و مصالح و ابزار مورد استفاده بوجود آمده است. مهمترین خصوصیات آثار دیواری، هماهنگی اثر با دیوار می باشد. دیوارها با موقعیتهای مختلف کیفیات بصری مختلفی را طلب میکنند. ذوق و خلاقیت هنرمندان، تنوع معماری و محیط اطراف باعث ایجاد تنوع در آثار هنری شده است.
این درگیری با فضای پیرامون اثر، هنرمندان را به سوی تجربیاتی متنوع کشاند که چگونه میتوان سطحی مجازی به فضای حقیقی پیرامون اضافه نمود. و یا اینکه چگونه میتوان عناصر ناهماهنگ در محیط در چشمان مخاطب حذف نمود. جهت یافتن پاسخ این مسئله لازم است در زمینه چگونه دیده شدن اجسام و کارکرد چشم انسان و خطای باصره مطالعاتی صورت گیرد. اما در این زمینه مطالعات کافی صورت نگرفته است. این پژوهش به ویژگیهای فضای بصری کاذب در فضای داخلی عمومی میپردازد. یکی از مشکلات این پژوهش کمبود منابع علمی مناسب و مربوط بوده است.
در این پژوهش ابتدا به اهداف استفاده از فضای بصری کاذب در دیوارنگاری داخلی عمومی پرداخته شده است. سپس ویژگی های دیوارنگاری جهت خلق فضای بصری کاذب در فضای داخلی عمومی مورد بررسی قرار گرفته است. و درنهایت روش های ایجاد فضای بصری کاذب در فضای داخلی عمومی بررسی شده است.
روش تحقیق
جزییات کاملی از روشهای به کار رفته برای تحقیق از جمله اطلاعات میدانی، اسناد کتابخانه ای، مصاحبه، پرسشنامه و آمار گیری و ... ارائه شود. از ارائه نتایج و تحلیل در این بخش خودداری شود.
.1 تغییر و اصلاح کیفیات معماری
خلق اثر دیواری بر دیوار سبب ارتباط متقابل میان دیوارنگاره، معماری داخلی و محیط میشود. یک دیوارنگاره همانطور که از محیط اطراف خود اثرپذیر میباشد، بر روی آن اثرگذار نیز می باشد. یکی از دلایل استفاده از فضای بصری کاذب در دیوارنگاری داخلی عمومی تغییر در ساختار بصری معماری داخلی از طریق همین اثرگذاری بر معماری محیط داخلی میباشد.
ایجاد حجم و سطوح غیرواقعی و یا از بین بردن و پنهان نمودن حجم های موجود و برخی عناصر محیطی داخلی - پلکان، نرده، در و پنجره... - نیز یکی دیگر از دلایل بکارگیری فضای بصری کاذب در دیوارنگاری داخلی عمومی میباشد. بعنوان نمونه میتوان به اثری از امانوئل مینن در صومعه ترینیتا د مونتی در ایتالیا - - 1642 اشاره نمود. در این اثر هنرمند توانسته در فضایی باریک و بدون میدان دید مناسب برای مخاطب، با استفاده از تکنیک حجمهای غیرواقعی ایجاد نماید و از این طریق در فضای داخلی دخل و تصرف نماید.
تصویر1و-2مینن- صومعه ترینیتا د موننتی-1642 - میدان خوانش اثر -
تصویر-3 صومعه ترینیتا د موننتی-
یکی دیگر از ویژگیهای ایجاد فضای بصری کاذب در فضاهای داخلی عمومی گسترده تر و وسیع تر نمودن محیط های بسته و محدود میباشد که در اثر مینن قابل مشاهده میباشد.