بخشی از مقاله

چکیده :

بیش از نیمی از جمعیت جهان انرژی مورد نیاز خود را از فضولات حیوانات ، چوب و زغال سنگ تأمین می کنند. پخت و پز و گرمایش حاصل از چنین سوختهایی در شومینه های بدون دودکش باعث آلودگی هوای داخل ساختمان می شود. دود ناشی از آن شامل مقدار زیادی آلاینده های مضر بر روی سلامتی است مثل ذرات گرد و غبار و دوده های ریز که عمیقاً به درون ریه نفوذ می کنند.

کیفیت هوای داخلی ساختمان مربوط به کیفیت هوا در داخل و اطراف ساختمانها و سازه است، و به سلامت و راحتی سرنشینان ساختمان مربوط میشود. طراحان ساختمان زمانی که کیفیت هوای داخلی یک هدف می شود از طراحی می گریزند زیرا کمتر می توان این کیفیت را به صورت دقیق پیش بینی نمود. شرایط حرارتی قابل قبول و کیفیت هوایی قابل قبول دو چیز هم معنی نیست. ساختمان با آسایش حرارتی می تواند در شرایط افزایش و تکثیر منابع آلوده به ساختمان های بیمار تبدیل شود.

مقدمه:

امروزه چون در اکثر مناطق افراد بیشتر اوقات خود را در داخل ساختمان ها سپری میکنند باید شرایط داخلی این ساختمانها را کنترل کنیم تا اسایش افراد فراهم شود .همچنین با توجه به اینکه در شهرها منابع الاینده ها روز به روز در حال افزایش است و موجب الودگی هوا میشود این الودگی نیز به داخل ساختمانها کشیده میشود . پس لازم است برای فراهم کردن اسایش کیفیت هوای داخلی راکنترل کرده و هوای جایگزین پاک و عاری از هرگونه الودگی را وارد محیط داخلی کنیم. کیفیت هوای داخلی IAQ برروی افراد ساکن اثر میگذارد.

برای بالا بردن کیفیت هوای داخلی میتوان از روش تهویه غیر فعال و فعال برای کنترل کیفیت هوای داخلی استفاده کرد.در روش تهویه غیر فعال راه حل رقیق نمودن آلودگی است و در روش فعال استفاده از تجهیزات ساختمانی پیشرفته میباشد.استراتژی دیگر IAQ ،پاکسازی هوا،تقریبا همیشه شامل فشار هوا مابین فیلترگذاریهای مختلف با تمهیدات کاربرد سیستمهای اکتیو میباشد.فیلترها و ابزار دیگر که مربوط میشوند به راه اکتیو برای هر دو تهویه و پاکسازی هوا در ادامه بحث شده اند.

روش تحقیق:

در این مقاله از روش اسناد کتابخانه ای استفاده شده است. در این روش به منظور جمع آوری اطلاعات و مبانی نظری تحقیق به منابع کتابخانه ای اعم از مقالات,کتب وپایان نامه های دانشگاهی مراجعه شود.

عوامل موثری که کیفیت هوای داخل ساختمان را به عنوان عاملی تاثیر گذار در طراحی مطرح می کند:

-1 مردم بطور فزاینده ایی بیشتر وقت خود را در خانه و در یک محیط کاملا کنترل شده صرف کردند؛و این بعنوان یک اقتصاد مبتنی بر خدمات از خدمات مبتنی بر تولید سبقت گرفت .

-2 مسئله تحریم نفت در سال 1973 هوشیاری مردم را برای صرفه جویی منابع انرژی بالا برد وباعث نگرانی طراحان به سوی طراحی با صرفه جویی انرژی و معرفی هوای بیرونی برای خنک سازی در تابستان و گرم کردن در زمستان شد.

-3 تکثیر مواد شیمیایی - از مواد مصنوعی تولید شده توسط ساختمان ها تا تجهیزات به کار برده شده داخلی و مایعات تمیز کننده برای کارهای تعمیراتی - در طبیعت که مقدار زیادی از هوای ناپاک را تولید می کند.

عواملی که برای فراهم آوردن تهویه هوای مطلوب باید به آن توجه نمود:

-1محدود کردن آلودگی منابع - انتخاب با دقت مواد و تجهیزات -

-2عایق کردن منابع غیرقابل دسترسی از آلودگی

-3فراهم آوردن هوای مصرفی کافی و پاک سازی هوای تازه - و بازگشت هوا -

-4نگه داری ساختمان و تجهیزاتش در شرایط پاک

سه مورد از عواملی که برای فراهم آوردن تهویه هوای مطلوب در طراحی بسیار اثرگزار است:

- 1 بجای تهیه و خرید مواد و تجهیزاتی که منبع آلودگی در خانه می شوند، طراح می تواند استراتژی منطقی تری بکار برد و آن هدایت هوا از فضای باز به فضای بسته منازل است.

-2 طراح برای بالا بردن کیفیت هوای داخل منزل باید بدقت محل سایت را شناسایی کند و برای جداسازی منابع آلاینده آن را منطقه بندی کند. بدین ترتیب بعداز اتمام کار ساختمان به خوبی می تواند هوای پاک را در خانه توزیع کند.

-3 مدیران ساختمان هم می توانند با کمک برنامه منظم، تعمیر و نگهداری تجهیزات، تمیز کردن فضای داخلی بطور منظم، انتخاب درست شوینده ها برای محافظت از محیط داخل ساختمان گام بردارند.

انواع آلاینده ها و اثرات آنها:

آلودگی ها را می توان به دو دسته تقسیم بندی کرد:

آلاینده ها - گازی، آلی و یا ذرات -

اثرات - بو، محرک ها و مواد سمی -

بو

یکی از شاخص ترین مشکلات تهویه داخلی بو است.مردم بیش از حد به بو حساس هستند،از آنجایی که تجهیزات برای یافتن و طبقه بندی بو کم است؛در همان برخورد اول بو به شدت احساس می شود و ایجاد ناراحتی می کند،و بعد از مدتی عادی می شود.بنابراین، این بازدید کننده ها هستند که بیشتر از ساکنان بو را تشخیص می دهند. بو ممکن است به سادگی قابل تشخیص باشد، در این حالت روی روان افراد تأثیر می گذارد، اما گاهی ممکن است به مشکلی جدی بدل شود و فرد را با مشکلات فیزیولوژیکی مواجه کند. هنگامی که بو شناسایی شد، بسته اینکه درک افراد از تنفر یا لذت آن چیست واکنش های مثبت، منفی یا خنثی را در فرد به همراه دارد. گاهی اوقات بو بطور مستقیم از یک منبع قابل ردیابی است اما در محیط های اداری بو معمولا پیچیده تر است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید