بخشی از مقاله

چکیده

با توجه به اهمیت انرژي در ساختمانهاي سبز یکی از مهمترین راهکارها در جهت دستیابی به معماري پایدار محیطی که سعی در همراهی با طبیعت به جاي غلبه بر طبیعت و استفاده از انرژي تجدید پذیر به جاي سوختهاي فسیلی و در نتیجه جلوگیري از تباهی منابع طبیعی و آلودگی محیطزیست دارد شناخت فناوريهاي نوین و مزایاي استفاده از آنهاست که با معماري هوشمند و سیستم مدیریتی ساختمان تحقق مییابد و موجب کاهش مصرف انرژي و همچنین تأمین شرایط آسایشی مطلوب براي ساکنان ساختمان سبز میگردد.

با مرور تاریخ معماري قرن گذشته در زمینه آینده نگري، خواهیم دید که این آینده عموماً به وسیله مصالح و تکنولوژیهایی که در اعصار مختلف ساخته خواهد شد تعریف میشود یکی از چالشهاي مد نظر به منظور ارتقاء توسعه پایدار در صنعت ساختمان، استفاده از انرژي خورشیدي است که در این میان فتوولتاییک ها یکی از آخرین دستاوردهاي ساختمانها هستند و از تدابیر دیگر میتوان از پانل هاي - ETFE ایده نماي منعطف با کنترل هوشمند - و مواد تغییر فاز دهنده در بام سبز را نام برد که کمترین میزان تبادل حرارتی را بین فضاهاي داخلی و خارجی ساختمان به وجود میآورد

حال با توجه به اینکه در جهان امروز مسئله بحران انرژي از مسایل بسیار مهم تلقی میشود بنابراین مصالح هوشمند میتواند سعی در تطابق با شرایط محیطی داشته و بر اثر تغییرات محیط واکنش نشان دهد که در نگرش طراحی ساختمانهاي پایدار بهتر است از چنین مصالح پربازدهي که ماهیتی سازگار با محیطزیست داشته و سبب افزایش عمر مفید ساختمان میشود استفاده گردد.

لذا این مقاله بر اساس مطالعات کتابخانهاي سعی بر معرفی کاربرد مصالح هوشمند و عملکرد و مزایاي استفاده از آن در معماري ساختمانهاي سبز دارد، که هدف اصلی استفاده از مصالح هوشمند و عملکرد آنها و مهمتر از آن نحوه بهکارگیري و رفتار آنها در ساختمان سبز و طراحی آن هست. مهمترین مزیت این مصالح بهینهسازي و مدیریت هوشمند انرژي براي دستیابی به معماري پایدار است.

مقدمه

ساختمان و زندگی در آن در طول دو دهه گذشته دستخوش تغییرات فراوانی بوده است. در واقع میتوان بدین گونه بیان کرد که در روزگار ما جمعیت رو به افزایش و زندگی شهري، همراه با مصرف بیرویه انرژي و آلودگیهاي ناشی از فعالیتهاي انسان، معضلی بزرگ در حفظ محیطزیست میباشد، لذا معماري سبز از جمله جریانهاي مهم معماري در عصر حاضر است که در سه حوزه اقتصادي ، اجتماعی و محیطی مطرح میگردد.

عناوین سبز و پایدار در واقع صفاتی هستند که وجود سازگاري با محیطزیست و ماندگاري در یک موضوع مصنوع،مثلاً ساختمان را مشخص میکنند. هر جامعه بایستی از پایه توسط ساکنان حال و آیندهاش پشتیبانی شود. بدین لحاظ بایست طراحی و احداث ساختمان به گونهاي انجام شود که با سازگاري محیطزیست پایدار و هوشمند و با بهکارگیري پیشرفتهترین تکنولوژي ها در زمرهي بناهاي نمونه و مطلوب قرار گیرد.

یک ساختمان پایدار و سبز نه تنها در مقابل طبیعت قرار نمیگیرد بلکه در کنار و به موازات آن براي بهرهبرداري هر چه بیشتر از امکانات محیطی و تأمین آسایش انسان شکل میگیرد. یک ساختمان پایدار و سبز با استفاده از سیستم هاي پیشرفته و هماهنگ با شرایط طبیعی تنظیم و کنترل میگردد. طرح معماري بنا علاوه بر زیبایی و عملکرد خوب فضاها سعی در استفادهي حداکثر از عوامل و منابع طبیعی از قبیل انرژي هاي تجدید پذیر - انرژي خورشید، انرژي زمین گرمایی، باد - و گیاهان براي تنظیم شرایط محیطی و در جهت آسایش بهرهبرداران را دارد.

معماري سبز برخاسته از معماري پایدار و توسعه پایدار بوده که این نیز ناشی از نیاز انسان امروز در مقابل پیامدهاي سوء جهان صنعتی و مصرفی عصر حاضر است. حفظ و حراست از منابع طبیعی جهان، مصونیت از آلودگی هوا و سایر آلودگیهاي محیطی، حفاظت از لایه ازن، بهداشت جسمی و روانی، آینده بشریت از موضوعاتی است که در این راستا مطرح بوده و ضرورت آن به عنوان یک وظیفه جهانی روزبهروز آشکارتر میشود.

روش تحقیق

این مقاله بر اساس مطالعات اسناد کتابخانهاي جمع آوري گشته است.

.1 معماري سبز

طراحی سبز عملی است براي حل مشکلات که طی آن، منابع طبیعی قبل، بعد و طی پروسه تولید و ساخت به کمترین حد آسیب میبیند، به علاوه در مسیر این عمل مصالح باید مفید بوده، عمر مفید طولانی داشته و قابل بازگشت به چرخه طبیعت باشند. چیزهاي با طول عمر زیاد هم مفیدند و هم بزرگترین مانع علیه اسراف و ضایعات، و این بهتر از استفاده مجدد یا بازیافت آنها است.

اکنون زمانی است که منابع رو به زوال است، هنگامی که دغدغه معماران، معماران منظر، طراحان شهري، مهندسین و متخصصین ساختمان اساساً در چاره جوئی براي آینده است. متخصصین طراح باید حوزه مهارت و تخصص و فعالیت خود را در این زمینه بسط دهند که این از منابع حفاظت شود و حامی آینده فرزندان، نوهها و نسلهاي بعدي باشد.

قبل از هر چیز که یک ساختمان سبز خلق شود مانند هر چیز دیگر به یک خالق احتیاج دارد. این موضوع یعنی ایجاد ساختمان سبز به سلامت فردي که در آن و در محیط اطراف آن زندگی میکند کمک خواهد کرد و از او پشتیبانی خواهد کرد و باعث رضایتمندي و سودمندي آنان خواهد شد. این موضوع نیازمند کاربرد با دقت انرژيهاي تصدیق شده در معماري است:

استفاده از طبیعت بادوام و منبع مواد با کفایت و تکیه بر خورشید براي استفادههاي گرمایی و نیروي برق و روشنایی روزانه و دوباره استفاده کردن از ضایعات یک اتحاد و یکپارچهسازي ساختمانی ظریف این استراژي ها را تولید میکند. البته باید توجه داشت که تبدیل فرهنگ بشر به یک پایه و تغییر ساختار اساسی روح و سرشت انسان بستگی دارد.

ما باید یکی شدن و به هم پیوستن و وابستگی به یکدیگر را با یک چیزي خیلی وسیعتر از خودمان را دوباره کشف کنیم. جهان طبیعت قلم مویی است روحانی که نسبت به همه چیز برتري مییابد. اول شخص و بعد جامعه این عقیده بولوزوف است. او عقیده دارد ما باید هر دو گروه را مجبور سازیم که موافق حقایق زندگی در جهان باشند. در غرب به این مسئله اعتقاددارند که مزیت در طرح محیطی و طراحی آن در صورتی پیشرفت میکند و موفق خواهد بود که حقیقا مجمع و گروه طراحی آن فقط گروهی از طراحان باشند.

اغلب از ساختمان سبز تعبیر به ساختمانی میشود که اثرات منفی آن بر روي محیط اطرافش کم باشد . هدف از ایجاد ساختمانهاي سبز بر اساس اصول ذکرشده بالا بهبود یافتن آب و هوا و جلوگیري از اثرات منفی ساختوساز بر محیطزیست است. صرفهجویی و بهینهسازي مصرف انرژي و کاربرد انرژيهاي پایدار در حال حاضر هیچگونه نقشی در فرهنگ ساختمانی کشور ندارد.

علاوه بر آن در ساخت و سازهاي مسکونی بخش خصوصی خصوصاًو مسکن طبقات مرفه ارقامنسبتاً مهمی به زیان سایر موارد ضروري هزینه در ساختمان صرف تزیینات افراطی و بی اصالتی میشود کهعمدتاً بنام ابزارسازي مشهور است. انگیزه صرف این مبالغ نامتعادل در زیور آرایی احراز جلال و شکوه و نهاتاًی رونق و موفقیت تجاريخصوصاً در حرفه بساز و بفروشی است. این مسئله متأسفانه به یک مد در جامعه تبدیل شده است که این نگران کننده است. اما چاره مشکل :

انکشاف رویکردهاي نوین زیباییشناختی براي ایجاد دگرگونی و تحول در اذهان عمومی و جایگزینی الگوهاي زیستی مبتنی بر تعادل صرفهجویی و بهینه سازي مصرف و احترام به محیط طبیعی و اجتماعی زیست به جاي الگوهاي منحط رایج کنونی امري ضروري است. لازمه این امر آن است که معماران بکوشند به جاي دنباله روي در سلیقه عامیانه و بازاري پسند ذوق و سلیقه عمومی را در جهات سازنده و مفید اجتماعی هدایت کنند. معماران میتوانند به مردم بباورانند که طرحهاي اقلیمی و زیستمحیطی کمتر از تزیینات رایج کنونی زیبا نیست.

از طریق معماري میتوان جامعه را از مطلوبیت و ارزش فراوان اقتصادي و زیستمحیطی انرژيهایی که بهنامهاي بیزیان و آرام مشهور شده مطلع کرد. انرژيهایی که از دیدگاه هنرمندان و معماران میتواند به جاي هر چیز دیگر زیبا نامید. آینده جهان در زیباییهاي زیبا نهفته است. بیایید زیبایی نهفته در انرژيهاي پاك و حیاتبخش را کشف کنیم. ارزشهاي معماري سنتی و سنت ارزشهاي زیستمحیطی معماري سنتی بسیاري از کشورهاي جهان واجد ارزش هاي بسیار فراوان در شیوههاي گوناگون استفاده بهینه از انرژي و بهرهبرداري اکولوژیک از انواع انرژي ها خصوصاًو کاربرد انرژيهاي پایدار و بیزبان است.

نوع مصالح و فنون ساختمانی رایج در گذشتهخصوصاً آنچه که در رابطه با پایداري بنا به کار میرفته و عناصر باربر اصلی ساختمان را تشکیل می داده یعنی دیوارهها و سقفها یا به عبارت کلی تر عناصر افقی و عمودي به علت دارا بودن حجم و وزن زیاد به طور خود به خودي و طبیعی در مقایسه با مصالح و مواد سبکوزن و کم حجم کنونی داراي ظرفیت بالاي نگهداري و ذخیره انرژي و استعداد متعادلسازي حرارت در فضاهاي مصنوع بوده است. درعینحال این ویژگی به هیچ روي به معناي آن نیست که زیبایی آسایش پایداري عالی و کیفیات ارجمند زیستمحیطی و ابتکارات مربوط به استفاده بهینه از انرژي در معماري امري خود به خودي و پیشپاافتاده و بینیاز از هوش قدرت خلاقه و علم و دانش تلقی شود.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید