بخشی از مقاله
چکیده
لیستریا مونوسیتوژنز یک باکتری گرم مثبت می باشد که باعث ایجاد انسفالیت، سپتی سمی و سقط جنین در دام و انسان می گردد. گوسفند، گاو، بز و با حساسیت کمتر طیور در معرض ابتلا به این بیماری می باشند. مطالعه حاضر، گزارش موردی یک راس بزغاله ی 25 روزه بوده که به کلینیک دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید باهنرکرمان ارجاع شد.
علائم بالینی شامل کوری، افسردگی، عدم تعادل و زمین گیری و در معاینه ی بالینی، دمای بدن دام 41/5 درجه سانتی گراد بود و در نهایت دام با علائم اورتو تونوس تلف شد. جهت تایید تشخیص، نمونه ی تهیه شده از بافت مغز به آزمایشگاه دانشکده ارجاع و در محیط تریپتوز بلاد آگار در شرایط هوازی و بی هوازی کشت داده و تایید شد.
مقدمه
لیستریوز یک بیماری عفونی با منشاء تغذیه ای-مدیریتی می باشد که به طورمعمول در نشخوارکنندگان، طیور و انسان رخ می دهد ولی در اسب نادر است . - 1 - لیستریوز نوعی التهاب حاد پرده های مننژ و مغز است که توسط باکتری گرم مثبت لیستریا مونوسیتوژنز ایجاد می شود. در حال حاضر6 گونه در جنس لیستریا طبقه بندی شده اند که فقط لیستریا مونوسیتوژنز و لیستریا ایوانووی برای حیوانات اهلی پاتوژن می باشند. بیماری دارای گستردگی جهانی است، اما در آب و هوای معتدل بیشترین میزان رخداد را دارد. لیستریوز در درجه اول بیماری نشخوارکنندگان بخصوص گوسفند است و علائم اصلی که همراه با لیستریا مونوسیتوژنز بروز می یابند انسفالیت و سقط است . - 2 -
اشکال بالینی بیماری عبارتند از سپتی سمی نوزادان، مرگ و میر نوزادان، التهاب کره چشم و بیماری های عصبی. بره ها ممکن است به طور انتخابی التهاب نخاع را بدون ابتلای ساقه مغز نشان دهند که این وضعیت منجر به فلجی ناقص و شل یک نیمه بدن یا اندام های خلفی بدون نشانه های مربوط به اختلال در ساقه مغز می گردد . - 3 - گزارش حاضر بررسی مرگ ناشی از لیستریوز در یک راس بزغاله شیرخوار می باشد که قبل از تلف شدن علائم عصبی ناشی از بیماری را نشان می داد و به نوبه خود جزء موارد نادر می باشد.
گزارش مورد بیمار
یک راس بزغاله ی 25 روزه با علائم کوری، فلجی و بی اشتهایی به کلینیک دانشکده دامپزشکی دانشگاه کرمان ارجاع داده شد. دام مذکور در حین معاینه و نمونه گیری زمین گیر شد و سپس در حالت اورتوتونوس - شکل - 1 تلف شد. قبل از تلف شدن دام، دمای بدن دام 41/5 درجه سانتی گراد ثبت شد و کوری دو طرفه - شکل - 2، اسهال و فلجی - شکل - 3 در دام تایید شد. جهت تایید بیماری نمونه تهیه شده از بافت مغز دام به آزمایشگاه میکروبیولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه کرمان ارجاع داده شد. در آزمایشگاه نمونه ارسالی در محیط تریپتون بلاد آگاردر شرایط هوازی و بی هوازی کشت داده شد.