بخشی از مقاله
چکیده:
سوراخ مادرزادی جناغی یک ناهنجاری است که در انسان به ندرت اتفاق می افتد اما در حیوانات بسیار غیرمعمول است. این نقص زمانی اتفاق می افتد که اتصال چندین مرکز استخوانی شدن ناقص باشد. این ناهنجاری ممکن است با ضایعه های دیگر در ارگان های بدن به ویژه ناهنجاری های قلبی همراه باشد. در مطالعه حاضر، ما یک مورد بسیار نادر سوراخ مادرزادی جناغ در گوساله نژاد هولشتاین را گزارش می دهیم. نقص بیضی شکل شبیه زخم گلوله بود و در 1/3 پایینی بدنه جناغ قرار داشت. ظاهرا، سایر قسمت های سیستم اسکلتی سالم به نظر می رسید. آگاهی از ناهنجاری برای تشخیص و درمان بهتر بیماری مهم است.
مقدمه:
جناغ یک استخوان پهن است که از سه قسمت خنجری، بدنه و غضروف زایفوئید تشکیل شده است. جناغ درقسمت میانی سینه بین دو ردیف دنده های چپ و راست واقع شده است. قسمت بدنه جناغ در قسمت باریک زائده زایفوئید به اتمام می رسد. قسمت خنجری که پهن و مثلثی شکل است، با ترقوه های دو طرف و غضروف زوج اول دنده ها متصل می شود.
از نظری جنینی، جناغ از یک جفت بافت مزانشیمی متراکم که ستون های جناغ نامیده می شوند و در دیواره شکمی-جانبی بدن تشکیل می شوند؛ توسعه میابد. اتصال ستون های جناغ از ناحیه خط میانی آغاز می شود. این اتصال با تشکیل زائده زایفوئید تکمیل می شود. استخوانی شدن ستون های جناغ از نوع داخل غضروفی - Endochondrial - می باشد.
این عمل از قسمت جلویی به سمت قسمت انتهایی صورت می گیرد و استخوان های نهایی جناغ را تشکیل می دهد. در گوساله اولین کانون استخوانی شدن از هفتمین قطعه جناغی در روز 75 ام دوره جنینی آغاز می شود. هرگونه نقص در جریان تکامل جناغ، باعث ناهنجاری هایی مثل سوراخ دار شدن یا شکاف دار شدن می شود . - 7-5 -
گزارش مورد:
مورد حاضر سوراخ جناغی در یک گوساله هولشتاین که در هنگام تولد مرد، کشف شد. این ضایعه در 1/3 پایینی بدنه استخوان جناغ بود و احشا قفسه سینه در معرض دید بودند. سوراخ بیضی شکل به راحتی قابل تشخیص بود. موهای اطراف سوراخ به ترشحات خونی آلوده بودند. اندازه سوراخ جناغی 5-6 سانتی متر بود - شکل-. - 1 گوساله در معرضه به دنیا آمد و ما فرصت آزمایش تمام استخوان های قفسه سینه و ناهنجاری های قلبی را نداشتیم اما ظاهرا سایر اجزا دستگاه اسکلتی سالم بودند.
بحث:
اختلالات مادرزادی به وسیله فاکتور های مختلفی ایجاد می شوند. مانند نقص های ژنتیکی، عوامل ایجادکننده عفونت در جنین و تزریق گیاهان سمی به وسیله ایجاد مانع در مرحله ای خاص از آبستنی 8 - و . - 9 جناغ یکی از بخش های استخوانی بدن دارای تفاوت ها و ناهنجاری های مختلف در ظاهرش است. در انسان این ناهنجاری ها و نقص ها بسیاری از اوقات به طور تصادفی به وسیله رادیولوژی 10 - و - 11، نوسازی سه بعدی و چند وجهی عکس های - 12 - CT و MRI تشخیص داده می شود . - 13 -
ناهنجاری های پیش رونده جناغی گزارش شده شامل: زائده زایفوئید منشعب ، انشعاب V شکل زائده زایفوئید، جناغ دو شاخه، جناغ با پیوند غضروفی - استخوانی شدن ناقص جناغ - ، ناهنجاری هایی در شکل جناغ - به شکل تیغه یا استخوان نامتقارن - ، جناغ مرغی و سوراخ در جناغ می باشد. بعضی از آنها مثل جناغ روزنه دار و تغییرات زائده زایفوئید تاثیری در عملکرد فیزیولوژیکی قفسه سینه ندارد ولی باعث تغییر شکل و ضخامت قفسه سینه می شود که ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در تنفس و عملکرد قلب شود . - 14 -
ناهنجاری های جناغی در انسان ها معمولا وجود ندارد و در حیوانات خیلی نادر است. سوراخ در جناغ معمولا بدون علامت است و به طور اتفاقی به وسیله CT اسکن تشخیص داده می شود . - 15 - اگر در طول رشد وتکامل جناغ، اتصال ناقص چندین مرکز استخوانی شدن اتفاق بیافتد باعث ایجاد یک نقص دایره ای شکل در جناغ می شود که سوراخ جناغی نامیده می شود.
این مطالع توصیف وجود یک سوراخ واحد در جناغ یک گوساله نژاد هولشتاین می باشد. این نقص در 1/3 پایینی جناغ مشاهده شد. متاسفانه به دلیل شرایط مزرعه، امکان بافت برداری از گوساله و بررسی ارگان های داخلی وجود نداشت ولی هیچ ناهنجاری دیگری در شکل بدن گوساله مشاهده نشد. این ناهنجاری در حیوانات به شدت نادر است و موارد قبلی گزرش شده همراه با ناهنجاری های مختلف در سایر ارگان ها بودند.
Hiraga و - 1986 - Abe ناهنجاری های مختلفی را شامل کوتاهی طول جناغ، افزایش عرض قسمت خنجری، هایپوپلازی غضروف زایفوئید، جفت شدن ظاهری Sternebrae در جناغ گوساله های نژاد هولشتاین- فریزین را تحت تاثیر اکتوپیا کوردیس - ectopia cordis - در ناحیه گردن به وسیله امواج X گزارش کرده اند . - 16 - Cooper و همکاران - 1988 - سوراخ جناغی را در %6/7 از تعداد زیادی از موارد کالبدشکافی شده که معمولا منفرد و واقع در قسمت بدنه جناغ بودند را یافتند. آن ها همچنین یک سوراخ در قسمت خنجری یافتند . - 5 - نتایج مشابهی توسط Monre و همکاران - 1988 - به دست آمد.
آن ها - 6%/6 - 135 سوراخ جناغی در عکس های رادیوگرافی شکم و سینه از 2016 عکس رادیولوژی در یک جمعیت کالبدگشایی شده را شناسایی کردند Yekeler . - 7 - و همکاران - 2006 - کثرت وقوع اختلالات و ناهنجاری های جناغی را در 1000 بیمار معاینه شده با MDCT ارزشیابی کردند. در تحقیق آن ها همه سوراخ های جناغی - - % 4 /5 در جلوترین بخش بدنه جناغ با اندازه ای بین 2-16 میلی متر - میانگین 6/5 میلی متر - یافت شدند. در یک مورد یک شکاف هم در مجاورت سوراخ جناغ مشاهده شد. آن ها متذکر شدند که سوراخ جناغی یک ناهنجاری کوچک رایج است است و معمولا با نوارهای اسکلروتیک در جناغ همراه است . - 12 -
آگاهی در مورد سوراخ جناغی دارای اهمیت است چراکه تنفس عمده جناغی باعث آسیب قلبی می شود . - 6 - تامپوناد قلبی کشنده در نتیجه یک سوراخ مادرزادی در جناغ در بخش قدامی جناغ رخ می دهد 17 - و - 18 و ضخامت کم جناغ در طول سوراخ کردن جناغ مشاهده شده است . - 9 - بنابراین آگاهی از اختلالات و ناهنجاری های جناغی برای جلوگیری از اینچنین عوارض جنینی در طول تنفس عمده جناغی مفید است. این مهم است که شاغلان حرفه پزشکی در مورد ناهنجاری های مادرزادی آگاه باشند - برای تشخیص و درمان بهتر بیماری - .