بخشی از مقاله
چکیده:
فنآوری اطلاعات به عنوان یک فنآوری جدید موقعیت ها و بستر های بسیار زیادی را برای یادگیری فراهم کرده است و به عنوان وسیله و ابزاری مهم برای تسهیل یادگیری در یادگیری مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از فنآوری های نوین اطلاعات توان بالقوه فراوانی را در آموزش مبتنی بر فنآوری بوجود آورده اند که بهره گیری از آنها در فرایند یاد دهی - یادگیری بسیار تاثیر گذار میباشد.
هدف از این مقاله بررسی نقش های فنآوریهای نوین اطلاعاتی و تاثیر آن بر میزان یادگیری بوده است .یافته های حاصل از این تحقیق که با روش کتابخانه ای گردآوری شده نشان داده که در آموزش بر اساس فناوری اطلاعات محدودیت های مکانی و زمانی از بین رفته و آموزش را در همه جا و در هر زمان برقرار است. آموزش با استفاده از این فرصت بر اساس توانایی تک تک فرا گیران بوده و بدلیل فعالیت ، تشریک مساعی ، خود گردانی فراگیر و پیوستگی بین موضوعات درسی ، یادگیری بهتر اتفاق می افتد.
مقدمه:
دنیای قرن بیست و یکم در واقع دنیای استیلای فنآوری نوین اطلاعات است. سیستمهای آموزشی در یک جامعه قادر نخواهد بود همچون جزیره ای خود را جدا از دیگر نهادهای اجتماعی، ملی و فعل و انفعالات گسترده بین المللی در دهکده ی جهانی بداند
مسئله کیفیت آموزش و اثربخشی نظام های آموزشی از مهمترین دغدغه های نظام های آموزشی و دست اندرکاران و تصمیم سازان امر توسعه در هر کشوری می باشد . فنآوری اطلاعات و ارتباطات1 این ادعا و بلکه توان را دارد که طی یک برنامه مدون و با تغییر در ساختار و روش های آموزش از هزینه ها بکاهد و کیفیت را افزایش دهد و محصولات نظامهای آموزشی را با نیاز های جامعه هماهنگ و منطبق نماید و در جهت کاربردی نمودن آموزش قدم بردارد
فنآوری اطلاعات و ارتباطات یکی از عوامل تغییر در کلاس های درس است و نقش و تأثیر آن در توسعه دانش و ایجاد تسهیل و تسریع در امر یادگیری در عصر حاضر امری انکار ناپذیر است
استفاده از فنآوری اطلاعات2 در امر آموزش منافع و مزایای فراوانی دارد که میتواند یادگیری موثرتر و عمیق تر را برای طیف وسیعی از دانش آموزان فراهم آورد. همچنین نوآوری در روش های تدریس و استفاده از فنآوری اطلاعات در مدارس موجب توسعه یادگیری مشارکتی دانش آموزان، تقویت روحیه جستجوگری ، پژوهش، کاربردی نمودن آموزش، فراهم نمودن زمینه آموزش و یادگیری مادام العمر خواهد شد.
مفاهیم و تعاریف: اطلاعات:
اطلاعات عبارت است از داده های شکل گرفته و تغییر یافته به طوری که معنی دار و مفید باشند. اطلاعات با بشر آمیخته شده و پدیده ای اجتماعی است به دلیل آنکه انسان ها سبب انتقال اطلاعات میشوند .تقسیم کار میان انسان ها به منظور تامین نیاز ارتباطات میان انسان ها زمینه ساز انتقال اطلاعات بین افراد است. اطلاعات آن چیزی است که بتواند درسیستم ذهنی دریافت کننده دگرگونی ایجاد کند و از بی نظمی بکاهد .حاصل این دگرگونی در سیستمهای انسانی- پدید آمدن دانش و توانایی تصمیم گیری است.
یادگیری:
تحولات و دگرگونی هایی که در زندگی بشر رخ داده است، به دلیل آموزش و یادگیری می باشد. شکی نیست که اهمیت یادگیری در رشد آدمی، بسی فراتر از چشم انداز اندیشه های اوست. چون محیط زندگی آدمی همواره در معرض تغییر است، انسان برای غلبه براین دگرگونی ها ناچار است یاد بگیرد. یادگیری فرآیندی است که در آن رفتارها و پندارهای افراد تغییر مییابد و به گونه ای دیگر میاندیشند و عمل می کنند و هنگامی تحقق می یابد که تغییر در رفتارها و عملکرد افراد مشاهده شود
یادگیری به طورکلی، فعالیتی دگرگون کننده است و افراد را برای مقابله با رویدادهای محیطی آماده می سازد. یادگیری در واقع هم یک رشته فرایند است و هم فرآورده تجربه هاست. یادگیری در حقیقت دارای مفهوم بسیارگسترده ای است که در قالبهایی چون نگرشهای نو، حل مساله، کاربرد معلومات در استدلال، تفکر و ... به وجود می آید. تعاریف گوناگونی برای یادگیری ارائه شده است . اما بسیاری از محققان معتقدند که" یادگیری تغییری است که بر اثر تجربه یا آموزش در رفتار موجود زنده پدید می آید."
یادگیری ، تغییری است که در اثر تدریس مطالب و مهارت های گوناگون در رفتار فراگیران ایجاد می شود. ممکن است این رفتار در کوتاه مدت قابل مشاهده باشد و یا این رفتار ممکن است در کوتاه مدت غیرقابل مشاهده باشد . به هرحال، این آموختهها در طول زندگی موجب تغییر در رفتار و بینش یادگیرندگان می شوند. همانطورکه ذکرشد، انسانها برای دستیابی به نیازهای مختلف به کسب اطلاعات و دانش میپردازند و می آموزند. بنابراین در یادگیری باید این اختلاف در نیازها و سلایق و تفاوتهای یادگیری را در نظرگرفت و نباید انتظار داشت که افراد به طور یکسان، مطلبی را یاد بگیرند، باید به انگیزه های یادگیرنده نسبت به مواد آموختنی توجه کرد.
بدون شک، حالت ایدهآل یادگیری، یادگیری مطلوب است. برای اجرای یادگیری مطلوب هم ابزارها و منابع متنوعی وجود دارند که با پیشرفت فنآوریهای نوین بر تعداد آنها افزوده می شود. باید در نظر داشت که میزان موفقیت هر جامعه، وابسته به توان یادگیرندگانی است که درگیر فرایند یادگیری همیشگی هستند.
فنآوری اطلاعات:
فنآوری به معنای لغوی، دانش و فن انجام کارها با استفاده از دانش و اطلاعات علمی است . فنآوری کاربرد دانش بشری است. فنآوری هر نوع دانش فنی نظام مند است که بر اساس تجارب یا نظریه های علمی بوده و باعث افزایش ظرفیت جامعه برای تولید کالاها و خدمات می شود
اسکینر3، یکی از بزرگترین حامیان فنآوری تدریس است . وی معتقد است که معلمان را می توان به گونه ای آموزش داد که فنآوری را به درستی در موقعیت تدریس مورد استفاده قرار دهند . از دیدگاه وی فنآوری تدریس عبارت است از: فرآیند یافتن و آرایش دادن به شرایط یادگیری، با استفاده از علوم فیزیکی و وسایل الکترونیکی و مکانیکی، تا اینکه این شرایط به کارآیی و اثربخشی بیشتری در تدریس بینجامد.