بخشی از مقاله

چکیده

از ثروت های طبیعی هر جامعه ای می توان به منابع طبیعی آن اشاره نمود استفاده صحیح و بکارگیری معقول و علمی از این منابع سبب بهره دهی دراز مدت می شود.مطالعات و بررسی های علمی در زمینه شناخت کامل خصوصیات مناطق ، پارک های ملی ، پارک های بین اللملی و غیرهمهمترین انتخابی است که از به هدر رفتن آب ، خاک و از بین رفتن پوشش گیاهی و حیوانات وحشی اعم از پستاندراران ، پرندگان ، آبزیان ، خزندگان و دوزیستان جلوگیری می کند.

امروزه بشر با درک اهمیت و جایگاه محیط زیست و عرصه های عمومی تفریح و تفرج در زندگی روزمره و انواع کارکردهای این مکان ها در میان ساختار تجمع گاههای بشری، تلاش در جهت حفظ و احیاء و بهرهبرداری بهینه از منابع موجود را در دستور برنامه ریزی ها و سیاست های خود قرارداده است. از سوی دیگر، عدم توجه به رویکرد حفاظت از محیط زیست در طراحی اینگونه فضاها باعث شده که نقش توسعه ای آنها، جنبه فردی بخود گرفته و تعاملات اجتماعی را تضعیف نماید. گردش در طبیعت در حقیقت توریسمی بر پایه پایداری محیط زیست باتمرکز اولیه بر تجربه محیط های طبیعی که عامل ترویج فرهنگ و محیط زیست است می باشد در این مقاله به بررسی الزامات زیست محیطی در مناطق گردشگری می پردازیم.

کلمات کلیدی: الزامات محیط زیست ،مناطق گردشگری,تفرج

-1مقدمه:

حفاظت از طبیعت و منابع زنده در گستره و مفهومی که امروزه از آن متصور است ، زاده عصر حاضر است و بنای آن از چندین دهه تجاوز نمی کند در واقع حفاظت در اشکال و ابعاد کنونی توالی و تکامل آن نطفه ای است که در گذشته های بسیار دور در باور همه مردم ، ابتدا به صورت تقدیس گیاهان و جانوران بسته شده است .با شروع قرن حاضر و چیرگی تدریجی انسان بر طبیعت از طریق رشد و تکامل نیروهای تولید ضرورت حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست نیز به تدریج پا به عرصه وجود نهاد و در طول نیم قرن اخیر ابعادی یافت که هرگز از آن قابل تصور نبوده و اکثرنهادهای متولی صنعت گردشگری در کشورهای مختلف در سرا سر دنیا به امر گردشگری در طبیعت و در ورای آن به لزوم حفظ محیط زیست بیش از هر زمان دیگری اذعان دارند.

برای توفیق، به زیرساختهای مناسب مطمئن و کارا نیاز دارد، از این میان نقطه تعامل و تمرکز گرایشها و جذابیتهای گردشگری نیز، طبیعتاً پذیرای بیشترین و کاملترین استقبال و توجه است. جذابیتهایی همچون تاریخ و تمدن، اقلیم و جاذبه های اقلیمی، فرهنگ و زمینه های فرهنگی، همچون معماری و هنر، امروزه بیشترین توجه را در ذهن گردشگران متبادر می کند.پاسخگویی مناسب به نیازهای جسمی , ذهنی و روحی انسان , از ضروریاتی است که می باید فضاهای عمومی در غالب عملکردهای متعدد و خاص در این جهت ساماندهی گردند. فقدان یا ضعف عملکردها اجتماعی در این زمینه منجر به عدم تعالی بخشی در انسان شده و عواقب منفی آن متوجه جمع و جامعه خواهد گردید.

از دیگر سو رشد و توسعه شهر نشینی در شهرهای بزرگ کشور و ازدیاد فشار و استرس ناشی از آن و آلودگی های ناشی از رشد صنعت , امروزه , ارزش و اهمیت عرصه های بکر و طبیعی خارج از شهرها را دو چندان نموده و هر کشوری با توجه به توان و سرمایه خود در این خصوص همت می گمارد.در همین راستا، مدیران و مسئولان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران نیز، به منظور توسعه فرهنگ گردشگری و نیز ایجاد مناطق گردشگری و تفریحی در سطح کشور ترتیبات و بسترهای مناسبی را فراهم آورده و در سال های اخیر، حمایت از این بخش به طور چشمگیری افزایش یافته است.این امر بازخوردهای مثبتی که در حوزه های روانی - اجتماعی به همراه خواهد داشت موجبات ایجاد بسترهای لازم در توسعه صنعت گردشگری و متعاقباً کسب درآمدهای ملی از طریق توسعه صنعت توریسم خصوصاً در بعد بین اللملی را فراهم خواهد ساخت. بنا براین بررسی الزمات محیط زیستی در مناطق گردشگری ضروری به نظر می رسد.

اهداف کلی :

• بررسی الزامات محیط زیستی در مناطق گردشگری

اهداف جزیی:

▪    تجزیه و تحلیل قابلیتها، توانها و ویژگیهای زیست محیطی اراضی بستر مناطق گردشگری

▪    تقلیل نقش مخرب مداخلات توسعه ای در سطح اراضی واقع در پارکهای ملی

▪    ایجاد بسترهای لازم جهت حفاظت و صیانت پایدار از منابع طبیعی توسط مردم

▪    ایجاد بسترهای لازم جهت حضور مدیریت شده مردم به منظور جلوگیری از روند تخریب زیست محیطی منطقه

▪    جلوگیری از روند فرسایش خاک و تخریب مراتع و منابع آب

▪    لزوم توسعه زیست محیطی در جهت صیانت از منابع آب ،خاک ، حیات گیاهی و جانوری و ارزشهای اکولوژیک و ارتقاء کیفیات زیست

اهداف زیست محیطی در مناطق گردشگری :
-    تجزیه و تحلیل قابلیت ها ، توان ها و ویژگی های محیطی - زیست محیطی

-    تقلیل نقش مخرب مداخلات توسعه ای

-    تدوین نظام جامع مدیریت منابع طبیعی و زیست محیطی و صیانت از توان های محیطی و زیست محیطی

-    ارتقاء نقش و جایگاه زیست محیطی

-    ایجاد بسترهای لازم جهت حفاظت و صیانت پایدار از منابع طبیعی توسط مردم

-    جلوگیری از توسعه تصرفات اراضی ملی توسط مستثنیات

-    جلوگیری از چرای غیر مجاز دام در اراضی ملی

-    ایجاد بسترهای لازم جهت حضور مدیریت شده مردم در مناطق گردشگری به منظور جلوگیری از روند تخریب ارزشهای زیست محیطی در مناطق گردشگری

-    جلوگیری از روند فرسایش خاک و تخریب مراتع و منابع آب و خاک

-    توسعه فضاهای سبز اعم از جنگل کاری و درخت کاری و غیره....

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید