بخشی از مقاله
چکیده
مدیریت مشکلاتی که در بهره برداری از منابع آبی در کشور وجود دارد در مناطق غربی که با افول بخش صنعت همراه است امری با اولویت بالا محسوب میگردد. در این مطالعه مشکلات و چالشهای دشتهای بهار و قروه در غرب کشور با استفاده از روش ضریب تغییر ویلیامسون و تحلیل عاملی ضمن رتبه بندی مورد دستهبندی قرار گرفته تا مورد تحلیل قرار گیرند.. مواردی که در این بخش به عنوان چالش برگزیده شدند در 3 بخش چاههای عمیق و نیمه عمیق و آبهای سطحی مورد تحلیل قرار گرفته اند. این نتایج با استناد به شاخصهایی است که با استفاده از تحلیل عاملی دستهبندی و بررسیشده و عاملهای اصلی اندازهگیری شدهاند. نتایج بیان کردند که حفر چاههای غیرمجاز و حفر چاه در حریم بین چاهها با نمره 0/151 . 0/123 مهمترین چالش منطقه است که نیازمند حمایت و سیاست گذاری بخش دولتی است.
مقدمه
امروزه آب این منبع حیاتبخش، بهعنوان یکی از سه عامل تشکیل و بقای محیطزیست - خاک، هوا و آب - بیش از هر زمان دیگر موردتوجه میباشد. تأکید جامعه جهانی این است که دولتها و ملتها به مقوله آب بهعنوان کلید توسعه نگاه کنند. منابع آب اگرچه تجدید پذیر هستند ولیکن حجم آنها ثابت بوده و در مقابل، تقاضای بشری برای آن روبه افزایش است. بهاینترتیب سرانه آبی برای مردم جهان روبه کاهش است - . - 1 دو دشت قروه و بهار بدلیل پیوستگی جغرافیایی مورد مطالعه قرار گرفته اند. این دو دشت در منطقه غرب همدان و شرق کردستان با یکدیگر دارای اتصال هستند و این اتصال در بین اقشار مختلف مردم بصورت فرهنگی و اجتماعی نیز مشاهده می شود.
مواد و روشها
در این مطالعه برای بررسی مشکلات مدیریت منابع آب از طریق پرسش سؤالاتی از کشاورزان و کارشناسان منطقه اقدام به شناسایی و اولویتبندی مشکلات موجود در منطقه گردید. - - 2 و از ضریب تغییر ویلیامسون1 جهت بررسی میزان توزیع نامتعادل هر متغیر استفاده شد که عبارت است از - - 8 که در این فرمول xi مقدار هر متغیر برای هر فرد و x میانگین متغیرهای موردبررسی و N تعداد افراد مورد پرسش است، مقادیر پایین این ضریب بیانگر توزیع متغیر برابر و مقادیر بالاتر بیانگر توزیع نابرابر هر متغیر است - . - 3 ضریب تغییرات بیانگر توافق یا عدم توافق افراد بر روی یک متغیر یا مسئله است.
اساساً مقدار کمتر ضریب تغییرات به نشانه همسویی و مقدار بالای آن بیانگر عدم دید یکسان افراد به مسئله است - . - 7 برای انجام دقیق بررسی نیاز است تعداد شاخصها به تعداد کمتری شاخص مؤثر تقلیل یابد، بدین منظور از تحلیل عاملی2 استفاده میشود. تحلیل عاملی یک روش آماری برای بررسی روایی مقیاس است. در این تحلیل لازم است سؤالات دارای یکبار عاملی مشترک که معنیدار است باشند - . - 4 جامعه آماری موردبررسی در این مطالعه را اساتید دانشگاه، کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی، کارشناسان سازمان آب منطقهای تشکیل میدهند که درمجموع 100 پرسشنامه توسط کارشناسان منطقه موردبررسی پر گردید، لازم به ذکر است بخش دیگر اطلاعات از طریق مطالعات کتابخانهای و مطالعه به سایت سازمانهای مذکور کسب شد.