بخشی از مقاله

چکیده :

در این پژوهش به موضوع کارآفرینی فرهنگی ونقش آن در خلق ارزش از منظر آموزه های اسلامی پرداخته شده است .. کارآفرینان فرهنگی با استفاده از رشد وتوسعه شیوه ای جدید تحویل و مصرف، بر ارزش محصولات خود می افزایند. کارآفرینی فرهنگی عبارت است از ارزش آفرینی فرهنگی و کارآفرین فرهنگی کسی است که بتواند ارزشی را در فرهنگ جامعه خلق نماید، چه ارزش مادی و چه ارزش معنوی، البته از روشی نو و کارآفرینانه و در ارتباط با شرایط اسلامی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی روز و باتوجه به نیازهای نسلهای فعال جمعیت در جامعه.

افکار دینی یک فرد می تواند تاثیر گذار بر کارآفرینی او باشد. دین مترقی اسلام چون بیشترین توجه را به تک تک افراد جامعه دارد می تواند یک فرد کارآفرین را در کارو فعالیت خویش بیشتر تشویق کند،و فرد کارآفرین با دید دینی می تواند در کار و فعالیت خویش موفقیت بیشتری را کسب کند و تنها به فکر منافع خویش نباشد و دیگران را نیز در موفقیت خویش شریک سازد تا بتواند کار را توسعه دهد.

مقدمه:

کارآفرینی علم جدیدی است که شومپیتر آن راموتور رشد و توسعه اقتصادی، "کول" آن را پلی برای تطمیع از مزیت های اقتصادی و"برندلی" آنرا فرآیند ایده پردازی، فرصت شناسی و عامل ایجاد کسب و کار و تاسیس مراکز و بنگاه های تولید و عرضه کالاها و ×خدمات معنا می کنند.

کارآفرینی تنها در حوزه اقتصادی مطرح نگردیده، بلکه ضرورت تبیین آن در دیگر عرصه های اجتماعی و فرهنگی نیز طرح شده است. در حوزه فعالیت های فرهنگی، کارآفرینی فرهنگی موتور توسعه فرهنگ و اقتصاد فرهنگ عنوان می شود، و به معنای مدیریت روندها و فرایند های تولید و عرضه خدمات و کالاهای فرهنگی و هنری است به گونه ای که نوآورانه به احیاءو آفرینش ارزش فرهنگی می پردازد.

می توان گفت، کارآفرینان فرهنگی و هنری، می خواهند دنیای بهتری بسازند و با» ارزش آفرینی «علاوه بر رشد و پیشرفت اقتصادی، در ×ارتقای شرایط زندگی جامعه محروم از مزایای فرهنگی و اجتماعی نقش ایفا نمایند

درک اهمیت و ضرورت توسعه کارآفرینی فرهنگی، از سوی کارآفرینان فرهنگی و تاکید آن بر بقاء، رشد ورقابت موسسه ها و سازمان های فرهنگی و هنری با دیگر فعالیت های مشابه فرهنگی، موجب هدایت کارآفرینان فرهنگی به فعالیت های کارآفرینانه در درون اینگونه موسسه ها و سازمان ها شده و مفهوم چند بعدی کارآفرینی سازمانی را در ذهن تداعی می کند.

در کشورهای در حال توسعه، فقر مولدان فرهنگ و هنر، یکی از موانع اساسی توسعه اقتصادی فرهنگ وهنر است. از یک طرف پتانسیل نیروی کار در بخش فعالیت های فرهنگی و هنری فراوان است و از طرف دیگر سرمایه گذاری در بخش فرهنگ و هنر به شدت اندک است و اغلب متقاضیان اینگونه فعالیت ها در گیر مسائل معیشتی اند. اما با مطالعاتی که از فعالی تهای کشورهای توسعه یافته بدست آمده است، کارآفرینی فرهنگی از یک سوی، موجب افزایش ثروت، رفاه وامکانات فعالان فرهنگی و هنری، - هنرمندان - و ازسوی دیگر موجب اشتغال در زمینه فعالیتهای فرهنگی و هنری در این کشور ها می شود.

امروزه نگرش کارآفرینی در فعالیت های فرهنگی وهنری کمتر از زمینه های اقتصادی مورد توجه قرار گرفته است. با این حال کارآفرینی فرهنگی می تواند به طور خاص اید ه های فرهنگی را به منزل مقصود برساند. همچنین به عنوان فعالیتهای خاص فرهنگی،از قبیل سینما، تئاتر، کتاب و... موتور توسعه فرهنگ و اقتصاد فرهنگ نیز قلمداد شود. بر این مبنا، در ادبیات پژوهش های کارآفرینی شواهد متعددی را ×می توان مشاهده نمود که دلالت بر ضرورت توجه به عوامل محیطی برای شناخت کامل تر کارآفرینی دارند.

در جهانی که آگاهانه یا ناآگاهانه، سرگرم تبادل فرهنگی است، فرهنگی که به عنوان نیاز اجتماعی رفتار سازی می کند، از جمله راه های پاسداشت هویت وفرهنگ ملت ها تقویت نهادهای فرهنگی از راه بها دادن به کارآفرینی فرهنگی به عنوان ابزار توسعه فرهنگ است و در ×این راه نیاز به تبیین استراتژ یهای مناسب است که بخش مهم توفیق آنرا ارزیابی حاصل می گرداند، ضروری به نظر می رسد.

ادبیات نظری:

تعریف کارافرینی فرهنگی:

به گفته هاگورت - 2007 - کارآفرین فرهنگی شخصی است که فرصتها را در جامعه برای دستیابی به کارکرد بهینه مدیریت فرهنگی شناسایی میکند و کارآفرینی فرهنگی دارای سه عنصر اصلی مأموریت فرهنگی، مسئولیت پذیری اجتماعی و نوآوری است - Van . - Deutekom,2009 زاوالا - - 2010 کارآفرینان فرهنگی را کسانی میداند که برای تولید زنجیره ارزش، کار میکنند و هد آنان در این مسیر ایجاد زیرساختها و شبکههای فرهنگی است .

فرهنگ از دیدگاه کارآفرینی مبتنی بر ساختارها وکارکردهای این بخش است " بر حسب دیدگاه کارکردی، فرهنگ در هم آمیختگی بیرونی فعالیتهای مستقل است " .

از آنجا که کارآفرینی به معنای ارزش آفرینی - ارزش های اقتصادی ، اخلاقی ، هنری ، فرهنگی - است ، لذا "کارآفرینی فرهنگی " به گونه فشرده به معنای مدیریت روندها و فرایند های تولید و عرضه خدمات و کالاهای فرهنگی و هنری است به گونه ای که نوآورانه به احیاء و آفرینش ارزش فرهنگی بپردازد. ارزش فرهنگی همیشه دربرگیرنده ارزش ×اقتصادی نیست، اما ارزش اقتصادی می تواند دربرگیرنده ارزش فرهنگی نیز باشد.

کارآفرینان فرهنگی این تصور را که هنر حوزه ایذاتاً خود شکوفا و خود کفاست را نمی پذیرند. کارآفرینان فرهنگی تنها با محتوا آفرینی ارضا نمی شوند بلکه آ نها میخواهند در فرایند بازاریابی و بهره برداری از محتوایی که ایجاد می کنند، سهیم باشند. بنابراین، در حوزه فرهنگی، اقدام کارآفرینانه فرهنگی، به معنای کارآفرینی فرهنگی، فرآیند ایده پردازی، فرصت شناسی و ایجاد کسب و کارها و تاسیس مراکز و بنگا ههای تولید و عرضه کالاها و خدمات فرهنگی است. به عبارتی کارآفرینی فرهنگی، فرآیندی است که با یک ایده فرهنگی آغاز و به یک کسب و کار فرهنگی منتهی می شود.

در نظریه کارآفرینی فرهنگی، فرهنگ و هنر به شکل مستقیم در قالب تولید فرهنگی ابراز وجود می کند. پس تعریف کلی کارآفرینی بر مبنای رویکرد اقتصادی، عبارت از فرآیند تولید کالاهای اقتصادی با استفاده از عوامل مختلف تولید می باشد. از دیدگاه محقق کارآفرینی فرهنگی به معنای فرآیند تولید کالاها و خدمات فرهنگی با استفاده از عوامل مختلف تولید و خدمات است و می تواند به گونه ای ویژه، ایده های فرهنگی را به سرانجام برساند.

اتصال کارافرینی فرهنگی در تولید و توزیع صنعت موسیقی از مثا لهای بارز آن است . کارآفرینان فرهنگی با استفاده از رشد وتوسعه شیوه ای جدید تحویل و مصرف، بر ارزش محصولات خود می افزایند. بدین لحاظ، همانگونه که - شومپیتر - کارآفرین را موتور حرکت و توسعه اقتصادی و به عبارتی توسعه ارزش اقتصادی می داند، کارآفرینی فرهنگی موتور حرکت و توسعه اقتصاد فرهنگ و ارزش آفرینی فرهنگی قلمداد می شود .

نقش کارآفرینی فرهنگی در خلق ارزش :

کارآفرینی فرهنگی عبارت است از ارزش آفرینی فرهنگی و کارآفرین فرهنگی کسی است که بتواند ارزشی را در فرهنگ جامعه خلق نماید، چه ارزش مادی و چه ارزش معنوی، البته از روشی نو و کارآفرینانه و در ارتباط با شرایط اسلامی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی روز و باتوجه به نیازهای نسلهای فعال جمعیت در جامعه.

بالاخره کارآفرینان فرهنگی افرادی هستند که ارزشهای فرهنگی را در جامعه خلق، کشف و یا احیا مینمایند. در هر صورت، هر یک از کارآفرینان اجتماعی، سیاسی و فرهنگی همچون کارآفرینان اقتصادی،دائماً در جستجوی نیازها و فرصتها هستند تا از طریق خلاقیت، ×ریسک پذیری و رهبری، ارزشی را در جامعه ایجاد و خلاء یا نقصی را دفع و اصلاح نمایند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید