بخشی از مقاله

چکیده

ازآنجایی که بقای بسیاری از شرکت ها در بازار رقابتی به استفاده صحیح از منابع و پایین آوردن هزینه ها وابسته است.بسیاری از شرکتها بخشی از فعالیتهای جاری خود را به بخش خصوصی واگذار میکنند.ازاین رو انتخاب صحیح پیمانکاران شایسته میتواند باعث جلوگیری از هدر رفتن منابع ، کاهش هزینه ها و اجرایی شدن پروژه ها درزمان معین وبه صورت مطلوب گردد.

در پژوهش حاضر با استفاده از معیارهای مناسب انتخاب پیمانکاران بر اساس رویکرد تحلیلی فازی ، از روش دیمتل فازی برای تعیین روابط و چگونگی تاثیر معیارها بر یکدیگر و از روش تحلیل شبکه فازی با در نظر گرفتن ارتباط درونی مشخص شده میان معیارها، برای اولویت بندی و وزن دهی معیارها استفاده شده و در نهایت از روش ویکور فازی برای رتبه بندی پیمانکاران استفاده میشود.تا از این طریق بتوان به سازمان ها جهت انتخاب صحیح پیمانکاران برتر کمک کرد.

-1 مقدمه :

بعضی از شرکت ها در سال های اخیر به منظور بهبود کیفیت خدمات و محصولات، کاهش هزینه و زمان تولید،مدیریت دارایی ها ، تمرکز بر روی مزیت های اصلی رقابتی و به طور کلی افزایش اثربخشی سازمان، اقدام به واگذاری برخی فعالیتهای خود به سازمانهای تخصصی دیگرکرده و از این طریق بهتر می توانند بر روی فعالیتهایی که ارزش افزوده بیشتری ایجاد می کنند، تمرکز کرده و بهره وری و اثربخشی فعالیتهای خود را به حداکثربرسانند[3] یکی از مهم ترین مزایای واگذاری کار به شرکتهای پیمانکار را میتوان کوچک کردن دستگاه اداری و اجرایی کارفرما که با واگذاری تمام مسوولیت های بر عهده پیمانکاران انجام میشود به شمار آورد.

این امر اثرات مثبت زیادی در پی دارد که ازآن جمله می توان به کاهش هزینههای پروژه با ایجاد رقابت بین پیمانکاران ، کاهش زمان پروژه با همزمانی مراحل مهندسی، تدارکات و اجرا، واگذاری مسوولیت کل پروژه به پیمانکار و در نتیجه استفاده کارفرما از نیروهای خود در راه-اندازی تعداد بیشتری از پروژهها، مشخص کردن قیمت کل پروژه و بستن بودجه مربوطه قبل از اجرای آن و مسدود کردند راههای ادعاهای مالی ناصحیح پیمانکاران اجرایی نام برد. [1] تصمیم گیری هایی کهمعمولاًکارفرمایان انجام میدهند بسیار پیچیده می باشد و در این رابطه معیارهای کمی و کیفی زیادی برای ارزیابی می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

بنابراین ارزیابی، رتبه بندی و انتخاب پیمانکار برتر از میان پیمانکاران تایید صلاحیت شده امری ضروری به نظر می رسد. [6]تصمیمگیری یکی از مهمترین و اساسیترین وظایف مدیریت است و تحقق اهداف سازمانی به کیفیت آن بستگی دارد. طبیعت چنین تصمیم گیری هایی معمولا پیچیده می باشد و در این رابطه معیارهای کمی و کیفی زیادی برای ارزیابی می تواند مورد استفاده قرار گیرد. فرایند انتخاب پیمانکار به دلیل وجود معیارهایی که امکان تناقض آنها وجود دارد، پیچیده است. بایستی با مشخص کردن معیارهای مهم واولویت بندی آنها برای انتخاب پیمانکار مناسب ، مدیران را در اتخاذ تصمیم های صحیح یاری کنیم

-2 مروری بر سوابق ارزیابی و انتخاب پیمانکاران

در زیر برخی از سوابق تحقیقات در این زمینه که توسط محققان مختلف در طول سالهای متمادی انجام گرفته است طبق جدول یک آورده شده است :

جدول - 1 سوابق تحقیقاتی

زمان ، هزینه و کیفیت

ایمنی و کیفیت، عملکرد گذشته،محیط زیست مدیریت فنی،منابع،ساختارسازمان ، تجربه، اندازه و نوع پروژه قبلی، امور مالی، سیستم پشتیبانی

مالی ، کیفیت ، ریسک ، تجربه ،گارانتی ، زمان تجهیزات

قیمت ، جریان نقدی ، سود خالص ، تعهد

تکنیک

روش ترکیبی دیمتل و تحلیل شبکهفازی

روش مربعات جزیی

مالی ، کیفیت ، ریسک ، تجربه ،رضایت مندی مشتری ،

عملکرد سازمانی ، لجستیک معکوس ، کیفیت مالی ، منابع ، بومی بودن ، تجربه ، سیستم ارتباطی

مالی ، کنترل پروژه ، ساختار ،منابع انسانی ، مدیریت کیفیت ،محیط زیست ، توان فنی

شهرت، توانایی های فنی، وضعیت مالی و مهارت های سازمانی.

سوابق ، ثبات مالی ، مدیریت منابع ، فنی ، قیمت پیشنهادی

مالی ، توان مدیریتی ، تجربه ، امکانات پشتیبانی ساختار سازمانی

تجهیزات ، توانایی های فنی منابع انسانی ، برنامه ریزی و کنترل پروژه ، کیفیت ، منابع انسانی ، گواهینامه ها ، امنیت و استاندارد ،عوامل مربوط به مشتری

هوش رقابتی CI

رابطه اولویت فازی

AHP فازی

DEMATEL and Fuzzy ANP

AHP فازی

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید