بخشی از مقاله

چکیده

از مباحث بسیار مهم در برنامه ریزی عملیاتی ،انجام مراحل مختلف، ارزیابی روشها،روابط،معیارها،تجزیه وتحلیل و طبقه بندی و اختصاص درجه اهمیت به پیشنهادها - آلتر ناتیوها - می باشد .

در بعضی از برنامه ها به ویژه فرایندهای تخصصی معیارها برای انتخاب روش بهینه کار،ازیک جنس نبوده، مثلا بعضی کمی و بعضی کیفی ،هستند. در عملیات جوشکاری نیز با توجه به تعدد روشهای مختلف نوین،در انتخاب برترین روش معیار های مختلفی مانند اقتصادطرح، میزان تخصص نیروهای موجوددر هریک از روش ها، رعایت حداقل استاندارد فنی، تجهیزات موجود ودر دسترس وسایر شرایط موجود در هر پروژه تاثیرگذارند.

انتخاب روشی مناسب برای تصمیم گیری که ضمن در نظر گرفتن معیارهای مختلف وضریب اهمیت آنها، با در نظر گرفتن هدف عملیات، که به اولویت بندی روشهای کار مبادرت کند.در انتخاب بهترین روش برای عملیات جوشکاری بسیار مفید است. یکی از روشهای بسیار مفید برای نیل به چنین هدفی روش ارزیابی فرایند سلسله مراتب - AHP - می باشد که در این مقاله به بیان مراحل و کاربرد آن در اولویت بندی روش های جوشکاری براساس معیارهای مختلف در هر پروژه، پرداخته شده است.

-1 کلیات وبیان مساله

-1-1 بیان مساله :

یکی از روشهای ارزیابی چند معیاری در برنامه ریزی روش AHP می باشد این روش زمانی به کار گرفته می شود که معیارهای مختلفی در رسیدن به اهداف برنامه دخیل بوده و گاهاً دارای فاکتورهای غیر مرتبط هم باشد

فرآیند تحلیل سلسله مراتبی - AHP - تکنیکی است منعطف ، قوی و ساده که برای تصمیم گیری در شرایطی که معیارهای تصمیم گیری متضاد، انتخاب بین گزینه ها را با مشکل مواجه می سازد ، مورد استفاده قرار می گیرد ، این روش چند معیاری در سال 1980 توسط توماس ال ساعتی پیشنهاد گردید و تاکنون کاربرد متعددی در علوم مختلف داشته است - زبردست، - 1380 همچنین در این روش می توان معیارهای کمی و کیفی را هم زمان مورد سنجش قرار داده و بین این اهداف یک ارتباط سازمانی منسجمی را با عناصر یک سیستم برقرار نماید .

این پژوهش بر آن است که با معرفی یکی از روش های برنامه ریزی وارزیابی چند معیاری مانند فرایند تحلیل سلسله مراتبی AHP ،به بیان نحوه استفاده ازآن در انتخاب مناسب ترین روش جوشکاری - بادرنظرگرفتن معیارهای مختلف ومحاسبه ضریب اهمیت برای هر معیار در مقایسه با سایر معیارهاومحاسبه ضریب اهمیت گزینه ها - بپردازد.

-2-1هدف پژوهش

هدف از ارایه این مقاله بیان کاربرد روش وفرایند تحلیل سلسله مراتبی AHP در انتخاب بهترین روش جوشکاری بر اساس شرایط و وِیژگی های هر پروژه می باشد

-3-1 ضرورت طرح مساله :

با توجه به اینکه تکنولوژی نوین برای عملیات جوشکاری روش های مختلفی را ارایه می نماید.که هر روش نیاز به تجهیزات ومهارت ویژه ای داشته. وانتخاب مناسب ترین روش بستگی مستقیم به شرایط پروژه در دست اجرا دارد.طراحان همواره در پی انتخاب روشی هستند که علاوه بر فراهم نمودن حداقل های استاندارد های فنی، از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه با شد وحداکثر استفاده از امکانات فنی ونیروی انسانی موجود را نیز در برگیرد.

از آن جای که معیارهای انتخاب روش جوشکاری از یک جنس نیستند ضرورت استفاده از یک روش برنامه ریزی که بتواند به تلفیق معیارهای مختلف و حتی گاهی متضاد پرداخته و با در نظر گرفتن میزان تاثیر هر عامل ،به انتخاب گزینه بهتر از میان گزینه های موجود مبادرت نماید بسیار آشکار است و روش ارزیابی فرآیند تحلیل سلسله مراتبی AHPکه یکی از روشهای ارزیابی چند معیاری است میتواند به عنوان ابزاری مناسب در خدمت طراحان قرار گرفته و با ایجاد ارتباط بین عوامل درونی و برونی این آموزش ها به هر گزینه موجود در برنامه آموزشهای فنی حرفه ای نمره ای مشخص بدهد.

-3-1فرضیه تحقیق

-1-3-1برای اولویت بندی روش های جوشکاری طبق شرایط وویژگی های خاص هر پروژه، از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی AHP می توان استفاده نمود.

-4-1 روش تحقیق:

این تحقیق با توجه به این که به آزمون مفاهیم علمی درمیدان عملی برنامه ریزی فنی وحرفه ای ودر جهت توسعه کاربرد روش تحلیل سلسله مراتبی AHP می بردازد.از نوع کاربردی وتوسعه ای می باشد. واز روش اسنادی وکتابخانه ای برای گرد آوری مباحث استفاده شده است.

-2 پیشینه کار های انجام شده مرتبط با موضوع تحقیق

André Andrade Longaray وهمکاران،2015،در مقاله ای تحت عنوان: پیشنهاد استفاده از روش AHP برای ارزیابی کیفیت خدمات ارائه شده توسط شرکت های خارجی،را ارایه نمده اند. این کار با هدف توصیف مراحل توسعه یک سیستم پشتیبانی تصمیم برای ارزیابی کیفیت خدمات ارائه شده توسط شرکت های برون سپاری که به سازمان ها در بخش خرده فروشی برزیل خدمت می کنند .از تحقیقات کاربردی استفاده شده است که از طریق یک مطالعه موردی با ارائه دهندگان خدمات خارج از بورس یکی از 158 شرکت تابعه شرکت خرده فروشی انجام شده است .با استفاده از فرآیند سلسله مراتب تحلیلی - - AHP ، امکان توسعه یک مدل ارزیابی که قادر به اندازه گیری عملکرد شاخص های کیفیت و ارزیابی عملکرد خدمات برونسپاری ارائه شده به شرکت تحت مطالعه بوده است

روند سلسله مراتب تحلیلی برای ارزیابی و بهینه سازی شبکه توزیعدر این مقاله، ویژگی های محصول را برای بهینه سازی طراحی شبکه زنجیره تامین عرضه شده و معیارهای عملکرد را برای ارزیابی عملکرد و هزینه خدمات ارائه داده اند .سپس روش شناسی تصمیم گیری چند معیاره - AHP - تحلیلی تجزیه و تحلیل شده تا عوامل کیفی و کمی را در انتخاب بهترین طراحی شبکه تحویل در نظر بگیرد . ونتیجه گرفته شده است .که با استفاده از روشAHP ، می توانیم انتخاب طراحی شبکه تحویل را با انتخاب های مناسب برای تصمیم گیری مرکز توزیع خانه و بهینه سازی بهینه سازی کنند.

 یک روش AHP برای فرآیند انتخاب هواپیما، هدف این مقاله، حل مسئله انتخاب نوع - ها - هواپیما برای شبکه مسیر شناخته شده و پیش بینی تقاضای سفر هوایی با استفاده از فرآیند سلسله مراتب تحلیلی - AHP - بوده است. -

انتخاب بهترین پنل خورشیدی برای سیستم فتوولتائیک طراحی با استفاده ازAHP ،هدف از این مقاله، انتخاب بهترین پنل خورشیدی برای طراحی سیستم فتوولتائیک با استفاده از AHP - فرایند سلسله مراتبی تحلیلی - از روش تصمیم گیری چند معیاره عنوان گردیده است. در میان مارک های پانل خورشیدی 200 وات، مشکل انتخاب بهترین پانل خورشیدی، با استفاده از پانزده برق، سه مکانیک، سه اقتصاد، سه مشتری و دو معیار مربوط به محیط زیست مورد ارزیابی قرار می گیرد .داده های مورد استفاده از شرکت های خورشیدی در سراسر جهان به دست آمده است.

ساخت و ساز: AHP و روش

در این مقاله، اصطلاح و محتوای مدیریت پروژه ساخت و ساز در این مقاله مشخص شده است .مشکلات اصلی مدیریت ساخت و ساز مشخص شده و امکان حل آنها مورد بحث قرار گرفته است .مدل تصمیم گیری در مدیریت ساخت و ساز با استفاده از روش های چند معیاری برای مطالعه موردی ایجاد شده است .روش AHP و برنامه کامپیوتری "Expert Choice" برای محاسبات استفاده شده است.

پناهنده محمد ،وهمکاران،1388، کاربرد روش تحلیل سلسله مراتبی - - AHP درمکان یابی جایگاه دفن پسماند شهر سمنان عبدالرضا رکن الدین افتخاری ،هدیه وجدانی تهرانی، 1387، کاربرد روش تحلیل سلسله مراتبی AHP - - در ارزیابی برنامه های بخش بازرگانی مورد:برنامه های ادارات کل بازرگانی استان ها اسفندیار زبر دست ، 1380، کاربرد روش تحلیل سلسله مراتبی در برنامه ریزی شهری ومنطقه ای اسفندیار زبر دست ، 1384، مکان یابی مراکز امداد رسانی - در شرایط وقوع زلزله - با استفاده از GIS وروش ارزیابی چند معیاری AHP

-3معرفی روش ارزیابی فرآیند سلسه مراتبی - AHP - ونحوه استفاده آن در توسعه آموزش های فنی و حرفه ای

-1-3 مراحل انجام فرآیند تحلیل سلسله مراتبی - - AHP

-1-1-3ایجاد چهار چوب مفهومی در فرآیند تحلیل سلسله مراتبی

اولین قدم در این روش ایجاد یک ساختار سلسله مراتبی در مورد موضوع مورد بررسی می باشد که در آن هدف، معیارها، زیر معیارها و گزینه ها و ارتباط بین آنها نشان داده شود .

با توجه به اینکه هدف از این طرح بیان کاربرد مدل - AHP - در اولویت بندی روشهای مختلف انجام جوشکاری در یک پروژه با شرایط منحصر به فرد است. انجام فرآیند را با مثالی از 3 روش مختلف جوشکاری پیشنهاد شده A ,B ,C که به عنوان گزینه های مورد نظرباتوجه به معیارهای مختلف - اقتصادی بودن روش کار، شرایط بکار گیری اتصال، تجهیزات موجود، شرایط محل کار، - وشش زیر معیار - هزینه روش کار، مهارت نیروی کار موجود، میزان تناوب بارگذاری بر روی اتصال، شرایط نگهداری اتصال در طول مدت بکارگیری، ارتفاع محل کار هنگام جوشکاری، شرایط جوی محل کار - ارایه می گردد

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید