بخشی از مقاله

چکیده

یکی از وظایف اصلی حسابداران، ارائه اطلاعات برای ارتقای سطح تصمیمگیری مدیران است. بنابراین فناوری اطلاعات زیر بنای اطلاعات حسابداری از جمله سیستم حسابداری تعهدی میباشد.از سوی دیگر صرفه جویی در هزینه،زمان،تعدادپرسنل و کاهش خطاهای انسانی از تاثیرات فناوری اطلاعات و سیستمهای اطلاعاتی در حسابداری و مدیریت است

روش پژوهش مورد استفاده، از نوع پیمایشی می باشد و پرسشنامه ی محقق ساخته این تحقیق بین کارکنان واحدهای حسابداری،مدیریت و معاونتهای شاغل در مؤسسه غیرانتفاعی راهبردشمال توزیع گردیده است که حجم نمونه 75 نفر می باشد و برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش رگرسیون جزئی استفاده شده است.

نتایج حاصل از یافته های پژوهش نشان می دهد که فناوری اطلاعات نقش بسزایی در برنامه ریزی و تصمیم گیری مدیران، مدیریت داده ها واطلاعات، ارزیابی عملکرد سازمان ها و کارکنان، افزایش امنیت اطلاعات، شیوه گزارشات مالی و مدیریت منابع انسانی ایفا می کند و همگی این عوامل در پیشبرد امور مدیریت وسیستم حسابداری مؤثر می باشند و رکن اساسی جهت تأثیر این عوامل را میتوان فناوری اطلاعات متناسب با آن سیستم دانست.

مقدمه

واژه ی فناوری اطلاعات مفهومی گسترده دارد. تا سال 1980 رایانه تنها فناوری بود که تحت عنوان فناوری اطلاعات پوشش پیدا می کرد. در حال حاضر فناوری اطلاعات تبدیل به چتری شده است که مصادیق آن شامل گروهی از تجهیزات، خدمات، کاربردها و فناوریهای پایه میباشد. - دهقان نیستانکی و همکاران، - 1391 جامعهی رسمی آمریکا در سال 1998 اعلام داشت: حرفه ی حسابداری باید مهارت های لازم را برای استفاده از ابزارها و فناوری های مؤثر و کارآمد کسب کند.

کمیتهی تغییرات حسابداری این نظر را ارائه کرد که باتوجه به تأثیرپذیری سریع سازمانها از فناوری، حرفه حسابداری نیزباید نقشهای جاری و آتی فناوری اطلاعات در سازمانها را درک کند. - دهقان نیستانکی و همکاران، - 1391 در گذشته، تأثیر شگرف فناوری اطلاعات بر حرفه حسابداری، برای جامعه ی حسابداران حرفه ای نگران کننده بود. برای مثال انجمن حسابداران خبره در استرالیا در سال 1998، گزارش کردند: همان طور که بخش تجارت به مهارت های تجاری کلی و استراتژی نیاز دارد، حسابداران نیز به مهارتهای گستردهای در زمینهی فناوری اطلاعات نیاز دارند

با توجه به اینکه استانداردهای حسابداری در طول سالیان بدون تغییرات اصلی، ثابت باقی مانده اما فناوری اطلاعات روز به روز در حال تغییر می باشد، کمیته ها و جامعه ی حسابداری به تغییر در آموزش حسابداران نیازمند بودند که این تغییر به کمک افزایش دانش سیستم های اطلاعاتی و دانش فناوری اطلاعات امکان پذیر میباشد که این امر باعث تسهیل فرآیند محاسبات و همچنین ارائه ی بهتر داده های تجاری برای تصمیم گیری مؤثرتر خواهد بود. علاوه بر این فناوری اطلاعات تأثیر بسزایی بر روی هزینهها خواهد داشت.

در واقع فناوری اطلاعات باعث بهبود مؤثر در بخش های حسابداری و همچنین صرفه جویی در زمان و افزایش دقت محاسبات می گردد.

با گسترش روز افزون فناوری اطلاعات در همه بخشها و سازمانها و مشاهده آن در اکثر فعالیتها تحولات عظیمی در روش اجرایی کارها شده است. فناوری اطلاعات با دگرگونی روش اجرای کارها آنها را بصورت الکترونیکی تبدیل کرده است تغییرات سریع در فناوری اطلاعات گسترش همه جانبه سیستمهای چند کاربره و تمایل سازمانها به تهیه و اجرای سیستمها و نرم افزارهای جدید سبب شده است تا رایانهها خیلی ساده تر و بیشتر از گذشته مورد استفاده قرار گیرند و، وظایف حسابداری نیز سریع تر و دقیق تر از پیش انجام می شود. حسابداری به عنوان زبان تجارت و سیستم اطلاعاتی باید خود را با فناوری جدید هماهنگی سازد تا بتواند در خدمت استفاده کنندگان مالی باشد.

به منظور اجرای قوانین مربوط به مدیریت خدمات کشوری و برنامه پنجم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران از سال 1388 روش حسابداری تعهدی کامل در دانشگاه های پزشکی و موسسات وابسته به وزارت بهداشت، جایگزین روش حسابداری نقدی تعدیل شده گردید. میتوان بیان کرد که فناوری اطلاعات نقش اساسی در ایجاد و پیشبرد صحیح یک سیستم حسابداری تعهدی ایفا می کند. حسابداری تعهدی وضع موجود واحد گزارشگر را بهتر توصیف می کند و بکارگیری آن موجب تهیه اطلاعات سودمندتر برای بهبود تخصیص منابع، افزایش پاسخگویی، افزایش شفافیت اطلاعاتی و ایجاد آگاهی نسبت به اثرات اقتصادی میشود. گذشته از آن به کارگیری حسابداری تعهدی هزینه، زمان و تخصص ویژه میطلبد که باید مورد ملاحظه قرار گیرد.

امروزه با گسترش ارتباطات و تجارت جهانی کارشناسان حسابداری نیز با مسائل پیچیده ای روبه رو شده اند که در گذشته وجود نداشته است. هدف اصلی این مقاله کاربرد فناوری اطلاعات و سیستمهای اطلاعاتی در حسابداری و مدیریت است.

پیشینه پژوهش

صابرتنها و بیباک درسال 1395در تحقیق خود، ارتباط بین فناوری اطلاعات وحسابداری رابررسی کرده،نتایج حاصل از یافتههای پژوهش نشان میدهد که فناوری اطلاعات نقش بسزایی در برنامه ریزی و تصمیمگیری مدیران ،مدیریت دادهها و اطلاعات،ارزیابی عملکرد سازمانها و کارکنان،افزایش امنیت اطلاعات،شیوه گزارشات مالی و مدیریت منابع انسانی ایفا میکند و همگی این عوامل در پیشبرد سیستم حسابداری تعهدی موثر می باشد و رکن اساسی جهت تاثیر این عوامل را میتوان فناوری اطلاعات متناسب با آن سیستم دانست.

باتوجه به استفاده روز افزون از فناوری اطلاعات در حسابداری،این تحقیق بمنظور شناسایی تهدیدهای امنیتی عمده سیستمهای اطلاعاتی رایانه ای حسابداری و بررسی رابطه بین امنیت این سیستمها باسطح تحصیلات و سابقه کار کاربران سیستم،کیفیت طراحی سیستم ونوع صنعت در شرکتهای مختلف استان همدان انجام گرفته است.

همچنین اعتمادی،الهی و حسن آقایی در سال 1383 در تحقیق خود تاثیر فناوری اطلاعات بر ویژگیهای کیفی اطلاعات حسابداری را بررسی نموده و نتایج این پژوهش نشان میدهد که استفاده از فناوری اطلاعات،تغییرات قابل توجهی در کیفیت گزارشگری مالی ایجاد کرده است. همچنین نتایج تحقیق بیانگر این موضوع است که با وجود مزایای بسیار فناوری اطلاعات برای گزارشگری مالی قابلیت اعتماد اطلاعات کاهش پیدا میکند.

از طرفی طایفی نصرآبادی و عرب مازاریزدی درسال 1387 تحقیقی در خصوص سیستمهای اطلاعات و فناوری؛بازنگری در آموزش مفاهیم فناوری اطلاعات وسیستمها در دورههای آموزشی حسابداری انجام دادهاند. یافتههای این پژوهش نشان میدهد که آموزشهای مرتبط با سیستمهای اطلاعاتی حسابداری،حسابداران را برای سه منظور آماده میکند:آنها بعنوان حسابدارمدیریت خواهند توانست سیستمهای اطلاعاتی را مورد استفاده قرارداده و در گروههای پروژه ای که این سیستم را پدید می آورند،مشارکت کنند؛همچنین بعنوان حسابرسان داخلی یا مسقتل،توانایی ارزیابی کنترلهای سیستم و و صحت اطلاعات ورودی و خروجی را خواهند یافت وگاهی هم به عنوان مشاور در طراحی و به انجام رساندن سیستمهای حسابداری مشارکت میکنند.

این چرخههای مهم از دیدگاه رامنی و اشتین بارت عبارت است از: - 1چرخه مخارج - 2چرخه تولید - 3چرخه درآمد - 4چرخه مالی - 5چرخه منابع انسانی.ضرورت مطالعه سیستمهای اطلاعات حسابداری برای حسابداران،کاربرد سریع و پرنفوذ سیستمهای خودکار در سازمانها و تاکید فزاینده بر اطمینان از صحت و ایمنی فرآیندهای مبتنی بر فناوری اطلاعات،نیاز به متخصصان حسابداری بادانش ومهارتهای کنترل فناوریهای اطلاعات و ارتباطات را افزایش داده است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید