بخشی از مقاله
چکیده
قدرت نرم با قدرت سخت تفاوت دارد. قدرت سخت ساده تر و از پیچیدگی کمتری برخوردار است. ولی قدرت نرم تاکید بر استفاده از ابزار و روش و متدهای پیچیده و ناشناخته دارد.
قدرت نرم عبارت از هر توان و اقتداری است که ناشی از ابزار مادی نباشد و تکیه بر روندهای مرسوم نداشته باشد. بسیاری از قواعد فقهی به مثابه قدرت نرم می باشند و می تواند تاثیری به مراتب بیشتر و عمیق تر بر اقتصاد و محیط کسب و کار داشته باشد. بسیاری از قواعد فقهی زمینه گسترش بررسی عمیق تر برای کشف قواعد جدید را در محیط اقتصادی و کسب و کار فراهم خواهند نمود.
در این مقاله ابتدا با معرفی و بررسی قدرت نرم، و قواعد فقهی در اسلام، به تاثیر و نقش آن در پیشبرد کارآفرینی و محیط کسب و کار می پردازیم.
.1 مقدمه
با توجه به تاکیدات رهبر ایران مبنی بر الگو شدن ملت ایران و تمدن سازی نوین اسلامی، عزت و اعتماد به نفس ملی، ظهور تحولات انقلابی در جهان و عدالت به عنوان شاخصه پیشرفت جهان اسلام، ارائه الگویی از سوی ایران بعنوان شاخص ترین کشور در حوزه مسائل جهان اسلام ضرورت اجتناب ناپذیری است
این الگوی پیشرفت باید مبتنی بر ارزش های اسلامی باشد - Hosein Aliahmadi Jeshfaghani, 2016, I - و از استانداردهای کارآفرینی برخوردار باشد. - - Hosein Aliahmadi Jeshfaghani, 2016, B کارآفرینی بر اساس سرعت در اسلام می باشد - جشفقانی، 1395 س - و از مکاسب محرم پرهیز می نماید.
قدرت توحیدی و الهی در اسلام مهم ترین قدرت نرم است. عقیده به خدای یگانه، مایه آرامش و اطمینان قلب است. - کهف، - 14 توحید و نفی شرک، سبب دور بودن موحدان از تحیر و اضطراب است. - زمر، - 29 توحید پشتوانهای استوار برای انسان است. ذکر توحید در دعا، زمینه اجابت آن از سوی خدا است. اصلاح جوامع بشری و مبارزه با فساد، از آثار توحید است. توحید، مایه تذکر و توجه به حقانیت معاد است. - مومنون، - 85 -82
توحید، باعث حق گرایی و مانع گرایش به باطل است. رعایت عدالت در روابط اقتصادی، از آثار توحید است. توحید و ایمان به خدای یگانه، سبب مصونیت انسان از شیطان است. توحید، موجب شتاب در کارهای نیک و خیر است. - مومنون، - 61-59
آلوده نمودن توحید الهی به اسباب، ایده های بشری و جهان بینی های علمی و فلسفی از موانع پیشرفت است. رمز موفقیت انقلاب اسلامی تلاش خالصانه و اعتماد به قدرت لایزال الهی در پیروزی بر طاغوت و استکبار جهانی بوده است. تکیه بر معنویت، دوری از مادیت، تکیه بر غیب، عدم تمرکز بر شهود، خداباوری و دوری از اعتماد به علل و اسباب، استفاده از اضطرار و گریز از رفاه طلبی از رموز پیشرفت انقلاب اسلامی بوده است.
قدرت نرم توحیدی به عنوان شاخص اصلی قدرت انقلاب اسلامی از بعد نظری و عملی تأثیرات قابل توجهی را بر تحولات سیاسی منطقه ای و بین المللی بر جای گذاشته است. انقلاب اسلامی در بعد بین المللی با توجه به الهام بخشی انقلاب اسلامی - ابوالفتحی، ص - 66-29، کمک به نهضت های آزادیبخش در جهان - قربی، ص - 68 - 29 و بر لبنان، بحرین، سوریه و عراق تاثیر غیر مستقیم داشته است.
قدرت نرم با قدرت سخت تفاوت دارد. برخی از این تفاوتها ممکن است چنین باشد: قدرت سخت تکیه بر قهر و غلبه فیزیکی دارد ولی قدرت نرم تاکید بر جذابیت و دلربائی دارد. قدرت سخت بر اعمال مستقیم نفوذ مبتنی است ولی قدرت نرم تاکید بر نفوذ غیر مستقیم دارد. قدرت سخت از عوامل و مولفه های مادی استفاده می نماید ولی قدرت نرم تاکید بر مولفه ها و عوامل غیر محسوس دارد. هدف قدرت سخت فتح سرزمین است ولی قدرت نرم فاتح دل می باشد. قدرت سخت ساده تر و از پیچیدگی کمتری برخوردار است ولی قدرت نرم تاکید بر استفاده از ابزار و روش و متد های پیچیده و ناشناخته دارد. قدرت نرم عبارت از هر توان و اقتداری است که ناشی از ابزار مادی نباشد و تکیه بر روندهای مرسوم جهانی نداشته و بتواند تولید قدرت فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، نظامی، علمی و تکنولوژیک گردد.
.2 سوال تحقیق
قواعد فقهی اسلامی کدامند؟
مراتب و مراحل قدرت نرم کدامند؟
قدرت نرم اسلام آیا نقشی در پیشرفت انقلاب اسلامی دارد؟
قواعد فقهی و قدرت نرم با رویکرد اسلامی با تکیه بر توحید الهی چه نقشی در پیشرفت کارآفرینی در میان اقشار مختلف جامعه دارد؟
.3 روش تحقیق
بررسی اسناد بالادستی جمهوری اسلامی ایران، به روش تحلیل محتوا و مضمون صورت می پذیرد تا منابع قدرت نرم استخراج شوند. کاربرد هر یک از این عوامل و نقش آن در پیشرفت کشور و انقلاب برآورد می شود. در این قسمت از روش عبرت آموزی و تجارب گذشته انقلاب اسلامی استفاده می شود و تعمیم داده می شود. انواع قواعد فقهی کاربردی در کارآفرینی و آثار آن بر محیط کسب و کار بررسی می شود.
.4 پیشینه تحقیق
برخی اخلاق، تقوا، قواعد فقهی - مساوات، احسان، ایتمان ، نفی عسر و حرج ، تالیف قلوب، تعاون، وفای به عهد، عدالت - ، اتحاد امت اسلامی و مشروعیت دینی را از مولفه های قدرت نرم جمهوری اسلامی دانسته اند. - زارعی، ص - 6 - 41 فقهای اسلامی در کتب قواعد فقه به برخی فرمول های کلی فقهی اشاره نموده اند که با استفاده از برخی از آنها شاید بتوان دورنمائی از مدل اداری اسلام را در نظر ترسیم نمود. - ماخذ شناسی قواعد فقهی، - 1379 در بخش های اقتصادی فقه اسلام به برخی از ساختار دیوانی بیت المال، جبایه، صدقات، انفاقات، زکوات و اخماس اشاراتی شده است. - مروارید، - 1990 بعد از تشکیل جمهوری اسلامی تحت عنوان ولایت فقیه به سبک دیوانی و اداره کلان حکومت در اسلام اشاره شده است.
.5 تعریف قدرت نرم در انقلاب اسلامی
قدرت نرم در ایران تکیه بر جذب مردم دارد. با قهر و غلبه نمی خواهد کشور را اداره نماید. با سبک غیر مستقیم حکومتداری می نماید . کمتر توجه به اعمال حاکمیت مستقیم دارد. تاکید بر حاکمیت معنویت دارد. کمتر تکیه بر حاکمیت مادی دارد. حکومت بر ذهن و قلب مردم را هدف گرفته است. و به تعبیر امام خمینی: " شما کاری نکنید که مردم از شما بترسند. شما کاری کنید که مردم به شما متوجه شوند. کاری بکنید که دل مردم را به دست آورید."
قدرت نرم در اسلام و جمهوری اسلامی، قدرتی است الهی که به میزان رعایت شریعت و وحی الهی بر اشخاص اعطا می گردد. این قدرت معنوی است، بی واسطه است. نیاز به علل و اسباب شناخته شده ندارد. این قدرت نیاز به ابزار مادی ندارد. این قدرت قابل شناخت با عقل و دل و حواس بشری نیست. با اراده الهی اعطا می شود. در هنگام اضطرار بروز آن بیشتر از حالات عادی است. به دست انبیاء الهی بارها تحقق یافته است. با اجرای دقیق و مو به موی احکام دین و وحی الهی و اوامر اولیاء الهی به دست می آید. این قدرت تفاوت ماهوی و وجودی با قدرت طواغیت دارد. قدرت طواغیت گاه علمی تکنیکی، گاه فلسفس و ایده پردازانه و گاه عرفانی و تهذیبی است. گاه نیز ترکیبی از دو یا چند قدرت نرم پیش گفته می باشد.
6. مولفه های قدرت نرم انقلاب اسلامی
احیای هویت جهان اسلام، وحدت و اعتماد ملی، قدرت شهدا، فداکاری، ولایتمداری، حفظ انقلاب اسلامی، عزت مداری، الگوگیری از عاشوری، جهاد و مجاهدت، ایمان محوری و باورهای دینی از مصادیق قدرت انقلاب اسلامی شمرده شده است. - اصغر افتخاری، محمد جانی پور، منابع قدرت نرم انقلاب اسلامی ایران، پژوهش نامه انقلاب اسلامی، سال سوم، زمستان1392، شماره 9، ص -23 - 46 جمعیت جوان، گفتمان علمی در مراکز دانشگاهی، هوش بالای مردم ایران، افتخارات علمی در جامعه تحریم شده، روحیه ایثار و جهاد علمی برخی از نمونه ها و مولفه های قدرت نرم در ایران است