بخشی از مقاله
چکیده
علاقه فعالیت های جمعی و گروهی وگرایش به گروه همسالان از مهم ترین ویژگی دانش آموزان در دوره آموزش عمومی است کار گروهی می تواند فرآیند یاددهی - یادگیری را متناسب با این نیازها و رغبتها هدایت کند . در حین یادگیری گروهی دانش آموزان برای رسیدن به هدفی مشترک با هم کار کرده ، روابط متقابل داشته و از منابع به طور مشترک استفاده می کنند در نتیجه ایده ها ، هدف ها و بازخورد های مشترکی خواهند داشت .در این صورت بازده کار آنان چیزی بیش از کار کردن به صورت فردی خواهد بود .
برخورداری از مهارت های وابسته به کارهای گروهی می تواند نوشدارویی برای یادگیری مادام العمر و پرورش شهروند فعال باشد - دانش فر ، - 1390 همچنین استاندارد های 4NSES تاکید بسیاری بر استفاده از کار گروهی در آموزش دروس به ویژه علوم دارند 1996 - . ، - 5NRC ارزشیابی گروهی فعالیت های عملی علوم مانند فعالیت های آزمایشگاهی در نتیجه - آنچه دانش آموز تولید می کند - و در فرآیند - شیوه ی اجرای فعالیت های عملی - مورد استفاده قرار دارد .از این رو باید هم فرآیند و هم نتیجه که جنبه های مهم عملکرد دانش آموز تلقی می شوند ، مورد ارزشیابی قرار گیرند - بدریان - 1388 علی رغم مزایای بسیار فعالیت گروهی ، معلمان به دلیل مشکلات موجود بر سر راه ارزشیابی آن تمایل چندانی به استفاده از این روش ندارند .
-1 مقدمه
1-1 بیان مساله
علاقه فعالیت های جمعی و گروهی وگرایش به گروه همسالان از مهم ترین ویژگی دانش آموزان در دوره آموزش عمومی است.کار گروهی می تواند فرآیند یاددهی - یادگیری را متناسب با این نیازها و رغبتها هدایت کند . در حین یادگیری گروهی دانش آموزان برای رسیدن به هدفی مشترک با هم کار کرده ، روابط متقابل داشته و از منابع به طور مشترک استفاده می کنند در نتیجه ایده ها ، هدف ها و بازخورد های مشترکی خواهند داشت .در این صورت بازده کار آنان چیزی بیش از کار کردن به صورت فردی خواهد بود . برخورداری از مهارت های وابسته به کارهای گروهی می تواند نوشدارویی برای یادگیری مادام العمر و پرورش شهروند فعال باشد
همچنین استاندارد های 1NSES تاکید بسیاری بر استفاده از کار گروهی در آموزش دروس به ویژه علوم دارند 1996 - . ، - 2NRC ارزشیابی گروهی فعالیت های عملی علوم مانند فعالیت های آزمایشگاهی در نتیجه - آنچه دانش آموز تولید می کند - و در فرآیند - شیوه ی اجرای فعالیت های عملی - مورد استفاده قرار دارد .از این رو باید هم فرآیند و هم نتیجه که جنبه های مهم عملکرد دانش آموز تلقی می شوند ، مورد ارزشیابی قرار گیرند - بدریان - 1388 علی رغم مزایای بسیار فعالیت گروهی ، معلمان به دلیل مشکلات موجود بر سر راه ارزشیابی آن تمایل چندانی به استفاده از این روش ندارند .
2-1 پیشینه پژوهش
تحقیقات نشان می دهد کار گروهی یادگیری دانش آموزان را افزایش داده و نتایجی همچون کسب مهارتهای اجتماعی ، عزت نفس ، توجه به دیگران را به همراه دارد - بوسرت - 1989 3 اگر فراگیران به عنوان افرادی مشارکت جو در تمامی مراحل و فرآیند های آموزش محسوب شوند می توان بخش اعظم یادگیری را در درون بحث آزمون سازی و ارزشیابی قرار داد .در این حالت در زمینه تصمیم گیری درباره ارزشیابی از پاسخ های خودشان استفاده می شود ارزشیابی گروهی نوعی ارزشیابی است که در فرآیند های اجرایی ، گروه به عنوان یک کل درنظر گرفته شده و نمره ای مشترک به همه اعضای گروه داده می شود .
در این ارزشیابی دانش آموزان صرفا موضوع ارزشیابی نیستند بلکه به طور فعال و به صورت گروهی در امر ارزشیابی شرکت و همکاری می کنند . هدف از ارزشیابی دانش آموزان در کار گروهی ، کمک به معلمان و دانش آموزان در تصمیم گیری برای تجربیات یادگیری آنان و کنترل میزان پیشرفتشان است . - مظفری و فتحی نژاد ، . - 1389 در برنامه ای که توسط بارون4 درباره ارزشیابی در درس علوم انجام شد ، در اولین قسمت از ارزشیابی ، دانش آموزان درباره ی عوامل تاثیر گذار روی فعالیت مخمر در غذا به صورت فردی به جمع آوری اطلاعات می پرداختند .در قسمت بعدی دانش آموزان در گروه های سه نفره آزمایشی تجربی درباره فعالیت مخمر ها در غذا طراحی ، اجرا ، تفسیر و گزارش می کردند .
در قسمت سوم از دانش آموزان خواسته می شد به صورت مستقل گزارشات سایر گروه ها را تحلیل کرده و مورد انتقاد قرار دهند . ارزشیابی به صورت واضح نشان داد که دانش آموزان با کار گروهی از یکدیگر مطالبی را می آموزند و با ارزشیابی برای آنان این فرصت پیش می آید تا دانسته هایشان را درباره مفاهیم و مهارت های ارزشیابی شده عمق دهند
نتایج مطالعه ای درباره ارزشیابی علوم که توسط سانر5با طرح کار فردی - گروهی - فردی انجام شد نشان داد که کار گروهی برای انجام علمی روی نمره دانش آموزان در قیمت فردی ارزشیابی و همچنین روی نمره دانش آموزانی که در قسمت اول ارزشیابی نمره پایینی کسب کرده بودند تاثیر خوبی گذاشته است - سانر و همکاران ، 1994 - . برای آمادگی ورود به نیروی کار ویا دانشگاه ، دانش آموزان نیاز دارند مهارت های بین فردی و مهارتهای کار گروهی همچون مشارکت ، ارتباط ، ارائه راه حل ، تصمیم گیری ، حل مساله و مذاکره را بدانند .بنابراین باید علاوه بر محتوی درسی دیدگاه افراد نسبت به این مهارت ها نیز سنجیده شود
- 3 روش شناسی
به منظور جمع آوری اطلاعات در خصوص موضوع ، از منابع مهم ، مدارک ، رساله ها ، و پژوهش ها استفاده شده است. همچنین با جستجو در سایت های مختلف اینترنتی به منظور دستیابی به مقالات داخلی و خارجی از روش اطلاعات کتابخانه ای استفاده شده است .
- 4 یافته ها
الگو های زیادی در مورد ارزشیابی گروهی ارائه شده است که در بیشتر آن ها بر نظارت معلم شامل آزمون های گوناگون با هدفهای منظم ، تاکید دارند . کج فهمی بیشتر معلمان در کلاس درس این است که ارزیابی هر دانش آموز همیشه با ویژه آن فرد در کار گروهی سنجیده می شود ، از این رو معلمان دانش آموزان را وادار به انجام بیشتر فعالیت های گروهی می کنند تا ارزیابی آنها رضایت بخش باشد .در حالی که ارزیابی صحیح به اندازه گیری خود آموخته های دانش آموز در کار گروهی نیاز دارد.
دست اندرکاران آموزش بر این موضوع توافق دارند که در کار گروهی راهنمایی معلم و اعضای گروه لازم است و تعامل میان معلم و دانش آموزان باید برقرار باشد اما آنان در چگونگی ترکیب این مولفه ها و چگونگی توازن آنها میان نتیجه و فرآیند گروه اختلاف نظر دارند - وب1 ، - 1995 راه حل های افراطی از قبیل ثبت یادداشت های روزانه تفسیر و تعبیر نظرات گروه ، آزمون های اضافی با نمایش درسنامه - پاورپوینت - به این منظور ارائه شده است که همه غیر عملی به نظر می رسند چراکه در این صورت ساعات کاری معلم بیش از حد طاقت فرسا می شود
- 5 بحث و نتیجه گیری
برای بهبود فرآیند برنامه ریزی و اجرای ارزشیابی گروهی اصولی مطرح شده است که در زیر به آنها اشاره می شود:
· تعیین هدف و کارکرد ارزشیابی گروهی از طریق پاسخ به سوالاتی مانند : چرا این تکلیف به صورت گروهی انجام سنجش می شود ؟ چگونه این فرآیند ارزشیابی فرد را در دستیابی اهداف دوره کمک می کند ؟
· حصول اطمینان از تاثیر مثبت نمرات اعطا شده در روند همکاری های داخلی گروه .
. ارائه کتبی موارد مهم در خصوص غعالیت در فرآیند ارزشیابی گروهی مانند زمانبندی فعالیت ، موارد انظباطی و..
· تبیین کیفیت و چگونگی رشد مهارت های فرآیند کار گروهی دانش آموزران در طول انجام فعالیت ارزشیابی گروهی .
· تلاش در جهت رسیدن به تلفیقی از معیارهای معلم ساخته / دانش آموز ساخته ، در محیطی که قرار است ارزشیابی گروهی در آن اتفاق افتد . این به معنی استفاده از نقطه نظرات افراد ذی ربط در انجام یک کار گروهی است