بخشی از مقاله
چکیده
معدن آهنگران از معادن سرب و نقره فعال کشور بوده که در زون متالوژنیکی اصفهان-ملایر و در شهرستان ملایر، استان همدان قرار گرفته است. مطالعات کانهنگاری در بخشهای مختلف آهنگران نشاندهنده زونهای مختلف سولفیدی و اکسیدی با کانههای اصلی گالن، سروسیت، کالکوپیریت، مگنتیت، پیریت، هماتیت، گوتیت و دیگر کانههای فرعی است.
در این منطقه باطله کانسنگ سرب پس از انتقال به کارخانه فلوتاسیون، دارای مقادیری سرب - بیش از - %1 است، بنابراین کانیشناسی باطله مورد بررسی قرار گرفت که شامل کانیهای کوارتز، کربنات، باریت، گالن، اکسیدهای آهن و کانههای فرعی نظیر کرونادیت است. با جداسازی با روش هیدروسپاریشن کانههای سنگین از باطله جدا شده و مطالعات EPMA بر روی کانیهای سنگین انجام گرفت. طی این مطالعات علاوه بر کانیشناسی کانههای فرعی، میزان حدود 500 پیپیام نقره نیز در کانی گالن شناسایی شد. به طور کلی این مطالعه مرحله مقدماتی از شناسایی فازهای باطله بوده که خود ممکن است در آیندهای نزدیک ارزش معدنی و استحصال داشته باشند.
مقدمه
معدن آهنگران از معادن سرب و نقره فعال ایران بوده که در 25 کیلومتری جنوبخاوری ملایر، در مسیر جاده اراک-ملایر و 3 کیلومتر پس از روستای زنگنه واقع شده است
منطقه مورد مطالعه از لحاظ جایگاه زمینشناسی در زون سنندج-سیرجان و زون متالوژنی ملایر-اصفهان قرار گرفته است. این منطقه همچنین در زیرمجموعه دگرگونی همدان-ملایر از زون سنندج قرار دارد و دگرگونی آن به دو فاز کوهزایی لارامید و پیرنئن ارتباط داده شده است
معدن آهنگران از سالیان دور فعالیت استخراجی داشته و همچنین کارخانه فراوری آن طی این مدت مشغول به کار بوده است بنابراین در این مطالعه به کانیشناسی باطلههای حاصل از فلوتاسیون این معدن و مقایسه آن با کانسنگ پرداخته شده است.
شکل :1 موقعیت معدن آهنگران و راههای دسترسی به آن.
زمینشناسی
معدن آهنگران از لحاظ زمینشناسی در نقشه 1:100000 ملایر قرار میگیرد - شکل - 2 و واحدهای زمینشناسی آن به واحدهای مزوزوئیک محدود میشود. در زیر به تقسیمبندی این واحدها پرداخته شده که تا حدی مشابه تقسیمبندی مجیدی و همکاران، 1997 است؛ الف - واحد تریاس بالایی-ژوراسیک: سنگهای این واحد معادل سازند شمشک در البرز بوده و متشکل از میکاشیستهایی است که تحت تأثیر دگرگونی ناحیهای درجه پایین قرار گرفتهاند . - Momenzadeh, 1976 - در منطقه ملایر رخسارههای دگرگونی شامل اسلیت، شیست، فیلیت، کوارتزیت و گاهی پاراگنیس است - Hushmamdzadeh, et al., . - 1972 این واحد توسط رسوبات کرتاسه زیرین با دگرشیبی فرسایشی پوشیده شده است.
ب - واحد کرتاسه زیرین: این واحد به صورت دگرشیب بر روی میکاشیستهای تریاس-ژوراسیک قرار دارد و به پیشروی دریای کرتاسه زیرین - بارمین - نسبت داده شده - Seyed Emami, et al., 1971 - ، که قابل تقسیم به زیرمجموعههای زیر است؛
-1 واحد کنگلومرا، ماسهسنگ و دولومیت ماسهای: به طور عمده از جنس ماسهسنگ با بین لایههای شیل است که در بالا به دولومیت سیلیسی، دولومیت آهکی و در نهایت آهک دولومیتی میرسد.
-2 واحد آهک پلیتی - ورقهای - : متشکل از آهکهای نازک لایه با میان لایههای شیل و مارن به رنگ خاکستری متمایل به زرد است. فسیلهای اوربیتولینا و رودیست در این واحد گزارش شدهاند.
-3 واحد آهک تودهای فاقد اوربیتولین: متشکل از آهک میکرایتی به رنگ خاکستری تیره بوده که با درزه و شکستگی فراوان مشخص است.
شکل :2 نقشه زمینشناسی 1:100000 ملایر و موقعیت معدن آهنگران بر روی آن.
کانهنگاری کانسنگ
براساس مطالعه 55 مقطع صیقلی تهیه شده از بخشهای مختلف معدن آهنگران کانههای فلزی آن به سه دسته قابل تقسیم هستند