بخشی از مقاله

چکیده

شناورها یا به تعبیري محدودتر »کشتیها« به نوبه خود دستساخته محسوب میشوند. از دوران پیش از تاریخ تا قرن 19 میلادي، یک شناور یا پسانتر یک کشتی، بزرگترین و پیچیدهترین ماشین تولیده شده بود.

شناورهایی که براي چندین سال در میان امواج ایستادهاند و در جنگ و نظام اقتصادي به جامعه خدمت کردهاند؛ شایسته »باززنده سازي« به واسطه »کارکرد ثانویه« میباشند که یکی از این کارکردها تبدیل این شناورها به »موزه« است و به واسطه »مجموعهاي از برنامههاي آموزشی« تحت عنوان »زنده نگه داشتن کشتیها« به راحتی می توان از این میراث دریایی حراست کرد

و همچنین در کنار آن براي ردههاي سنی مختلف برنامههاي آموزش تعاملی و لمس محیط نیز برپا ساخت. تا کنون در سطح جهان صدها کشتیها به موزه تبدیل شدهاند و علاوه بر اینکه؛ این امر منجر به حراست از میراث دریایی میشود، منابع فرهنگی به ویژه میراثدریایی نیر براي نسلهاي آتی به یادگار گذاشته خواهند شد.

افزون بر این کشور ایران داراي ظرفیتهاي مناسبی براي راه اندازي چنین موزههایی میباشد که با مرور تاریخ نیروي دریایی و همگام سازي این ظرفیتها با موارد جهانی میتوان گام بزرگی در زمینه حراست از میراثدریایی و آموزش کشور برداشت. این تحقیق بر اساس روش کتابخانهاي انجام شده.

مقدمه

خود شناور را میتوان در دستهبنديهاي عملکردي لوئیس بینفورد که براي مواد فرهنگی وضع کرده، جاي داد: و شناور را با یک شأن- فنساخته مقایسه کرد. بنا به عقیده کیثماکلروي: »در هر جامعه پیش از تاریخی، از پارینه سنگی پایانی تا قرن 19 میلادي، یک شناور یا پسانتر یک کشتی، بزرگترین و پیچیدهترین ماشین تولیده شده بوده است.

براي نمونه بزرگترین صنایع دستی جنوب ایران لَنج معرفی شده؛ همچنین شاید احساس ما نسبت به شناورهاي رها شده همانند احساس ما نسبت به افراد »سالمند« باشد و این ناشی از یک حس »انسان وارگی« به شناورها است. به احتمال زیاد کشتی انسانواره ترین کالاي صنعتی است که تا کنون توسط بشر ساخته شده است.

انجمن کشتیهاي تاریخی نیروي دریایی A - حشد - تلاشهایی در جهت حفظ این میراث به جاي مانده از گذشته به واسطه »مجموعهاي از برنامههاي آموزشی« تحت عنوان »زنده نگه داشتن کشتیها« انجام داده. در حال حاضر، از طرق گوناگون، بازدیدکنندگان شانس شنیدن صداي متمایز موتور دیزلی فیربنکس- مورس را خواهند داشت.

تا کنون در سطح جهان صدها کشتیها به موزه تبدیل شدهاند و علاوه بر اینکه؛ این امر منجر به حراست از میراث دریایی میشود، منابع فرهنگی به ویژه میراثدریایی نیر براي نسلهاي آتی به یادگار گذاشته خواهند شد. براي نمونه، در انگلستان براي تاکید بر آموزش تعاملی و حفظ میراث دریایی، برخی مدارس مبادرت به اجراي کلاس درس بر روي عرشه کشتی بخار اساس شیلدهال کردهاند که از این طریق »لمس« مجموعهاي از دستساختههاي واقعی بازیابی شده از مغروقه هاي جنگ اول جهانی باعث میشود
 
دانش آموزان از این طریق با گذشته خود ارتباط برقرار کنند. علاوه بر این، دانش آموزان با ساختار کشتی و چگونگی استفاده یا محل قرار گیري این دستساخته در عرشه کشتی نیز آشنایی پیدا میکنند به همین جهت این کشتی ها همانند موزه زنده میباشند که به عنوان موزه تاریخ زنده نیز مشهور است، نوعی از موزه میباشد که بسترهاي تاریخی را جهت شبیهسازي دوران گذشته بازسازي میکند، و به بازدید کنندگان فرصت تفسیر تجربی تاریخ را می دهد. موزه مورد نظر به لحاظ محیط فرهنگی و طبیعی کاملاً شبیه به گذشته است.

هدف از نوشتن این مقاله مرور اجمالی کشتیموزها در سطح جهان و الگو برداري و همگامسازي ظرفیتهاي موجود در ایران با این الگوها جهت بهبود بخشیدن به حراست از میراثدریایی و آموزش در کشور میباشد که از آن جمله می توان به موزه دریا و دریانوردي خلیج فارس در بوشهر اشاره نمود، همچنین این تحقیق بر اساس روش کتابخانه اي انجام شده.

کشتی موزه

شناورها یا به تعبیري محدودتر »کشتیها« به نوبه خود دستساخته هایی ]تاریخی - مدرن[ محسوب میشوند  که اینچنین می شود آنها را توصیف کرد: خود شناور را میتوان در دستهبنديهاي عملکردي لوئیس بینفورد که براي مواد فرهنگی وضع کرده، جاي داد: و شناور را با یک شأن- فنساخته مقایسه کرد. بنا به عقیده کیثماکلروي : »در هر جامعه پیش از تاریخی، از پارینه سنگی پایانی تا قرن 19 میلادي، یک شناور یا پسانتر یک کشتی , بزرگترین و پیچیدهترین ماشین تولیده شده بوده است

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید