بخشی از مقاله

چکیده :

بهبود فن آوری و توسعه تولید بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات دارای اثر مستقیم بر بهره وری کل است که متناسب با اندازه بخش ICT در هر کشوراست و فناوری اطلاعات و ارتباطات، نقش مؤثری بر ارتقای بهره وری در بخش هایی که از آنها استفاده می کنند بر جای می گذارد. در این مطالعه رابطه فناوری اطلاعات و ارتباطات و رشد بهره وری با استفاده از داده های پنل 30 کشور در حال توسعه طی دوره 1997-2014 مورد تحلیل قرار گرفته است.

نتایج مطالعه نشان می دهد که کشش بلندمدت بهره وری نیروی کار نسبت به FDI و تمامی شاخص های فاوا مثبت ومعنی دار است همچنین نتایج مطالعه نشان دهنده یک رابطه تعادلی بلندمدت بین فعالیت های فاوا، جریان FDI و بهره وری نیروی کار در کشورهای در حال توسعه است و این رابطه برای تمامی شاخص های فاوا کاملا صادق است. اگرچه وجود چنین رابطه ای در دوره های کوتاه مدت برای این شاخص ها معنی دار نیست.

مقدمه

طی دهه های اخیر مطالعات صورت گرفته در زمینه تأثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر رشد اقتصادی در کشورهای توسعه یافته اثر مثبت و معنی دار این فن آوری بر بهره وری و رشد اقتصادی تأکید می کنند. در این دوره تحول بسیار مهمی با عنوان انقلاب فن آوری اطلاعات و ارتباطات در جهان رخ داده است که در واقع پایه اقتصاد جدید را تشکیل می دهد.

برخی مطالعات بر وجود چنین رابطه ای در کشورهای در حال توسعه نیز تأکید میکنند. علی رغم تردیدهای اولیه، پس از یک دهه مطالعه در سطوح بنگاه - خرد - و کشور - کلان - ، اکنون تقریبا روشن شده است که سرمایه گذاری در فن آوری اطلاعات بر بهره وری نیروی کار و رشد اقتصادی تأثیر مثبت و قابل ملاحظه ای دارد. منافع کلان اقتصادی فن آوری اطلاعات و ارتباطات قبلا در برخی اقتصادها به ویژه اقتصاد آمریکا ظاهر شده ودر حال حاضر در اروپای غربی و برخی کشورهای در حال توسعه نیز این امر نمایان شده است.

در این رابطه، در بیشتر کشورهای در حال توسعه مخارج فن آوری اطلاعات و ارتباطات افزایش یافته و برای تعدادی از آنها حتی با سرعت بیشتر از کشورهای پیشرفته رشد یافته است. شبکه های ارتباطی از یک سو با کاهش فاصله ها - مانند خریدهای اینترنتی - بازارهای جدیدی را ایجاد کرده اند و از سوی دیگر با افزایش کارایی بخش خدمات سبب رشد بهره وری شده اند؛ همچنین این شبکه ها بخش رو به رشدی هستند که فعالیت های جدیدی را درون خود ایجاد کرده و باعث افزایش اشتغال و بهره وری شده اند.

ادبیات تحقیق

فناوری اطلاعات و ارتباطات بر رشد اقتصادی و بهره وری بصورت مستقیم و غیر مستقیم اثرگذار است. نخست، فناوری اطلاعات و ارتباطات بخشی از تولید کالا و یا خدمات را در حال حاضر تشکیل می دهد. و بهبود فن آوری و رشد بهره وری در بخش تولید فناوری اطلاعات و ارتباطات دارای اثر مستقیم بر بهره وری کل است که متناسب با اندازه بخش ICT در هر کشوراست.

- یورگنسن ، هو و استیرو، 2002 و 2008، گوردون، 2000 و 2012 و ون کشتی، اوماهانی و تیمر، . - 2008 اما همچنانکه ICT ، نقش اساسی در تولید، ذخیره سازی و انتقال اطلاعات و درپی آن کاهش نواقص بازارکه مرتبط با عدم تقارن اطلاعات است ایفا می کند، فناوری اطلاعات و ارتباطات، نقش مؤثری نیز برارتقای بهره وری در بخش هایی که از آنها استفاده می کنند بر جای می گذارد. به طور خاص، فناوری اطلاعات و ارتباطات در توانمند سازی محصول، فرایندها و نوآوری سازمانی در بخش های بکاربرنده فناوری اطلاعات و ارتباطات اثرگذار است.

اثرات توسعه یک GPT بر رشد و بهره وری بلافاصله پس از اختراع آن مشاهده نمی شود. در واقع، دیوید و رایت - 1999 - ، که تاثیر GPT های عمده را از نقطه نظر تاریخی مورد تجزیه و تحلیل قرار داده داند، سه مرحله اصلی را به دنبال توسعه یک - GPT که برخی از این مراحل ممکن است با هم تداخل داشته باشند - را شناسایی کرده اند:

- 1 در آغاز ، افزایش رشد بهره وری در بخش GPT قابل مشاهده است؛

- 2 پس از آن افزایش قابل توجهی در سرمایه قابل توجه است، که به سرمایه گذاری سریع، که توسط یک کاهش قیمت کالاهایی که در آن ها GPT تعبیه شده مربوط می شود.

- 3 در نهایت، یک سازماندهی مجدد از تولید در آن بخش هایی که با استفاده از GPT می گیرد. به نظر می رسد فناوری اطلاعات و ارتباطات که در بسیاری از متون از همه این ویژگی ها برخوردار است، اثرات بهره وری افزایش ارتباطات و فناوری اطلاعات مستقیم نیست و در واقع آنها واسطه توسعه فن آوری های دیگری هستند که توسط بخش های بکاربرنده ICT استفاده می شوند. بنابراین فناوری اطلاعات و ارتباطات به طور بالقوه قادر به افزایش بهره وری در کل اقتصاد است که عمدتا به دلیل اثرات سرریز مرتبط با آن ایجاد می شود و این اثرات سرریز شامل دو بخش است:

- 1 سرریز عمودی بین بخش های تولیدکننده فناوری اطلاعات و ارتباطات و بخش تولیدی خاص که در آن فناوری اطلاعات و ارتباطات می شود - 2 سرریز افقی بین بخش های مختلفی که فناوری اطلاعات و ارتباطات در آنها استفاده می شود. این حقیقت که تولید و مشاهده این اثرات سرریز زمان بر است، که، به خودی خود، سرعت روند انتشار فناوری اطلاعات و ارتباطات را کاهش می دهد، به عنوان یک توضیح برای ارتباط ضعیف بین سرمایه گذاری در فناوری اطلاعات و ارتباطات و رشد بهره وری در طول دهه هشتاد و اوایل دهه نود، به خوبی توسط پارادوکس سولو بیان شده است.

آنچه درباره ICT به عنوان یک GPT مهم است این است که درحالی که تعداد و اهمیت اختراعات و ابداعات افزایش مییابد، مزایای پیشرفت و ابداعات دیگر در GPT نیز افزایش مییابد - به خاطر تاثیرات شبکهها که میتوان آن را به عنوان یک مورد بخصوص از سر ریزها تفسیر کرد - در نتیجه یک چرخه درست ایجاد میشود که میتواند قانون بازده نزولی که در نظریه نئوکلاسیک پیشبینی میشود را نقض کند.

فاوا با سایر فناوری ها متفاوت است. اولا فاوا یک فناوری با هدف مندی عمومی که قدرت تأثیرگذاری عمیق و هم زمان در همه بخش های اقتصادی را به همراه می آورد، تلقی می شود. پیشرفت های فنی فاوا، می تواند موجی بسیار قوی در کل اقتصاد به راه اندازد که همه چیز را، از ادغام و تملک در مالیه شرکت ها گرفته تا سیستم مدیریت انبارگردانی کارخانه ها را تحت تأثیر قرار می دهد.

ثانیا، تولیدات فاوا تمام ویژگی های اقتصادی دانش را دارند: گسترش پذیری بی نهایت و مهم نبودن فاصله جغرافیایی نیز از ویژگی های مهم آن است.در اقتصاد جدید آنچه با ارزش می باشد موضوع زنجیره های اطلاعاتی است. مصرف کننده و استفاده کننده نهایی به طور مستقیم به خاطر اثرات متقابل با نمونه هایی از نرم افزار های رایانه ای و بهره مند شدن از ابزارهای دیجیتالی و یا اطلاعات مشاوره ای، بهداشتی و مالی در وب، با استفاده از زیرساختارهای ارتباطات بی سیمی برای مبادلات اقتصادی سروکار دارد. در این اقتصاد ایده ها همیشه از آزمایشگاه ها و تحقیقات دانشگاهی بدست نمی آیند.

بنابراین طبق این بحث اقتصاد نوین، کم وزن و بر محور دانش در عمق و ژرف های د با شکل سنتی اقتصاد دانش محور متفاوت می باشد. در اقتصاد سنتی دانش محور، اثر القایی دانش در بهبود بهره وری در برخی فرایندهای صنغتی نمود پیدا می کند. - محمودزاده و اسدی، تابستان . - 1386 فناوری اطلاعات و ارتباطات در اقتصاد هم در طرف عرضه و هم در طرف تقاضا تأثیر می گذارد. در طرف تقاضا، از طریق تابع مطلوبیت بر رفتار اقتصادی مصرف کننده تأثیر می گذارد و در طرف عرضه، بر رفتار تولید کننده مؤثر است.

حال اثر فاوا را بر طرف عرضه اقتصاد مورد بررسی قرار می دهیم.چگونه فاوا در طرف عرضه اقتصاد به رشد و بهره وری کمک می نماید؟ فرآیند اثرگذاری فاوا در نمودار - - 1-2 ارائه شده است. همان گونه که در نمودار مشخص شده فاوا به عنوان نهاده در کنار سایر عوامل تولید باعث بهبود فرآیند تولید، تعمیق سرمایه، پیشرفت فناوری و کیفیت نیروی کار می شود. پیامدهای این اثر افزایش ارزش افزوده در سطح بنگاه، بخش و کشور و سرانجام رشد اقتصادی، بهره وری و رفاه مصرف کننده است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید