بخشی از مقاله

چکیده:

بررسی حاضر، یک مطالعه مروری است که به بررسی کلیات اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی میپردازد. توسط دو آموزگار دوره ابتدایی با هدف آشنایی خود و سایر معلمان از این اختلال و شناسایی آن است. اطلاعات موجود بر اساس کتابهای فارسی و ترجمه شده لاتین در زمینه کلیات اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی میباشد و تاکید بر مقالاتی که در این زمینه منتشر شده اند بوده است.

چکیده مطالب پژوهش بدین صورت است: اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی - ADHD - ، یکی از شایعترین مشکلات روانشناختی است که در دوران کودکی تشخیص داده میشود و برای اولین بار توسط جورج اف. استیل با عنوان » نارسایی کنترل اخلاقی « از آن یاد شده است. از رایجترین خصوصیات کودکان مبتلا به این اختلال کمبود توجه / بیش فعالی، حواس پرتی و تکانشی را میتوان نام برد که دارای سه نوع برجسته نقص توجه، بیش فعالی و تکانشگری و ترکیبی میباشد و عوامل ژنتیکی، محیطی و عصب زیست شناختی دلایل اصلی این اختلال هستند. تاکنون درمان قطعی برای این اختلال صورت نگرفته است اما از درمانهایی که تا حدی تاثیر داشته است میتوان به دارودرمانی، درمانهای روانی - اجتماعی، نوروفیدبک، درمان شناختی - رفتاری، درمان روش دوسا، بازی درمانی و ... اشاره کرد.

.1 مقدمه

دکتر جورج اف. استیل نخستین نویسنده شناخته شده است که توجه جامعه پزشکی را به شرایطی که اختلال کمبود توجه همراه با بیش فعالی می نامیم، جلب کرد. استیل در سال 1902 در کالج سلطنتی پزشکان لندن سه سخنرانی ایراد کرد و طی آنها کودکانی را که کینه توزی، آزار، نافرمانی، تکانشگری، مشکلات توجه و بیش فعالی نشان میدادند، توصیف کرده و از آنان به عنوان افراد دارای » نارسایی کنترل اخلاقی « یاد کرد.

کنترل اخلاقی، اراده بازدارنده میباشد یعنی توانایی امتناع از درگیری تکانشی در رفتار نامناسب اراده تا آنجا که به کنترل اخلاقی مربوط میشود، ممکن است به عنوان بازدارنده ماحوظ شود؛ یعنی غلبه بر یک محرک در فعالیت که در اینجا منظور فعالیت خلاف کارهای خوب است توسط محرک دیگر که ممکن است آنرا اندیشه اخلاقی بنامیم، اندیشه خوبی ها - استیل، . - 1902 گرچه سخنان استیل بیش از یک قرن قدمت دارد، ولی هنوز رایج است. به عنوان مثال: یکی از بانفوذترین نظریه های کنونی بر این عقیده استوار است که اختلال اساسی در اختلال کمبود توجه همراه با بیش فعالی عبارتند از: نوعی نارسایی در بازداری رفتار 

.2 تعریف

اختلال نارسایی توجه / فزون کنشی که ADHD نامیده میشود یک اختلال عصب رفتاری و تحولی دوران کودکی است که با سه ویژگی اصلی یعنی نارسایی توجه، بیش فعالی و تکانشگری توصیف میشود و 3 تا 7 درصد کودکان سنین مدرسه را مبتلا میسازد

.3 شکل گیری و روند

خیلی از والدین، هنگامیکه کودک نوپاست، اولین فعالیت حرکتی مفرط را مشاهده میکنند؛ اما متمایز کردن نشانه ها از رفتارهای هنجاری بسیار متغیر قبل از 4 سالگی دشوار است. ADHD اغلب در طول سالهای مدرسه ابتدایی تشخیص داده میشود، و بی توجهی برجسته تر و معیوب تر میشود. در اغلب افراد مبتلا به ADHD، نشانه های بیش فعالی حرکتی در نوجوانی و بزرگسالی کمتر واضح میشوند، اما مشکلات در رابطه با بی قراری، بی توجهی، برنامه ریزی نامناسب و تکانشگری ادامه مییابند. درصد قابل ملاحظه ای از کودکان مبتلا به ADHD تا بزرگسالی نسبتا معیوب میمانند.

در سالهای پیش دبستانی، جلوه اصلی بیش فعالی است. بی توجهی در طول مدرسه ابتدایی برجسته تر میشود. در طول نوجوانی، علایم بیش فعالی - مثل دویدن و بالا و پایین رفتن - کمتر شایع هستند و ممکن است به وول خوردن یا احساس درونی عصبیت، بی قراری، یا ناشکیبایی محدود باشند. در بزرگسالی تکانشگری همراه با بی توجهی و بی قراری ممکن است مشکل آفرین بمانند، حتی در صورتیکه بیش فعالی کاهش یافته باشد

.4 شیوع

ما در کشورمان هیچ آماری از تعداد کودکان ADHD نداریم. اما اگر به آمارهای آمریکا و اروپا توجه کنیم، طبق گفته - بارکلی، - 2005 میتوانیم بگوییم شیوع اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی در ایالت متحده امریکا حدود 7 درصد و در سطح بین المللی بین 2 تا 29 درصد گزارش شده است.

.5 ویژگی های ADHD

رایجترین خصوصیات کودکان مبتلا به این اختلال کمبود توجه / بیش فعالی، حواس پرتی و تکانشی است. این دسته از کودکان برای تداوم در انجام یک کار و تمرکز بر جوانب مهم گفت و گو یا تکالیف مربوط به مدرسه مشکل دارند. آنها اغلب تکالیف و وظایفشان را به اتمام نمیرسانند؛ زیرا به سرعت از یک فعالیت به فعالیت دیگری میپردازند و یا حواسشان توسط محرکهای بیرونی پرت میشود، والدین این کودکان میگویند که کمتر احساس نیاز به خواب میکنند، بسیار بی قرار و پیوسته در جنب و جوش میباشند.

آموزگاران میگویند که این دسته از دانش آموزان، همیشه در حال انجام کاری هستند. آنها از جای خود بلند میشوند تا مدادشان را بتراشند؛ با قلمشان یا انگشتانشان روی میز میزنند؛ با پایشان به زمین ضربه میزنند؛ تکالیفشان را خیلی سریع و غالبا غلط انجام میدهند؛ دور زمین بازی میدوند و پشت میزشان وول میخورند. کودکانی که حواس پرت هستند، به سختی میتوانند در انجام یک کار ثبات داشته باشند.

این دسته از کودکان در تصفیه اطلاعاتی که از طریق حواس خود دریافت میکنند، مشکل دارند. متاسفانه کودکانی که حواس پرتی دارند، در تشخیص اطلاعات مربوط و نامربوط از توانایی لازم برخوردار نیستند و به این ترتیب هر چیزی برای جلب توجه آنها رقابت میکند. برخی از کودکان مبتلا به اختلال کمبود توجه / بیش فعالی تکانشی هستند. آنها نخست عمل میکنند، بعد فکر میکنند. شاید سخنانی توهین آمیز به زبان بیاورند؛ اما تا زمانی که به آنها گفته ×نشده است، مفهوم رفتار خود را تشخیص نمیدهند.

.6نشانه هایADHD

معمولا والدین با دیدن نشانه های مختلفی که به نظرشان غیر عادی است، به روان پزشکان مراجعه میکنند و آنان با یک مصاحبه کوتاه چند دقیقه ای و با تشخیص ADHD دارو تجویز میکنند. از آنجا که فقط با دارو درمانی نمیتوان علایم را از بین برد، متخصصان آگاه و مسئول، این موارد را به درمانگران اختلالات ارجاع میدهند، اگر شما دوست دارید علایم آنرا در قالب جدولهای تایید شده علمی ارزیابی کنید، میتوانید به جدول زیر مراجعه کرده و میزان آن و مشکلاتی را که با آن همراهند، تعیین کنید    

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید