بخشی از مقاله

چکیده

به منظور تعیین کارایی علفکشی از خانواده آلکیلازین با نام عمومی ایندازیفلم بر مهار علفهرز اویارسلام ارغوانی، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 7 تیمار و چهار تکرار در منطقه شعیبیه شهرستان شوشتر انجام شد. تیمارهای اعمال شده علفکش عبارت بودند از:

1 و -2 ایندازیفلم به میزان 50 و 75 گرم مادهی موثر در هکتار بصورت پیش رویشی؛ -3تری فلوکسیسولفورون + آمترین بصورت پس رویشی؛ -4 یو46کمبی فلوید به صورت پس رویشی؛ -5 مخلوط تو، فور-دی + ام سی پی آ 1350 - گرم مادهی موثر در هکتار - + متریبیوزین 1400 - گرم مادهی موثر در هکتار - ؛ -6 شاهد عاری از علف هرز - وجین شده - و -7 شاهد آلوده به علف هرز - بدون تیمار علف کش - .

نتایج نشان داد که ایندازیفلم به میزان 75 و 50 گرم ماده موثر در هکتار مادهی موثر بیشترین تأثیر را در مهار اویارسلام، هم از نظر درصد کاهش تراکم و هم از نظر درصد کاهش وزن خشک اویارسلام نشان داد.

مقدمه

نیشکر با نام علمی - Saccharum officinarum L. - ، گونهای چند ساله - - Dalley, 2010، گرمسیری و نیمه گرمسیری، و یکی از منابع مهم تامین انرژی در رژیم غذایی انسان بوده و فراورده های آن در بخش صنعت نیز اهمیت ویژهای دارد. نیشکر دارای یک مرحله رویشی حساس به رقابت علف های هرز می باشد که حدود 3-6 هفته از زمان کاشت در فصل گرم و مرطوب می باشد . - Peng, 1984 - بنابراین کنترل علفهای هرز در ابتدای فصل رشد پیش از بسته شدن کانوپی نیشکر و پوشش بیشتر از نصف ردیفهای کاشت، بسیار بحرانی است 

اویارسلام ارغوانی - Cyperus rotundus L. - یکی از مشکلسازترین علفهای هرز در محصولات زراعی می باشد که توسط رقابت برای نور، آب، مواد غذایی و فضا و همچنین دارا بودن آللوپاتی در روند رشد محصول تداخل ایجاد میکند

طبیعت مهاجم این گونه بدلیل رشد و نمو سریع غدههایش میباشد که آن را قادر میسازد در شرایط زراعی پرتنش زنده بماند

ایندازیفلم، با نام تجارتی آلیون یک علفکش آلکیلازین میباشد که توسط بازدارندگی از بیوسنتز سلولز در دیواره سلولی علفهای هرز کشیده برگ را کنترل میکند 

این علفکش بصورت پیش و پس رویش قادر به کنترل علفهای هرز می باشد . - Guerra et al., 2014 - ایندازیفلم قدرت بازدارندگی زیادی از بایوسنتز سلولز در علفهای هرز کشیده برگی مانند پوآ - Poa annua - و آرابیدوپسیس - Arabidopsis thaliana - اعمال می کند. همچنین در سال 2010 در ایالات متحده بهعنوان علفکش پیشرویش بهمنظور کنترل علفهای هرز کشیدهبرگ و پهنبرگ یکساله در باغات مرکبات، خزانههای تجاری، چمن، حواشی جادهها، مسیر راه آهن و زمینهای غیر زراعی ثبت شد 

مقدار مصرف ایندازیفلم تقریبا 10 تا 15 بار کمتر از اغلب علفکشهای پیشرویش میباشد اما بقایای آن دارای فعالیت قابل توجهی میباشد که ممکن است منجر به افزایش دوره کنترل علفهای هرز از پاییز تا بهار شود De Barreda و همکاران . - 2013 - مقدار مصرف ایندازیفلم تقریبا 10 تا 15 بار کمتر از اغلب علفکشهای پیشرویش میباشد اما بقایای آن دارای فعالیت قابل توجهی میباشد که ممکن است منجر به افزایش دوره کنترل علفهای هرز از پاییز تا بهار شود بطوریکه De Barreda و همکاران - 2013 - گزارش کردند که علی رغم تیمار با ایندازیفلم هشت ماه قبل از کاشت چمن برموداگرس، مقادیر بیش از 35 گرم در هکتار ایندازیفلم منجر به کاهش قابل توجهی در استقرار برموداگرس شد.

همچنین Schneider و همکاران - . - 2011 در آزمایشی بر روی تأثیر بافت خاک و مواد آلی بر تأثیر ایندازفلم بر کنترل برموداگرس - Cynodon dactylon L. Pers. - گزارش کردند که رشد برموداگرس در ماسه خالص، بدون در نظر گرفتن مقدار ایندازیفلم، بیشترین خسارت، با کاهش 10 درصدی و 32 درصدی بترتیب در ریشه و شاخساره برموداگرس را در مقایسه با تیمار شاهد - عدم کاربرد ایندازیفلم - در 38 روز پس از تیمار نشان داد.

هدف از این پژوهش، بررسی کارایی علفکش ایندازیفلم در مقایسه با علفکشهای رایج در مزارع نیشکر به منظور مهار اویارسلام ارغوانی در مزارع نیشکر بود.

مواد و روشها

این آزمایش در سال زراعی 1395 در منطقه شعیبیه واقع در 40 کیلومتری جنوب شهرستان شوشتر - طول جغرافیایی 48 درجه و 5 دقیقه تا 48 درجه و 37 دقیقه شرقی و عرض جغرافیایی 31 درجه و 37 دقیقه تا 32 درجه شمالی با ارتفاع 8 متر از سطح دریا - اجرا شد. آزمایش با استفاده از رقم Cp69-1062 در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 7 تیمار و 4 تکرار در تاریخ 1394/12/8 انجام شد. هر واحد آزمایشی دارای مساحت 44 متر مربع که شامل 6 فارو - هرکدام به عرض1/84متر - و 6 خط کشت بود. لازم به ذکر است که روی هر پشته 2 خط کاشت نیشکر به فاصلهی 60 سانتیمتر از همدیگر - روش کاشت آناناسی - وجود داشت.

خط کشت سوم را به عنوان برداشت نهایی و دو خط ابتدا و انتهای هر کرت به عنوان حاشیه در نظر گرفته شد. کوددهی بهمیزان 300 کیلوگرم در هکتار اوره و بههمین مقدار سوپر فسفات تریپل بهترتیب به صورت 75 کیلوگرم پایه قبل از کاشت و مابقی در سه نوبت - اوایل اسفند ماه 75 کیلوگرم، اوایل اردیبهشت ماه 75 کیلوگرم و اوایل خرداد ماه 75 کیلوگرم - به مزرعه داده شد. تیمارهای اعمال شده علفکش عبارت بودند از: -1 ایندازیفلم به میزان 50 گرم مادهی موثر در هکتار - معادل 100 گرم مادهی تجارتی آلیون در هکتار، - 500SC بصورت پیش رویشی؛ -2 ایندازیفلم به میزان 75 گرم ماده موثر در هکتار - معادل 150 گرم مادهی تجارتی آلیون در هکتار - بصورت پیش رویشی در مرحلهی ریشهزنی نیشکر؛ -3تری فلوکسیسولفورون

+    آمترین به میزان 1875 گرم مادهی خالص در هکتار 2/5 - کیلوگرم در هکتار مادهی تجارتی کریسمت، - WG75% بصورت پس رویشی در مرحلهی ریشهزنی نیشکر؛ -4تو، فور-دی + ام سی پی آ به میزان 1687/5 گرم مادهی خالص در هکتار 2/5 - لیتر در هکتار مادهی تجارتی یو46کمبی فلوید، - SL 72% بصورت پس رویشیدر مرحلهی ریشهزنی نیشکر؛ -5 مخلوط تو، فور-دی + ام سی پی آ 1350 - گرم مادهی موثر در هکتار معادل 2 لیتر در هکتار -

+    متریبیوزین 1400 - گرم مادهی موثر در هکتار، - 70%WP بصورت پس رویشی در مرحلهی ریشهزنی نیشکر؛ -6 شاهد عاری از علف هرز - وجین شده - و -7 شاهد آلوده به علف هرز - بدون تیمار علف کش - .

سمپاشی با سمپاش پشتی شارژی با فشار 2 بار که به منظور پاشش 300 لیتر آب در هکتار کالیبره شده و با نازل بادبرنی 11003 و شرهای انجام گردید. جهت بررسی میزان اثر سموم بر کنترل اویارسلام ارغوانی و همچنین تأثیر و یا عدم تأثیر آنها بر روی نیشکر، پس از انجام سمپاشی به تعداد شش بار - هر دو هفته یکبار - فاکتورهایی از قبیل تراکم و وزن خشک علفهای هرز اندازهگیری شد. جهت مشخص شدن وزن خشک اویارسلام، اندام سبز از سطح خاک کفبر شده و درون دستگاه آون با دمای72 درجه سانتیگراد به مدت 48 ساعت خشک و سپس توزین شد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید