بخشی از مقاله

چکیده:

پژوهش حاضر باهدف گذری بر تحولات آموزش از راه دور براساس نیازهای قرن حاضر به روش کتابخانه ای انجام شد. جامعه اماری پژوهش حاضر را کلیه منابع اطلاعاتی اعم از کتابها، مجلات، سایتهای خارجی و داخلی قابل دسترس در زمینه آموزش از راه دور به عنوان نیاز اساسی قرن21 بود. در این مقاله سیر تحول از زمان پیدایش، دلایل پیدایش ، اهداف این نوع آموزش و همچنین تحولات آن در جهان و ایران مورد بررسی قرار گرفته شد.

مقدمه و بیان مسئله:

تشدید نیاز بشر به انواع یادگیری و یادگیری مادام العمر، کسب اطلاعات برای افزایش قدرت معنوی و ثروت مادی، نیاز به محیط آزاد و منعطف یاددهی یادگیری به منظور برقراری فرصت برابر آموزشی از سطح ابتدایی تا آموزش عالی، رفع مشکلات آموزشهای حضوری و رفع تبعیض های اقتصادی، جغرافیایی، فرهنگی، جنسیتی در آموزش و برقراری پیوند بین زندگی و تحصیلات را میتوان از عوامل مهم شکلگیری نظام نوین آموزش از دور معرفی نمود .

در پرتو انقلاب صنعتی جوامع بشری گرایش به سوی حرفهای شدن پیدا نمودند که از یک طرف نیاز به آموزش و کسب اطلاعات را افزایش و از طرف دیگر فرصت آموختن را به شیوه سنتی از افراد جامعه گرفت .این تمایل منجر به آموزش و یادگیری خارج از ساعات رسمی، جدایی بین یاددهنده و یادگیرنده، برعهده گذاشتن مسئولیت برقراری ارتباط و انتقال پیامهای آموزشی برعهده فناوری صدا، تصویر، اطلاعات و چاپ و شکلگیری نسلهای مختلف آموزش از دور، متناسب با رشد شتابان تکنولوژی شده است .

کرسلی و مور به نقل از فرج اللهی - 1391 - آموزش از دور را نوعی یادگیری طراحی شده میدانند که معمولا در مکانی متفاوت از محل تدریس رخ میدهد و مستلزم تکنیکهای خاص طراحی درسی و آموزشی و روشهای خاص ارتباطی با ابزارهای الکترونیکی به همراه تدارکات خاص سازمانی و مدیریتی میباشد

در قرن حاضر ما با تعارضات و بحران های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی روبرو

هستیم. به ویژه در کشورهای جهان سوم و توسعه نیافته این بحران ها جدی تر است. گرچه تاکنون برنامه های توسعه و رفاهی طرح ریزی شده ی سازمانهای بین المللی نتوانسته اند در توسعه کشورهای جهان سوم موفق باشند اما به کمک آموزش و آثار آن یعنی تکنولوژی و ارتباطات هنوز فرصت هایی وجود دارد. آموزش این توانایی را دارد تا برای بهبود و پیشرفت کشورهای توسعه نیافته زمینه لازم را فراهم سازد و سیاست های لازم برای مقابله با این بحران جهانی و بحران های منطقه ای و ملی را اتخاذ نماید.

هنگامی که به روند تکاملی کشورهای توسعه یافته توجه می کنیم همواره شاهد ارتباط بین آموزش، پژوهش علمی و رشد تکنولوژی ازیک سو و پیشرفت سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجنماعی از سوی دیگر می شویم. آموزش از راه دور یا باز نمونه ای از این نظام هاست که حاصل پیشرفت سریع تکنولوژی و ارتباطات می باشد و مقوله ای جدید و انقلابی را در روش های آموزشی مطرح می سازد.

بطور کلی آموزش باعث ارتقاء سطح فرهنگی، بالابردن ظرفیت، درک انسانها، افزایش آگاهی نسبت به جهان هستی و ... می شود. البته لازم به ذکر است برای ترویج آموزش کوشش های زیادی صورت گرفته است.

آموزش از راه دور موانع توسعه آموزش از قبیل : نیاز به ارتباط چهره به چهره بین استاد و دانشجو، کلاس درس، کتابخانه و تجهیزات آزمایشگاهی در نظام آموزش سنتی را از میان برمی دارد. بنابراین لازم است تا شیوه ای جدید را جستجو و آزمایش کنیم. شیوه هایی که موجب افزایش کارایی و همزمان موجب کاهش هزینه های آموزش شوند، در راه نیل به هدف، "آموزش از راه دور"  راه حل امید بخشی برای حل مشکلات کشورهای توسعه نیافته شد .برهمین اساس ، مسئله اصلی پژوهش در نظر دارد براساس نیازهای به وجود آمده، گذری بر سبک آموزش از راه دور و تحولات آن داشته باشد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید