بخشی از مقاله

چکیده

در این مطالعه موردي- تحلیلی به برر سی گروهها و سوپر گروههاي ت شکیل شده بین معلمان و مربیان آموزش و پرورش پرداخته شد. در نمونه ت صادفی از م صاحبه و پیمایش با 50 نفر از این افراد، ح ضور در این گروهها را در را ستاي تو سعه حرفه اي تدریس خود شان ارزیابی بعمل آمد. با روش کدگذاري و ا ستفاده از گرایش هاي مرکزي نتاج تحلیل و آنالیز شد.

علی رغم ضعف در همکاري هاي گروهی و کار م شترك ، آموزش از طریق معلمان رهبر %78 ، تسهیم دانش%53 یادگیري مستمر %45و همفکري و مشارکت در مسائل یادگیري%40 را در گروهها تاثیر داشته است ولی میزان تاثیر آن در فرایند یادگیري و موفقیت دانش آموزان ، ارتقاء فرهنگ مدر سه و کار تیمی که ازپیامدهاي 1PLC می با شد، معنا دار نبود. با توجه به خ صو صیات بارز جوامع یادگیري حرفه اي که با هدف تسهیل و توسعه یادگیري در نظام هاي آموزشی مطرح می باشد ، استفاده از تکنولوژي هاي اخیر با ایجاد گروههاي حرفه اي و برنامه ریزي هاي هدایت شده در این شبکه به تو سعه حرفه اي و بهبود یادگیري معلمان و مربیان منجر شده است.

-1 مقدمه و هدف

ایده بهبود مدارس از طریق جوامع حرفه اي یادگیري امروزه درحال رواج و تو سعه ا ست. این ا صطلاح توصیف هاي متفاوتی از یک تیم تدریس هم پایه، یک کمیته مدرسه ایی و یا یک گروه تخصصی در مدرسه است. آموزش جامعه حرفه اي مدلی است که در حال حاضر ، به گروهی از افرادي اطلاق میشود که شاهد اصلاح مدرسه خود با حسن نیت و تلاش خود هستند. معلمان و مربیان در این ابتکار، به دنبال مشکلات اجتناب ناپذیر آموزشی در مدرسه هستند.

جنبش براي توسعه جوامع یادگیري حرفه اي می تواند از چرخه معیوب افت تحصیلی پیشگیري کنند به شرطی که مربیان شای ستگی این مفهوم را درك و عمل کنند. ا صول ا صلی جوامع یادگیري حرفه اي می تواند، تلاش را در مدارس ایجاد ،حفظ و ارتقاء دهد و جامعه یادگیريحرفه اي عمیقاً در فرهنگ مدرسه تعبیه نماید.

براي ایجاد جامعه یادگیري حرفه اي، تمرکز بر یادگیري به جاي آموزش، کار مشترك، و خود را براي نتایج پاسخگو نگه داشتنن ، شرط لازم است.

براساس مطالعات معتبرانجام شده در سایر کشورها بر موضوع جوامع یادگیري حرفه ایی تمرکز دارد و نتایج و اقدامات آنها را نظارت می نمایند. گرچه به معناي مفهومی حتی در کشور ما مفهوم جوامع حرفه ایی یادگیري مهجور است و در سوابق و پیشینه کمترین اطلاعاتی از پژوهش در این حیطه یافت نمی شود. گرچه این جوامع به حضور فیزیکی و تعامل هاي زنده گروهی نیاز دارد با رشد تکنولوژي و جذابیت این فضا ، بسیاري از معلمان و مربیان در گروههاي آموزشی مجازي به طور خودجوش به تبادل تجارب و اعلاعات خود می پردازند و تا حدودي به این مقولات مورد توجه PLC اهتمام دارند.

در این مطالعه موردي - تحلیلی که با پیمایش و تحلیل و آنالیز نظرات انجام گردید، به بررسی اهداف PLC در این گروههاي مجازي در شبکه هاي اجتماعی پرداخته شد، تا بررسی نماید تا چه اندازه میتوان این گروهها در ایجاد و تحقق اهداف جوامع یادگیري حرفه اي موثر و واثربخش باشد.

بیان مسئله و ضرورت ها

آموزش جامعه حرفه اي مدلی است که در حال حاضر ، به گروهی از افرادي اطلاق میشود که شاهد سرنوشت دیگر جهت اصلاح مدرسه با حسن نیت و تلاش خود هستند. مفاهیم اساسی در این ابتکار، به دنبال م شکلات اجتناب ناپذیر آموز شی در مدر سه ه ستند. می توان نتیجه گرفت که زمانی که ا صلاحات و طرح هاي متعدد در مدارس شکست میخورد، براي کسب نتایج مورد نظر، به راه اندازي و جستجوي یک نظر و طرح و برنامه جدید اقدام میشود که لااقل این طرح امیدوار کننده ، کمکی به بهبود عملکرد دانش آموزان منجر شود.

جنبش براي توسعه جوامع یادگیري حرفه اي می تواند از این چرخه معیوب طرح هاي تکراري اجتناب کنند، اما تنها در صورتی که مربیان شایستگی این مفهوم را درك و عمل کنند. حذف موانع موفقیت و کار سخت و تعهد از تعهدات جوامع یادگیري حرفه اي است که از طریق همکاري با یکدیگر عمیقا بر شیوه هاي تعلیم و تربیت موثر بوده است.

در رد کار انفرادي معلمان و مربیان، رولان بارت - 1991 - نوشت: آیا معلمان و مدیران حاضر به پذیرش این واقعیت است که آنها بخشی از مشکل اند؟!! ... کلاس هاي درس شخصی، دوره هاي 50 دقیقه ایی، موضوعات در انزوا فکر کردن را خدا ، خلق نکرد، ما انجام ایجادکردیم!! براي همین ما کار کردن در تنهایی را امن تر و ارجح تر از همکاري با یکدیگرمیدانیم. - رولان- ص - 127-126 در تحلیل نهایی، ایجاد فرهنگ مشارکت در یک جامعه یادگیري حرفه اي یک حرکت براساس اراده یک تیم است. گروهی از اعضاکه مصمم به همکاري با یکدیگر براي پیدا کردن راه درست هستند و PLC مبلغ یک کار تیمی و قوي هست.

مدارس به میزان قابل توجهی از مدل صنعتی- مدیریتی سازمانهاي یادگیرنده پیروي و تبعیت می کنند. - سازمانهاي یادگیرنده به عنوان جوامع یادگیري حرفه اي - و سازمان مدر سه داراي یک فرهنگ قوي با افزایش م شارکت، افزایش بازده، مجمعی براي ت شخیص و ت صمیم گیري براي منافع متقابل، تاکید بی شتر بر روي روابط، آرمان هاي به اشتراك گذاشته شده می باشد.

تمام عوامل مذکور، حیاتی هستند و باهم به بهبود مدرسه یا ایجاد یک جامعه متعهد - یک جامعه یادگیري حرفه اي منجر میشود. در محیط هاي آموزشی PLC در سطوح مختلف سازمانی داراي اشتراکات هستند و به طور مستمر همکاري با یکدیگر براي بهبود سازمان دارند. پیتر سنگه معتقد است که ” دیگر به اندازه کافی ، امکان یادگیري براي یک فرد در سازمان وجود دارد.

“ ایده مهم این است که امروزه فقط یک نفرتصمیم گیرنده اصلی براي کنترل سازمان مدرسه باشد، مناسب و کافی نیست بلکه همه افراد در درون مدر سه به طور موثر باید ن سبت به اهداف م شترك کار کنند. - ایده ا صلی یادگیري تیمی، یک مفهومی براي ترویج زندگی حرفه اي است - . اینکه برنامه هاي مدرسه محوري و مشارکت محوري و عدم تمرکز از سیاست هاي مستمر در آموزش و پرورش اعلام می گردد از همین اصول منشعب میشود.

سنگه نشان می دهد که زمانی که تیم با هم یاد بگیرند نتایج سودمندي براي سازمان وجود خواهد داشت. PLC موفق نیاز به یک تغییرنگرش در نقش رهبري سنتی از رهبر محور - بالا به پایین - به رهبري مشترك دارد."ایده هاي جدید بدون دخالت معلم" و ”رهبري بدون پشتیبانی“ اتلاف وقت است. رهبري مدرسه ، درك یادگیري وهدایت یادگیري با مشارکت در 6 سطح یادگیري - یادگیري دانش آموز- یادگیري معلم- یادگیري کارکنان- یادگیري سازمانی- شبکه هاي یادگیري- یادگیري رهبري - میباشد.

"جامعه یادگیري حرفه اي - PLC - مربیان متعهد به کار مشارکتی هستند که در فرایندهاي مداوم تحقیق و پژوهش جمعی، اقدام براي د ستیابی به نتایج بهتر براي یادگیري دانش آموزان می کنند. PLC ها با این فرض عمل می کنند که کلید به یادگیري بهبود یافته و مستمربراي دانش آموزان، کار و یادگیري براي مربیان مجرب است. نویدبخش ترین استراتژي مستمر، براي بهبود اساسی مدرسه یا تلاش مستمر بهبود مدرسه، ساخت ظرفیت پرسنل مدرسه به عنوان یک جامعه یادگیري حرفه اي است. این نکته مهم است که PLC یک مدل نمی باشد، بلکه آن است که یک رویکرد یا فرآیند ، یک فرایند مداوم است که براي ایجاد بسترفرهنگی در محیط مدرسه کار می کند.

راه براي تغییر در کلاس درس نهفته ا ست و در درون و از طریق جوامع یادگیري حرفه اي حا صل میگردد و این به معنی درگیر شدن دانش آموزان و معلمان و مدیران به طور همزمان در فرایند یادگیري و سرانجام آن نیز زمینه بهبود مدر سه با رویکرد تمرکز ا صلاحات مدر سه از باز سازي به فرهنگ سازي خواهد بود. بر ا ساس اعتقاد اساسی در ایجاد رهبري بین معلمان و افزایش مستمر این ظرفیت رهبري وتلاش به بهبود مدرسه ، مدارس به عنوان پتانسیل براي افزایش دانش معلم حرفه اي و افزایش یادگیري دانش آموزان می باشند.

و این م سائل که در ک شور ما در برنامه هاي آموز شی و یادگیري به علت کاهش وقت معلمان مهجور مانده است، اکنون در فضاعاي مجازي به صورت خودجوش شکل گرفته است. به جاي از دست دادن زمان کلاس معلم یا مربی در فضاي مجازي به یادگیري حرفه مداومت دارد و حاصل تلاش خود را در کلاس و مدرسه به کار میبرد. طرخ هایی مثل آموزش الکترونیکی از طریق سیستم LTMS - آموزش الکترونیکی ضمن خدمت کارکنان - و مدارس هوشمند از اقداماتی است که با بهره گیري از اینترنت در مدارس و ادارات شکل گرفته است.

گرچه در ع صر تکنولوژي و ارتباطات ، مع ضلات شبکه هاي مجازي و اینترنت در تهاجم فرهنگی را نمی توان نادیده گرفت ولی خود راهبري آموخته شده اي را جهت حضور در این فضا لازم است، هر شخص کسب کند. برخی افراد متخصص، گروههاي محدود در سایت ها و وب سایت ها تشکیل داده اند و به پرسش و پاسخ می پردازند.

ولی در سنوات اخیر برنامه هاي غیر رسمی گروههاي حرفه ایی به طور خودجوش تشکیل شده اند و در این گروهها ضمن تبادل مسائل روزانه و شخ صی با هدایت ادمین ها به برر سی مسائل روز براي ارتقاء دانش حرفه اي، براي تبادل تجربیات در مشکلات مشابه در یادگیري دانش آموزان، آخرین مسائل علمی روز و ... بررسی میشود. همچنین با ت شکیل برخی کانال ها یک یا چند فرد توانمند به م سائل حفه بین معلمان یا بین دانش آموزان اقدام می کنند و از طریق لینک هاي ارتباطی به پاسخویی و پیگیري میپردازند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید