بخشی از مقاله
هیپرپلازي کیستیک آندومتر گسترش پیش رونده و پاتولوژیک آندومتر است که به دلیل افزایش در اندازه و تعداد غده هاي آندومتر ایجاد میشود. این شرایط به طور ثانویه به دنبال کیستهاي فولیکولی تخمدانی یا تومور سلولهاي گرانولوزا ایجاد میس شود. تحریک طولانی مدت یا بیش از حد با هورمون ها - استروژن یا پروژسترون یا هر دو - در شروع ایجاد این عارضه نقش دارد.
تغذیه از مراتع داراي گیاهان حاوي استروژن با وجود این عارضه در نشخوارکنندگان به خصوص گوسفند ارتباط دارد. هیپرپلازي کیستیک آندومتر میتواند باعث ناباروري دائمی از طریق جلوگیري از لقاح یا جایگزینی در حیوانات اهلی شود. بیشتر در سگ، گربه، بز و فیلهاي آسیایی و آفریقایی گزارش شده است. گزارش حاضر وجود هیپرپلازي کیستیک آندومتر را در رحم گوسفند نشان می دهد.
در بررسی ظاهري رحم هاي جمعآوري شده از کشتارگاه شیراز، پس از باز کردن سرویکس و شاخهاي رحم، مخاط رحم پر از کیست هاي شفاف به قطر 0/3-0/8 سانتیمتر بود به طوري که قاعده اغلب کیست ها بر روي کارانکل ها قرار داشت. بلافاصله از بافت رحم بازرسی شده، براي آزمایشات هیستوپاتولوژي نمونه برداري شد. از نظر هیستوپاتولوژي، افزایش تعداد و اتساع کیستیک غدد آندومتر،افزایش بافت همبند - فیبروز - اطراف غدد و نفوذ خفیف سلولهاي آماسی تک هسته اي مشاهده شد. با توجه به عوامل ذکر شده و نبود سابقه گوسفند در گله به نظر میرسد بیشترین احتمال براي ایجاد این عارضه در این مورد تغذیه با مواد حاوي استروژن بالا یا تغییرات به پاسخ هورمون هاي تخمدانی باشد.
مقدمه
هایپرپلازي پاتولوژیک آندومتر از وضعیت فیزیولوژیک آن به دلیل تحریک طولانی مدت و بیش از اندازه استروژن قابل تشخیص و تمایز است که با ضخیم شدن آندومتریوم، پر شدن غدد با موکوس و جمع شدن موکوس در لومن رحم شناخته میشود. در گاو در ارتباط با بیماري تخمدان کیستیک بوده و در گوسفند معمولا به علت دریافت مقدار پایین فیتواستروژنها مثل چریدن در مزارع شبدر زیرزمینی ایجاد میشود. به خصوص در سگ ممکن است در ارتباط با پیومتر باشد یا در ادامه منجر به پیومتر شود که در این حیوان هورمون پروژسترون عامل ایجاد عارضه است. هیپرپلازي کیستیک آندومتر میتواند باعث ناباروري دائمی از طریق جلوگیري از لقاح یا جایگزینی در حیوانات اهلی شود.
گزارش مورد
در بررسی ظاهري رحمهاي جمعآوري شده از کشتارگاه شیراز، پس از باز کردن سرویکس و شاخهاي رحم، مخاط رحم پر از کیست هاي شفاف به قطر 0/3- 0/8 سانتیمتر بود. به طوري که قاعده اغلب کیست ها بر روي کارانکل ها قرار داشت - تصویر . - 1 در بررسی اولیه مشکوك به عارضه هایپرپلازي کیستیک آندومتر شده و به همین دلیل از بافت رحم نمونه برداري شده و براي بررسی بیشتر به بخش پاتولوژي فرستاده شد.
در یافته هاي هیستوپاتولوژیک، علاوه بر افزایش تعداد غدد اندومتر و تجمع آنها به صورت گروهی یا خوشه اي - endometrial glands nests - ، برخی از غدد اندومتر متسع شده و کیست هاي بسیار بزرگی را ایجاد کرده بودند - تصاویر 2 و . - 3 همچنین،افزایش بافت همبند فیبروزه، نفوذ خفیف سلولهاي آماسی تک هسته اي - لنفوسیتها و ماکروفاژها - و به میزان بسیار کمتري نوتروفیلها در لایه اندومتر و اطراف غدد مشاهده شد - تصاویر 3 و . - 4