بخشی از مقاله
چکیده
این مورد گزارش شده یک کره اسب 6 ماهه است که با علائم عصبی مثل عدم حس در اندام های حرکتی قدامی و عملکردی مثل عدم تحرک گردن به بخش جراحی کلینیک دامپزشکی دانشکده ی دانشگاه باهنر کرمان ارجاع داده شد.که با تهیه ی تصاویر رادیولوژی وجود یک شکستگی ناقص یا همان موبردگی را در زوائد عرضی مهره شماره 4 گردنی و یک شکستگی کامل در بدنه مهره گردنی شماره 4 و همچنین در رفتگی را در مهره شماره 6 گردنی مورد تائید قرار گرفت. حیوان بعد از شروع درمان جراحی و حین بیهوشی لازم برای جراحی تلف شد و کالبد گشایی شد و علائم شکستگی ها و پرخونی ها و آسیب عضلات در کالبد گشایی دیده شد.
مقدمه
شکستگی مهره یکی از شایع ترین علل ضایعات نخاعی در اسب است . - 1 - شکستگی می تواند در هر سنی اتفاق بیفتد اما در اسب های جوان و کره اسب ها شایع تر است. - - 2 اگرچه شکستگی می تواند در هر قسمتی از ستون مهره ها رخ دهد، اما مهره های گردنی و سینه ای بیشتر دچار شکستگی می شوند.
در یک مطالعه در مورد بیماری های عصبی اسب، 60 اسب با بیماری های عصبی که ناشی از آسیب های نخاعی بودند تشخیص داده شدند. در این مطالعه 46 اسب کالبدگشایی شدند که 35 مورد آنها - %76 - شکستگی داشتند و در 25 مورد آنها - %55 - ناحیه ی درگیر، گردن اسب ها بود.
در یک مطالعه ی مشابه، 125 اسب به علت شکستگی در جلسات مسابقه در انگلستان، یوتانایز شدند که 29 مورد آنها - %23 - درگیر شکستگی های مهره بودند که 14 مورد - %48 - مربوط به شکستگی مهره های ناحیه ی گردنی بودند.
علائم و درجه ی اختلال نورولوژیک ناشی از شکستگی مهر های گردنی متغیر است و بستگی به محل و شدت آسیب نخاعی دارد.یک مهره ی شکسته در گردن میتواند باعث آسیب نخاعی شود که منجر به آتاکسی و سایر اختلالات عصبی مانند بی اختیاری و ضعف دام میشود.با وجود عضلات قوی گردن ، اما آسیب های تروماتیک میتوانند به راحتی رخ دهند، مخصوصا در اسب هایی که از روی چند مانع میپرند و میتواند باعث برخورد آن ها به زمین شود. خوشبختانه اغلب موارد آسیب محدود به بافت نرم و عضلات میشود که میتوان با استراحت ، ضد درد و فیزیوتراپی درمان شود.
دراین مطالعه به بررسی یک کره اسب مبتلا به شکستگی مهره های گردنی پرداخته میشود.××یک کره اسب 6 ماهه به کلینیک دامپزشکی دانشکده باهنر کرمان ارجاع داده شد. که در تاریخچه ی این کیس برخورد کره اسب هنگام دویدن با سیم خاردار و موانع بود که دچار آسیب به ناحیه ی گردن شده بود.این کره اسب باعلایمی از جمله عدم توانایی خوردن کنستانتره و غیره، دپرس بودن ،سفتی گردن ، عدم تعادل ،درد ،عدم تمایل به حرکت سر به صورت لترال و ونترال و کشیدگی سر به کلینیک ارجاع داده شد.
معاینه بالینی نشان داد که حیوان تمایلی به خم و راست کردن گردن ندارد.حیوان در تست های انجام شده حرکتی نداشت و همچنین خم کردن گردن به سمت های مختلف باعث پاسخ دردناک در حیوان میشد.
دمای بدن حیوان 38.7 گزارش شد و هیچگونه اختلال تنفسی و قلبی در حیوان نشان داده نشد و هیچ نشانه ای از بیماری سیستمیک در این حیوان وجود نداشت.
حیوان به صورت کامل تحت معاینه عصبی قرار گرفت و رفلکس های ستون فقرات اندام به اندام مورد بررسی قرار گرفت که در معاینات مشخص شد که هیچ حساسیت و حسی در اندامهای حرکتی جلویی وجود ندارد وبه نظر می رسید که این عدم حساسیت ناشی از آسیب های وارد شده به نخاع میباشد.بر اساس این یافته های بالینی به یک ضایعه از ستون فقرات مشکوک شدند.
تائید تشخیص :
پس از معاینه ،عکس رادیولوژی از گردن حیوان در نماهای مختلف ،آزمایش هماتولوژی ،بیوشیمیایی انجام شد که نتایج آزمایشات هماتولوژی و بیوشیمیایی نرمال گزارش شد.در تصویر برداری های رادیولوژِی ،وجود یک شکستگی ناقص یا همان موبردگی را در زوائد عرضی مهره شماره 4 گردنی و یک شکستگی کامل در بدنه مهره گردنی شماره 4 و همچنین در رفتگی را در مهره شماره 6 گردنی نشان میداد.
این کیس با توجه به نتایج رادیولوژی نیاز به جراحی داشت تا برای آن تثبیت داخلی شکستگی و پین گذاری را انجام دهند.
حیوان برای جراحی اورژانسی آماده سازی شد والقای بیهوشی برای حیوان با تزریق زایلازین و دیازپام و کتامین صورت گرفت وطی مراحل اسکراپ و آماده سازی حیوان،حیوان تلف شد.
علائم بعد از مرگ
بلافاصله بعد از مرگ حیوان کالبد گشایی انجام شد که در کالبد گشایی مقداری پرخونی در ناحیه ی گردن و تیرگی و آسیب تازه ای عضلات دیده شد و عضلات نکروزه نشده بود. شکستگی ناقص را در زوائد عرضی مهره شماره 4 گردنی و یک شکستگی کامل در بدنه مهره گردنی شماره 4 به وضوح رویت شد ، که این شکستگی ها باعث تحت فشار قرار گرفتن نخاع نیز شده بود.