بخشی از مقاله
چکیده:
هدف اصلی این مطالعه، مفهوم شناسی مدیریت دانش شخصی با تاکید بر جایگاه آن در چهارچوب مفهومی مدیریت دانش و نیز مرور الگوهای ناظر به آن در ادبیات موجود می باشد. برای دستیابی به این هدف، نخست به چیستی و چرایی مدیریت دانش شخصی و جایگاه آن در مراتب مفهومی مدیریت دانش اشاره، سپس با تکیه بر دیدگاههای مطرح شده در این زمینه، به بررسی الگوهای موجود مدیریت دانش شخصی پرداخته خواهد شد. با این توضیح که رفتار مدیریت دانش در سه سطح فردی، گروهی و سازمانی قابل تحلیل می باشد. لذا، این پیش فرض اساسی وجود دارد که مدیریت دانش شخصی اساس و شالوده مدیریت دانش گروهی و به ویژه سازمانی است.
این امر بر اهمیت موضوع مدیریت دانش شخصی در ادبیات مدیریت دانش سازمانی دلالت دارد. چنانکه، احتمال می رود برخورداری کارکنان از مهارتهای مدیریت شخصی بتواند موفقیت آنان را در اجرای موفق طرح های مدیریت دانش سازمانی تضمین کند. به دلیل اهمیت این موضوع، بسیاری از صاحبنظران به بررسی ماهیت مدیریت دانش شخصی و ابعاد آن پرداخته اند.
در این میان، الگوهای متنوعی درباب مدیریت دانش شخصی مطرح شده اند که برخی از مهم ترین آنها عبارتند از: مدل مدیریت اطلاعات شخصی فراند و هیکسون - - 1999، مدل مهارت های مدیریت دانش شخصی اوری و همکاران - - 2001، مدل کتاب دانش شخصی برمن و آنکستاین - - 2003، مدل افراد، ایده ها و اجتماعات افیموا - 2005 - ، مدل قابلیت ها رایت - 2005 - ، مدل ارزش ها و اعمال زوبر- اسکریت - 2005 - ، مدل تناسب ابزارهای مهارتی مدیریت دانش شخصی آگنیوتری و تروت - 2009 - ، مدل جمع آوری، درک، و ارتباط شخصی یارچ . - 2010 - هریک از مدل های مطرح شده مهارتهای مدیریت دانش شخصی را از زوایای گوناگون مورد توجه قرار داده اند که در این مقاله مورد بررسی قرار خواهد گرفت و در نهایت با شناسایی و استخراج مولفه های مشترک می توان یک چهارچوب مفهومی یکپارچه ای از مدیریت دانش شخصی ارائه نمود.
مدیریت دانش : فردی و سازمانی
داونپورت1 پروساک - 1998 - 2 مدیریت دانش را تلاشی نظام مند برای خلق، جمع آوری، توزیع و استفاده از دانش توصیف نموده اند. لثبریج - 1994 - 3 نیز مدیریت دانش را فرآیند فراهم آوری، ارائه، ذخیره، و دستکاری گروه ها و تعاریف چیزها و روابط بین آنها تعریف میکند.
مدیریت دانش سازمانی، ایجاد، دوباره سازی و به کارگیری دانش سازمانی با استفاده از روشهای اصولی و سیستماتیک معرفی شده است
مدیریت دانش سازمانی، از طریق روشهای اصولی و سیستماتیک دانش موثر را به کار گرفته، مقادیر جدیدی ایجاد مینماید
مدیریت دانش سازمانی در حالت کلی شامل تولید دانش جدید و انجام پردازشها با استفاده از دانش ایجاد شده، نمایش دانش، دستیابی و به کارگیری دانش مورد نظر، انتقال دانش موجود به قسمتهای دیگر سازمان جهت استفاده از دانش در گستری وسیع سازمان و در انتها ارزیابی دانش به دست آمده میباشد
از فرایندهای بسیار پر اهمیت در مدیریت دانش، تولید دانش میباشد - کاریپیس7، هان8، . - 1999 این دانش شامل دانش فردی و دانش سازمانی است. دریک طبقه بندی کلی، دانش شامل دانش فردی و دانش سازمانی است. دانش فردی، دانشی است که در ذهن افراد جای دارد. دانش سازمانی، دانشی است که به واسطه تعاملات میان فناوری، فنون، و افراد در سازمان شکل میگیرد
دانش سازمانی خود شامل دانش ضمنی و دانش صریح است - دوفی10، . - 2000 دانش صریح سازمانی دانشی است سازمان یافته، و با محتوایی ثابت که میتواند از طریق بکار گیری فناری اطلاعات، کدگذاری، تدوین و نشر داده شود. این دانش اصطلاحا در قسمت فوقانی و قابل رویت کوه یخ منابع دانش سازمان را جای دارد. نمونه این دانش را میتوان پایگاههای داده و کتابچههای راهنمای موجود در سازمانها دانست.
دانش ضمنی در نقطه مقابل دانش صریح قرار دارد. این دانش، شخصی، شناختی، و وابسته به متن است و جایگاه آن در ذهن، رفتار، و ادراک افراد میباشد. این دانش سطح زیرین کوه یخ منابع دانش سازمانی را شکل میدهد. ارزشها، عقاید، بینش، و شهود افراد مثالهایی از این نوع دانش در سازمانهاست