بخشی از مقاله

مقدمه :
علائم و نشانه ها از بدو خلقت در اشکال مختلف تصویری همراه انسان بوده است . تصاویر موجود در غارها، زمینه های پیدایش خط ، نمادهای ریاضی در علوم و همچنین سایر زمینه های مختلف ریشهای ابتدایی پیدایش علائم می باشند.
امروزه طراحی آرم یا نشانه از جمله وظایف هنرمند و طراح گرافیک می باشد. هر سازمان یا موسسه ای به هنگام شکل گیری، درصدد طراحی یک نشانه و آرم برای خود می باشد تا بدین وسیله بتواند هویت و شخصیت اجتماعی خود را به دیگران معرفی نماید .


اصولا آرم یا نشانه مشخصه اصلی هویت سازمانی بوده و حکم امضاء و مهر آن را دارد . بنابراین طراحی یک آرم بایستی با احتساب تمامی جنبه های مختلف و بررسی دقیق صورت پذیرد. یک پوستر ، بروشور و یا یک صفحه از روزنامه که توسط هنرمند گرافیک صفحه آرایی شده است یک زمان کوتاهی را به خود اختصاص داده و سپس ، تصویر جدیدی جای آن را می گیرد اما یک نشانه اغلب دارای تاریخ مشخص و معینی نیست
گرافیک در عرصه تبلیغات:
زمانیکه از خواب بیدار می شویم و برای وزرش صبحگاهی تلویزیون را روشن می کنیم ، تبلیغ پفک نمکی ، سس سالاد ، شامپو ، جوراب ، بخاری ، یخچال و بسیاری از تبلیغات تلویزیونی را به ناچار می بینیم . وقتی از منزل خارج می شویم باز هم یک سری از تبلیغات بوسیله رادیو به گوش ما می رسد . در خیابان ها ، پشت اتوبوس ها ، سردرمغازه ها و یا به تابلوهای خیابانی که نگاه می کنیم همه و همه تبلیغات متفاوتی که روزانه با آن ها سروکار داریم . با وجود حجم فراوان تبلیغات و انواع

محصولاتی که تبلیغ می شوند آیا تاکنون اندیشیده ایم که چه میزان در امر تبلیغات موفق بوده ایم ؟ چقدر با این موضوع ، عملی و تخصصی برخورد می کنیم ؟ آیا می دانیم وضعیت عناصر درگیر با تبلیغ ، در کشور ما چگونه است؟ آیا برای حل مشکلات تبلیغات در کشور گامی برداشته شده است ؟
تبلیغات در زمان قدیم در مقایسه با تبلیغات امروزی خیلی ساده بود ، با وجود این هدف اساسی از آگهی همان بود که امروز هم هست ، بدین معنی که منظور از آن ایجاد ارتباط برای دادن اطلاعات و ایده ها به گروهی از مردم بود که موجب تغییر یا تقویت رفتار آنها بشود .
تأثیر تبلیغات بر زندگی روزمره ، به عنوان یکی از شاخه های علمی ، فرهنگی ، اجتماعی و ارتباطی و نوپا بودن این صنعت در کشور ، به آن شده است لازم و ضروری می باشد . برای حل

مشکلات ، لازم است با انتخاب شاخص های صحیح گامهای مناسبی در این را ه برداریم و از ابتدا، پایه این دانش را در کشور صحیح بنا کنیم .
در این پژوهش سعی برآن است ، که شکل های مختلف تبلیغات مکتوب، اعم از آگهی تک برگ ، مطبوعاتی و محیطی و استفاده از هنر گرافیک در تبلیغات روزمره را در حد نیاز مخاطبان محترم معرفی و روش طراحی و اجرا و نحوه چاپ آن ها بیان شود.

تاریخچه ای از طراحی گرافیکGraphic Design) )
گرافیک و تبلیغات نوین:
طراحی گرافیک با اهمیت روز افزون خود ، حرفه ای است که به دلیل وابستگی به تکنولوژی تکثیر در دوران مختلف ، شکلهای مختلف به خود گرفته است . آنچه که مطالعه تاریخ قرن بیستم به ما نشان می دهد ، پیشرفت و جهش سریع تکنولوژی درهمه زمینه ها منجمله چاپ و صنعت می باشد .
گسترده شدن ارتباطات و روابط بین المللی ، نیاز به اطلاع رسانی و انتشار اطلاعات در سطح کره زمین را با دست یابی به روش های پیشرفته رسانه جدید به وجود آوردند و طراحی

گرافیک نیز از این تحولات بی تأثیر نماند.

از هنر گرافیک تا طراحی گرافیک :
 ارتباط بصری در وسیع ترین معنای خود پیشینه ای طولانی دارد . زمانی که انسان اولیه برای یافتن غذا به شکار می رفت و ردپای شکار را در غبار تشخیص می داد ، به یک علا

مت گرافیکی نگاه می کرد . چشم خیال او خود حیوان را می دید.
 آثار گرافیکی می تواند علامت هایی مانند حروف الفبا باشند ، یا قسمتی از نظام نشانه ای دیگر مانند علائم جاده ها را تشکیل دهد. مجموع این علائم (مانند خطوط یک طرح یا ترام های یک عکس ) تصورات را شکل می دهد . طراحی گرافیک ایجاد یا برگزیدن نشانه ها و آرایش آن ها روی یک سطح ، برای بیان یک اندیشه است.
 یک نشانه یک عکس نیست . تصاویر گرافیکی چیزی بیش از تصویرسازی های توصیفی از اشیایی هستند که می بینیم یا تجسم می کنیم ، آن ها مجموعه هایی تصویری هستند که محتوای آن مفهومی ویژه و موقعیت آن هویتی جدید به آن می بخشد .
بیشتر واژه ها و تصاویر به طور معمول با هم به کار می روند ، گاهی متن به کل اثر تسلط دارد و گاهی تصویر؛ یا گاهی مفهوم هر کدام به دیگری وابسته است . برخی از برجسته ترین آثار طراحی گرافیک برای رساندن مفهومی دقیق از تصویری مبهم ، بردقت لغات متکی می باشد .
کلمه ، هنگامی که به عنوان گفتارثبت شده چاپ می شود ، میزان زیادی از تأثیر خود را از دست می دهد . طراحان معاصر (به ویژه پیشگامان آن ها ، فوتوریست ها FUTURISTS ) سعی کرده اند این محدودیت را از بین ببرند . آنان به کمک اندازه ، کلفتی ، نازکی و موقعیت حروف به حروف چینی قدرت بیان می بخشند . در واقع ، ضرورت انتقال پیام و هویت خاص بدان بخشیدن برای آنان نیازی گریز ناپذیر بوده است .
 محتوای اثر نیز تعیین کننده مفهوم طرح و نیز چگونه خوانده شدن آن می باشد . در یکی از

معروف ترین طرح های گرافیکی معاصر با نام ((من نیویورک را دوست دارم )) که آمیزه ای از تصویر نگاری و علائم الفبائی است، درک پیام مستلزم برداشتی توافقی از معنا و قرار داد است . ما مفهوم تصویر قلب را به خاطر چگونگی ارائه آن تشخیص می دهیم . چنانچه در یک کتاب علمی ، قلب دیگر مفهوم دوست داشتن را نمی رساند .
 معانی ای که از تصاویر و علائم الفبائی برمی آید ارتباط چندانی با طراح یا انتخاب کننده آن ندار و گویای تفکرات طراح نیست هرچند که شکل اثر را سلیقه زیبا شناختی طراح تعیین و تعریف می کند ، ولی زبان پیام باید به گونه ای باشد که مخاطب مورد نظر بتواند آن را درک کند . این نخستین عاملی است که باعث می شود طراحی گرافیک با هنر تفاوت چشم گیری داشته باشد (علیرغم شمار زیادی از پیشگامان طراحی گرافیک که خود نیز هنرمند بودند .) عامل دوم این است که طراح برخلاف هنرمند ، درصدد تولید مکانیکی طرح است . او پس از پذیرفتن سفارش ، کار طراحی را به صورت اتود برروی کاغذ یا در کامپیوتر آغاز می کند : طراح اغلب در مقام کارگردان هنری برعکاسی یا تولید مواد تصویری دیگر نظارت دارد . پیش از آماده سازی نهایی کار برای تولید ، پیشنهادهای

بحث شده با مشتری در چندین مرحله بررسی می شود .
طراحی گرافیک به عنوان یک حرفه ، از نیمه سده بیستم مطرح شد . تا آن زمان تبلیغات و مجریان آن از هنرمندان تجاری COMMETCIAL ARTISTS استفاده می کردند. این هنرمندان متخصص شامل این تعداد بودند : 1- هنرمندان صفحه بند : طراحان حروف چاپی که طرح تفصیلی متن و عنوان ها را برای حروف چینی مشخص می ساختند ؛ تصویرگران همه کاره ای که طراحی نمودارهای مکانیکی تا طراحی مد را انجام می دادند . 2- رتوش کاران : هنرمندان طراح حروف و بقیه کسانی که طرح هایی نهای را برای تولید آماده می ساختند. بسیاری از هنرمندان تجاری (مانند طراحان پوستر) بسیاری از این مهارت ها را با هم ادغام کردند .
 ابتدائی ترین نقش طراحی گرافیک (( هویت نهایی IDENTIFICATION )) است که هویت و یا مکان موضوع را تعیین می کند (مانند طراحی برای تابلو، پرچم ، سپرهای جنگی ، علائم روی سنگ ، علائم نشریات یا چاپخانه ها ، نشانه شرکت ها ، برچسب روی بسته بندی ها و ...). دومین نقش ، که در اصطلاح حرفه ای (( طراحی اطلاع رسانی INFORMATION DESIGN )) نامیده می شود ، برای نقشه ها ، نمودار ها و علائم راهنما ). نقش سوم و مشخص ترین نقش طراحی گرافیک ((عرضه و تبلیغات PROMOTION& FRESENTATION)) است ، ( مانند پوسترها و تبلیغات ) ، جایی که هدف از طراحی جلب نظر و ایجاد پیامی به یادماندنی است .
 اکنون طراحی گرافیک قسمتی از فرهنگ و اقتصاد کشورهای صنعتی به شمار می آید . با این وجود و به رغم پیشرفت های تکنیکی از دهه 1960 به بعد و پیام رسانی از طریق ماهواره ها و دخول تصویر در آن ، توسعه آن همچنان به طرز باورنکردنی بومی است و با وجودی که طراحان به صورت گروهی کار می کنند ، تغییرات کماکان به دیدگاه های خودی وابسته است.
 طراحی گرافیک نوعی زبان با دستورات نامشخص دربر دارد و پیوسته در حال ابداع معان

ی لغوی وسیع است :مبهم بودن اصول طراحی به این معنی است که فقط باید مطالع شود نه این که یادگرفته شود . ما نمی توانیم یک اثر گرافیکی را دقیقا بفهمیم تا طمانی که اجزای تشکیل دهنده آن را بشناسیم . این کتاب سعی می کند نشان دهد چرا الفبا و تصویر این گونه به نظر می رسند. توجه اولیه این کتاب به این است که مفاهیم با هم چه معنایی را می رسانند.


بسمه تعالی
قرارداد:


قراراداد زیر بین ...................به نمایندگی ......................مقیم ..........................که در این قرارداد کار فرما نامیده می شود و آقای ......................... مقیم ........................
که در این قرارداد طراح نامیده می شود منعقد گردید.
ماده 1- موضوع قرارداد (شرح سفارش):
.........................................................................................................................................
این قرارداد به مدت ................................از تاریخ مندرج در ماده 6 اعتبار دارد و در صورت توافق طرفین تا ............................ دیگر تمدید خواهد شد.
ماده 3- مبلغ قرارداد و نحوه پرداخت :
کار فرما متعهد گردید در مقابل کار طراح مبلغ ................................. به ترتیب زیر به او پرداخت نماید؛
الف) نصف مبلغ قرارداد پس از امضای قرارداد و قبل از شروع کار.
ب) یک دوم باقیمانده پس از ارائه طرح یا طرحها و انتخاب اولیه آن توسط کارفرما .
ج) مابقی پس از ارائه نهائی و اتمام کار.
ماده 4- تعهدات طرفین :
الف ) کارفرما متعهد گردید اطلاعات و مصالح لازم را برای آشنای کافی طراح با موضوع ، دراختیار او قرار دهد در غیر این صورت مسئولیت طراح در مورد تاخیر یا عدم انجام تعهد خود به خود سا قط خواهد شد.
ب) طراح متعهد گردید .................................... نمونه طرح را برای انتخاب طرح نهائی به کارفرما ارائه دهد.
ج) کارفرما پس از انتخاب طرح نهائی نسبت به بقیه طرح ها هیچگونه مالکیتی ندارد و متعهد گردید آنها را به طراح بازگرداند.
د) کارفرما متعهد گردید حداکثر ظرف پانزده رو ز پس از دریافت طرحهای ارائه شده نظر خود را کتبی در مورد آنها ابلاغ نماید . عدم ارسال اظهار نظر توسط کارفرما در انقضای مدت یاد شده به منزله قبول طرح است و کارفرما مکلف است بقیه مبلغ قرارداد را به شرح د رماده 3- به طراح بپردازد.
ه) چنانچه د رنهایت طرح یا طرحها مورد قبول کارفرما قرار نگرفت ، به خاطر آن که طراح اوقات کار دفتر خود را در اختیار سفارش ایشان قرار داده است، مبلغ پیش پرداخت موضوع بند الف ماده 3 ، قرارداد به عنوان حق الزحمه طراحی و هزینه های انجام شده سفارش از طرف طراح به کارفرما باز پرداخت نخواهد شد و کارفرما به این امر رضایت داده است.
و) چنانچه از جزء یا کل طرح یا هریک از طرح های انتخاب نشده به شکلی و یا در جایی دیگر از موضوع ، مورد استفاده قرار گیرد مسئولیت آن به عهده کارفرماست و متعهد به جبران خسارت آنها به طراح است.
ز) طراح متعهد گردید چنانچه نظرات اصلاحی کارفرما را در جهت بهبود کار تشخیص داد آنها را قبول و انجام دهد.
ماده 5 :
مالیات مبلغ قرارداد به عهده طراح است و کارفرما متعهد گردید چنانچه خود اقدام به کسر مالیات کند اوراق دارائی کسر مالیات را به طراح ارائه دهد، در غیر این صورت ب

اید اصل مبلغ را به طراح بپردازد.
ماده 6 :
این قرارداد در تاریخ ............................. در ......................... نسخه تنظیم ، امضاء ، و مبادله شد و کلیه نسخه در حکم واحد است.
امضای نماینده کارفرما : امضای طراح :

 

آرم

بسمه تعالی
قرارداد:
سفارش دهنده:...............................................................................................................
طرف قرارداد (طراح / مشاور): ...................................................................................
موضوع قرارداد (خدمات /پیشنهادات): ......................................................................
..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
شیوه ارائه (کارها / گزارشات): ..................................................................................
تاریخ شروع: .......................................... تاریخ پایان: ...............................................
مبلغ: ........................................................ جمع کل: ...................................................
پیش پرداخت : .............................................. مانده: ...............................................
سفارش دهنده: ............................................. امضا:................................................
طرف قرارداد: ............................................. امضاء: ….......................................
تاریخچه آرم :
انسان غارنشین به وسیله تصاویری که بردیواره این غارها می کشید می توانست تجربیات زندگی پرکنکاش خویش را ثابت و پابرجا کند و جریانات به هم پیوسته زندگی را به صورت شکلهای ساکن و مجزا از هم نشان دهد . در اینجا او سعی کرده است حالت و حرکت پیکر حیوان را تاحد امکان طبیعی و نزدیک به واقعیت ارائه کند . شاید بتوان گفت که این

شروع پیدایش علائم بعدی بوده چون حقایق و وقایع بی شماری که در ماوراء ادراک او قرارداشتند او را داشته تا برای ابزاری اندیشه ها و مفاهیمی که بیان فهم و توصیف کلامی آن ها مشکل بوده است نظام هایی از علائم گوناگون ابداع کند . بنابراین ، علامت در عم

ل یک ارتباط است .
از طریق علائم نمادین بوده که بشر توانست به نحوی ارادی با همنوعان خود ارتباط برقرار کند و در نتیجه بین آن ها زمان و مکان حاضر پل ارتباطی ارتباطی برقرار کند.
به طور کلی اگر بخواهیم تاریخ پیدایش نمادهای تصویری در ایران را جستجو کنیم می بینیم پیدایش هنر و پیشرفت هنر و پیشرفت آن کلا در دوره قاجار آغاز شده است.

تعریف آرم یا نشانه:
به طور کلی ، عموم مردم کلمه آرم را به جای نشانه می شناسند . آرم (ARM) کلمه ای فرانسوی است و ورودش به جامعه ما مربوط به چند دهه اخیر است .
دو عامل می تواند سبب مطرح شدن این کلمه در زبان فارسی شده باشد:
نخست اولین طراحانی که آرم را به شیوه ی فرنگی به عنوان وسیله ای جدید تبلیغاتی و گرافیکی برای دولت و موسسات مطرح کردند. نخستین طراحان فردریک تالبرگ سوئدی و موشخ سروری از ارمینیان مهاجر بودند که طبیعـاً همراه کار خود لغات فرنگی آن را هم ترویج کردند.
نشانه نام تصویر است ، نامی تصویری است که ساده ، مختصر ، موثر ، موضوع نقش و توانایی دوره را تجسم می کند . نشانه کاربرد ، عملکرد معینی دارد که حدود آن در جامعه ی ما مشخص نیست.
اصولا یک نشانه برای معرفی یک شغل ، یک رویداد ، یک شخص و یا یک هویت به کار می رود . یک نشانه ی تجاری خوب می تواند به نمایش بهتر یک چیز و یا به پایه پایه گذاری یک ارزش مورد نظر کمک می کند .
آرم یا نشانه یکی از مهمترین و موضوعات رشته ی گرافیک می باشد. اصولا طراحی یک نشانه ی موفق، بیانگر توانمندی فکری و اجرایی هنرمند می باشد ، چرا که با کمترین عناصر بصری و ایجاد فرم منسجم و واحد ، بایستی دارای بیانی گویا ، روان ، ساده و زیبا باشد.
آرم ، طرحی مشخث برای یک شرکت یا سازمان یا محل است و نشان دهنده نوع فعالیت آن شرکت یا سازمان است. آرم به شکل بسیار ساده در یک رنگ سیاه تهیه می شود و به عنوان نشانه در سربرگ یا سردر هر سازمان یا شرکت نصب می شود .


آگاهی براین حدود مستلزم توضیح دو نکته است :
الف:شرح انواع نشانه ها ب: مشخصات فنی آنها

شرح انواع نشانه ها:


تقسیم بندی دقیق انواع نشانه ها ، شاید کمی مشکل باشد زیرا اشکال و انواع مختلف آن مانند رنگهای قوس وقضح و طیف نور ، مرزهای مخلوطی دارند و تعاریف هریک در دیگری می آمیزد ، اما به هر حال می توان نوعی دسته بندی را بین آن ها مشخث کرد .
به طورکلی می توان نشانه ها و علائم تصویری را به چند دسته تقسیم کرد .
1- پیکتوگرام ها یا تصاویر ساده
2- نشانه های تصویری
3- نشانه های نوشتاری- لوگوتایپ LOGOTYPE

نشانه های تصویری:
دراین گونه از نشانه ها ، همانطور که از عنوان آن مشخص گردد، عوامل و نمادهای به کار رفته دارای قابلیت تصویری می باشند .
عامل بصری آن تصویر است .تصویر در اینگونه نشان ها م یتواند با محدوده فعالیت صاحب آن ارتباط مستقیم یا غیر مستقیم دشاته باشد .
د ر هر حال از جنبه های بصری بهتر است تصویری که به عنوان نشانه یا قعالیت یک کالا یا موسسه انتخاب می شود ا ز جنبه های فرهنگی با محیطی که در آن اردائه می شود ، سنخیت داشته باشد. به طور کلی دردسته نشانه های
تصویری که تمام تصویر خلاصه شده ای را از شکل های طبیعت ، انسان یا حیوان نشان می دهد ، به دلیل گوناگونی کیفیت پیام و مفهوم سمبولیکی آن ها را به چهار نقش تقسیم می کنند.
بخش اول : تصاویری که مفهوم سمیولیک آن ها با موضوع، رابطهیی مستقیم دارند مانند نشانه موسسه ی تولید شیر و لبنیات که از تصویر گاو در آن استفاده شده است .
بخش دوم : تصاویریک ه مفهوم سمبولیک آن ها با موضوع ، رابظه یی غیر مستقیم دارند مانند تصویر خورشید ، شیر ، عقل، تصاویر افسانه یی و اساطیری به عنوان نشانه یی از ماهیت موضوع .
بخش سوم: که در واقع نوعی از بخش دومخ است .تصاویریک ه با موضوع رابطه ای نه مستقیم و نه غیر مستقیم دارند و انتخاب آن ها به عنوان نشانه ، نمایشی از بیتگی موضوع باقدمت سنتی یا ملی تصویری است مانند انتخاب نقوش بومی و ملی برای نشانه.
بخش چهارم: تصاویر و نقوش مجدد و انتزاعی که بدوا حاوی مفهوم و اشاره یی نیستند بلکه پس از انتخاب آن ها به عنوان نشانه ، به تدریج معرف مفاهیم کار برای موضوع می شوند .

نشانه های نوشتاری :
عامل بضری آن نوشتار است. نشانه های نوشته ای ، نشانه هایی هستند ک

ه به جای تصویر، صرفا در طراحی آن ها از حروف و یا کلمه یا جمله استفاده شده است و این نشانه ها خود به دو بخش تقسم می شوند :
1- منوگرام MONOGRAMME
2-لوگوتایپ LOGO TUPE


بخش اول : نشانه هایی که از حرف اول یک کلمه (یا حروف ابتدایی چند کلمه ) با طراحی ویژه به عنوان آرم ارائه می شوند . به زور کلی سامل نشانه هایی است که با حرف اول نام موضوع طراحی می شوند ، که در عین زیبایی در طراحی آرم گویای عناووین آن موضوع نیز باشد . این نشانه ها را به فرنگی MONOGRAMME می گویند.
بخش دوم: نشانه هایی که نام کامل با طراحی ویژه به عنوان آرم ارائه می شوند . این نام خود می تواند یک نام اختصاری باشد مانند(( صاایران )) که خود مخفف ((صنابع الکترونیک ایران )) است . این نشانه ها به فرنگی LOGO TYPE نامیده می شوند و در طراحی آن ها ترکیب خوشنویسی ، نقش مهمی دارد .

علائم آرم و نشانه :
علائم و نشانه را می توان به طور کلی به چند دسته مهتلف تقسیم نمود این تقسیمات فقط منظور جدا کردن مفاهیم مختلفی است که بایستی در آرم احساس گردد.
الف: علائم فرهنگی ب: علائم سیاسی و اجتماعی ج: علائم تجاری
علائم فرهنگی: مانند یک کانون فرهنگی و نمایشگاه هنری ، موسسات آموزشی، انتشاراتی و غیره . این نوع از نشانه ها دارای قضای فرهنگی و یا هنری می باشد .
علائم سیاسی و اجتماعی: نیز دسته دیگری از نشانه ها تشکیل می دهند . علائم و نشانه های رسمی یک کشور، مراکز اجتماعی، جمعیت های سیاسی و سایر موارد دیگر از این قبیل هستند.
علائم تجاری: این مراکز می توانند انواع فورشگاه ها ، کارخانجات تولیدی ، شرکت های حمل ونقل ، صادرات واردات کالاهای مختلف و سایر موارد باشد.

آرم شمایلی:
این نوع آرم تصویری است که می تواند نمادی از تجدد،تصویر یک شی ، یک نقش و...باشد.
دسته ای از آرم ها تصاویر فیگوراتیو هستند مانند پیکان و مربع.
آرم های شمایلی سه دسته اند :
1- آرم های شمایلی تصویری IMAGINAL شباهت زیادی باشی مادی دارد.
2- آرم شمایلی DIAGRAMMATIGUE که با یک طرح خلاصه مشخص می شوند.
3- آرم شمایلی استعاریMETA PHARIQUE از طریق جابه جایی معنایی و با به کار گرفتن عنصر معنا مشخص می شود.


آرم تلفیقی :
ازهمزیستی دوگونه پیام ساخته می شوند . پیام زبانی و پیام شمایل نگاران .بدین سان امکان پدید آمدن چند گونه رابطه بین این دو نوع پیام وجود دارد که می تواند هم جوار هم باشد.

 

بسمه تعالی
قرارداد:
سفارش دهنده:..................................................................................................................
طرف قرارداد (طراح / مشاور): ..........................................................................................
موضوع قرارداد (خدمات /پیشنهادات): ...............................................................................
...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

شیوه ارائه (کارها / گزارشات): .........................................................................................
تاریخ شروع: ................................................... تاریخ پایان: ..........................................
مبلغ: .................................................................. جمع کل: ...............................................
پیش پرداخت : ............................................................. مانده: ..........................................
سفارش دهنده: ...................................................... امضا:................................................
طرف قرارداد: .................................................... امضاء: ….......................................

کارت ویزت:BUSINESS CARD
تمام اوراق اداری و آثار چاپی اداری یعنی سربرگ ، پاکت و کارت ویزیت همشکل و هماهنگ باشند و باید از نظر شکل ظاهری و عناصر بصری شبیه به هم باشند . این اسناد درکنار هم هویت بصری اداره یا شرکت را شکل می دهند. اندازه کارت ویزیت معمولا 5 X 9 سانتیمتر است که این ابعاد به تشخیص طراح طراح می تواند متغییر باشد. حجم به صورت عمودی و هم افقی طراحی می شود .

اگر چند حالت افقی آن ترکیب بندی را راحت تر می کند ولی در هرحال این موضوع و شکل و نشانه و نیز حجم اطلاعات است که جهت نهایی آن را برای طراح معین می کند. در طراحی کارت ویزیت باید به محل دستگیر کارت توسط گیرنده کارت توجه داشت. به این معنی که باید فضایی را خالی و بدون هرگونه عنصر تصویری و نوشتاری برروی کارت باقی گذاشت تا هنگامی که کارت در بین انگشتان گیرنده کارت قرار دارد، تمامی اطلاعات روی آن در یک نگاه قابل دیدن باشد . کارت ویزیت می تواند،یک لت ،
دولت ،پشت ورو و... با روکشهای سلفون ، U

R ،ورنی ،UV و... باشد.

 

عناصری که باید برروی کارت ویزیت باشد:
کارت ویزیت به عنوان ویترین صاحب آن در اولین برخورد با مخاطب مورد استفاده قرار می گیرد و خود می تواند تبلیغی موثر برای شرکت باشد. کارت و یزیت باید برایکسی که کرات را می گیرد جالب توجه است . کارت ویزیت همچون سربرگ معرف تصویر کلی شرکت است و می تواند به عنوان یک ابزار تبلیغاتی استفاده شود . معمولا کارت ویزیت را به سفارش دهندگان ومشتریان بالقوه آینده می دهند و باید جلوه ای تاثیر گذار داشته باشد.
اطلاعات دورن کارت ویزیت با قانونی و به شیوهای مطلوب ارائه شود . کارت ویزیت نسخه کوچک شده ای از سربرگ است و باید بیشترین اطلاعات ممکن را متناسب با اندازه اش در برگیرد که شامل:
1- نشانه 2- نام شرکت - آدرس،شماره صندوق پست، کد پستی 4- شماره تلفن، فکس و تلفکس 5-نان و عنوان شخث، مسئول فروش، جانشین مدیر
برای چاپ کارتهای ویزیت عموما از چاپ افست (4رنگ) و چاپ سیلک ( تک رنگ و یا دورنگ ) استفاده می کنند و معمولا برروی مفواهای مهتلف اعم از گلاسه، مات و براق، مقواهای بافت دار ،پلاستیک های فشرده و برش شده چاپ می شوند و گاهی اوقات هم از مقواهای گرم پایین استفاده می شود و روکشهای مختلفی همانند سلفون یا ورنی ( مات و براق ) روی آن ها کشیده می شود تا به کارت زیبایی و دوام خاص داده شود.
سربرگ :
در سربرگ معمولا نام شرکت، نشانه (آرم )،آدرس،؛ شماره تلفن و فکس درج می شود این نوع آثار هویت و تصویر شرکت را تثبیت می کند. سربرگ باید تصویر مناسبی برای سازمان یا اداره پدید آورد.باید به عنوان تبلیغی برای سازمان باشد در یک اداره یا سازمان، نامه کارکردهای متعدد

ی دارد : انتقال اندیشه ها برروی کاغذ، ثبت نظرات یا برای ثبت دائمی ایده ها و پیشنهادات.
در طراحی سربرگ باید هدف اصلی آن در نظر گرفته شود . محیطی برای ارائه پیام ، اندازه حروف ، شکل حروف خود زیبایی را که باید با هویت سازمان مربوط باشد منتقل می کنند طراحی سربرگ از طرح آرم به خصوص ا ززمینه های سربرگ الگوبرداری می شود .

عناصری که در سربرگ ظاهر می شوند:


1- نام سازمان
2- نشانه یا حروف نشانه سازمان
3- آدرس پستی
4- شماره تلفن
5- شماره فکس یا تلفکس
6- تاریخ ، شماره و پیوست
7- در مورد شرکت های بزرگ ممکن است که نام هیئت مدیره نیز در سربرگ در ج شود .
اگر فرار است اطلاعات زیادی در سربرگ درج شود ، طرح سربرگ باید به دقت اندیشه شود حروف باید به کوچک ولی خوانا باشد و فضای خالی به مقدار کافی برای نوشتن نامه باشد . باید به این نکته توجه داشت که سربرگ هم مورد استفاده افراد حقیقی و هم حقوقی می باشد. سربرگ معمولا دارای دو قطع A4 (7/29 X 21 سانتیمتر) و A5 (7/14 X 21 سانتیمتر) و معمولا در جهت عمودی می باشد . این ابعاد به دلیل اقتصادی بودن و نداشتن ضایعات کاغذ مورد استقبال عمومی بوده و به تشخیص طراح به راحتی قابل تغییر می باشد. اگر چه ابعاد سربرگ قطع A5، 50 درصد کوچکتر4A از سربرگ است ولی این دلیلی برای کاهش 50 درصد تمام عوامل تصویری ونوشتاری در طراحی آن نیست و طراح باید مجددا به صفح آرایی و تعیین اندازه های مناسب اقدام کند . معمولا قطع 4A برای استفاده در خارج از شرکت یا موسسه و قطع A5 داخل شرکت یا موسسه کاربرد دارد.

قراردادن نشانه یا حرف نشانه:
نشانه یا حرف نشانه نباید بیش از حد جلب توجه کند ، اما باید در مکان ثابتی باشد زیرا معرف شرکت یا اداره است . نشانه می تواند در وسط، حاشیه راست و چپ ، پایه صورت عمودی در حاشیه کاغذ جای گیرد . طرح سربرگ بسته به تصویر سازمان می تواند به صورت متقارن یا نامتقارن باشد.

مکان قراردادن آدرس و شماره تلفن:
به دلیل آن که نامه جواب و پاسخی را به همراه خواهد داشت، ضروری است که آدرس،شماره تلفن ، تکس به طور کامل و واضح در سربرگ درج شود . بهتر است که کدپ

ستی و نیز کد تلفن هم در آدرس درج شود. مکان قرارگیری این اطلاعات باید با مکان قرارگیری نشانه همهنگ باشد. اگر نشانه در وسط کاغذ قراردارد، آدرس نیز باید در زیر آن قرار گیرد. اگر نشانه به صورت نامتقارن قرارگرفته است، مکان قرارگیری آدرس می تواند به حفظ توازن صفحه کمک کند و تاریخ و شماره پیوست در کنار هم یا در زیر هم بسته به سلیقه طراح درآورده می شود .

پاکت:
انسجام و یکپارچگی نقش مهمی در اوراق اداری دارد. سربرگ، پاکت و کارت ویزیت

باید با هم هماهنگ و منسجم باشند گویی که از یک خانواده اند. ابعاد پاکت صحافی شده بر اساس ابعاد سربرگ تعیین ابعاد می گردد. طول آن متناسب با عرض سربرگ به اضافه حدود یک سانتیمتر که د رحالت استاندارد تقریبا 15 X24 سانتیمتر است در طراحی پاکت باید توجه داشت که تاحد ممکن از فراردادن تصویر به ویژه نوشتار د رپست پاکت ، قسمت بالا سمت راست ، اجتناب شود زیرا این محدوده در تمامی دنیا برای الصاق تمبر پیش بینی شده است و در صورت استفاده از سوی طراح به کاربرد پاکت لطمه وارد می شود.

عناصری که باید در طراحی پاکت لحاظ شوند:
1- نشانه
2- نام شرکت یا سازمان
3- آدرس ، شماره صندوق پستی ، کدپستی
اندازه حروف اطلاعات مربوط به آدرس روی پاکت نباید بیش از 10 یا 12 پوینت باشد ، شماره تلفن و فکس را نباید برروی پاکت درج کرد.

ورق یادداشت:
ابعاد معینی ندارد و معمولا از فضای مرده پشت اصلی کاغذ بدست می آید . در طراحی کاغذ یادداشت معمولا به گونه ای عمل می شود که جنبه رسمی بودن آن از میان برود . برای مثال از آوردن نشانی خودداری شده و تنها به یک تلفن یا وب سایت بسته می شود.





بسمه تعالی
قرارداد:
سفارش دهنده:.....................................................................................................

......
طرف قرارداد (طراح / مشاور): ...................................................................................
موضوع قرارداد (خدمات /پیشنهادات): ......................................................................
.......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................


شیوه ارائه (کارها / گزارشات): .................................................................................
تاریخ شروع: ............................................ تاریخ پایان: .............................................
مبلغ: ........................................................ جمع کل: ..................................................
پیش پرداخت : ........................................... مانده: .....................................................
سفارش دهنده: ............................................ امضا:....................................................
طرف قرارداد: ....................................................... امضاء: …..................................
پوستر:
پوستر نامی انگلیسی برای آگهی های دیواری است به این نوع آگهی ها که عموما برروی دیوار نصب می شود ، تک رو چاپ است و فاقد عطف و تا خورد (معمولا) و دارای ابعاد بزرگ ( به نسبت بسیاری از محصولات گرافیک ) می باشد در زبان فارسی (( اعلان )) می گویند . (( آفیش )) نام فرانسوی و ((پلاکات )) نام آلمانی آن است . پوستر ها از زمره گرافیک های محیطی قرار می گیرد . از پوسترعموما برای اطلاع رسانی استفاده می شود که می تواند دارای هر موضوعی باشد.
یکی از موضوع هایی که به صورت پوستر برروی دیوارها دیده می شود ، پوسترهای تبلیغاتی با رنگهای شاد و جذاب و تیترهای جذب کننده و تصاویری که مخاطب را به تماشا ترغیب می کند چاپ می شود . در طراحی پوستر باید به نوعی برروی احساسات مخاطب نسبت به این وسیله تبلیغاتی برای ارائه طرحی مطلوب ، حساسیت بالایی نشان داد.
طراحی پوسترهایی موفقتر به شمار می روند که بتوانند محصول و یا موضوع مورد تبلیغ را به طور خلاصه و کامل معرفی می نمایند و طرحها و تصاویری با زوایا و دیدهای مناسب تهیه نمایند.
اندازه و قطع پوستر معمولا براساس ضرایبی از کاغذ و مقوا که در کارخانه ها تولید می شود به چاپ می رسد . رایج ترین اندازه پوستر 70 x50 سانتیمتر است . پوستر به قطع های 70x 100 ، 90 x 60 ، 60 x 40 ، 50 x 30 سانتیمتر نیز چاپ می شود . که همچون اغلب محصولات چاپی این ابعاد بدلیل ملاحظات اقتصادی تعریف شده و در صورت لزوم قابل تغییر هستند . گاهی دیده می شود که پوستری با ابعاد 50 x 50 یا 70 x 70 سانتیمتر چاپ شده است . در این صورت بخشی از کاغذ مستطیل شکل بلا استفاده می ماند لذا چاپ پوسترهای با ابعاد مربع شکل مقرون به صرفه نیست مگر آنکه همزمان برروی باریکه آن چیزی دیگر چاپ و سپس برش خورده و جداگانه مصرف شود.
جهت قرارگیری پوسترعمدتا عمودی بوده ولی موضوع ، عوامل بصری و فضا سازی کلی در تغییر آن کاملا موثرند . پوستر اگر چه به دلیل برتری قابل توجه در ابعاد ارائه دارای ویژگی قابل توجهی می باشد ولی به دلیل کوتاه بودن زمان درگیری بصری با مخاطب و نیز بستر ارائه اثر- محیط شهری ،

محیطی مملو از عناصر بصری – باید از توان و برد تبلیغی بلاتری نسبت به دیگر محصولات همتای خود برخوردار باشد.
در طراحی پوستر باید تا حد امکان به سمت ساده گویی بصری حرکت کرد . پوستر می تواند صرفا دارای نوشتار باشد و یا به طور توامان از عکس و نوشتار استفاده کند . وجود یک هنجار بصری در مخاطب ، بدلیل پیشینه طولانی برخورد با پوستر از جمله مواردی است که ضریب پذیرش محصول از سوی عموم مخاطبین را افزایش می دهد.


عدم محدودیت در ارائه حجمی پوستر( امکان نصب ده پوستر از یک نمونه در کنار یکدیگر ) از دیگر مواردی است که می توان در هنگام طراحی آن را مورد توجه قرار داد.
رنگی بودن و نبودن و یا چاپ پوستر با رنگهای محدودتر بستگی به موضوع و بودجه تبلیغاتی موسسه تولید و یا عرضه کالا دارد . پوستر را می توان در یک رنگ ، دو رنگ ، سه رنگ ، چهار رنگ و بیشتر چاپ کرد. گاهی برای زیاد شدن جلوه پوستر و حفظ آن از آسیب های جوی ، روی آن را یکبار(( ورنی )) چاپ می کنند که ماده ای بی رنگ و شفاف کننده است.
(( یووی )) ماده دیگری است که ضخامت و شفافیت آن از ورنی بیشتر و براق تر است که در پوسترهایی کاملا لوکس از آن استفاده می شود . (( یوآر )) نیز از همین قبیل است و از این مواد نوع مات آن نیز وجود دارد که برروی بعضی از آثار لوکس چاپ می شود.
مهمترین چیزهایی که در پوستر به چشم می خورند ، تصویر و تیتر یا عنوان آن است . از تصویر برای جذب مخاطب و از تیتر برای معرفی موضوع پوستر استفاده می شود . ترکیب تصویر و تیتر و دیگر عوامل تشکیل دهنده یک پوستر در شکلی مناسب ، از جذب و تاثیر گذاری بیشتری برخوردار خواهد شد . به کارگیری صحیح عناصر تشکیل دهنده پوستر و شناخت روان شناسی رنگها می تواند اثر گذاری و کارآیی پوستر را بیشتر کند .
نکته مهم دیگری که می توان درباره پوستر بیان کرد ، نصب آن برروی دیوار است . اندازه پوستر ، حد فاصل عبور و مرور آدمها نسبت به پوستر و یا سادگی وضعیت دیواری که پوستر برروی آن نصب می شود ، درتاثیر گذاری آن مهم است علاوه بر آگاهی های فوق و داشتن مهارت برای طراحی پوستر ، نکات دیگری که در طراحی یک پوستر موفق موثر هستند عبارتند از :
(( شناخت و تسلط بر فرهنگ محیط ، وقتی طراح با فرهنگ و روحیه جامعه آشنایی عمیق داشته باشد ، به آسانی می تواند بهترین بیان و ارتباط با تماشاچی برقرار کند.
البته به طور طبیعی هر کس زیر نفوذ تاثیر فرهنگ جاری جامعه قرار دارد و همراه جریانات و جذر و مدهای آن حرکت می کند . اما منظور در اینجا آشنایی عمیق و کیفی آن است . این گونه آشنایی سبب می شود که اثر طراح خام و قشری نباشد و یا هرروز تحت تاثیر جذر و مدها قرار نگیرد ، بلکه برعکس بتواند از آنها بازتاب درستی ارائه دهد.
هنر گرافیک آیینه شفافی از مسائل جاری و فرهنگی است بنابراین طراح باید با تیزهوشی و پرباری ذهنی جمع بندی های درست و دقیقی در این اسناد ارائه دهد . اثر طراح باید حافظ و نمایشگر معیارهای صحیح فن و هنر و ممزوج با میراثهای فرهنگی و ملی باشد تا بتواند درخواست تماش

اچی را که همیشه خواستار آموزشی سودمند از تجربه های زمانه است بلکه منظور نشان دادن بستر سیل خروشان خلاقیت اوست . تجربه طراح اگر توام با خلاقیت نباشد ، اثر او بی روح در می آید زنده بودن اثر بستگی به جستجوها و نوگرایی های فنی ، حرفه ای و هنری دارد . اما جس

تجو و نوگرایی باید بر پایه سنت باشد . در غیر این صورت طراح خود را اغوا کرده و به بن بست کشانیده است .
سنت ، سرمایه عظیم دستمایه ها و تجربیات اساتید ما است و جستجوهای هنرمندانه ، پی جوئی فضاهای جدید برای نمایش بهره وری ها ، بخشی از این سرمایه است . البته و به طور طبیعی هر چیزی تازه به آسانی طراح جستجو گر را تحت تاثیر قرار می دهد و برخورداری از سرمایه عظیم سنت سبب می شود تا طراح آسیب ناپذیرتر با فضاها و عومل جدید روبرو شده و بتواند برداشتهای ناب و مفید از آنها بکند.))
در طراحی پوسترهای سمینار باید بخاطر داشته باشید که پوستر ، انتشار گزارش یا یادبود نیست، بنابراین نیازی به جزئیات اضافی درباره روشها یا جداول وسیع داده ها نیست . درباره موارد مذکور می توان با اشخاص علاقمند به طور خصوصی در خلال یا پس از جلسه بحث درباره پوستر بحث کرد. در نهایت نقادانه به پوستر خود بنگرید، اگر 20% از پوستر رامتن، 40% آن را مطالب گرافیکی و 40% آن را فضای خالی اشغال کرده باشد، کار خود را خوب انجام داده اید. حال مطالب خود را به گونه ای در پوستر قرار دهید که دنبال کردن آن برای مخاطب آسان باشد . معمولا ترتیبت ستونی (عمودی) بهتر از ترتیب افقی است. برای متن پوستر از کی قلم ساده استفاده کنید و اندازه آن را به گونه ای انتخاب نمایید که فاصله 2 تا 3 متری به راحتی قابل خواندن باشد.
می توان برای تاکید روی یک کلمه یا یک جمله، آن را به صورت مورب(ITALIC ) یا توپر( (BOLDنوشت و یا از رنگ دیگری استفاده کرد . اما بهتر است برای تمام متن از قلم مورب استفاده نشود بهتر است قلم برای تمام قسمتهای پوستر یکسان باشد ( بجز مناطقی که برای تاکید بیشتر به صورت مورب نوشته شده اند). محتوای متن نیز حتی المقدور باید خلاصه باشد پس سعی کنید مطالب را به خلاصه ترین صورت ممکن درآورید . در مورد ترتیب قرارگیری مطالب هم باید این نکته را درنظر داشت که پوستر نباید برای انتقال پیام خود نیازی به توضیحات شفاهی سازنده اش داشته باشد.
در نهایت می توان قسمتهای مختلف متن پوستر را تایپ نمود و برروی پوستر نصب کرد . بخش مهمی از موفقیت یک پوستر وابسته به وضوح و جذابیت شکلها و جدولهای آن است . این اشکال و جدولها باید از فاصله 2 تا 3 متری به خوبی مشاهد شوند و بهتر است حتی المقدور از توضیحی

کوتاه درنزدیکی هر تصویر استفاده کنید . در مورد جدولها ، استفاده از 2 تا 3 رنگ مختلف می توان درتاکید برروی مطالب مفید باشد . اما استفاده بیش از حد از رنگهای گوناگون چندان مناسب نیست . بهتر است برای متمایز کردن قسمتهای مختلف گرافیکی از فضای خالی پوستر استفاده کنید .
همواره به خاطر داشته باشید که مردم ابتدا به صورت گذرا از کنار پوستر شما رد می شوند

و فقط به عنوان پوستر و عکس های آن نگاه می کنند ، سپس در صورتی که توجهشان جلب شود ، به مطالعه بقیه مطالب پوستر می پردازد.
باز هم به خاطر داشته باشید که شما تصاویر را به خاطر افزودن اطلاعات نه به خاطر پرکردن فضای پوستر استفاده می کنید . تا اینجا شمای کل پوستر و مطالب آن را آماده کرده اید. اکنون به مراحل نهایی تهیه پوستر می پردازیم.


طراحی و اجرای پوستر :
مراحل و اجرای پوستر که گاهی ممکن است با کمک چند نفر به انجام برسد به شرح زیر است :
الف) مطالعه دقیق موضوع پوستر و شناخت عواملی که می تواند در طراحی و تشکیل یک پوستر مفید و موثر باشد: تیتر، تصویر، نشان ، فرم و رنگ، عناصر اصلی یک پوستر هستند.
ب) تهیه اتود: ( پیش طرح ، طرح کروکی ) که از ترکیب مواد بند الف به وجود می آید. در تهیه اتود بایستی جای همه عناصر در سطح پوستر مشخص شود . با تغییراتی اندک و جابجایی های کوچک در هر اتودی می توان به اتودی جدیدتر دست یافت. اندازه اتودها می تواند حدود 14 کاغذ 4A باشد.
این مرحله از کار را می توان اتود پیشرفته نامید که در آن اجزای پوستر بیش از اتود اولیه خودنمایی می کند ، عناصر رنگ تصویر ،رنگ تصویر، تیتر و فرمها نمایانتر می شود و اتود به شکل واقعی و نهایی نزدیک تر می شود .
ج) اجزای نهایی: در این مرحله با تعیین جایگاه دقیق هریک از عناصر ت

شکیل دهنده پوستر ، مشخص شدن رنگها، تیترها و... کار به پایان می رسد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید