بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
*بسم الله الرحمن الرحیم*
عنوان : توسپو ویروس
اسلاید 2 :
مقدمه
Orthotospoviruses یا Tospoviruses ویروسی با RNA منفی است که نام جنس آن (tospovirus) را از نام "tomato spotted wilt virus" گرفته اند و یکی از جنس های تیره ی bunyaviridae را تشکیل می دهند . توسپوویروس ها دامنه ی میزبانی وسیعی دارند و بیش از500 گونه از گیاهان زینتی ، سبزی ها ، میوه ها و سایر گیاهان یکساله و چند ساله در بیش از 50 تیره بر اثر آنها آلوده می شوند . درحال حاضر 8 توسپوویروس شناخته شده است .
اسلاید 3 :
ژنوم
توسپوویروس ها دارای یک ژنوم RNA منفرد با قطب منفی هستند ( ssRNA ). ژنوم خطی است و اندازه آن 17.2 کیلوبایت است. این بخش به سه بخش با S (2.9kb) ، M (5.4kb) و L (8.9kb) تقسیم می شود. بخش های M و S برای پروتئین ها با جهت گیری مبهم رمزگذاری می شوند.
اسلاید 4 :
انتقال
Tospoviruses معمولاً توسط 7 گونه تریپس انتقال داده می شوند. حداقل ده گونه از تریپس متعلق به خانواده Thripidae به عنوان انتقال دهنده ی tospoviruses تأیید شده اند. ممکن است گونه های دیگری از تریپس برای انتقال ویروس ها وجود داشته باشند. تحقیقات اخیر نشان می دهند که لارو حشره بالغ قادر به گرفتن ویروس از گیاه نیست و تنها پوره ها هستند كه می توانند ويروس را از گياه آلوده كسب نمايند و برخی بر اين عقيده اند كه تنها پوره های سن يك اين قابليت را دارا هستند.
بدیهی است ، کنترل عفونت با محدود کردن انتقال از گیاهان آلوده به لاروها یا جلوگیری از پراکندگی بالغ ها اطراف گیاهان آلوده ، راهکارهای کلیدی در جلوگیری از همه گیری بیماری است.
اسلاید 5 :
یکی از انواع توسپوویروس ها
ویروس پژمردگی لکه ایی گوجه فرنگی : TSWV : tomato spotted wilt virus
Tospovirus از جمله ویروس های آسیب پذیر گیاهی است و یکی از بیماری های این ویروس ، پژمردگی لکه ایی گوجه فرنگی است که اولین بار در سال 1915 در استرالیا مشاهده شد (بریتلبانک ، 1919) و علل ویروسی بودن آن پانزده سال بعد بررسی شد (ساموئل و همکاران 1930) . اولین گزارش علمی درمورد وجود TSWV در ایران توسط بنانج و همکاران در سال 1375 روی گوجه فرنگی ارائه گردید.
tomato spotted wilt virus تعداد بسیاز زیادی از تک لپه ایی ها و دو لپه ایی ها را آلوده میکند .
برخی از میزبانان که شدیدا به این ویروس مبتلا می شوند عبارتند از : گوجه فرنگی ، توتون ، بادام زمینی ، آناناس ، پاپایا ، کاهو ، کوکب ، گلوکسینیا و گل حنا .
میزان خسارت این ویروس ها متناسب با تعداد بوته هایی است که در ابتدای رشد آلوده می شوند و آلودگی 50 تا 90 درصد حالتی معمولی دارند .
اسلاید 6 :
روش های شناسایی ویروس
روش های شناسايی ويروس TSWV که مورد بررسی قرار گرفته شامل 4 روش ميكروسكوپ الكترونی ، استفاده از گياهان محك ، روش های سرولوژيكی و روش های مولكولی است. مهمترين روش سرولوژيكی ، آزمون الايزا 1(ELISA) است.
از گياهان محك براي اثبات بيماري زايی ، نگهداری ويروس و بررسی علائم ويروس استفاده می شود.
اسلاید 7 :
اهمیت کشاورزی
عفونت با این ویروس ها منجر به لکه بینی و پژمردگی گیاه ، کاهش بازده رویشی و در نهایت مرگ می شود. برای گیاهان آلوده به Tospovirus هیچ درمان ضد ویروسی ایجاد نشده است و برای جلوگیری از شیوع بیماری باید گیاهان آلوده از یک مزرعه خارج و از بین بروند.
تشخیص
تشخیص علائم اولیه عفونت دشوار است.علائم در برگ ها شامل برنزه شدن ، رشد يك طرفه ، پيچيدگی، تغيير شكل برگ ها و ايجاد لكه های قهوه ای مايل به سياه است. گياه بالغ كوتاه مانده و بر روی ساقه نوارهای ارغوانی يا سياه ديده مي شود. جوانه ها و برگ های جوان در اثر آلودگي مي افتند . در مراحل بعدی آلودگی موزائيك، ابلقي و تغيير شكل دربرگ ها ممكن است گسترش يابد. گياهان آلوده امكان دارد، توليد ميوه نكنند و در صورتی كه گياهان بعد از ميوه دهی آلوده شوند، ميوه هایی با نقاط گرد رنگ پريده يا بافت مرده ايجاد مي شود.
اسلاید 8 :
همه گیرشناسی
Tospoviruses در مناطقی که جمعیت زیادی از تریپس دارند ، همچنین آب و هوای گرم شیوع دارد. به عنوان مثال TSWV یک آفت کشاورزی در آسیا ، آمریکا ، اروپا و آفریقا است. طی 15 سال گذشته شیوع بیماری پژمردگی لکه گوجه فرنگی در این مناطق بیشتربوده. افزایش شیوع بیشتر به دلیل زنده ماندن تریپس Frankliniella occidentalis است. مورد دیگر ، Scirtothrips dorsalis ، است که در انتقال حداقل سه tospovirus نقش دارند .
مدیریت
کنترل این بیماری ها دشوار است. یکی از دلایل این امر این است که دامنه گسترده میزبان اجازه می دهد تا ویروس ها با موفقیت از یک محصول به محصول دیگر بروند. برای جلوگیری از شیوع ویروس ، گیاهان آلوده به ویروس باید بلافاصله از گیاهان مجاور دور شوند. کنترل حشرات به ویژه تریپس برای کاهش انتشار ویروس مهم است.