بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
بررسی محصول خرما
اسلاید 2 :
در حال حاضر خرما در هر پنج قاره در بيش از 30 كشور كشت میشود.
بر اساس شواهد باستان شناسي قدمت كشت نخل خرما در ايران به بيش از شش هزار سال پيش ميرسد.
خرما با سطح زير كشت 218 هزار هكتار در كشور و توليد 918 هزارتن و تنوع فراوان ارقام ( حدود 400 رقم) جايگاه ويژه اي در كشور دارد.
خرما از نظر سطح زير كشت پنجمين محصول باغي كشور و از نظر توليد حدود 2/7 درصد كل توليدات باغباني كشور را بخود اختصاص داده است.
زمان برداشت محصول خرما بنا به شرایط اقلیمی در کشورهای مختلف متفاوت است. اما در بسیاری مناطق از ماه تیر آغاز و تا اوایل پاییز ادامه دارد.
اسلاید 3 :
محصول خرما در انواع مختلف با رنگ زرد و قهوه ای و میزان تر، خشک و نیمه خشک بودن تولید و در سراسر دنیا عرضه میشود.
اسلاید 4 :
از نکات جالب توجه در تولید خرما بعنوان معدود گیاهان مقاوم در شرایط کویری میزان آب مصرفی آن میباشد. تولید هر کیلوگرم خرما به ۲ مترمکعب آب نیاز دارد که بطور متوسط نسبت به سایر گیاهان خشک میزان قابل توجهی است.
متاسفانه در سال های اخیر به دلیل کم آبی و بارش کم باران بسیاری از نخلستان های کشور رو به خشک شدن هستند که با برنامه ریزی باید از آن جلوگیری کرد .
2 متر مکعب آب
1 کیلو خرما
اسلاید 5 :
فارس
کرمان
خوزستان
بوشهر
هرمزگان
سیستان و بلوچستان
جیرفت ، بم ، کهنوج و شهداد
جم ، دشتی ، تنگستان و دشتستان
سراوان ، ایرانشهر و نیک شهر
اصفهان
سمنان
خراسان جنوبی
یزد
ایلام
کرمانشاه
کهکیلویه
و بویراحمد
بهبهان ، اهواز ، خرمشهر، آبادان و شادگان
جهرم ، داراب ، لارستان،
لامرد ، فیروزآباد ، فراشبند ، قیروکارزین و کازرون
میناب ، بندرعباس ، گاوبندی ، جاسک ، جزایر قشم ، کیش ، هرمز ، ابوموسی ، سیری ، فین ، سیاهو ، قسمت های جنوبی و مرکزی رودان و هشت بندی ، مناطق حاجی آباد ، شمال رودان و دامنه های بشاگرد و بستان
اسلاید 6 :
درايران حدود 400 رقم خرما شناخته شده است. اين ارقام بدليل اينكه منشاء بذري دارند داراي صفات ژنتيكي و مرفولوژيكي متفاوت مي باشند كه بهره برداري از آنها بويژه در برنامه هاي اصلاح و احياء نخلستانهاي كشور و توسعه سطح زير كشت خرما بسيار مفيد و مؤثر ميباشد. می توان ایران را یکی از بهترین موقعیت های جغرافیایی برای کاشت خرما دانست .در حال حاضر ايران با داشتن اين تعداد رقم مهمترين منبع ژرم پلاسم (به هر نوع ماده گیاهی که در تولید و اصلاح نژاد به کار میرود گفته میشود و شامل بذر، گیاه کامل و بافتهای گیاهی است) خرماي دنيا و در بين كشورهاي خرماخيز جهان است.
ویژگی خرمای ایرانی
اسلاید 7 :
خرمای استعمران
از جمله نمونههای تولید شده در ایران است. این خرما در گروه خرماهای نیمه خشک قرار دارد و از این رو حمل و نقل آن آسان است و برای صادرات خوب است. شایان ذکر است خرمای استعمران میزان قند بالایی دارد و برای ورزشکاران مناسب است. حدود ۷۰ درصد از نخلستان های خوزستان این نوع خرما را به بار می آورند.زمان برداشت آن شهریور و مهر ماه میباشد.
اسلاید 8 :
خرمای پیارم
خرمای پیارم گرانترین خرمای ایران است. از نوع خرماهای نیمه خشک است و دیررس است. عمده قند موجود در آن از نوع فروکتوز است که به راحتی و سرعت در متابولیسم بدن استفاده شده و به عنوان قند مجاز مصرفی توسط افراد مبتلا به دیابت بسیار مناسب است. این خرما عموما در استان هرمزگان به عمل می آید. برداشت این خرما از اول شهریور ماه آغاز شده و تا آخر آبانماه ادامه دارد.
اسلاید 9 :
مضافتی (رطب):
خرمای مضافتی شناختهشدهترین نوع خرما در ایران است. رطوبت زیادی دارد و مورد اقبال مردم قرار گرفته است.این خرما در فصل پاییز برداشت میشود و عمدتا در منطقه بم زیر سطح کشت حدود 69000 هکتار در کرمان به عمل می آیند. البته میزان رطوبت آن به زمان برداشت نیز بستگی دارد. این نوع درخت خرما تا 60 سال محصول میدهد.
اسلاید 10 :
زاهدی:
خرمای زاهدی طلایی و بیضی شکل است و دارای یک بافت نرم و طعم آجیلی است نسبت به سایر خرماها شیرینی کمتری دارند. این نوع خرما همچین دارای فیبر زیادی است.. چون این خرما به آسانی ذخیره و حمل می شود طرفداران در بین تجار خرما به ویژه صادرکنندگان طرفداران زیادی دارد. این خرما جز خرماهای خشک طبقهبندی میشود و نوعی دیرس بوده و مقدار ریزش آن زیاد میباشد. این رقم خرما در، شهرستان قیر و کارزین، فراشبند، شهرستان دشتستان، کازرون، فیروزآباد، بوشهر، لار، اهواز، خرمشهر و نیز عراق و آمریکا کاشته میشود، یکی از بهترین کیفیت تولید در شهرستان دشتستان که بهترین نوع دشتستان در منطقه ای بنام طلحه است .
اسلاید 11 :
کبکاب:
خرمای کبکاب از انواع نیمه خشک خرما است. پوست آن نسبت به دیگر انواع خرما زخیمتر است و از جمله انواع پرمصرف خرما در ایران است. این خرما که عمدتا از نخلستان های بهبهان استحصال می شود بسیار خوش رنگ است و شهد یا شیره ی فراوانی دارد. رسیدن خارک در اوایل مرداد ماه است ولی برداشته میوه کاملاً رسیده آن (خرما) در اواسط شهریور ماه شروع شده و تا اواسط مهر ادامه دارد.
اسلاید 12 :
شاهانی:
خرمای شاهانی از جمله انواع خرمای تر است که درجه یک محسوب میشود و طرفداران زیادی دارد. این نوع خرما بافت نرم و مرطوبی دارد و از آن برای تهیهی انواع شیره خرما استفاده میشود. هم چنین بسیار خوش رنگ است. نام های دیگر این خرما که شاید شنیده باشید عبارت اند از شاوانی ، شونی و خورک. یکی از مهمترین و فراوانترین ارقام خرمای فارس میباشد که حدود ۹۵ درصد از نخلهای جهرم و قیروکارزین را شامل میشود.
اسلاید 16 :
به طور متوسط ایران در میزان تولید محصول خرما در جهان رتبه ی سوم را دارا میباشد که حدود 14درصد از تولیدات جهانی را به خود اختصاص میدهد. طی 10 سال اخیر حداکثر سهم تولید ایران از خرما در جهان برابر 14.39 درصد و کمترین آن برابر 12 درصد بوده است. از نظر سطح زیر کشت نیز ایران حدود 16 درصد از سطح زیر کشت جهان را دارا میباشد. با مقایسه میزان بازدهی ایران و جهان متوجه میشویم که متوسط بازدهی ایران طی 40 سال همسو و نزدیک به متوسط بازهی جهانی بوده است. با دقت بیشتر در نمودار بادهی ها متوجه کاهش در مقدار این متغیر از سال 1981 تا سال 2010 میشویم که این اتفاق به دلیل تغییرات اقلیمی طی این 20 سال رخ داده است. که البته در همین سالها شاهد افزایش بازدهی در ایران هستیم.بعد از سال 2010 شاهد افزایش میزان بازدهی هستیم.
جایگاه ایران در جهان
اسلاید 17 :
حدود 16 درصد از سطح زیر کشت در ایران قرار دارد
حدود 14 درصد از محصول خرمای جهان توسط ایران تولید میشود
اسلاید 19 :
در اﻳﺮان ﺧﺮﻣﺎ از ﺟﻤﻠﻪ ﻣﺤﺼﻮﻻت ﻣﻬﻢ ﻛﺸﺎورزي ﺑﻮد که به ﻋﻠـﺖ ﻣـﺎزاد ﺗﻮﻟﻴـﺪ، ﭘﺘﺎﻧﺴـﻴﻞ ﺑـﺎﻻﻳﻲ ﺟﻬـﺖ ﺻﺎدارت دارد.
این محصول یکی از مناسب ترین مواد غذایی برای صادرات است، چرا که به سرعت فاسد نمی شود و این امر حمل و نقل محصول و صادرات خرمای سالم را برای مصرف کننده مقدور می سازد.
وﻟﻴﻜﻦ ﺑﻪ ﺳﺒﺐ بی ﺗﻮﺟﻬﻲ و ﻧﺒﻮد سرمایه ﮔﺬاري در ﺑﺎزارﻳﺎﺑﻲ ﺧﺎرﺟﻲ اﻳﻦ ﻣﺤﺼﻮل، ﺻﺎدرﻛﻨﻨﺪﮔﺎن اﻳﺮاﻧـﻲ در ﻣﻮﻗﻌﻴﺖ ﺿﻌﻴﻒ ﺗﺮي ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺻﺎدرﻛﻨﻨﺪﮔﺎن دﻳﮕﺮ ﺟﻬﺎن در قرار دارﻧﺪ.
ﻧﺎرﺳﺎﻳﻴﻬﺎﻳﻲ در ﺑﺎزار آن وﺟـﻮد دارد ﻛـﻪ ﻋـﺪم ﺗﻮﺟﻪ ﻛﺎﻓﻲ به ﺑﺴﺘﻪ ﺑﻨﺪي و ﻓﺮآوري ﻣﻨﺎﺳﺐ از ﺟﻤﻠﻪ ﻣﻬﻤﺘﺮﻳﻦ آﻧﻬﺎاﺳﺖ اﻳﻦ ﻧﺎرﺳﺎﻳﻴﻬﺎ ﻋﻼوه ﺑﺮ ﻣﺼﺮف داﺧﻠﻲ، ﺻﺎدرات ﻣﺤﺼﻮل را ﻧﻴﺰ ﻣﺘﺎﺛﺮ ﻣﻲ ﺳﺎزد.