بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
بسم الله الرحمن الرحیم
اسلاید 2 :
طراحي سيستمهاي اطلاعاتي و روشهاي مستند سازي
اسلاید 3 :
تعریف سیستم
((یک سیستم مجموعه یا ترتیبی از اشیاء یا اجزاءبه هم وابسته بوده که در ارتباط بایکدیگر می باشند وهدف عمومی واحدی را به انجام می رسانند.))
اسلاید 4 :
خصوصیات سیستم
سیستم ها دارای خصوصیات مشترک می باشند این خصوصیات عبارتند از:
1-وابستگی اجزاء
2-هدفمند بودن
3-کل گرایی
4-تغییر ودگرگونی
5-تفکیک اجزاء
6-ورودی وخروجی اجزا
اسلاید 5 :
اجزاء سیستم
هرسیستمی از اجزاءاساسی زیر تشکیل شده است :
1-و رودی شامل داده هایی است که مواد اولیه وخام داده ها می باشد .
2-پردازش شامل فعالیتهایی است که داده ها را به اطلاعات سود مند تبدیل می نماید
3- خروجی محصول
4- بازخورخروجی ویژه ای است که به منظور بازرسی کنترل کیفیت وارزیابی نتایج مورد استفاده قرار می گیرد
5-کنترل 6- تعدیلات
اسلاید 6 :
طراحی سیستم
طراحی سیستم شباهت زیادی به معماری یک ساختمان دارد . غالبا معمار عملیات اصلی ساخت یک ساختمان را فرمل بندی و اجرا می کند . در مرحله طراحی معمار دستور العمل های اجرایی بخش های مختلف ساختمانی ،الکتریکی ،لوله کشی ،و ..را تدوین می نماید در طراحی سیستم نیز طراح پس از شناخت سیستم یک دستورالعمل کلی برای برنامه نویسان ،حسابداران ،کارکنان و مدیریت تدوین می کند . قابل توجه است که هر گونه اشتباه کوچکی در این مرحله می تواند منجر به هدر رفتن منابع مالی ونیروی انسانی سازمان گردد. این امر در برخی موارد می تواند منجر به رد سیستم نیز گردد.
اسلاید 7 :
هدف از طراحی سیستم
سه هدف کلی یک طراحی سیستم جدید حسابداری به شرح زیر می باشد : 1)بهبود اطلاعات تهیه شده از نقطه نظر کیفیت ، بموقع بودن و ساختار اطلاعات . 2)بهبود در کنترل های داخلی واز طریق بهبود در قابل اتکا بودن اطلاعات حسابداری و فراهم کردن سیستم های لازم جهت مشخص نمودن مسئوولیت حفظ و حراست از سیستم های موسسه . 3)کاهش هزینه های تهیه اطلاعات
که هدفهای فوق را می توان به صورت رؤس یک مثلث به شکل زیر نشان داد.
اسلاید 8 :
بهبود کیفیت اطلاعات
بهبود کنترل های داخلی
کاهش هزینه ها
اسلاید 9 :
توضیح شکل
علت نمایش سه عامل فوق به صورت مثلث به این دلیل است که هیچ یک از عوامل یاد شده را نمی توان به تنهایی مد نظر قرار داد. اگر بهبود در کیفیت اطلاعات بعنوان هدف سیستم در نظر گرفته شود ، می بایست تاثیر آن بر کنترلهای داخلی وهزینه های لازم جهت پردازش این اطلاعات نیز مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد . برعکس اگر صرفا به دلیل کاهش هزینه ها سیستم جدید طراحی گردد. تاثیر آن در کنترل های داخلی و کیفیت اطلاعات باید در نظر گرفته شود . به طور کلی هدف از فرآیند طراحی سیستم ، اجرای یک سیستم موفق است .
اسلاید 10 :
مراحل طراحی سیستم
1.ارزیابی گزینه های مختلف طراحی
2.تهیه خصوصیات طرح
3.مشخصات طراحی سیستمها (تهیه گزارش مفهومی طراحی سیستم)
4.طراحی فیزیکی (نمودار فیزیکی )
اسلاید 11 :
مراحل طراحی
در برسی مراحل طراحی , طراحان غالبا بااین گزینه روبه رو هستند که آیا باید سیستم جدیدی طراحی شود یا آن که سیستم موجود اصلاح گردد. چناچه سازمان سیستمی برای اصلاح نداشته باشد گزینه انتخاب برای طراح ساده تر است غالبا طراح دوراه دارد . الف)طراح سیستم کاملی را از ابتدا طراحی می کند ب)طراح سیستمی ازپیش ساخته را انتخاب و توصیه می کند بعنوان مثال درراه حل دوم طراح می تواند جهت صرفه جویی اقتصادی ,بسته های نرم افزاری آماده حسابداری خریداری نماید در حالی که بعضی ازاین بسته های نرم افزاری آماده در عملیات خاص سازمان کاربردی ندارد وغالبا در این موارد نیاز است بر روی آنها برنامه ریزی های خاص صورت گیرد تا در سازمان قابلیت استفاده مناسب ومورد نظر را داشته باشند . از این رو بسته های نرم افزاری آماده دارای یک سری مشکلات خاص میباشد که بطور کامل نمی تواند مشکلات طراحی در سازمان را حل نماید
اسلاید 12 :
1)نیاز به داشتن سیستم ممکن است یا به دلیل عدم وجود سیستم در سازمان باشد ویا این که سیستم موجود نتواند نیازهای کاربران خود را برآورده نماید .
2)در شناسایی سیستم تحلیلگر باید اطلاعاتی در مورد محیط سازمان و هم چنین سیستم مورد نظر شرکت کسب کند روشهای مختلفی برای جمع اوری اطلاعات وجود دارد که از جمله آن می توان به مصاحبه –پرسشنامه – مشاهده ورسم نمودار گردش مدیریت اشاره کرد .
3)پس از مطالعه وارزیابی دقیق سیستم موجود ومقایسه امکانات آن با نیازهای اطلاعاتی مدیریت و شناسایی نقاط ضعف سیستم موجود راه حلهای مختلف تعیین میگرددکه این راه حلها اگر چه می توانند بیشمار باشند ولی عموما به سه دسته تقسیم می شوند که عبارتند از : الف)برقراری یک سیستم جدید ب)اصلاح وتکمیل سیستم قدیمی ج)استفاده از خدمات دیگران ,اشتراک وقت یا استفاده از خدمات موسسات کامپیوتری .
اسلاید 13 :
4)اجرای سیستم معمولا به سه شکل می باشد .الف)اجرای موازی :دراین روش هر دو سیستم تامدت مشخصی با هم اجرا میشوند تا سیستم جدید ثبات لازم را بیابد. ب)اجرای کامل :دریک مقطع زمانی مشخص سیستم جدید جایگزین سیستم قبلی میشود . ج)اجرای گام به گام یا مرحله ای : سیستم جدید بطور مرحله ای پیاده شده وبه مرور بخشهایی از سیستم جدید جایگزین بخشهای مربوط به سیستم قبلی می گردد.
5)پس از گذشت مدتی از اجرای سیستم برای حصول اطمینان ازاینکه سیستم به نحو مطلوبی پیاده ونیاز های اطلاعاتی استفاده کنندگان را بخوبی برآورده می سازد باید بازده سیستم را با آنچه که بعنوان مشخصات سیستم در مراحل قبلی تعیین شده است مقایسه کرد این موضوع را وارسی سیستم گویند .
6)نگهداری سیستم ها معمولا به سه دسته نگهداری اضطراری ,نگهداری تکراری ورشد سیستم تقسیم میشوند .
اسلاید 14 :
شروع
تشخییص نیاز به داشتن سیستم جدید
شناخت سیستم موجود
تجزیه و تحلیل و ارزیابی
طراحی سیستم و انتخاب سخت افزار و نرم افزار مناسب جهت پردازش اطلاعات
اجرای سیستم
وارسی سیستم
نگهداری سیستم
کنترل سیستم
اسلاید 15 :
دوسوال دررابطه با لزوم مستند سازي در سیستم اطلاعاتی حسابداری( AIS)
شركتها چه ابزارها و تكنيكهايي را بايد به كار ببرند تا سيستم موجود مستند و به آساني درك و ارزيابي شود ؟
شركتها چه ابزارها و تكنيكهاي پيشرفته اي را بايد به كار ببرند تا سيستم اطلاعاتي رايانه اي را طراحي كنند ؟
اسلاید 16 :
مستند سازي :
شرح وقايع نمودارهاي گردش عمليات ، شكلها و ديگر موارد مكتوب مهمي است كه توضيح مي دهد يك سيستم چگونه كار مي كند .اين اطلاعات بيان مي كند كه چه كسي ، چه كاري را در چه زماني كجا و چرا انجام مي دهد ، چگونه اطلاعات ثبت و پردازش و ذخيره و گزارش مي شود و چگونه كنترلهاي سيستم رعايت مي شود.
اسلاید 17 :
ابزارهاي متداول مستند سازي سيستم
نمودار گردش داده ها
نمودار گردش عمليات
نمودارگردش اسناد ومدارك
نمودار گردش عمليات سيستم رايانه اي
نمودار هاي گردش برنامه
جدولهاي تصميم گيري
اسلاید 18 :
نمودارگردش داده ها : يك توصيف ترسيمي از منبع داده تا مقصد آن است .اين توصيف شامل چگونگي جريان وگردش داده دريك شركت است به عبارت ديگر چگونه فرايندهاي مختلف گردآوري داده ها دريك شركت اجرا وچگونه اين داده ها ذخيره مي شود.
اجزاي نمودار :
ازچهار عنصر اساسي مبداء و مقاصد داده ها ، جريانهاي گردش داده ها ، فرايند تبديل و ذخيره داده تشكيل مي شود كه هرعنصر به وسيله يك نشانه در زير ارائه شده است .
اسلاید 20 :
عناصر اساسي نمودارگردش داده ها
ذخيره داده
(H)
مقصد داده
(J)
مبدا داده ها
(A)
مقصد داده
(K)
گردش داده
گردش داده
گردش داده
گردش داده
گردش داده
(B)
(D)
(I)
(E)
پردازش (C)
پردازش (F)
(G)