بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
کاربرد برنامهریزی خطی در مدیریت جنگل
اسلاید 2 :
دامنة مدیریت جنگل (جنگلداری)
مدیریت جنگل، هنر و علم تصمیمگیریها با توجه به سازماندهی، کاربری و حفاظت از جنگلها است.
تصمیمات در جنگلداری، شاید شامل تصمیمهای خیلی طولانی مدت برای آینده جنگل باشند و یا فعالیتهای روزمره مدیریتی جنگل را در بر گیرند، شاید با سیستمهای خیلی پیچیده جنگل روبرو باشند و یا با بخشهای ساده آن سروکار داشته باشند. مناطق جغرافیایی که باید در مورد آن تصمیمگیری شود شاید مربوط به کل جنگلهای یک کشور باشد و یا یک منطقة و یا حتی یک تودة جنگلی را شامل شود.
ماهیت مدلها
در تصمیمگیریها مدیران جنگل معمولاً از مدلها استفاده میکنند.
. مدلها در واقع نمایش خلاصهای از دنیای واقعی هستند که برای اهداف پیشبینی و یا تصمیمگیری از آنها کمک گرفته میشوند.
بعضی از مدلها شاید بسیار ساده و غیر رسمی
اغلب مدلها مشاهدهای بوده و بوسیلة تجربه و اطلاعات مختلف حمایت میشوند.
فرآیند تصمیمگیری برای هر مسئله منحصر به فرد و مختص آن مسئله بوده و یادگیری و تعمیم دادن آن به سایر مسائل خیلی مشکل است.
اسلاید 3 :
بعضی از انواع این مدلها بسیار ساده هستند. به عنوان مثال، یک هیدرولوژیست جنگل شاید از یک مدل فرسایش و آب موجود در یک حوزة آبخیز که تنها از لحاظ مقیاسی با یک حوزة آبخیز واقعی تفاوت دارد، استفاده کند
یک نقشة جنگل هم یک مثال خیلی ساده و خلاصه شده از یک مدل است.
مدلهای ریاضی خیلی خلاصهتر از نقشهها هستند. در این مدلها هیچ گونه شباهت بصری بین جهان واقعی و مدلهای ریاضی وجود ندارد.
واقعیتها توسط متغیرهای نمادی و فرمولهای جبری و روابط بین آنها نشان داده میشوند.
روابط بیومتری بین حجم توده در هکتار و نوع گونههای توده، سن توده، شرایط رویشگاهی زمینی که توده در آن رشد میکند، از مدتها قبل به عنوان جداول یا توابع ریاضی در جنگلداری مورد استفاده قرار میگیرند.
اقتصاددانان جنگل هم توانستند فرمولهایی توسعه بدهند که از آنها برای محاسبة ارزش زمین از لحاظ محصول مورد انتظار، ارزش محصولات چوبی در بازار، هزینههای مدیریتی و نرخهای بهره مختلف استفاده میشود.
مسائل مدیریتی جنگل متغیرهای مختلفی را در بر دارند.
بعضی از این متغیرها بیولوژیکی بوده مانند، پتانسیل رشد یک ترکیب به خصوصی از خاک و گونه و بعضی از آنها هم اقتصادی، مانند، قمیت چوب و هزینة نیروی انسانی و بعضی هم اجتماعی هستند مانند، قوانین زیستمحیطی که شاید نظم دهندة عملیاتهای مختلف جنگلداری در یک جنگل باشند.
اسلاید 4 :
اغلب این متغیرها به همدیگر وابستهاند و تغییرات در یکی از آنها میتواند بر روی سایرین نیز تأثیر بگذارد. تمامی این متغیرها و روابط درونی بین آنها که به همدیگر گره خوردهاند، تشکیل یک سیستم را میدهند.
پیچیدگی سیستمهای جنگلداری سبب میشود تا پیشبینی نتیجة یک تصمیم به خصوص در جنگلداری کار بسیار مشکلی باشد.
اگر تصمیم بگیریم که میزان برداشت فعلی از جنگل را افزایش دهیم، آیا افزایش در سطح برداشت فعلی، تولید آیندة چوب ما را کاهش نخواهد داد؟
یک مدل، ابزاری است که جهان واقعی را به آزمایشگاه یا دفتر کار ما میآورد و مدیر جنگل میتواند با آن آزمایشهایی انجام دهد که در جهان واقعی غیر ممکن است.
میتوان الگوهای مختلف بهرهبرداری و برداشت از جنگل را در یک مدل از یک جنگل و یا توده امتحان کرد و نتیجة هر کدام را مشاهده کرد. بنابراین، با کمک یک مدل، مدیر جنگل میتواند، تجربه کند، پیشبینی کند و تصمیم بگیرد.
بعضی از اولین مدلهای سیستمی و روشهای حل مسائل در طی جنگ جهانی دوم توسعه داده شدند تا در عملیاتهای نظامی مورد استفاده قرار گیرند. این عمل منجر به یک دانش جدیدی شد که امروزه آن را با نام تحقیق در عملیات میشناسیم.
اسلاید 5 :
برنامهریزی خطی
برنامهریزی خطی به طور مستقل چند سال قبل از جنگ جهانی دوم توسط دانشمندان روسی و هلندی توسعه داده شد، اما در شکل رسمی و عمومی آن، برنامهریزی خطی در سال 1947وقتی همکاران جورج دانتزیک پیشنهاد داده بودند او از عبارت برنامهریزی خطی به عنوان یک تحلیلگر برای تکنیک حل مسائل نیروی هوایی ایالات متحدۀ آمریکا استفاده کرد.
بعد از جنگ جهانی دوم، روشهای تحقیق در عملیات به طور موفقیتآمیزی در صنعت، کشاورزی، و حتی مدیریت دولتی بکار گرفته شد
اولین کاربردهای تحقیق در عملیات در جنگلداری به دهة 1960 بر میگردد.
سپس انجمن تحقیق در عملیات آمریکا و انستیتو علوم مدیریتی بوجود آمدند و در دانشگاهها هم دپارتمانهای عملی در این زمینه ایجاد شدند.
برنامهریزی خطی یک تکنیک بهینهسازی کلی است.
برنامهریزی خطی را برای مسائل مدیریتی توسعه دادند
این تکنیک یکی از اولین ابزارهای عملی بوده که برای مسائل تصمیمگیری پیچیده معمول در صنایع و کشاورزی و حتی مسائل دولتی طراحی شد.
اسلاید 6 :
برنامهریزی خطی را میتوان به عنوان یک روش برای تخصیص دادن بهینۀ منابع محدود برای فعالیتهای رقیب تعریف کرد.
منابعی که این مدیران با آن سروکار دارند شامل؛ زمین، نیروی انسانی، درختان، زمان، سرمایه و یا پول هستند که همیشه محدود و کمیاب ظاهر میشوند.
خیلی از فعالیتهایی را که مدیران جنگل اداره میکنند هم در رقابت با این منابع هستند
یکی شاید بخواهد سطح اراضی را که جنگلهای کاج در آن قرار دارد را افزایش دهد، اما با اتخاذ این تصمیم باید سطح جنگلکاری برای گونه نراد را کاهش دهد.
یک مدیر شاید بخواهد کارمندان بیشتری را برای قسمت فروش چوبهای الواری تخصیص دهد، اما با این عمل نیروی انسانی کمتری برای توسعۀ تودههای جنگلی یا جنگلکاری در اختیار خواهد داشت.
برنامهریزی خطی برای کمک به تصمیمگیری و انتخاب از بین گزینههای مختلف برای مدیران طراحی شده است.
این روش نه تنها میتواند نشان دهد که کدام یک از گزینهها عملی هستند، بلکه میتواند در انتخاب بهترین گزینه هم کمک کند.