بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
دوره آموزشي نقش تغذیه در مراقبتهای پرستاری
کاربرد مکملهای غذایی در بیماران بستری
اسلاید 3 :
اهداف آموزشي :
آشنايي با اصطلاح تغذیه حمایتی
آشنایی با واژه مکملهای غذایی- رژیمی
آشنایی با اصطلاح IMMUNUNUTRIENT
درك کاربرد بالینی تغذیه حمایتی در بیماران بستری در بیمارستان
تحليل هزينه اثر بخشي کاربرد تغذیه حمایتی در بیماران بستری
مثالهایی از انواع مکملهای غذایی مورد استفاده در بیمارستانها
اسلاید 4 :
تعريف اصطلاح تغذیه حمایتی
تغذیه حمایتی ، عبارت است از کاربرد مکملهای غذایی در جهت کمک به بهبود و ارتقاء سطح سلامت در افراد مبتلا به یک یا چند ماده مغذی
اسلاید 5 :
تعريف اصطلاح مکملهای غذایی – رژیمی
بر طبق تعریف وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی :
مکمل های رژیمی- غذایی فرآورده هایی هستند که حاوی مواد مغذی بوده؛ فقدان و یا کمبود یک یا چند ماده مغذی اولیه در رژیم غذایی را تکمیل می نمایند و از طریق ارتقای عملکرد و یا پیشگیری از اختلالات دستگاههای مختلف بدن موجبات افزایش سلامت را فراهم می کنند. در ضمن هیچ گونه ادعای تشخیص، پیشگیری و یا درمانی از یک بیماری خاص ندارند .
اسلاید 6 :
انواع مکملهای غذایی – رژیمی
انواع مکملهای غذایی – رژیمی : شامل یکی از موارد ذیل می باشند:
ویتامین ها، املاح، گیاهان و مواد طبیعی، اسیدهای آمینه و هر ماده رژیمی دیگری که به منظور افزایش سطح سلامتی ،مورد استفاده قرار گیرد و یا هر ماده تغلیظ شده، متابولیت شده، تشکیل شده، استخراج شده و یا ترکیب شده از مواد و اجزای احصاء شده قبلی را شامل می شود.
اسلاید 7 :
اشکال مکملهای غذایی – رژیمی
اشکال مورد استفاده :
مکمل های غذایی می تواند به صورت غلیظ شده و در اشکالی نظیر قرصها، کپسولها،ژلاتین های نرم، کپسولهای ژلاتینی، محلولها یا پودرها ساخته و عرضه شوند. به هر حال ضروری است با ذکر اطلاعاتی بر روی برچسب فرآورده از مصرف آنها به جای غذا جلوگیری شود.
اسلاید 8 :
تعريفImmunonutrition يا مواد مغذي مصونيت زا:
مواد مغذي مي باشند كه از آنها در مكمل ياري فرمولاهاي روده اي استاندارد استفاده مي شود و پاسخ التهابي بعد از عمل جراحي را در ميزبان تعديل كرده و متابلوليسم را از سنتز پروتئينهاي فاز حاد به سمت پروتئينهاي ساختماني و بهبود اكسيژن رساني به روده پيش مي برد.
از ايمونو نوترينتها يا ”مواد مغذي مصونيت زا ”مي توان به مواردي چون ارژنين ، گلوتامين ، اسيدهاي چرب امگا سه ، نوكلئوتيدRNA اشاره كرد.
اسلاید 9 :
وضعیت تغذیه بیماران ، در بدو بستری در بیمارستان و هنگام ترخیص
اسلاید 10 :
آمار اعلام شده از وضعیت تغذیه بیماران ، هنگام بستری و ترخیص ، در کشورهای دیگر
مطابق آمار اعلام شده در مرجع ذیل:
lMcWhirter JP, Pennington CR. incidence and recognition of malnutrition in hospital. BMJ. 1994;308(6934):945-8”
بیش از 40 درصد بیماران در زمان پذیرش بستری در بیمارستان ، دچار سوء تغذیه هستند و دوسوم بیماران ، در طول مدت بستری در بیمارستان ، دچار ســـــوء تغذیه می شوند.
به طور کلی می توان گفت ، آمارهای جهانی ، حاکی از وجود 30 تا 50 درصد سوء تغذیه در بیماران ، در بدو پذیرش بستری است که این وضعیت ، در 25 تا 30 درصد بیماران ، در طول مدت بستری ، شدت می یابد.
اسلاید 11 :
اهمیت تغذیه حمایتی در بیماران بستری، در ایران
متاسفانه آمار دقیقی از شیوع سوء تغذیه در بیمــاران بستری در بیمارستانهای ایران؛ اعم از بدوپذیرش بستری و حین ترخیص وجود ندارد . از اینرو مطالعه ای ، هم اکنون در کشور در دست بررسی است و از هر دانشگاه علوم پزشکی ، یک بیمارستان دانشگاهی، جهت مطالعه انتخاب شده ؛ روش کار به شکل پرسشگری از جامعه آماری مورد نظر از بیماران پذیرش شده و ترخیص شده (رنج سنی 18 تا 65 سال ) در یک روز و انجام یک سری معاینات بالینی در آنان می باشد . بیماران پذیرش شده ،در صورت عدم ترخیص ، در روز چهارم بستری، مجددا تحت ارزیابی بالینــــی قرار می گیرند. این مطالعه هم اکنون، به طور همزمان در حدود 20 بیمارستان منتخب دانشگاهی کشور ، به مدت تقریبی یک هفته ، در دست انجـــام می باشد.
و در استان قزوین، بیمارستان منتخب اجرای طرح ، بیمارستان بوعلی سینا می باشد.
اسلاید 12 :
درک جایگاه تغذیه حمایتی دربهبود و ارتقاء سطح سلامت بیماران بستری
پس از عمل جراحی ، تابلوی بالینی پاسخ التهابی بدن ، به شکل تغییر مسير سنتز پروتئين در بدن ، از سمت پروتئينهاي ساختماني و احشايي به سمت سنتز پروتئينهاي التهابي ( سيتوكينين پيش التهابي و فاكتور نكروز تومور الفا ،اينترلوكين 1 و اينترلوكين 6 ) می باشد ، كه نتيجه باليني آن ، از دست رفتن توده ماهيچه بدن و كاتابوليسم مي باشد .
و اما :
تاخیر در ارائه تغذیه مناسب و کافی به بیمار ، می تواند سبب تضعیف سیستم ایمنی و به تعویق انداختن بهبودی زخمها شود .
تغذیــه حمایتی ، دارای نقش موثــر ، به عنوان قسمتی از مداخلات تغذیه ای - درمانی ، در کاهش میزان مرگ و میر در بیماران بستری دارد.
اسلاید 13 :
مثالهایی از کاربرد بالینی مکلمهای غذایی ، در بخش مراقبتهای ویژه ، طی کارآزمایی های بالینی ، در سایر کشورها
اسلاید 14 :
مثالهايي از اثرات باليني Immunonutrition:
تزريق روده اي امگا سه ، بلافاصله بعد از عمل جراحي در بيماران ، با كاهش توليد پروستاگلاندين E2 از سلولهاي مونو نوكلئار ( تك هسته اي ) ،سبب تعديل قابل توجه در پاسخهاي ايمني و التهابي بدن مي شود.
نوكلئوتيدها ، سوبستراي مهم در رپليكاسيون ، بلوغ و تمايز سلولي ، بويژه در سلولهاي باTurnover سريع مثل سلولهاي سيستم ايمني هستند.
رژيم غذايي محدود از نوكلئوتيد ، سبب كاهش تقسيم سلولي لنفوسيتها و كاهش پاسخ به آنتي ژنهاي آلرژن و تاخير در پاسخ به حساسيت شديد مي شود.
اسلاید 15 :
ادامه مثالهايي از اثرات باليني Immunonutritio
در انسانها ، فرمولاي غني شده با گلوتامين ، سبب حفظ و نگهداري ماهيچه اسكلتي ، بهبود تعادل نيروژن ، افزايش عملكرد سلول ايمني و كاهش توليد اينترلوكينهاي پيش التهابي مي شود.
در مطالعات انساني ،نشان داده شده كه تغذيه وريدي غني شده با گلوتامين ، ساختار روده اي را حفظ كرده و نفوذپذيري روده را در مقايسـه با استفاده از تغذيه وريدي استاندارد ، كاهش مي دهد .
چون گلوتامين ، پيش ساز گلوتاتيون است ، مكمل ياري با گلوتامين ، سبب افزايش سطح گلوتاتيون و ظرفيت آنتي اكسيداني مي شود.
سطوح پايين گلوتامين در بيماران با وضعيت بحراني ، با نقص عملكرد سيستم ايمني و شيوع بالاي مرگ در ارتباط است
اسلاید 16 :
ادامه مثالهايي از اثرات باليني Immunonutrition
مكمل ياري با آرژنين در بيماران جراحي شده ، سطوح No ( اكسيد نيتريك) را بالا مي برد كه اين امر سبب بهبود فاگوسيتوز در دستگاه تنفس در همان اوايل بعد از عمل جراحي مي شود.
درمطالعات حيواني ، مكمل ياري با گلوتامين ، سبب كاهش آتروفي مخاط روده ، حين تغذيه پارنترال شده و سطح ايمونو گلوبينA خارجي وداخل روده اي را افزايش داده است.
در چندين مطالعه حيواني ، مكمل ياري با گلوتامين ، سبب افزايش امكان بقاء در شرايط عفونت خون مي باشد.
اسلاید 17 :
مدت زمان تاثير تجويز رژيم غذايي غني شده با تركيبات Immunonutrition
در چند كارآزمــــــايي باليني تصـــــــــادفي آينده نگر ، تجويـــز رژيم غـذايي غني شده با تركيبات مختلف Immunonutrition، با تاخير 7-5 روز پس از عمل جراحي ، سبب بهبود عمده در مكانيزمهاي دفاعي و تنظيم و تعديل پاسخ التهابي شده است .
5 روز طول مي كشد تا نوترينتهاي مصونيت زا ، داخل بافت ميزبان شده و موجب تغيير در پروفايل ميانجي هاي التهابي و پروفايل اسيدهاي چرب شوند .
اسلاید 18 :
مدت زمان تاثير تجويز رژيم غذايي غني شده با تركيبات Immunonutrition
در غالب كار آزمايي هاي باليني، وقوع عفونت بعد از عمل جراحي ، با دادن رژيمهاي غني شده كاهش نيافته است . در واقع در اولين روزهاي بعد از عمل جراحي ، آسيب در توانايي ماكروفاژي لكوسيتها و تاخير در شروع واكنش حساسيت پذيري به تستهاي پوستي ، تغيير پروفايل سيتوكينين و تعداد سلولهاي B و T فعال شده ، چه در بيماران دريافت كننده رژيم استاندارد و چه در بيماران داراي رژيم ايمنونوتريشن، يكسان است.
اسلاید 19 :
نتيجه گيري براي زمان تجويز نوترينتهاي مصونيت زا :
5 روز طول مي كشد تا نوترينتهاي افزايش دهنده مصونيت ، داخل بافت ميزبان شده و منجر به تغيير پروفايل ميانجي هاي التهابي و اسيدهاي چرب شوند.
بنابراين ، واكنش منطقي اين است كه استفاده از Immunonutrition افزايش دهنده مصونيت ، چند روز قبل از جراحي باشد تا فرصت كافي برا ي افزايش عملكرد سيستم ايمني ،ايجاد شود.
اسلاید 20 :
ادامه نتيجه گيري براي زمان تجويز نوترينتهاي مصونيت زا :
در افراد كانسري كه جراحيهاي عمده را متحمل مي شوند ، استفاده از ايمونو نوتريشن ، قبل از عمل جراحي بر ميزان توليد لكوترينهاي B4 و B5 مي شود.
مكمل ياري قبل و بعد از عمل جراحي ، با نوترينتهاي مصونيت زا ( RNA ، امگا سه ، گلوتامين ، آرژنين ) از ايجاد اختلال در عملكردسلولهاي هسته دار چند قسمتي و لكوسيتها و مقادير آنها در گردش خون جلوگيري مي كند.
در بيماران مكمل ياري شده با Immunonutrition قبل از عمل جراحي ، پاسخ ايمني سريعا بعد از عمل جراحي تحريك مي شود زيرا احتمالا غلظت پلاسمايي و بافتي نوترينتهاي مصونيت زا ، كه قبل از زمان استرس جراحي وجود داشتــه اند تاكنون افزايش يافته اند
بنابراين :مطالعات باليني ، استفاده از تركيبات مغذي مصونيت زا را قبل از جراحي و با ادامه آن بعد ازعمل جراحي ، توصيه مي كنند.