بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
- برنج
- گیاه شناسی
- برنج گیاهی است که دارای ارقام زودرس (طول دورة رشد ۱۳۰ تا ۱۴۵ روز)، متوسطرس (۱۵۰ تا ۱۶۰ روز) و ارقام دیررس (۱۷۰ تا ۱۸۰ روز) میباشد. برای شناخت بهتر گیاه برنج به ذکر قسمتهای مختلف آن از قبیل ریشه، ساقه، برگ و غیره
- ریشه
- ریشة برنج سطحی و افشانبوده و حداکثر در عمق ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتری خاک نفوذ مینماید.
اسلاید 2 :
- ساقه
- برنج ساقه بلند آمریکا
- ساقة برنج بندبند و تو خالی بوده و در فواصل مختلف ساقه جدارههای سختی قرار دارد که در آن قسمتها ساقه توپر میباشد و گره نام دارد. فاصلة بین دو گره را میان گره مینامند.
- برگ
- برگهای این گیاه متناوب بوده و در دو جانب متقابل ساقه قرار دارند. تعداد برگها در ارقام مختلف برنج متفاوت بوده، در ارقام زودرس ۱۴ تا ۱۵ برگ، در ارقام متوسطرس ۱۶ تا ۱۷ برگ و در ارقام دیررس تعداد برگها ۱۸ تا ۱۹ برگ بر روی هر ساقه میباشد.
اسلاید 3 :
- پنجهزنی
- پنجهها به جوانههای اولیه گفته میشوند که در صورت مساعد بودن شرایط آب و هوایی تبدیل به ساقه میشوند.
- ساختمان گل آذین
- گل آذین در برنج بصورت پانیکول بوده و فرق آن با گل آذین سنبله در این است که در پانیکول هر سنبلک دارای دم باریک و بلندی میباشد و به همین دلیل به آن خوشه سنبل هم گفته میشود.
- ساختمان گل در برنج
- گل آذین در برنج بصورت خوشهای بوده و دارای انشعابات فرعی میباشد و حاوی سنبلچههای تک گلچهای است. برنج بر خلاف سایر غلات که ۳ تا ۴ پرچم دارند دارای ۶ پرچم است.
اسلاید 4 :
- گرده افشانی و لقاح
- برنج گیاهی است خود گشن و بین صفر تا ۳ درصد دگرگشنی دارد. گرده افشانی تقریباً همزمان با باز شدن گلها در شرایط طبیعی روی میدهد.
- تیپهای بین الملی برنج
- ویژگیهای تیپهای بومی برنج
- تفاوت حساسیت نوری و حرارتی در گل دهی، مقاومت به کم آبی در رشد، مقاومت به مقدار زیاد کود و نمکهای محیط کشت، مقاومت به تحمل غرقابی، مقاومت به درجه حرارت بالا و پایین و غیره در گونههای بومی مشخص شدهاند. به علاوه، ویژگی ریخت شناختی ابعاد و اندازه دانه به عنوان یک شاخص موثق اولیه گونههای بومی در نظر گرفته میشوند.
اسلاید 5 :
- ابعاد دانه برنج و اندازه آن
- شرایط مناسب برای کشت برنج
- دما: میانگین دمای مورد نیاز برنج هنگام رشد باید بین ۲۰ تا ۳۷ درجه سانتیگراد باشد.
- نور
- رطوبت: مناسبترین میزان رطوبت برای گلدهی گیاه برنج ، ۷۰ تا ۸۰ درصد است.
- آب
- خاك
اسلاید 6 :
- كاشت برنج
.1عمليات تهيه بذر براي كاشت در خزانه
.2عمليات جوانه دار نمودن بذر
.3عمليات تهيه خزانه
.4عمليات كاشت بذر در خزانه
.5عمليات نگهداري و مراقبت از خزانه
.6عمليات كاشت در زمين اصلي
.7عمليات انتقال نشاء از خزانه به زمين اصلي
اسلاید 7 :
- داشت برنج
- 1. آبياري
- وجود آب سبب انتقال مواد مختلف از ریشه به ساقه ، برگ و دانه ها شده و در نتیجه موجب تهیه مواد خشک می گردد. برنج در طول دوره شد خود به طور متوسط به 30000 تا 35000 مترمکعب آب نیاز دارد. این مقدار باید در هنگام پنجه زنی ، تشکیل پانیکول و هنگام گل دادن در اختیار گیاه قرار بگیرد.
- آب سرد هم رسيدن برنج را به تاخير مي اندازد
- 2. علفهاي هرز
- علفهاي هرز يكي از مهترين مشكلات در مزارع برنج است.
اسلاید 8 :
- به علت رقابت شدید،اغلب بر محصول فائق آمده و مانع رشد آنها می گردد.
- علفهای هرز خاصیت ترمیمی دارندپس بعد از بین رفتن قسمتهای هوایی خود را دوباره می سازند.
- دانه های بیشتری نسبت به محصول تولید می کنند.
- علفهای هزی مثل اویار سلام در داخل مزرعه و مرغ در روی کرتها رشد می کنندپس کشاورز باید هزینه ای را برای نابودی آنها خرج کند.
- برداشت برنج
اسلاید 9 :
- 1. عملیات برداشت
- وقتی رنگ اندام های از سبز به زرد تغییر یافته اند (معمولا 4 تا 6 هفته بعد از گل دادن رخ می دهد). زمین تا حد ممکن خشک است. میزان رطوبت شلتوک 20 تا 25 % است. عملیات برداشت حدود اوایل مرداد ماه شروع می شودو تا اواخر شهریور ادامه دارد.
- وقتی برنج برداشته شد 1 تا 2 روز روی ساقه بریده خود قرار دارد تا کاملا خشک شود. بعد آنها را جمع می کنیم .
- 2. عملیات بعد از برداشت
- شلتوک را در کارخانه برای جدا کردن پوست و سفید کردن آماده می کنند . ابتدا دانه ها را خشک (رطوبت دانه را در درجه حرارت 35 تا 40 درجه سانتی گراد به مدت 2 تا 4 روز به 14 درصد می رسانند) بعد از این عمل در قسمت دیگر کارخانه پوست از دانه ها جدا گردیده و برنج قهو ه ای را جهت سفیدکردن به قسمت دیگر کارخانه منتقل می کنند. بعد از سفید شدن بوجاری می شود و در نهایت داخل کیسه هایی شده و از آنجا خارج می شود.