بخشی از پاورپوینت
--- پاورپوینت شامل تصاویر میباشد ----
اسلاید 1 :
زبانشناسی علمی است که به مطالعه و بررسی روشمند زبان میپردازد.
در واقع، زبانشناسی میکوشد تا به پرسشهای بنیادینی از این دست پاسخ گوید:
«زبان چیست؟»
«زبان چگونه عمل میکند و از چه ساختهایی تشکیل شده است؟»
«انسانها چگونه با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند؟»
«زبان آدمی با سامانه ارتباطی دیگر جانوران چه تفاوتی دارد؟»
«کودک چگونه سخن گفتن میآموزد؟»
«زبان بشر چگونه تکامل یافته است؟»
«زبانها چه قرابتی با یکدیگر دارند؟»
«ویژگیهای مشترک زبانهای جهان کدامند؟»
«انسان چگونه مینویسد و از چه راهی زبان نانوشتاری را واکاوی (تحلیل) میکند؟»
«چرا زبانها دگرگون میشوند؟»
اسلاید 2 :
علم زبان شناسی امروزین درست مثل دیگر شاخه های دانش و معرفت انسانی، بلکه مثل تمامی جنبه های همه ی فرهنگ های بشری از یک سو محصول گذشته ی خود و از سوی دیگر خاستگاه آینده ی خویش است
مراد از علم در این جا تحصیل شناختی نظام یافته و به آئین، نسبت به موضوعی پیشداده یا سلسله پدیدارهایی از پیش تعیین شده است؛ شناختی که دانسته و از روی عمد ساخته و پرداخته می شود و حساب شده از نسلی به نسلی دیگر منتقل می گردد
اسلاید 3 :
از جهات مهمی دشوار است بتوان باور کرد که زبان شناسی اروپایی هرگز می توانسته به پایگاه و مرتبتی برسد که امروزه بدان رسیده است بی آن که از بینش ها و دانش هایی بهره ور گردد که حاصل کارها و آثار زبانشناختی ملت های دیگر در خارج از مرزهای اروپا بوده اند؛ و در این میان سهم آثار زبان شناسان هندی در عهد باستان به ویژه بسیار چشمگیر است.
ما می توانیم پژوهشهای زبان شناختی ملت های دیگر را به مثابه نهرهای گوناگونی در نظر آوریم که هر یک در زمانی دیگر به درون سنت اروپایی فروریخته و به صورت بخشی از آن درآمده است.
اسلاید 4 :
این که ما چنین روایتی را حول محور تاریخ زبان شناسی اروپا سازمان می دهیم به هیچ روی متضمن هیچ مدعائی از آن دست نیست که اروپا در ساحت زبان شناسی بر دیگر جاها برتری دارد. چه واقعیتی است انکار ناپذیر که پژوهندگان و اندیشمندان اروپایی در بخش بزرگی از نظریه ی آواشناسی و واج شناسی، و همچنین در جنبه های معینی از تحلیل دستوری، آشکارا در فرودست هندیان عهد باستان جای دارند. اما نکته این است که در سنت زبان شناسی اروپایی ما در موقعیتی قرار می گیریم که می توانیم خط ناگسسته و مداومی را از رویش و بالش این علم از سرچشمه های آغازینش در یونان تا زمانه ی خودمان دنبال کنیم
اسلاید 5 :
و این در حالی است که ما از خاستگاه اصلی و مراحل آغازینی که در آن سوی آثار پخته و قوام یافته ی هندیان قرار دارد اخبار بسیار ناچیزی در اختیار داریم. نتایج نظری و عملی زبان شناسی یونان را رومیان (همراه با انبوه بی شماری از دیگر دستاوردهای فکری یونانیان) به ارث بردند، و آن همه را اینان از طریق دستوریان متاخر زبان لاتین به مدرسیان قرون وسطی واسپردند، تا آنان نیز به نوبه ی خود آن ها را همراه با دیگر داده های زبان شناختی، که همگی از فرهنگ های غیر اروپایی نشأت می یافتند و همگی نیز بسیار حیاتی بودند، در آستانه ی عصر نوزایی (Renaissance) و پس از آن به مردم جهان جدید تحویل دهند.
اسلاید 6 :
واج: در زبانشناسی کوچکترین جزء مشخص کلام است که جایگزینی آن با جزئی دیگر تفاوت معنایی ایجاد میکند. مثلاً کلمه ی «ما» از دو واج «م» (m) و «ا» (A) تشکیل شدهاست.
کلمه یا واژه: کوچکترین شکل معنادار از حروف است که میتواند به تنهایی به کار رود.
اسلاید 7 :
صرف: تکواژشناسی/ ساختِواژه/ به انگلیسی: (morphology)
بخشی از دستورِ زبان است که ساختـ(ـارِ) واژه را موردِ تحلیل قرار میدهد
نحو: جملهشناسی/ به انگلیسی: (Syntax)
به دانش مطالعه ی قواعد مربوط به نحوه ی ترکیب و در کنار هم آمدن واژهها به منظور ایجاد و درک جملات در یک زبان اطلاق میشود.
واک: ارتعاش تارهای صوتی در حنجره
واکه (واکدار): آواها و واج هایی که هنگام تولیدشان تارهای صوتی مرتعش می شوند مانند /آ/ و /ی/
بی واک: آواها و واج هایی که هنگام تولیدشان تارهای صوتی مرتعش نمی شوند مانند /پ/ و /ف/
اسلاید 8 :
پیش از رنسانس
-یونان
-روم
-قرون وسطی
رنسانس
-پیش از اختراع چاپ
-پس از اختراع چاپ
قرن نوزدهم و کشف سانسکریت
قرن بیستم
اسلاید 9 :
دیوگنس لائرتیوسی می گوید افلاطون نخستین کس بود که به بررسی امکانات دستور زبان همت گماشت.
در رسائل افلاطون هر جمله یونانی به دو
بخش اسمی (اونوما) و بخش فعلی (ریما)
تجزیه می شود .
ریشه واژه انگلیسی گرامر نیز از واژه ی
گراماتیکوس(grammatikos) یونانی
گرفته شده که در زمان افلاطون و ارسطو
به معنی کسی بود که حروف و کاربردآنها را
می دانست.
اسلاید 10 :
رساله کراتیلوس افلاطون در مورد معنا شناختی فلسفی است.
موضوع اصلی رساله کراتیلوس مناظره ای است در این باب که منشا زبان کدام است و رابطه میان واژه و معنای آن چگونه است ؟ آیا این رابطه بر بنیاد نوعی سنخیت طبیعی استوار است که احیانا میان صورت واژه و معنای آن وجود دارد ، یا خود نتیجه نوعی قرارداد و توافق است ؟
هر دو نظر از سوی طرفهای درگیر مناظره مورد بحث و بررسی قرار می گیرند بی آن که هیچ نتیجه قطعی و معینی از این رهگذر به دست آید.