بخشی از پاورپوینت
--- پاورپوینت شامل تصاویر میباشد ----
اسلاید 1 :
درس روانشناسي گشتالت
- تاريخچه
گشتالت در قرن 20
نام گروهی از روانشناسان آلمانی است .
ورتايمر بنيانگذار گشتالت می دانند با اين حال كهلر – كافكا از دوستان نزديك او در بنيانگذاری گشتالت به حساب مي أيند .
پرلز در طي سالهاي 1970-1893 براساس آموزشها و تجارب قبلی در زمينه روانشناسی گشتالت ، معناشناسی ، نهضت توانايی بالقوه أدمی را توسعه می دهد .
اسلاید 2 :
كليات
- گشتالت يك كلمه آلماني به معني كل يا سازمان است .
پيروان اين مكتب معتقدند :
« كل بيشتر از مجموع اجزاي آن است »
يعني ما دنيا را در كل های معنی دار تجربه مي كنيم . ما محركهاي جداگانه را نمي بينيم بلكه آنچه را مي بينيم محركهاي تركيب يافته هستند .
مثال : در حقيقت شما نمي توانيد از تصويري ، تصور كاملي درك كنيد ا گر ابتدا بازو ، بيني ، دهان و ساير بدن نگاه كنيد و بكوشيد تا آنها را كنار هم قرار دهيد.
اسلاید 3 :
مفاهيم بنيادي نظريه پرلز
الف ) نظريه شخصيت
« كمپلر » تكامل شخصيت به سه مرحله اجتماعی ، روحی ، روانی ، جسمانی تقسيم مي شود .
مرحله روانی ، جسمانی عرصه اي كه گشتالت درمانی در آن دست به مداخله و عمل می زند . البته کنار گذاشتن مراحل دیگر نیست بلکه این مرحله مرکز اصلی توجه است و تا سرحدی هم از عهده درمانگر ساخته و با آگاهی او از دو مرحله دیگر توأم است . گشتالت درمانی به مفهوم سازی انسان و انعكاسهای فيزيولوژيك علاقمند است .
اسلاید 4 :
اين مرحله با آ گاهي فرد از خودش توصيف مي شود و شخصيت فرد تعبير مي شود . در نتيجه ساخت سه گانه شخصيت
1- خود ((Self : نه یک غریزه است و نه غرایزی دارد بلکه یک عملکرد ارگانیزمی است و نقش اجرايی و وحدت بخشی بازی می كند .
2- تصویر خود ( Self-image ) : فرايند درون بيمار كه وسيله علامت و نشانه های مرضی است .
3- بودن : فرايند درون درمانگر به فرايند مرضی پاسخ می دهد.
ب ) ماهيت انسان
به اعتقاد پرلز :
انسان به منزله يك ارگانيزم و يك كل است كه نياز شديدي به محيط و تعامل با آن دارد .
اسلاید 5 :
روانشناسی گشتالت
به ذاتی بودن نياز انسان به سازمان و وحدت تجربه ادراكی معتقدند . بدين معنی كه انسان تجربه خود را در جهت تماميت و وحدت سوق می دهد و تمايل دارد در جهت چيزهاى كل يا هيئتهاى خوب حركت كند كه از تنشهای خود بكاهد و كليت خود را به ظهور برساند .
ج ) اضطراب و بيماری روانی :
مفهوم اضطراب فاصله و شكاف ميان حال و آينده است . انسان بدان مضطرب مي شود كه وضعيت موجود را رها مى كند و درباره آينده و نقشهاى احتمالى كه ايفا خواهد كرد به تفكر می پردازد.
اسلاید 6 :
دلهره و مشغوليت در زمينه فعاليتهای آينده باعث ترس صحنه اى مى شود ترس صحنه اى از توقع و انتظار فرد از اتفاقات بد و ناگوار در رفتار و نقشهای آينده بوجود مى آيد. فرد با تشخيص اين كه اين اضطراب از چه منبعی حاصل می شود بايد به خود آيد و در زمان حال زندگى كند . اصل گشتالت می گويد كه ارگانيزم نمی تواند درهر زمان حواسش را بر بيش از يك چيز متمركز كند ، توجه به ايفای يك نقش از تمركز بر روی رفتارى كه به رشد و تكامل منجر می شود جلوگيرى خواهد كرد .
اسلاید 7 :
« مفاهیم اصلی »
برای فهم و درک نظریه ای که درمان گشتالتی براساس آن انجام می گیرد :
1- سوگیری همین جا و هم اکنونHere and now orientation
2- ماهيت تجربه اى Experiental nature
3- مسؤليت Responsibility
4- قطبيتها Polarities
5- تماس Expressions
اسلاید 8 :
×سوگیری همین جا و هم اکنون
1- مداخله هاى درمانى بر پايه ادراك فرد از رفتار واقعى و كنونى مددجو انجام مي گيرد ، تاكيد بر زمان حال به مراجع فرصت مي دهد تا كاملا از تجربيات خويش آگاه شود و آنها را كشف كند آگاهى يعنى كسب دانش نسبت به محيط ـ بدون كسب آگاهى مراجع قادر به تغيير شخصيت خود نخواهد بود مشاور توجه خود را معطوف تنفس ، حركات ، بيانگر ، صدا ، بيان تظاهرات چهره اى در واقع رفتار كلامى و غيركلامى مراجع می سازد .
اسلاید 9 :
مشاور در درمان با طرح سوالاتى كه با چه ، چگونه ، چطور آغاز می سازد تا با استفاده از اين واژه موجب شناسايى رفتار و تمام وقايع جريان درمان مى شود . اينها باعث مى شود در جريان عمل و آن چيزى بشود كه هست نه آن چيزى بشود كه نيست ولى آرزو دارد بشود - با طرح سوال اكنون صدايت چگونه است ؟ در جواب ضمير من استفاده مي كند اين كلمه حاكي بر مالكيت و تعلق داشتن همه آن چيزها درهمان لحظه برشخص است .
- شروع سؤال با »چرا« باعث دلیل تراشی می شود و به فهم و درک مشکل اصلی دور می كند ( پرلز 1969و1970; پاپن 1974 )
- با آوردن علتهای پی در پی درباره گذشته ، آینده و تجربه شخصی پاسخ می دهد .
اسلاید 10 :
گشتالت درمانی : زمان حال = تجربه = آگاهی = واقعیت است .
× ماهیت تجربه ای ( تجربه و آگاهی )
ماهيت گشتالت درمانى تجربه اى است و در گشتالت درمانى أگاهى يك عامل درمان بخش تلقى مى شود . مراجع أگاهی خود را نسبت به معنی ، وجود روز به روز خویش با برونریزی همه موقعیتهای ناتمام زندگی خود که در جلسه درمان به وقوع می پیوندد ، کسب می کند . در جلسه درمان ، تعارض حل نشده فرد - در رابطه با شخص معنی دار زندگیش - به شیوه ای کار می شود که گویی این تعارض در همین لحظه اتفاق افتاده . همچنین ، مراجع تشویق می شود تا رفتارهای تکراری خود را در زندگی روزانه ، در همان جلسه درمان ، برونریزی کند . و اصطلاحاً قطع کند .