بخشی از پاورپوینت
--- پاورپوینت شامل تصاویر میباشد ----
اسلاید 1 :
تعريف
گشتالت (به آلمانی: Gestalt) نام یک مکتب درروانشناسی و نام گروهی کوچک از روانشناسان آلمانی پیرو این مکتب در قرن بیستم است که نظریات مکس ورتایمر را مبنای کار خود درزمینه بررسی یادگیری قرار دادند. . لغت گشتالت بهمعناى شکل (Form) و شمائل يا صورت (Shape)، و گستردهتر آن به معنى شيوه (Ma er) يا حتى جوهر (Esse ce) آمده است. واژههاى مرادف آن در زبان انگليسى بهشکل گستردهاى استفاده شده است
اسلاید 2 :
گشتالت بنا به تعریف، عبارت است از یک پدیده نظامدار یا یک کل که عناصر آن با آنکه متمایزند به یکدیگر سخت وابسته و مرتبط هستند.
اجزای یک گشتالت خواصی دارند که از قرارگیری آنها در کل ناشی میشود و کل نیز خواصی دارد که در هیچ یک از عناصرش یافت نمیشود. بنابراین یک گشتالت واحدی متمایز از اجزا و محیط اطرافش است. گشتالت در پدیدههای فیزیکی، زیستی و در رفتار انسان به صورتهای مختلف ظاهر میشود.
اسلاید 3 :
نظریه گشتالت
روانشناسان گشتالت معتقد بودند که گرچه تجربههای روانشناختی از عناصر حسی ناشی میشوند، اما با خود این عناصر تفاوت دارند. روانشناسان گشتالت معتقد بودند که یک ارگانیزم چیزی به تجربه میافزاید که در دادههای حسی وجود نداردو آنها آن چیز را سازمان (orga izatio ) نامیدند و همانطورکه بیان شد گشتالت در آلمانی به معنی سازمان است. طبق نظریه گشتالت ما دنیا را در کلهای معنیدار تجربه میکنیم و محرکهای جداگانه را نمیبینیم و کلا هرآنچه میبینیم محرکهای ترکیب یافته در سازمانها(گشتالتها)یی است که برای ما معنی دارند.
اسلاید 4 :
نهضت فکری مهمی که در اوایل قرن بیستم براساس تفکر گشتالت در روانشناسی پدید آمد به نام مکتب گشتالت معروف شد. اصل عمده اعتقادی در این مکتب آن است که پدیدههای روانی "کلهایی" هستند که قابل تجزیه به عناصر سادهتر رفتاری نمیباشند، بلکه دارای ساخت پایداری هستند.
براساس باور به کلهای روانی، کوشش اصلی در روانشناسی گشتالتی عمدتا در جهت وضع قوانین گشتالتی بوده است که میان عملکردهای روانی و ساختهای روانی نظام و وحدت بوجود میآورند.
مکتب گشتالتی به وجود سلسله مراتبی از ساختهای روانی معتقد بوده و بین هر سطح از این سلسله مراتب و هر یک از این ساختارها، با واقعیت جهان خارج، ارتباطی قائل است.
اسلاید 5 :
طبق این نظریه کل چیزی فراتر از مجموع اجزای آن است. برای مثال مابا گوش فرا دادن به نتهای مجزای یک ارکستر سمفونی قادر به درک تجربه گوش دادن به خود آن نیستیم ودر حقیقت موسیقی حاصل از ارکستر چیزی فراتر از مجموع نتهای مختلفی است که توسط نوازندگان مختلف اجرا میشود. آهنگ دارای یک کیفیت منحصر به فرد ترکیبی است که بامجموع قسمتهای آن متفاوت است.
اسلاید 6 :
بنيانگذاران گشتالت
بنیانگذاران این نهضت مکس ورتایمر (۱۹۴۳-۱۸۸۰) و دو همکار دیگرش به نامهای ولفگانگ کهلر (۱۹۶۷-۱۸۸۷) و کورت کافکا (۱۹۴۱-۱۸۸۶) بودند و احتمالا این نهضت پس از انتشار مقاله مکس ورتایمر درباره حرکت آشکار در ۱۹۱۲ شکل گرفت
اسلاید 7 :
تأثير گذاران بر انديشه هاي بنيانگذاران مكتب گشتالت
اسلاید 8 :
1- امانوئل كانت
كانت معتقد بود كه تجارب هوشيار نتيجه ي مناسبات متقابل بين انگيزه هاي حسي و عملكرد استعدادهاي ذهني است. به عبارت ديگر ذهن كيفيتي اضافي بر تجارب هشيار مي افزايد كه انگيزه هاي حسي فاقد آن اند، و تجارب هشيار را نمي توان به انگيزه هاي حسي مجرد آن تقسيم كرد و كاهش داد. بين ادراك و احساس تفاوت مهمي وجود دارد.
اسلاید 9 :
- جان استوارت ميل
او معتقد بود كه همان طور كه در قلمرو شيمي از تركيب دو عنصر مجزا عنصري با خصوصياتي كاملاً مجزا به وجود مي آيد ، در ذهن انسان نيز گاهي اين خاصيت تركيبي به وجود مي آيد و ايده ها ي مختلف به جاي اين كه روي هم متراكم شوند (فيزيك ذهن) با يكديگر تركيب مي شوند و ايده جديدي مي سازند كه با اجزاي سازنده آن ها كاملاً متفاوت است او اين خاصيت را شيمي ذهن ناميد
اسلاید 10 :
- كريستيان فن ارن فلس
او معتقد بود كه همه ي ادراك هاي ما داراي كيفيات گشتالت اند (كليت، تماميت، انتقال پذيري) اما اجزاي آن ها فاقد اين خصوصيات اند. براي مثال فرد خطي را كه از اجتماع تعداد نقطه به وجود آمده است تشخيص مي دهد نه تك تك نقطه ها را و همچنين آدمي با گوش دادن به يك ملودي نت هاي سازنده ي آن را به شكل انتزاعي نمي شنود بلكه كليت ملودي را ادراك مي كند.