بخشی از مقاله
چکیده
اختلال سلوک با ویژگی های رفتارهای پرخاشگرانه، فریب یا دزدی، تخریب اموال و نقض جدی قوانین، قبل از سن 18 سالگی مشخص می شود. بار جهانی این اختلال، مخصوصا در پسران، قابل توجه است. اکثریت مطالعات نشان دادند که معنویت، اثر معناداری بر رفتارهای ضداجتماعی و بزهکارانه دارد. از آن جایی که روان درمانی معنوی میتواند فرصت مهمی را برای طراحی برنامه هایی در درمان اختلال سلوک، فراهم کند و با توجه به اینکه دلبستگی به خدا می تواند دلبستگی های ناایمن انسان را جبران کند، بسته روان درمانی معنوی برای نوجوانان دچار اختلال سلوک طراحی و در قالب مطالعه مقدماتی اجرا شد.
بسته روان درمانی معنوی برای نوجوانان دچار اختلال سلوک، با استفاده از چشم اندازهای رویکرد روابط شی و دلبستگی، در 14 جلسه درمان گروهی برای نوجوانان 14 تا 18 سال مبتلا به اختلال سلوک، با یا بدون اختلال های مصرف مواد یا نقص توجه-بیش فعالی، برای اجرا در کانون های اصلاح و تربیت، طراحی شده است. برای آزمون شدنی بودن، این بسته در قالب یک مطالعه مقدماتی برای یک گروه هشت نفری از نوجوانان پسر مبتلا به اختلال سلوک در کانون اصلاح و تربیت شهر تهران اجرا شد. در مطالعه مقدماتی، مقادیر Cohen's dav دلبستگی اجتنابی و اضطرابی به خدا، اندازه اثر قابل قبولی را نشان داد.
مقدمه
اختلال سلوک، با رفتارهای پرخاشگرانه، فریب یا دزدی، تخریب اموال و نقض جدی قوانین قبل از سن 18 سالگی، مشخص می شود - انجمن روانپزشکی آمریکا، . - 2013 بار کلی اختلال سلوک، مخصوصا در پسران، قابل توجه است - ارسکین و همکاران، . - 2014 شیوع جهانی این اختلال، 3/6 درصد برای پسران و 1/5 درصد برای دختران، گزارش شده است - ارسکین و همکاران، . - 2013 محمدی و همکاران - 2014 - ، 32/9 درصد مشکلات سلوک را میان کودکان و نوجوانان ایرانی، نشان داده اند با توجه به اینکه تاکنون، روان درمانی های مرسوم، مانند آموزش مدیریت والدین، آموزش مهارت های حل مساله، و درمان چند سیستمی، در درمان اختلال سلوک، مخصوصا در نوجوانان، در موارد شدید، و موارد همراه با آشفتگی های شدید خانوادگی، اثربخشی چندانی نداشته اند - دالکن، - 2010، روان درمانی معنوی می تواند فرصتی را برای طراحی برنامه هایی برای درمان این قبیل گروه های دچار اختلال سلوک، فراهم کند.
روان درمانی معنوی در بافت عشق و اعتقاد به عنوان اصول وجود، تعریف شده است: اعتقاد به وجود مقدس، اعتقاد به یگانگی، و اعتقاد به دگرگونی؛ و عشق به دیگران، عشق به کار، و عشق به تعلقات - کراسو، . - 1999 اکثریت مطالعات دریافتند که رفتارهای ضداجتماعی مانند بزهکاری و جرم و جنایت، در میان افراد مذهبی، شیوع کمتری داشت - کوئینگ، . - 2005 لیرد و همکاران - 2011 - مطالعه ای را در زمینه نقش مذهب به عنوان عامل محافظ در نوجوانان، انجام دادند.
نتایج این پژوهش نشان داد که گرایشات مذهبی پایین با سطوح پایین کنترل خود و سطح پایین کنترل خود با رفتار ضداجتماعی و قانون شکنی بیشتر ارتباط دارد - لیرد و همکاران، . - 2011 جانسون - 2003 - گزارش کرد که زندانیانی که در برنامه های مبتنی بر ایمان در زندان شرکت کردند، کمتر از گروه کنترل به زندان برگشتند - جانسون، . - 2003 در این مطالعه، ما یک بسته روان درمانی معنوی برای نوجوانان دچار اختلال سلوک را به عنوان یک برنامه راهنما که در 14 جلسه گروهی اجرا شده و از چشم اندازهای رویکرد روابط شی و دلبستگی استفاده کرده است، معرفی کرده ایم. تئوری های روابط شی و دلبستگی، چارچوبی برای توصیف روابط بین فردی است - هرد، - 1978 و مدل یکپارچه ای را برای فهم مشکلات اختلال سلوک، ترسیم می کند.
رابطه اولیه با مراقب اصلی، انتظارات از خود و دیگران را شکل می دهد و تعاملات بین فردی در طی دوران زندگی را تحت تاثیر قرار می دهد - واترز و همکاران، . - 2000 یک مراقب غیرحاضر و طردکننده، الگوی دلبستگی اجتنابی-غیرایمن را در کودک ایجاد کرده و می تواند باعث ابتلا به اختلال سلوک شود - کلی، . - 2002 مطالعات مختلفی، الگوهای دلبستگی اجتنابی و غیرایمن را در میان کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال سلوک، گزارش کردند.
با این وجود، یک مکانیزم جبرانی برای دلبستگی ناایمن وجود دارد، به این معنا که دلبستگی به خدا می تواند دلبستگی های ناایمن انسان را جبران کند - سیم و یاو، . - 2011 رویهمرفته، روان درمانی معنوی نقش مهمی در بهبود الگوهای دلبستگی نوجوانان دچار اختلال سلوک دارد. هدف این مطالعه، طراحی و معرفی بسته روان درمانی معنوی برای نوجوانان دچار اختلال سلوک و اجرای آن در قالب یک مطالعه مقدماتی است.
روش ها
ما بسته روان درمانی معنوی برای نوجوانان دچار اختلال سلوک را با استفاده از رویکرد روابط شی و دلبستگی در چهارده جلسه 90 دقیقه ای برای گروه های 6 تا 8 نفری از نوجوانان 14 تا 18 سال دچار اختلال سلوک، با یا بدون اختلالات مصرف مواد و نقص توجه- بیش فعالی، حاضر در کانون های اصلاح و تربیت، طراحی کردیم. همانطور که در جدول 1 ذکر شده است، این چهارده جلسه درمان گروهی بسته روان درمانی معنوی برای نوجوانان دچار اختلال سلوک، اصول وجود شامل اعتقاد به وجود مقدس، اعتقاد به یگانگی، و اعتقاد به دگرگونی، عشق به دیگران، عشق به کار، و عشق به تعلقات را ترسیم می کند - کراسو، - 1999؛ و همچنین، مداخلات معنوی شامل پذیرش، آگاهی معنوی، نیایش، متون مقدس، تصاویر خدا و بخشش را نشان می دهد.
این چهارده جلسه، روابط شی آسیب دیده در نوجوانان دچار اختلال سلوک شامل ناامنی و ترس، بدبینی و بی اعتمادی، ناتوانی و حقارت، و عدم حفظ مرزها و حدود را هدف گیری کرده و در جستجوی اصلاح آنها است - سلمانیان و همکاران، . - 2016 در جلسات، به عنوان تمرین از داستان ها، بحث های گروهی، تمثیل ها، آیات قرآن، یادداشت کردن، شعر، آرام سازی، نقاشی، تصویرسازی هدایت شده معنوی، و نیایش استفاده شده است. درمانگری که این بسته را اجرا می کند باید حداقل تحصیلات کارشناسی ارشد روانشناسی داشته باشد، علاقه مند به حوزه روان درمانی معنوی بوده و در این زمینه آموزش دیده باشد، انگیزه کافی برای کار با نوجوانان دچار اختلال سلوک را داشته و 10 تا 14 جلسه کارگاه آموزش این بسته را طی کرده باشد.
این بسته در جلسات متمرکز با متخصصان، طراحی شد و برای ارزیابی روایی، 8 نفر متخصص هریک از جلسات آن را از 0 تا 7 نمره گذاری کرده و پیشنهادات خود را برای ارتقای جلسات، در فرم ارزیابی روایی نوشتند. برای آزمون شدنی بودن اجرا، این بسته در قالب یک مطالعه مقدماتی برای یک گروه هشت نفری از پسران نوجوان 14 تا 18 سال دچار اختلال سلوک در کانون اصلاح و تربیت شهر تهران، اجرا شد. پرسشنامه پرخاشگری، و مقیاس دلبستگی به خدا، قبل و بعد از اجرای بسته، توسط شرکت کنندگان تکمیل شد.
پرسشنامه پرخاشگری یک ابزار خود گزارشی است که شامل 29 عبارت و چهار زیر مقیاس پرخاشگری بدنی، پرخاشگری کلامی، خشم، و خصومت است؛ از مجموع این چهار زیرمقیاس، نمره کلی پرخاشگری به دست می آید. این زیرمقیاس ها، همسانی درونی را در طول زمان نشان دادند - باس و پری، . - 1992 محمدی - 1385 - ، ضرایب آلفای کرونباخ، بازآزمایی و دونیمه سازی را برای این پرسشنامه به ترتیب، 0/89، 0/78 و 0/73 گزارش کرد.
مقیاس دلبستگی به خدا دارای 24 سوال پنج گزینه ای است و دو زیرمقیاس دلبستگی اجتنابی و اضطرابی به خدا را اندازه گیری می کند - بک و مک دونالد، . - 2004 در پژوهش علیائی و همکاران - 1390 - که برای بررسی روایی و پایایی این مقیاس، در گروه دانش آموزان مقطع متوسطه شهر شیراز انجام شد، ضریب آلفای کرونباخ و ضریب اعتبار این مقیاس به شیوه بازآزمایی، به ترتیب برابر 0/68 و 0/58 به دست آمد - علیائی و همکاران، . - 1390 برای تحلیل داده های مطالعه مقدماتی، از آزمون تی وابسته برای ارزیابی تفاوت های قبل و بعد از مداخله در نسخه SPSS 16 برای ویندوز، استفاده شد. از آن جایی که Cohen's dav برای طرح های درون آزمودنی به کار می رود، از آن برای برآورد میزان اندازه اثر در این مطالعه، استفاده کردیم. برای محاسبه Cohen's dav، اختلاف میانگین ها، به میانگین انحراف معیارها تقسیم شد.