بخشی از مقاله

مقدمه:
ارتقای سطح دانش ،توانایی و مهارتهای ارتباطی برای پاسخ گویی به نیاز های جدید، یک رویکرد مهم در سازمانهایی است که به اصل پویایی مداوم پایبندند هر سازمانی برای ایجاد ارتباط مستحکم تر و بهتر با گروههای مخاطب ومشتریان خود تدابیری اندیشیده است.امکانات اینترنت یکی از مناسب ترین ودر عین حال ساده ترین راههای ایجاد ارتباط دو سویه بین سازمان و کلیه افراد و نهادهای ذینفع است .بهره برداری از امکانات اینترنتی همواره به دو عامل اصلی وابسته است.نخست،فناوری جدید ودیگر شیوه وکیفیت استفاده از این پدیده با اقبال رو به فزونی برای استفاده از اینترنت مواجه است. شاید سخن راندن از مزایا و مضار اینترنت در عمل چندان ثمر بخش نباشد اینترنت نیز همچون پدیده های دیگر عصر جدید راه خود را پیموده و با توجه به امکانات بی سابقه ای که دارد به سرعت گسترش خواهد یافت.

اگر از چون وچرا و مجادله درباره اساس و فلسفه اینترنت صرفنظر کنیم وآنرا همچون رسانه های نوین،
یک پدیده با ویژگی های خاص خودش بدانیم، ناگزیریم به تناسب موضوع مورد نظر به جنبه هایی از اینترنت بپردازیم که مستقیم و غیر مستقیم بر روی سازمانها و کاربران تاثیر می گذارد.
1- سازمانها:سازمانها اعم از دولتی و خصوصی که از عمده ترین کاربران اینترنت هستند دو دلیل عمده را برای توجیه ضرورت استفاده از اینترنت را مطرح می کنند،نخست آنکه این پدیده مجرای مناسبی برای انجام امور جاری مانند مبادلات دو وچند جانبه وامور تجاری آنهااست که علاوه بر کاهش هزینه ها ونیاز به نیروی انسانی،در تسریع امور تاثیر غیر قابل انکاری دارد دیگر آنکه اینترنت جایگاه بسیار مناسبی برای انتقال اطلاعات به اشکال مختلف و اطلاع رسانی به ویژه آنکه ارتباط با مشتریان ومخاطبین از این طریق،از جهاتی بر بسیاری از اشکال دیگر ارتباط برتری دارد.

2- کاربران : کاربران اینترنت به طور عام اگر چه هنوز منابع اطلاعاتی ،مجراهای انتقال اطلاعات و فرایندهای خارج از چهار چوب اینترنت بخش اعظم نیاز های کاربران را تامین می کند وشاید تا آینده ای نه چندان نزدیک، جایگاه آنها حفظ خواهد شد. اما ارزیابی گرایش کنونی کاربران به اینترنت حاکی از آن است که جایگاه این پدیده به عنوان یکی از مهم ترین منابع اطلا عاتی ومجراهای ارتباط روز به روز مستحکم تر میشود از این رو بر خلاف معضلاتی که هم اکنون در زمینه بهره برداری از اینترنت وجود دارد،چشم پوشی از آن به معنای از دست دادن امکانات اطلاعاتی و ارتباطی است تامین آنها از طرق دیگر یا میسر نیست و با مستلزم صرف هزینه،نیروی انسانی و زمان فراوان است.در این پروژه سعی بر آن شده کاربران بتوانند با مراجعه به سایت و در محیطی کاملا ً آرام قبل از سفر خود هتل مورد نظر خود را بازدید کنند و از امکانات و خدمات ونیز هزینه های احتمالی آن آگاهی پیدا کنند وبنا به سلیقه خود امکانات خاصی را برای خود انتخاب نمایند .بازدید کنندگان همچنین میتوانند سوالات و تقاضاهای خود را به مدیریت هتل ازطریق ایمیل بفرستد تا پس از بررسی،پاسخ را به وی بدهند و در نهایت در صورت تمایل اتاق مورد نظر خود را برای اقامت خود رزرو نمایند تا با خیالی آسوده سفر نمایند .

اهداف و اهمیت:
مهمترین هدف این وب سایت ارائه امکان استفاده کاربران وبه خصوص مسافران از امکانات هتل در هر مکانی و زمان بدون مراجعه حضوری است. از اهداف این سیستم سرعت و اطلاع رسانی به موقع و انجام رزرواسیون در حداقل زمان ممکن است.
والبته از موارد قابل ذکر امنیت سیستم است که تنها مدیریت سایت میتواند اطلاعات قسمتهای مختلف را تغییر دهد.

امکانات:
• امکان استفاده از اطلاعات خدمات داخلی هتل
• امکان عضو شدن در سایت و ارائه خدمات ویژه به اعضا
• امکان رزرو هتل در سراسر جهان
• امکان ارسال نظرات و پیشنهادات به مدیریت هتل
• امکان بهره مندی از اطلاعات رستوران های هتل
• امکان بهره مندی از اطلاعات خدمات رزرو در سراسر جهان
• ارائه امکان هر گونه عملیات مدیریتی به مدیر سایت
• امکان دیدن قسمتهای مختلف هتل
• امکان اطلاع از موقعیت جغرافیایی هتل
• امکان بهره مندی از خدمات تفریحی و ورزشی هتل
• امکان سفارش انواع غذاهای ایرانی وانواع دسر و پیش غذا
• امکان ثبت مطالب و خاطرات میهمانان در سایت

ساختار پایان نامه:
موضوع فصل های بعدی پایان نامه به ترتیب زیر میباشد.
فصل اول: مقدمه
فصل دوم:تجزیه وتحلیل وطراحی سیستم
فصل دوم شامل تحلیل و امکان سنجی و طراحی سیستم می باشد که در آن توضیحاتی در مورد نحوه ی عملکرد سیستم ونمودارهای جریان داده و نمودار های منطقی و DFD-0و DFD-1 میباشد.
فصل سوم: ابزارها و نرم افزارهای مورد استفاده در طراحی
در فصل سوم این پروژه مروری گذرا برمعرفی نرم افزار هایی که در طراحی صفحات وب از آنها استفاده کرده ام خواهم داشت.
فصل چهارم: مستندات پیاده سازی
در فصل سوم نگاهی بر نحوه پیاده سازی سیستم و نحوه کار با آن می اندازم، به گونه ای که برای هر صفحه توضیحات خاص آن صفحه را قرار داده ام و همچنین در پایان فصل به معرفی بعضی از عناصر بانک اطلاعاتی پرداخته ام.

فصل دوم:    تحلیل و طراحی سیستم

هدف از تحلیل سیستم ها:
هدف از متدولوژِهای تحلیل و طراحی، ارائه روش مدرن برای تولید و مستند سازی نرم افزاری مطابق با نیازهای متقاضیان است. مراحل تحلیل و طراحی و پیاده سازی و نصب نرم افزار را در اصطلاح چرخه حیات تولید نرم افزار می گویند و چرخه حیات را در حالت کلی می توان در چهار مرحله به صورت زیر خلاصه نمود:

روند عملیات نرم افزار :
بازدید کنندگان با اتصال به سایت می توانند از امکانات زیر استفاده کنند:
گرفتن اطلاعات مربوط به هتل از سایت همانگونه که قبلاً اشاره شد این اطلاعات شامل اطلاعاتی کلی در مورد هتل و امکانات داخلی و امکانات پذیرایی و رستورانها و همچنین امکانات ورزشی تفریحی نیز امکانات سفارش غذا و ثبت خاطرات و رزرو در اختیار بازدید کنندگان سایت قرار می دهد.
امکان سفارش غذا به این صورت میسر است که کاربر بعد از عضو شدن در سایت میتواند فرم های مربوط ب سفارش غذا را پر کندو غذای مورد نظر خود را سفارش دهد وپس از تائیدفرم سفارش منتظر دریافت غذا باشد.
امکان رزرواسیون اتاق های هتل نیز به این صورت است که کاربر با پر کردن و فرستادن فرم رزرواسیون برای مدیریت سایت می تواند بدون مراجعه حضوری از این امکان بهره مند شود. و مدیر سیستم امکان گزارش گیری، بروز رسانی و حذف از لینکهای مرتبط را دارد.

تحلیل هزینه و منافع :
منافعی که سیستم جدید در بر خواهد داشت:
کاهش هزینه های مستقیم و غیر مستقیم سیستم
آسانتر شدن بروز رسانی اطلاعات سیستم
پایین آمدن امکان بروز خطا در سیستم

هزینه هایی که سیستم جدید در برخواهد داشت:
هزینه خطوط ارتباطی
هزینه نگهداری فایل ها و پایگاه داده ها
امکان سنجی
هدف از امکان سنجی، ارزیابی اولیه جهت مقبول یا رد شدن پیشنهاد و انجام پروژه نرم افزاری است. بنابرای این تحلیل گر باید قادر به شناخت نیازها و ارائه راه حل های ممکن برای انجام پروژه بوده و زمینه های سخت افزار یا نرم افزار بری اجرای پروژه را مشخص نماید.
در بحث امکان سنجی، امکان پذیری یا احتمال هر نوع بهبود یا تصحیح در سیستم بررسی می شود.

مراحل امکان سنجی:
در اولین مرحله،صحت ومیزان اهمیت متن پروژه را مورد بررسی قرار می دهیم.سپس اقدام به شناسایی وتعیین محدوده پروژه میکنیم.با مشخص شدن حوزه عملیاتی پروژه،کار برای یافتن واقعیات در مورد چگونگی مشکلات سیستم موجود و راه حل های پیشنهادی برای رفع آن آغاز می گردد.ضمناً باید دقت کرد که هیچگونه تناقضی مابین خواسته ها و راه حل های ارائه شده برای رفع مشکلات وجود نداشته باشد. در دومین مرحله و پس از شناسایی سیستم موجود و نیاز ها ومشکلات آن،اهداف سیستم جدید مورد بررسی و تحلیل واقع میشود.اهداف بر اساس اولویت وتقدم اجرایی طبقه بندی میشوند.

اهداف بر اساس شناخت اولیه از سیستم موجود و مشکلات ونیاز های کاربران مشخص میشوند. لذا،بایر اهداف سیستم جدید ،دربر گیرنده راه حلی برای مشکلات باشد.
در سومین مرحله موجودیت های خارج از سیستم که با آن مستقیماً در ارتباط هستند را معین می کنند.ارتباط بین یک سیستم و موجودیتهای خارجی آن در قالب ذاذه های ورودی وخروجی سیستم مشخص میشود.این ارتباطات به صورت دیاگرام متن خلاصه میشود.دیاگرام متن شاخص ورودی وخروجی های سیستم در حالت کلی است. پس از مشخص کردن دیاگرام متن وظایف اصلی سیستم مشخص می گردد.

در چهارمین مرحله عوامل محدود کننده و عواملی که اجرای پروژه را ممکن است به مخاطره اندازد و یا به عبارت دیگر میزان ریسک در موفقیت پروژه را میتوان مشخص نمود.در این راستا محدودیت های صنفی و ساختاری عملیات سیستم که ممکن است هر گونه خدشه ای در اجرای پروژه ایجاد نماید و همچنین ریسک استفاده از تکنولوژی های جدید برای پیاده سازی سیستم مکانیزه را میتوان نام برد.

در پنجمین مرحله باید دامنه،وسعت و محدوده های پروژه را دقیقاً مشخص نموده،به تایید کار فرما رسانده شود.

در ششمین مرحله پس از شناخت کامل سیستم تحلیل گر راه حل های متفاوت و تکنولوژی های سخت افزاری و نرم افزارهای ممکن را طی گزارشی جهت آگاهی کارفرما مشخص مینماید .در این مرحله شناخت وتجربه کافی آنالیست از امکانات سخت افزاری و نرم افزار های موجود بسیار حائز اهمیت است.بررسی اقتصادی پروژه ،هفتمین و آخرین مرحله امکان سنجی است در این مرحله هزینه های اجرایی پروژه و مزایای حاصل از آن برای کارفرما مشخص میشود.

امکان سنجی از سه جنبه برای سیستم مورد نظر انجام می گیرد:

امکان سنجی اقتصادی
هزینه اولیه پروژه از لحاظ سخت افزاری
هزینه اولیه پروژه از لحاظ نرم افزاری
این پروژه هزینه چندانی از لحاظ نرم افزاری ندارد.

هزینه پروزه از لحاظ نگهداری
این پروژه هزینه چندانی برای نگهداری ندارد و توسط مهندسین نرم افزار و امکانات کمی قابل نگهداری و بروز رسانی است.
سودهای مستقیم
بهبود خدمات اطلاع رسانی و تسریع و انجام امور                                                                                                                                                                       سودهای غیر مستقیم                                                                                                                                                                                                بالا رفتن وجهه کاری هتل بزرگ نارنج

امکان سنجی عملیاتی:
ارزیابی کیفیت یک سیستم مستلزم شناسایی صفات عمومی است که بایستی در یک محصول نرم افزاری وجود داشته باشد.
این صفات به شرح زیر است:
سیستم نرم افزاری باید قابل اعتماد باشد یعنی باید بنحو مطلوبی انتظارات کاربر را تحقق بخشد و در انجام وظایف محوله با شکست مواجه نشود.
سیستم نرم افزاری باید ارتباط ساده و به دور از پیچیدگی و در عین حال ارتباط کاملی را با کاربران خود داشته باشد زیرا واسطه کاربری، از بخشهای سیستمهای خدمت رسان بوده و رعایت اصول طراحی در آن تاثیر چشمگیری در نتیجه کلی سیستم خواهد داشت.
برای جلوگیری از انجام عملیات مربوط به امور کاربران به صورت دستی با ارائه اطلاعات این هتل در غالب وب سایت می توان این امکان را به کاربران داخلی و خارجی داد که به شکل بهینه تری امور رزرواسیون خود را انجام دهند. در حالیکه اگر این سیستم بصورت دستی پیاده سازی می شد علاوه بر بالا رفتن هزینه به افراد برای ثبت نام متقاضیان نیازمند هستیم که در کنار ثبت مشخصات متقاضی باید مشخصات آنها را نیز وارد نمایند همچنین کارمندی لازم است که در صورت نیاز متقاضی اطلاعات سایر اتاق های هتل را نیز ارائه کند.

تحلیل و ترسیم دیاگرام جریان داده :
توضیح منابع خارجی
مدیریت وب سایت:
با امکاناتی که در سیستم به آن اختصاص داده شده می تواند در هر لحظه بر وضعیت سیستم وب سایت هتل نظارت داشته باشد. وظیفه مدیر تعیین و ارائه امکانات هتل و رزرو هتل و با توجه به شرایط متقاضی می باشد. همچنین مدیر به دلیل دسترسی به اطلاعات کل سیستم می تواند در صورت بروز مشکل برای هر کدام از کاربران آن را بر طرف نماید. به علاوه مدیر سایت می تواند نظرات و تقاضاهای کاربران را از طریق Email دریافت کند.

متقاضی:
متقاضیان می توانند در این وب سایت اتاق مورد نظر خود را انتخاب کند و پس از تکمیل فرم مخصوص آن را برای مدیر سایت بفرستد. و همچنین می تواند پس از مشاهده امکانات هتل نظرات و تقاضای خود را از قسمت تماس با ما برای مدیر سایت ارسال کند.و نیز غذای مورد نظر خود را سفارش دهدونظر یا خاطره ی خود رااز اقامت در هتل برای دیگر میهمانان به نمایش بگذارد.

مدل ذهنی (CM)

CD دیاگرام محتوا

DFD سطح صفر:
در این سیستم 2 موجودیت بازدیدکنندگان و مدیریت سایت قرار دارد. بازدید کنندگان می توانند در قسمت های درباره ما و صفحه اصلی و امکانات رزرو حضوری و امکانات داخلی هتل و اطلاعاتی درباره رستورانهای هتل و کافی شاپ و امکانات ورزشی و تفریحی مراجعه کنند و در صورت تمایل از امکانات رزرواسیون استفاده نمایند.
و در صفحه تماس با ما، کاربر می تواند پیشنهادات و تقاضاهاوانتقادات خود را به مدیر سایت بفرستد و پس از انجام بررسی های لازم توسط مدیریت سایت جواب صحیح برای او فرستاده خواهد شد مدیریت سایت پس از درخواست ورود login و بررسی صحت کد کاربری و رمز عبور می تواند کلیه اطلاعات مربوط به صفحات مختلف سایت را حذف، اضافه و یا تغییر دهد همچنین پرسشهای بازدید کنندگان را می تواند نگهداری نماید تا در اولین فرصت و با تحقیقات لازم به پرسشها پاسخ مناسب بدهد و نیز می تواند با بررسی بخش رزرواسیون از وضعیت اتاقهای خالی و نیز اتاق های رزرو شده هتل آگاهی پیدا کند.

DFD سطح یک:
در این سیستم دو موجودیت بازدید کنندگان سایت، مدیریت سایت وجود دارد. بازدید کنندگان می توانند به قسمت های درباره ما و صفحه اصلی و امکانات رزرو حضوری و امکانات داخلی هتل و اطلاعاتی راجع به رستورانهای هتل و کافی شاپ و امکانات تفریحی و ورزشی مراجعه کنند و در صورت تمایل از امکانات رزرواسیون استفاده نمایند.
فرم های رزرواسین به منظور بررسی صحت اطلاعات وارد شده اعتبار سنجی می شوند و در صورت وجود اشتباه به کاربر اعلام می شود که آن را تصحیح کند.
در صفحه درباره ما بازدید کنندگان سایت اطلاعات لازم را در مورد خدمات کلی هتل کسب می کنند.
و در صفحه درباره ما بازدید کنندگان سایت اطلاعات لازم را در مورد خدمات کلی هتل کسب می کنند.
و در صفحه تماس با ما، کاربر می تواند پیشنهادات و تقاضاهای خود را به آدرس ایمیل سایت بفرستد، پس از انجام بررسی های لازم توسط مدیریت سایت، جواب صحیح برای او فرستاده خواهد شد.
مدیریت سایت پس از درخواست ورود بررسی صحت کلمه کاربری و رمز عبور می تواند کلیه اطلاعات مربوط به صفحات مختلف سایت را حذف، اضافه و یا تغییر دهد همچنین پرسشهای بازدید کنندگان را می تواند نگهداری نماید تا در اولین فرصت و با تحقیقات لازم به پرسشها پاسخ مناسب بدهد و نیز می تواند با بررسی بخش رزرواسیون از وضعیت اتاقهای خالی و نیز اتاقهای رزرو شده هتل آگاهی پیدا کند.

DFD سطح یک:

فصل سوم:

معرفی ابزارها و نرم افزارهای
مورد استفاده در طراحی

تاریخچه وب و HTML:
ظهور وب را می توان منشا یکی از مهمترین تحولات عصر حاضر درعرصه ارتباطات دانست سابقه اندیشه ایجاد صفحه هایی که به صورت ابر متنی ایجاد و خوانده شود منتسب به وانوار بوش Vannevar Bosh است که در سال 1945 طی مقاله ای در ماهنامه آتلانتیک تحت عنوان As we may think نگارش در آورد.
پس از 45 سال تیم برترز (Tim Berners Lee) و روبرت گالیات
(Rovert Galliau) در آزمایشگاه اروپایی فیزیک ذره ای
(CERN) در ژنو سوئیس، پروژه HIMI را تهیه و اندیشه خود را در نوشتاری تحت عنوان
Word wide web: proposal for a Hypertext Project به نگارش در آورده و بر اجرای آن تاکید کردند در سال 1992 فعالیتهای آنان به ثمر نشست و پدیده جهانی وب متولد شد. بلافاصله مرورگرهای (Browser) مناسب وسازگار نیز تهیه شد که با اقبال جهانی مواجه شد. 

اینکه چرا وب از آزمایشگاه اروپایی فیزیک ذره ای
(CTRN) آغاز شد چنین پاسخ داده شده است به دلیل ماهیت سوالهایی که در علم فیزیک مطرح می شود و ضرورت همفکری جهانی در زمینه موضوعات این حوزه وجود محمل ارتباطی برای مرتبط ساختن متخصصین، غیر قابل اجتناب بود سیستم ارتباطی مورد نیاز می بایست بدون توجه به اختلاف موجود بین سیستمهای رایانه ای، از نظر نرم افزار سیستم عامل و سخت افزار، کارایی داشته باشد.

این نیاز با تلاش پژوهشگران این موسسه برآورده شد از آن زمان تحولات شگرفی در عرصه نمایش سریع اطلاعات جستجو و امکانات جنبی برای وب روی داده است اما به نظر نمی رسد (CTRN) از موقعیت پیشتاز بودن خود تنزل کرده باشد در زمینه تهیه مرورگرهای وب نیز پیشرفتهایی صورت گرفت.
دو مرور گر مهم وب یعنی Microsoft Explorer , Netscape Navigator پا به عرصه نهادند. نگارشهای متعدد از آنها ارائه شده است، اگرچه هنوز در زمینه نمایش یک سند HTML پویا و همراه جلوه های ویژه، مشکلاتی وجود دارد رقابت نزدیک بین دو شرکت Microsoft , Netscape همچنان در جریان است.
وب چیست؟
وب WEB یک سیستم مبتنی بر سرویس دهنده سرویسگیر Client/Server بر روی اینترنت است که با استفاده از ابزار فرامین Hypertext و پیوند Link دادن اجزای اطلاعات به یکدیگر دسترسی به منابع اطلاعاتی را تسهیل می کند سرویس گیر از روی رایانه خود درخواست صفحه ای را می کند. این درخواست از طریق اینترنت به رایانه ای که صفحه مورد نظر روی آن ذخیره شده است Server منتقل شده و صفحه از مسیر اینترنت در نمایشگر رایانه متقاضای نشان داده می شود.

وب چگونه کار می کند؟
با تهیه صفحات مرتبط به هم با استفاده از زمان نشانگذار ابر متن کار طراحی وب در یک مرحله به پایان رسیده است. اما برای انتشار و دریافت اطلاعات در اینترنت و متصل شدن به اجزای اطلاعاتی گوناگون نرم افزاری مورد نیاز است که بتواند بر اساس پروتکلهای پذیرفته شده، اطلاعات ابر متن ها را خوانده و به اصطلاح به آنها حیات ببخشد این نرم افزارها (مرورگر وب) Explorer نام گرفته اند.
مرورگرهای وب چند پروتکلی (چند ضابطه ای) هستند. این بدان معنا است که مرورگرها می توانند به انواع مختلفی از سرویسگرها (Server) که بر اساس پروتکلهای مختلفی ارتباط برقرار می کنند دسترسی داشته باشند. مهمترین پروتکلهایی که مرورگرها می توانند با استفاده از آنها به سرویسگرها متصل شوند عبارتند از:
پروتکل انتقال ابر متن: HTTP: Hypertext Transfer Protocd
پروتکل انتقال فایل: FTP: File Transfor protocul
گوفر: Gofer
پروتکل انتقال اخبار شبکه: News یا NNTP: Network News Transfer Protocol
تل نتی: Telnet
پست الکترونیکی: Mailto

HTML زبان خلق صفحات وب:
HTML معروفترین و شایع ترین زبان علامتگذاری است به کمک HTML می توان به سرعت و به سادگی صفحات وب دلخواه را خلق کرده و به مخاطبان عرضه نماید. توسعه دهندگان اینترنت، اجزای دیگری را به نسخه های اصلی HTML اضافه کرده اند. مرورگر Netscape, Internet Explorer از این اجزا هستند.
قابلیت های مقدماتی HTML
افزودن متن های مختلف وب
شکل دادن به صفحات وب
افزودن لیست به صفحات وب
کنترل حالت متن ها

قابلیت های پیشرفته تر HTML
افزایش رابطه متقابل با کاربران با استفاده از پرسشنامه
افزودن مطالب چند رسانه ای یا مولتی مدیا به صفحات وب
قراردادن تصاویر ویدئویی در صفحات وب
صدا گذاری روی صفحات وب
استفاده از نقشه های تصویری
افزودن متن های متحرک به صفحات وب
تنظیم صفحات وب و قراردادن زمینه به صفحات وب
کنترل حالت حروف
استفاده از جداول برای سازماندهی اطلاعات

استفاده از زیر صفحات
وظیفه تنظیم صفحات به عهده مرورگر است و طراح صفحه، تنها باید مرورگر بگوید که چگونه صفحه را تنظیم کند.
به همین دلیل است که HTML را یک زبان علامت گذاری می گویند. به بیان دیگر طراح صفحه وب به کمک HTML ابر متن ها را علامتگذاری می کند. مثلا با قراردادن علامت <Center> به مرورگر می فهماند که قسمتی از متن مورد نظر باید در وسط صفحه نمایش داده شود. محل بقیه کار با مرورگر است تا متن مورد نظر را در وسط صفحه جای دهد.

ساختار دستورات HTML
دستورات HTML در واقع ابر متن ها را علامتگذاری می کند و با این کار روش به نمایش در آمدن آنها را به مرورگر می فهماند به طور کلی دستورات HTML بین دو علامت کوچکتر (<) و بزرگتر (<) قرار می گیرد و بدین ترتیب از متن عادی متمایز می شوند اکثر دستورات HTML به صورت جفت هستند و شامل یک دستور آغازین و یک دستور پایانی می شوند قبل از دستورات پایانی یک علامت (/) قرار می گیرد دو دستور آغازین و پایانی با احاطه کردن متن، آن را علامتگذاری می کند.

مرجع بخشی از دستورات HTML
طرز استفاده:
<!Doctype: Glossary.Htm1997/11/20>
این دستور جهت قرار دادن توضیحاتی در داخل یک سند HTML به کار می رود. این توضیحات توسط مرورگر تفسیر نمی شود اما اطلاعاتی در مورد سند به سرویسگر می دهند.
طرز استفاده:
<!--Your Comments Here-->
این دستور برای قرار دادن تذکرات و یاد آوری های شخصی در داخل سند HTML به کار می رود هر چیزی که بین دو عبارت <!--و --> در انتها قرار می گیرد. بوسیله مرورگر تفسیر نمی شود. معمولا طراحان HTML با استفاده از این دستور، مطالبی را که در هنگام ساخت سند HTML به آن توجه داشته اند. برای خود یا هر کس دیگری که سند آنها را مشاهده می کند. یادداشت می نماید.

Address:
طرز استفاده:
<Address>Menk@Courinashv.com</Address>
مرورگر، متنی را که بین دو دستور <Address> و </Address> قرار داشته باشد. به عنوان یک آدرس در نظر می گیرد و لذا آن را به شکلی متفاوت با متن های عادی نمایش می دهد. اکثر مرورگرها، چنین متن هایی را با حروف کج یا ایتالیک نشان می دهند. در صورتی که می خواهید آدرس را در دو یا چند خط بنویسید، باید خطوط جدید را با استفاده از دستور <BR> یا <P> برای مرورگر مشخص نماید.

ویژگی های: Align
این ویژگی طرز جایگیری اپلت را در صفحه مرورگر مشخص می نماید.
استفاده از این ویژگی الزامی نیست.
مقادیر:
این ویژگی عبارتند از: Alt Top, Texttop, Right, Left, Middle, Bottom, Absbottom, Absottum, Absmiddle
طرز استفاده:
Alt=This Text Will Be Tisplaged In The Event The Browser Is Not Java Enabled Of If The Applet Can Not Properly Load
مقادیر این ویژگی در صورتی که ریز برنامه (اپلت) مربوط به هر دلیل نتواند بار شود، به نمایش در می آید تا کاربر را از این اتفاق آگاه سازد.
B
طرز استفاده:
<B>This Text Is Bold</B>
متنی که بین دو دستور <B> و </B> قرار داشته باشد. به وسیله مرورگر به صورت حروف ضخیم (Bold) به نمایش در می آید.
<Html>
<Head> <Title>Bold Example. </Title>
</Head>
<Body> <Br> <Br>
Some plain Text for comparision… <Br> <Br>
<B> Bolding Text Dat Using The <Code> & it: B & Gt ; <Code>
</B> </Body>
</Html>
Base Href
طرز استفاده
<Base Href=Http://Yourname.Com/Index.Htm>
این دستور URL صفحه خانگی را تعریف می کند تا کاربر بتواند به آنجا هدایت شود.
Body
طرز استفاده:
<Body>
Your Entire Html Document Goes Here….
</Body>
دستور Body تمام متن ها، تصاویر و دستورات مربوط به آنها را که برای کاربر به نمایش درخواهد آمد. در بر می گیرد. مورد استثنا هنگامی است که در یک سند HTML چند برابر صفحه Frame تعریف می شوند.
Alink
طرز استفاده:
<Body Alink=Blue>…<Body>
این ویژگی (Attribute) رنگ پیوندهای فعال (Activated Link) یعنی آنهایی که دکمه موس بر روی آنها فشار داده شده اما هنوز رها نشده را تعیین می کند.
مقدار: نام رنگ
Backgraond
طرز استفاده:
<Body Background=Graphic.Jpg>
با استفاده از این ویژگی می توان یک تصویر گرافیکی را به عنوان زمینه برای صفحه وب قرار داد بدین ترتیب مرورگر آنقدر آن تصاویر را در کنار هم تکرار می کندتا مانند کاغذ دیواری تمام صفحه وب را پر نماید به این منظور می توان هم ازفایل های Gif و هم از فایلهای JPEG استفاده نمود.
Bgcolor
طرز استفاده:
<Body bgcolor= “red”
یا
<Body bgcolor=#ffooo>

Bgcolor
رنگ زمینه صفحه وب را تعیین می کند مقدار این ویژگی میتواند برابر نام یک رنگ (مانند BED) و یا عدد RGB رنگ مزبور باشد.
مقدار: رنگ
Link
طرز استفاده:
<Body background=My logo. Gif link=red>
این ویژگی آن دسته از پیوندهای موجود در صفحه وب را که تاکنون بوسیله کاربر انتخاب نشده اند، مشخص می کند.
به این ترتیب مرورگر تمام پیوندهایی را که تاکنون انتخاب نشده اند. به این رنگ نشان می دهد مگر اینکه نویسنده HTML بعدا در جایی از سند رنگ دیگری را برای این نوع پیوندها در نظر بگیرد.
مقدار: نام رنگ
BR
طرز استفاده
First line<Br> second line
بوسیله این دستور می توان باعث شد که مرورگر بقیه متن را در سطر بعدی بنویسد.
Font
طرز استفاده:
<font face= “Time, times new roman, Times roman”
Color= “blue” size=3>
با استفاده از این دستور نوع، اندازه و رنگ حروف یک متن را مشخص نمود. بعضی از مرورگرها، برخی ازویژگی های این دستور را نمی شناسند.

Form
طرز استفاده:
<Form action= “comments. Htm” method= “post”>

</Form>
مرورگر، قسمتی از متن و دستوراتی را که بین دو دستور <form> و </form> قرار داشته باشند. به عنوان پرسش نامه ای form برا ی دریافت اطلاعات از کاربران، در نظر می گیرد.
با ایجاد این پرسش نامه ها می توان با کاربر آن ارتباط متقابل ایجاد کرد.
Action
طرز استفاده:
<form action= “comments, Htm” method= “post”>
Link
طرز استفاده:
<link href= “my file. Htm”>
دستور link مقصد یک پیوند را مشخص می کند این دستور در قسمت سر سند HTML نوشته می شود.
Title
طرز استفاده:
<Link title= “page 10 of 156”>
این ویژگی عنوان سندی را که در پیوند ذکر می شود. تعیین می نماید.
مقدار: URL
Align
طرز استفاده:
<palign=geneter>this text will b centered.</p>
با استفاده از ویژگی Align می توانمتن را در سمت چپ، راست و یا وسط پنجره مرورگر قرار داد.
مقدار: right, left, center
Scipt
طرز استفاده:
<script>
…javascript code…
</script>
این دستور مشخص کننده دستورات یک زبان اسکریپتی می باشد در صورتی که ویژگی language در کنار آن ذکر نشود. مرورگر زبان آن را جاوا اسکریپت javascript در نظر می گیرد.
Language
طرز استفاده:
<seript language=” javascript”>
…javascipt code…
</script>
این ویژگی، زبانی را که دستورات مزبور، به آن زبان نوشته شده است، مشخص می کند.
مقدار: متن
Table
طرز استفاده:
<table border=1>
<tr>
<td>I stcell. </td>
<td2ndcell.</td>
</tr>
</table>
با استفاده از این دستور می توان جداولی طراحی کرده و به اطلاعات نظم بخشید. کلیه دستورات و اجزای دیگر باید بین دو دستور:
<table> در ابتدا و </table> در پایان قرار بگیرند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید