بخشی از مقاله
چکیده
بروز انواع ناهنجاریهای اجتماعی و از همه مهمتر وقوع جرائم مرتبط با سرقت یکی از مشکلات مهم کشور در مقطع کنونی و یک دغدغه برای متصدیان قضایی و انتظامی کشور است. یکی از این عوامل نیز تغییرات آب و هوایی است که زمینه وقوع جرائم را تسهیل مینماید. هدف این مقاله شناسایی تأثیر عناصر و عوامل اقلیمی مؤثر بر وقوع جرائم مربوط به انواع سرقت در شهر قروه است. در این مورد دادههای مربوط به انواع جرائم سرقت 24 ماهه - 1390-1389 - از فرماندهی نیروی انتظامی شهرستان قروه دریافت شد، سپس فراوانی و درصد ارتکاب هر یک از جرائم مربوط به سرقت در هر یک از فصول سال با استفاده از نرمافزار spss و excel تعیین و مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد بین جرایم سرقت و فصول وقوع آن رابطه معناداری وجود دارد. به این معنی که تغییرات و عناصر آبوهوایی در ارتکاب جرائم سرقت نقش مؤثری داشته است بهطوریکه در ششماهه اول سال با افزایش درجه حرارت و کاهش رطوبت؛ همچنین طولانی بودن طول روز در طی فصل تابستان به همراه شلوغ بودن مرکز شهر قروه به لحاظ ماهیت کشاورزی و جنبه اقتصادی سبب شده که جرائم سرقت مربوط به موتور - 39,6 - و منزل - 16,2 - از بین سایر سرقت بیشتر باشد. لذا شرایط آبوهوایی به همراه سایر عوامل دیگر فرایند وقوع جرم سرقت را تسهیل کردهاند.
کلمات کلیدی: جرم، آبوهوا، شهر قروه، پیشگیری، سرقت
-1مقدمه
رفتار انسانها بخشی از روابط اجتماعی جامعه را تشکیل میدهد و جنبوجوش و حرکتهای آنان حرکت و سیر جوامع را به وجود میآورد. ازاینرو میتوان گفت جامعه بسان دستگاه عظیمی است که هر یک از افراد جامعه چرخی از این دستگاه را به حرکت درمیآورند، و درنتیجه نظم و ترتیب در رفتار افراد جامعه، موجب استقرار نظم در کل جامعه میشود. ولی ازآنجاکه در هر جامعهای برخی از انسانها دارای کردارهای ناموزون و خلاف کردار جمعی بوده و درروش و ساختار زندگی روش یکسانی ندارند از روند عادی خارج و موجب هرجومرج و بر هم زدن امنیت و آرامش عمومی میشوند. - عطاشنه و امیری،. - 89 یکی از مشکلهای اجتماعی، اخلاقی، فرهنگی در جوامع انسانی جرم و جنایت است ؟بررسیها نشان میدهدکه هرسالهاینمعضلروبهافزایشوتاحدودیغیرقابلپیشگیریاست؟عواملمتعددیبرروی رفتارانسانیمؤثربوده وعملکرداوراکنترلمیکند؟ اغلبتصورمیشودکهرفتارهرفردخصوصاًدر حوزههایاجتماعیمتأثرازعواملاجتماعی وانسانیاست؟اماپژوهشهایدانشمندانفاکتورهایدیگریرا نیزدربروزرفتارافراددخیلمیدانند؟شرایطآبوهواییبهموازاتدیگرعواملمحیطییکیازمهمترین عوامل مؤثر در شکلگیری معضلات اجتماعی، اخلاقی، فرهنگی به شمار میروند.
- کینیا، 1370،. - 82 سرقت نیز یکی از کردارهای ناموزون جمعی و پدیدهای است که امنیت مالی و جانی جامعه را بر هم میزند بهعبارتدیگر این افراد با ارتکاب عمل سرقت سعی میکنند وضعیت خود را با تجاوز به مال دیگری بهبود بخشند، ایجاد حس تهدید مالی و جانی در افراد جامعه ضم آنکه تا حد زیادی انگیزه آنان را برای تلاش و کسب دارایی و ثروت مشروع تضعیف میکند و هرجومرج در مناسبتها و روابط اجتماعی و به دنبال آن تزلزل در بنیانهای نظم عمومی و تقویت بیسامانی نیز معلول عمل این افراد میباشد. رفع نیازهای فردی و جمعی به هر شیوه ممکن از طریق تجاوز به اموال غیر و همچنین انتخاب بهعنوان الگوی سرقت بهعنوان شیوهایی برای تقویت خردهفرهنگهای بزهکاری، ظهور و شیوع سایر جرائم را در پی خواهد داشت . - www.rasekhon.net - در سایر شهرهای کشور همچون قروه این پدیده شوم نیز سایه افکنده و سرقت با شیوههای گوناگون خود که در همهجا مرسوم است، آثار زیانبار خود را بر جا میگذارد. بسیاری از فعالیتهای انسان در زندگی روزمره نهتنها به اطلاعاتی درباره شرایط و پیشبینیهای وضع هوا نیاز دارند بلکه این عادات رفتاری میتواند بر اساس وضعیتهای نامناسب جوی دستخوش تغییر شوند.
-2مبانی نظری و پیشینه تحقیق
جرم سرقت نیز از پدیدههای نامطلوب جامعه است که معلول عوامل متعددی است. مکتب تحققی ترکیبی از عوامل محیطی و اجتماعی را علت ارتکاب انواع جرائم میداند و نقش بزهکار را نقش یک واسطه و آلت اجرایی میداند - مظلومان،22،. - 1353 این مکتب سه عامل اصلی را در ارتکاب جرم دخیل میداند - محسنی، 1375، - 216 الف- عوامل فیزیکی - آبوهوا، ماهیت خاک، نظم روزها و شبها، فصلها و دمای هوا، شرایط جوی و