بخشی از مقاله

چکیده             

ساختگاه سد مخزنی ماشکید سفلی در شرق استان سیستان و بلوچستان در ۵۳ کیلومتر جنوب شرق شهرستان سراوان - بخش بم پشت بررو  رودخانه ماشکید قرار دارد. ساختگاه این سد از دیدگاه زمین شناسی در محدوده گسترش سنگها    سست و نفوذ ناپذیر - واحدها    شیل و مارن - ریختار ماهور  خشک و تقریبا بدون پوشش گیاه است . سنگ ها حوزه آبریز عمدتا از نهشته ها کواترنر    و نیز فلیشها  ائوسن تشکیل یافته است. به منظور جلوگیر  از فرار آب، تعیین میزان دقیق نفوذپذیر    عامل مهمی به حساب می آید. برا  تعیین نفوذپذیر  پی سد از آزمایش لوﮊان استفاده شده است.

در این    مطالعه، در چند مقطع مختلف، برآورد و آنالیز نشست با در نظر گرفتن بدترین شرایط توسط نرم افزار Seep W صورت پذیرفت. ببدون اجرا    پرده تزریق میزان نشست آب از پی حدود ۰۰۰۰۵۰۱ متر مکعب در سال می باشد که در حدود ۸/۰ درصد حجم مخزن می باشد که در رده پی با نفوذ پذیر کم تا متوسط قرار می گیرد و با اجرا پرده تزریق با عمق ۰۵ متر میزان نشست از پی ۰۰۰۰۷۵ متر مکعب درسال خواهد شدکه حدود ۴ درصد حجم م خزن می باشد لذا با اجرا پرده تزریق، میزان نشست از پی حدودا نصف می گردد.

-1 مقدمه

منطقه مورد مطالعه - حوزه   آبریز رودخانه   ماشکید - در جنوب شرق ایران و شرق استان سیستان و بلوچستان و جنوب شرق شهرستان سراوان – بخش بم پشت واقع گردیده است. محدوده  حوضه    مورد بررسی در مختصات "۳  ۴ ۷۲ تا "۳۲  ۸ ۷۲ عرض شمالی و "۵۴  ۲۳ ۲۶ تا    "۶۵ ۰۴ ۲۶ قرار دارد. راه دسترسی به این ساخت گاه از طریق مسیرها  آسفالته زاهدان - خاش - به طول ۰۶۱ کیلومتر - ، خاش -    سراوان - به طول ۵۵۱ کیلومتر - و سراوان -    دهک - به طول ۵۳ کیلومتر - میباشد. این منطقه در موقعیتَ۲۴ ۲۶ طول شرقیَ۴    ۷۲ عرض شمالی و بر رو    رودخانه ماشکید واقع گردیده است - مهندسین مشاور آب آرا سازه، ۹۸۳۱ ، مطالعات مرحله اول سد مخزنی ماشکید سفلی - .    این رودخانه خود از ت لاقی دو رودخانه روتک و ماشکید در بالا دست حاصل گردیده است - تصویر ۱ - . محدود منطقه مورد مطالعه را در استان و بلوچستان نشان می دهد.

-2 زمین شناسی ساختگاه سد ماشکید سفلی

-1-2 واحد متناوب ماسه سنگی- شیل

این واحد شامل تناوب ماسه سنگ و شیل است - تصویر ۲ - . ماسه سنگها از ماسه سنگ آهکی تا ماسه سنگ رسی به رنگ خاکستر تیره تا سبز تغییر می کند.

-2-2 واحد کنگلومراي پلیو پلئیستوسن

این واحد شامل کنگلومرا ضعیفی می باشد که بطور پراکنده وبصورت دگرشیب برو واحد ماسه سنگ و شیل نهشته شده است - تصویر ۳ - .

-3-2 پادگانه هاي آبرفتی

این پادگانه ها بیشتر در نیمه چپ بستر رودخانه گسترش دارد ضخامت این نهشته هل حداکثر ۵ متر است.

-4-2 رسوبات باد رفتی

در اثر برخورد باد با سدها طبیعی منطقه از جمله گیاهان ریشه دار سبب نهشته ش دن رسوبات بادرفتی - در حد ماسه متوسط تا ریز دانه - شده و ارتفاع این تپه ها تا ۵ متر نیز می رسد.

-5-2 رسوبات واریزه اي و آبشستهاي دامنه اي

این رسوبات غالبا در حاشیه آبراهه ها  گسله و حاشیه رودخانه و برونز ها  سنگی جناحین دیده می شوند.

-6-2 رسوبات آبرفتی بستر رودخانه اي

ضخامت این نهش ته ها در محدوده ساختگاه متغیر و حداکثر ۵ متر است.

-3 تکتونیک جایگاه سد

ایران از نظر زمی ن شناسی دارا ساختمان یکنواخت نبوده و به زونهایی با خصو صیات ویژ تقسیم گردیده است - درویش زاده ع.، ۵۸۳۱ - . این تقسیمات بر اساس حوضه ها رسوبی و رخساره آنها، سن واحدها زمین شناسی، نوع فعالیتها آذرین و دگرگونی، فعالیتها تکتونیکی، کوهزایی و غیره... است - نبو م.، ۵۵۳۱ - . منطقه مورد مطالعه در زون نهبندان- خاش - زون فلیشی - قرار دارد. بدنه سد ماشکید سفلی بر رو ماسه سنگ و شیل ائوسن قرار می گیرد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید