بخشی از مقاله
چکیده - دراین مقاله گذارهای نوری در یک نقطهی کوانتومی با پتانسیل دیوارهی گاوسی بررسی شده است. بدین منظور، ویژه توابع و ویژه مقادیر انرژی و ممانهای دوقطبی موثر در گذارهای نوری به روش عددی محاسبه گردیده است. محاسبه ی اثرات نوری خطی و غیر خطی به روش ماتریس چگالی، بررسی شده است. تاثیرات اندازه نقطه و ارتفاع دیواره ی پتانسیل و شدت پرتو فرودی بر روی ضرایب جذب و شکست بررسی شده است. نتایج نشان می دهد، ضرائب شکست و جذب، توسط اندازه نقطه ی کوانتومی و ارتفاع دیواره ی پتانسیل و شدت پرتو فرودی به شدت تحت تاثیر قرار می گیرند.
-1 مقدمه
اخیرا سیستمهای کوانتومی محدود شده، مانند چاه های و سیمها و نقطههای کوانتومی مورد توجه محققان بوده اند. در دهه 1970 تسو و ایساکی اولین کسانی بودند که مفهوم نقطهها و سیم های کوانتومی را پیشنهاد کردند.[1] در میان نانو ساختارهای نیمه رسانا، نقطههای کوانتومی توجه زیادی را به خاطر خاصیتهای نوری و الکترونی آن ها، به خود جلب کرده اند3]و.[2 نقطههای کوانتومی، ابعادی در حد چند نانومتر دارند، صفر بعدی می- باشند و حامل های بار را در سه بعد فضایی محدود می کنند.
شروع اپتیک غیر خطی توسط فرانکن، در سال 1961 بود. اخیرا از مطالعه ی خاصیت های نوری خطی و غیر خطی در نقطههای کوانتومی نتایجی بدست آمده که نشان می دهد، محدودیت کوانتومی، خاصیت های نوری را تغییر می دهد.[2] هدف ما دراین مقاله بررسی خاصیت های نوری یک نقطه کوانتومی با پتانسیل گاوسی می باشد که نشان می دهد این نوع پتانسیل محدودشدگی چه تغییراتی بر روی خاصیت های نوری ایجاد می کند.
-2تئوری
-2-1ساختار الکترونی
محاسبه ی ساختار الکترونی، پایهی اساسی محاسبهی خواص نوری را تشکیل میدهد.[3] در این قسمت، ویژه توابع و ویژه مقادیر انرژی یک نقطهی کوانتومی با پتانسیل محدودشدگی گاوسی محاسبه میشود.