بخشی از مقاله

چکیده :

این پژوهش، به بررسی رابطه بین حساسیت جریان نقدی نا متقارن و نگهداشت وجوه نقد در شرکتها، با تأکید بر محدودیتهای مالی می پردازد. این پژوهش از نوع مطالعه کتابخانهای و تحلیلی- علی بوده و مبتنی بر تحلیل دادههای تابلویی - پانل دیتا - است. برای این کار اطلاعات مالی 112 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی 1387 تا 1390 بررسی شده است 448 - شرکت - سال - . برای تجزیه و تحلیل نتایج به دست آمدهی پژوهش از نرمافزارهای Spss 20، Eviews 7 و 16 Minitab استفاده شده است. با توجه به تجزیه و تحلیلهای صورت گرفته در ارتباط با تایید فرضیه پژوهش به این نتیجه رسیدیم که بین حساسیت جریان وجه نقد با نگهداری وجه نقد رابطه معنیدار و مستقیمی وجود دارد یعنی با افزایش جریانهای نقدی در جهت مثبت به یک نسبت مشخصی نیز میزان سطح نگهداشت وجوه نقد شرکتها افزایش خواهد یافت.

واژه های کلیدی:حساسیت جریانهای نقدی، نگهداشت وجوه نقد شرکتها، محدودیتهای مالی، عدم تقارن، پانل دیتا.

مقدمه

وجوه نقد از جمله منابع مهم و حیاتی هر واحد اقتصادی است و در بسیاری از تصمیمات مالی و مدلهای ارزیابی طرحهای سرمایهگذاری و برخی تجزیه و تحلیلهای سنتی و جدید مدیریت مالی نقش اساسی را ایفا مینماید بررسی ادبیات حسابداری نیز نشانگر آن است که درباره اهمیت جریانهای نقدی توافق عمومی وجود دارد . در چارچوب نظری حسابداری و مالی کشورهای مختلف - که تعیینکننده هدف، وظیفه و محدودیتهای حسابداری و گزارشگری مالی است - ، توجه خاصی به جریانهای نقدی مبذول شده است. توجه خاص به جریانهای نقدی به حدی بوده است که در اکثر کشورها از جمله ایران این مهم به عنوان یکی از اهداف حسابداری و گزارشگری مالی بیان شده است، زیرا جریان نقد از نظر تئوریکی در زمینه تصمیمگیری نظیر ارزیابی ریسک مربوط به مقدار و زمان وام و پیشبینی میزان اعتبار و ارزشگذاری شرکت و فراهم آوردن اطلاعات اضافی برای بازار سهام و ..... میتواند مفید واقع شود.

اهمیت و ضرورت پژوهش

یکی دیگر از مکانیزمهای تصمیمگیریهای مدیران در استفاده بهینه ار فرصتهای مناسب سرمایهگذاری و دستیابی به عملکرد بهینه شرکتها، ساختار داراییهای نقدی شرکتها است که در ادبیات تئوریکی و در کشورهای توسعه یافته بسیار به آن پرداخته شده و مورد توجه بوده است. با توجه به اهمیت بالای موضوع سرمایه گذاری، به دلیل قراردادهای پروژههای مزایدهای، عدم انتشار اخبار ناخوشایند و هزینههای نمایندگی، یک شرکت در مواجهه با جریانهای نقدی منفی ممکن است نتواند بلافاصله تمامی پروژههای نامناسب را تعطیل نماید. در نتیجه، حساسیت منفی جریانهای نقدی نسبت به داراییهای نقدی فقط برای زمانهایی صادق است که شرکت شاهد جریانهای نقدی مثبت باشد.

اگر یک شرکت با جریان نقدی منفی مواجه باشد، به ادعای ما حساسیت جریانهای نقدی نسبت به میزان نقدینگی لزوماً منفی نخواهد بود.پژوهش حاضر درنظر دارد تا با نگاهی به ادبیات حساسیت جریانهای نقدی، به بررسی حساسیت نامتقارن جریانهای نقدی ایجاد شده در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بپردازد و دریابد که آیا حساسیت نامتقارن جریانهای نقدی بر ساختار و ترکیب نگهداشت وجوه نقد شرکت ها باتاکید بر محدودیت های مالی و نظارت های خارجی شرکتها تاثیر میگذارد یا نه؟با توجه به مطالب مذکور اهمیت فوق العاده جریانهای نقدی انباشته شده در ارتباط با تصمیمات سرمایهگذاری می تواند انگیزه خوبی برای انجام تحقیقات نوین در این زمینه باشد.

مبانی نظری و پیشینه پژوهش

استفادهکنندگان صورتهای مالی نیازمند اطلاعات در خصوص چگونگی ایجاد و مصرف وجه نقد توسط واحد تجاری هستند. این نیاز صرف نظر از ماهیت فعالیتهای واحد تجاری و تلقی یا عدم تلقی وجه نقد به عنوان محصول واحد تجاری وجود دارد، چرا که علیرغم تفاوت این واحدها از لحاظ فعالیتهای اصلی درآمدزا، نیازها به وجه نقد عمدتاً از دلایل مشابهی ناشی میشود به عبارت دیگر واحدهای تجاری جهت هدایت عملیات، تسویه تعهدات و پرداخت سود سهام تماماً به وجه نقد نیاز دارند - جایارامن1، 2008؛ کورانا و همکاران2، . - 2006 در واقع شرکتهایی با محدودیت مالی بیشتر نیاز داخلی بیشتری به تولید جریان های نقدی بالاتر برای خنثی کردن اثرات تقسیم سود - کایا و سو - 2009 3، و سرمایهگذاری - مینتون و اسکارند4 - 1999 دارند.

وجوه نقد از این نظر دارای اهمیت است که نشان دهنده قدرت خرید عمومی است و در مبادلات اقتصادی به سهولت میتواند به سازمانها و یا اشخاص مختلف جهت رفع نیازهای خاص شان و در تحصیل کالا و خدمات انتقال یابد - اورپورت و زنگ5، . - 2009نیروهای بازار به گونهای عمل میکنند که در مدیرت و سرمایهگذاران انگیزه ایجاد نمایند تا آنان اطلاعات بیشتری ارائه نمایند. تدوینکنندگان استانداردها باید به این نیروها توجه کنند، از آنها بهره برداری نمایند و تا آنجا که امکان دارد تلاش نمایند که نیاز به »استاندارد« را کاهش دهند. متاسفانه، نیروهای موجود در بازار نمیتوانند به تنهایی اطمینان دهند که اطلاعات به میزان لازم ارائه میشوند که اطلاعات نا متقارن یکی از این دلیلها است - بایک و همکاران6، . - 2010 در نتیجه همان گونه که لو - 1988 - 7 ابراز نمود،

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید