بخشی از مقاله

چکیده

این تحقیق باهدف شناسایی و اولویت بندی نیاز گروه های آموزشی دانشگاه ها به جذب هیات علمی با بهره گیری از شاخص های آموزش عالی انجام شده است .شناسایی وتحلیل درست نیازهای واقعی گروه های آموزشی به کادر هیات علمی جدید، در گرو شناسایی پارامترها و عواملی است که باعث ایجاد این نیاز می شوند.

برای شناسایی نیازهای منابع انسانی در گروه های آموزشی، وظایف مدیریت منابع انسانی در سازمان ها با در نظر گرفتن تفاوت بنیادین محصولات وخدمات دانشگاه ونظام آموزش عالی از سایر سیستمهای اجتماعی واقتصادی با استفاده ازمنابع کتابخانه ای، پیشینه تحقیقات انجام گرفته ونظر خبرگان مورد بررسی قرارگرفت ودر نهایت 6 عامل - معیار - شناسایی شد . سپس برای تشریح عوامل ، 27 شاخص برمبنای الگوی سیپ - 1 - CIPP، ازمستندات ومنابع مختلف انتخاب وطی پرسشنامه الف بین نمونه آماری حوزه مکانی تحقیق شامل 60 نفر از اعضای هیات علمی دانشکاه گیلان توزیع شد.

نتایج حاصل از آزمون فریدمن بر روی داده های پرسشنامه الف نشان داد بین میانگین امتیازات عوامل مختلف تفاوت معنی داری وجود دارد. برای محاسبه دقیق وزن عوامل وشاخص ها ،درنهایت 6 عامل با 21 شاخص انتخاب وطی پرسشنامه - ب - برمبنای ماتریس مقایسات زوجی و با استفاده از مدل فرآیند سلسله مراتبی - AHP - ،ونرم افزار expert choice ،وزن دهی شدند

مقدمه

اهمیت یافتن اطلاعات ومدیریت آن در توسعه جوامع امروزی ،مورد توجه متفکرین برجسته علوم جامعه شناختی وسازمان قرار گرفته است .سر رشته های ایده های مربوط به یک عصر جدید اطلاعات - که تا حد زیادی معادل شکل گیری یک "اقتصاد اطلاعات" یا "جامعه اطلاعاتی " یا "جامعه پسا صنعتی " است ،همگی به کار نویسندگانی چون دانیل بل ،فریتز مکلاپ ،یوجی ماسودا وآلوین تافلربر می کردد.اهمیت یافتن مدیریت اطلاعات در توسعه سازمان ها وخصوصا" در اصلاحات بخش دولتی درقالب دو فرآیند کلی ،اهمیت فزاینده اطلاعات ،شامل رویت پذیری وارزش فزاینده سیستم های اطلاعاتی ونیز استفاده فزاینده از فناوری اطلاعات جلوه گر شده است

فضای رقابتی حاکم بر کسب وکارها، به همراه پیشرفت های فناوری و دانشی ، بیش از هر زمان دیگری مدیران را نیازمند دسترسی به داد ه ها، اطلاعات مربوط به فعالیت ها ی درون سازمانی و صنعت فعالیت و دانش نهفته در آ ن ها نموده است . اطلاعات و دانشی که می توانند ضمن ایجاد امکان تصمیم گیری ها ی مناسب برای مدیران به عنوان پشتیبان تصمیمات آن ها نیز مورد استفاده قرار گیرند .مدیران می توانند با استفاده از این اطلاعات چگونگی اثربخشی تصمیمات و فعالیت های سازمان را کنترل کنند و در مقام مقایسه با اهداف پیش روی سازمان خود با عملکرد محقق شده، با برنامه ریزی و تصمیم های به موقع، بر توان رقابتی سازمان خود در رقابت با سایر رقبا بیفزایند .

درحقیقت یکی از مهم ترین مواردی که در سازمان های امروز به خوبی قابل رؤیت است، فراوانی و حجم بالای داد ه ها و اطلاعاتی است که در سازمان ها تولید می شوند .این حجم وسیع از داده و اطلاعات در عین اینکه سازمان ها را با مسایلی در رابطه با چگونگی نگهداری، جمع آوری و طبقه بندی داده ها روبه رو می سازد، دانشی را در درون خود نهفته دارند که یک سازمان یاد گیرنده و هوشمند از آن به مانند فرصتی جهت ارتقای توانمندی های خود استفاده می کنند.

تشریح وبیان مساله

از اهداف ورسالتهای مهم دانشگاه پرورش نیروی انسانی متخصص، خلاق وکار آفرین در کنار تولید وتوسعه علم وفناوری می باشد.پرواضح است که رسیدن به این ماموریتها بطوریکه بتواند به نیازهای مبرم واولویتهای جامعه خود به شکلی پویا ومستمر پاسخ دهد، با داشتن اعضای هیات علمی متخصص،کارآفرین وخلاق میسرمی شود.گروههای آموزشی عضو هیات علمی جدید در بسیاری از گروه ها مورد توجه قرار نگیرد.

این تحقیق سعی دارد تا با بررسی همه جانبه نیازهای دانشگاه باتوجه به بهره وری وعملکرد نیروهای موجود در گروههای آموزشی ابتدا عوامل و شاخص های که تعیین کننده نیاز گروهها به جذب عضو هیات علمی جدید است را شناسایی وسپس براساس شاخص ها تاثیر گذار یک مدلی برای بررسی و تعیین نیاز به جذب هیات علمی در دانشگاهها ارائه نماید.در دانشگاهها خواستگاه اصلی هیات علمی می باشند .یکی از دغدغه های اصلی مدیران در دانشگاه ها جذب هیات علمی با ویژگی پیش گفته می باشد .

فرایند جذب هیات علمی در طول چندسال گذشته مسیر تکاملی خود را طی نموده است .در حال حاضر شیوه های جذب هیات علمی در وزارت علوم دارای مسیر وارکان مشخص می باشد ودستورالعمل جذب اعضاء هیات علمی دانشگاهها وموسسات آموزش عالی وپژوهشی به دانشگاهها ابلاغ شده است . این دستورالعمل یکی از اصلی ترین وظایف هیات اجرایی جذب در دانشگاهها را بررسی وتعیین نیاز گروههایی آموزشی وپژوهشی به جذب هیات علمی بیان می دارد ولی فرآیندها ، فعالیتها یا معیارهایی برای این وظیفه مشخص نگردیده است .

با بررسی اولیه در چندین دانشگاه این تصمیم گیری بنا به مقتضیات هر دانشگاه ممکن است پارامتری از برنامه جامع دانشگاه ،نیاز گروه ها وسهمیه اخذ شده از مراجع ذیربط،تعداد پستهای سازمانی خالی در گروه ، نسبت استاد به دانشجو یا پارامترهای دیگری باشد. یکی از پارامترهای که تاکنون مورد توجه چندانی قرار نگرفته شاخص مالی یا محاسبه منابع مالی ورودی به گروهها ومقایسه آن با مجموع هزینه های جاری هر گروه می باشد ،توجه به بازار کار رشته های تحصیلی ونیاز های روز جامعه از دیگر پارامترهای است که ممکن است در نیاز سنجی جذب یک عضو هیات علمی جدید در بسیاری از گروه ها مورد توجه قرار نگیرد.

این تحقیق سعی دارد تا با بررسی همه جانبه نیازهای دانشگاه باتوجه به بهره وری وعملکرد نیروهای موجود در گروههای آموزشی ابتدا عوامل و شاخص های که تعیین کننده نیاز گروهها به جذب عضو هیات علمی جدید است را شناسایی وسپس براساس شاخص ها تاثیر گذار یک مدلی برای بررسی و تعیین نیاز به جذب هیات علمی در دانشگاهها ارائه نماید.

ضرورت و اهمیت تحقیق

کاربرد موثر از این منابع ،نیازمند اطلاعات دقیق از توانایی ها وعملکرد آنان در انجام وظایف می باشد.این اطلاعات علاوه براینکه چراغ راه مدیران وایجاد کننده فرصتها و مزیتهای نسبی و نیز غلبه بر تهدیدها است.درشناسایی نقاط ضعف و پیش بینی نیاز های نیروی انسانی نیز می تواند بسیار تاثیر گذار باشد. بطور قطع حجم بالای اطلاعات عملکردی خود به تنهایی قادر به رفع نیازهای اطلاعاتی مدیران نیست بلکه استفاده صحیح وبه موقع از اطلاعات ودانش نهفته درآن است که موجب افزایش توان تصمیم گیری مدیران دردانشگاه می شود. علاوه بر موارد پیش گفته، موضوعات زیر نیز دلایل ضرورت واهمیت انجام این تحقیق را بیان می نماید

-    لزوم برنامه ریزی دقیق منابع انسانی در دانشگاهها وهمچنین ارتقاء بهره وری و افزایش کارایی نیروهای موجود در گروههای آموزشی

-    توجه به پی آمدها واثرات تصمیم گیری درخصوص جذب هیات علمی درخارج ازگروه های آموزشی

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید