بخشی از مقاله
چکیده:
عوامل محیطی نقش مهمی در فعالیتهای کارآفرینانه دارد. هدف این پژوهش، شناسایی و تحلیل روابط و ارزیابی میزان تأثیر بین عوامل محیطی اثرگذار در موفقیت کارآفرینی با استفاده از روش دیمتل فازی میباشد بدینمنظور با استفاده از مرور ادبیات نظری برای عوامل محیطی نه بعد شناسایی شدند. سپس با طراحی پرسشنامه و بهرهگیری از نظر هشت نفر از متخصصین شامل کارآفرینان موفق و اساتید دانشگاه آگاه به موضوع پژوهش، چگونگی روابط و میزان تأثیر عوامل بر یکدیگر به وسیله روش دیمتل فازی مشخص شد. نتایج پژوهش نشان داد که عامل"نقش سیاستهای دولت در فعالیتهای کارآفرینی" تأثیر گذارترین و عامل"حضور کارآفرینان مجرب" تأثیر پذیرترین عامل در بین عوامل محیطی اثرگذار در موفقیت کارآفرینی می باشد. همچنین "حمایت مستقیم دولت از کارآفرینی" نیز مهم ترین عامل در موفقیت کارآفرینی می باشد.
کلمات کلیدی :عوامل محیطی، موفقیت در کارآفرینی، دیمتل فازی1
مقدمه
هزینه انجام کسبوکار و در دست بودن منابع در راه اندازی و موفقیت شرکت در سالهای شکلگیری نتایج عملکرد تأثیر دارد - Bernier, .2001 - خوشه کارآفرینی در مکان و زمان خاصی رخ میدهد. چون محیط اجتماعی و اقتصادی در آن زمان و مکان کارآفرینی را تشویق می-کند - . - Yusof & Urbano, 2011 شکست و یا موفقیت سازمانها، به سنجههای خوب - اندازه گیری خوب - بر بوم شناختی مانند دسترس بودن منابع یا وجود سازمانهای رقیب بستگی دارد . - Weiss, 2002, p. 27 - عوامل محیطی گوناگونی روی فعالیتهای کارآفرینی افراد تأثیر دارد . - Yusof & Urbano, 2011 - در واقع در زمینه کارآفرینی به نظر می رسد که مطالعه زمینه نهادی یا محیطی یک کشور و ارتباط آن با جنبههای مختلف از کارآفرینی از اهمیت خاصی برخوردار است . - Veciana & Urbano, 2008 -
توسعه اقتصادی در نتیجه فرآیند پیچیده کارآفرینی است و توسعه سرمایهگذاریها ارتباط تنگاتنگی با عوامل محیطی دارد . - Spilling, 1996 - بهطورکلی، حمایت محیطی به ترکیبی از عوامل محیطی و نقش آن ها در توسعه و پرورش کارآفرینی و فعالیت های کارآفرینانه بستگی دارد.توسعهی زیر ساختها باعث رشد سیستمهای کارآفرینی میشود و این سیستم تنها در صورتی پایدار می ماند که محیط برای فعالیتهای کارآفرینی و ایجاد سرمایهگذاری جدید مساعد باشد. بنابراین لازم است به بررسی مهمترین ابعاد محیطی که با پدیده کارآفرینی در ارتباط است پرداخته شود و چگونگی تأثیر زمینه محیطی در ترویج و ظهور کارآفرینان و نرخ ایجاد و توسعه شرکتهای جدید مشخص گردد.
با توجه به مطالب بیان شده، مسئله اصلی تحقیق چگونگی تأثیر عوامل محیطی در موفقیت کارآفرینی بوده و اهداف این پژوهش به شرح ذیل می باشد:
-شناسایی عوامل محیطی اثرگذار در موفقیت کارآفرینی.
-تحلیل روابط متقابل و شدت اثر بین عوامل محیطی شناسایی شده با روش دیمتل فازی.
-تعیین اهمیت نهایی عوامل شناسایی شده در موفقیت کارآفرینی. همچنین سؤالات تحقیق به شرح زیر می باشند:
1.عوامل محیطی اثرگذار در موفقیت کارآفرینی کدام هستند؟
2.روابط متقابل و شدت اثر بین عوامل محیطی شناسایی شده نسبت به هم با روش دیمتل فازی به چه شکلی است؟
3.اهمیت نهایی عوامل در سیستم چگونه میباشند؟
از آنجایی که دیمتل برای حل مسائل پیچیده است بنابراین، برای پاسخگویی به سؤالات مطرح شده از این روش استفاده میشود. این تحقیق با توجه به عدم قطعیت در پاسخگویی خبرگان از روش دیمتل فازی برای تعیین روابط متقابل و شدت اثر بین عوامل موجود پرداخته و میزان اهمیت هر یک از عوامل موجود در سیستم مشخص میگردد.
2.مروری بر ادبیات و پیشینه تحقیق
.1- 2موفقیت کارآفرینی
در مطالعات مختلفی به موضوع ارزیابی موفقیت کارآفرینی پرداخته شده است ولی این که محققین به یک اجماع واحدی رسیده باشند وجود ندارد . بهره وری، رشد، سود، اندازه، نفدینگی، موفقیت یا شکست، سهم بازار و قدرت نفوذ را از ابعاد موفقیتهای مربوط به عملکرد اقتصادی می باشد . - Yusof & Urbano, p.9 - همچنین ویژگیهایی مانند سن، تجربه، تحصیلات - Riyanti, 2004 - و آموزش، خصوصیات و ویژگی-های شخصیتی - Simpson, Tuck and Bellamy, 2004 - از دیگر عوامل مهم برای موفقیت کارآفرینان هستند. هدف اصلی از تشویق کارآفرینی این است تا افرادی را تحریک کنند که بعد از شروع کسب و کار خود، موفق باشند که از این بابت ابعاد سرمایه انسانی، سرمایه مالی، سرمایه اجتماعی و نگه داشتن متغیرهای راهبردی از عوامل تعیین کننده موفقیت شروع کارآفرینان خواهد بود - Bosma, Praag and Wit, .2004 -
همچنین عوامل ابتکار عمل شخصی، سرمایه انسانی، زمینه تمرکز بر مهارت و برنامههای حمایتی دولت بر رشد سرمایهگذاری تأثیر دارد . - Rose, Kumar and Yen, 2006 - مطالعات نشان می دهند که اگر چه مهارتهای لازم و فرصت کارآفرینان برای شروع و ایجاد شرکت مهم است اما فقدان آموزش، تجربه و حمایت مالی مانع رسیدن به موفقیت آنها خواهد بود. علاوه بر این، ابتکار شخصی بیشتر آنها مدیریت و بهبود مهارت های عملکرد کسب و کار را بیشتر افزایش خواهد داد. تحقیقات قبلی نشان داد که کارآفرینان موفق دارای شبکه بزرگی از آشنایان سببی هستند که ایدهها را ارائه می دهند و امکان دسترسی به سرمایه گذاران و مشتریان بالقوه را دارند - Aldrich, Rosen and .Woodward, 1987 -
بین رفتار شبکه کارآفرینان و رشد شرکتها ارتباط وجود دارد . - Ostgaard and Birley, 1996 - سادهترین تعریف موفقیت معادل است با ادامه دادن عملیات کسب و کار خود و در مقابل شکست به معنای خارج شدن از کسبوکار است . - Simpson, Tuck, and Bellamy, 2004 - مفهوم موفقیت از نظر عملکرد مالی مانند رشد، سود، حجم معاملات و یا بازگشت سرمایه-گذاری تعریف شده است . - Walker & Brown, 2004 - بر این اساس، پس از بررسی مختصر ادبیات مربوط به عوامل موفقیت کارآفرینی در این پژوهش از سنجههای رشد فروش، رضایت و درآمد به عنوان یک شاخص اندازهگیری موفقیت در کارآفرینی استفاده می شود.
.2- 2 عوامل محیطی
مطالعات نشان داده است که عوامل روانی و اجتماعی و فرهنگی در مقایسه با عوامل محیطی و اقتصادی، در تعیین میزان موفقیت در راه اندازی یک شرکت جدید نقش کمتری دارد و ابعاد مقررات دولتی، عدم آموزش و امکانات در تعیین موفقیت یا عدم موفقیت شروع کارآفرینی از مهم-ترین ابعاد محیط خارجی شناخته شده است . - Sabbarwal, 2010, p. 81 - تأثیر نهادهای رسمی - مانند: هزینههای عمومی، دسترسی به تأمین منابع مالی و اثر بخشی حکومت - و نهادهای غیر رسمی - مانند: نیازهای اجتماعی، نگرش جامعه و آموزش - در فعالیتهای کارآفرینی به اثبات رسیده است . - Ferri and Urbano, 2011 - حال با توجه به مرور ادبیات موضوعی پژوهش حاضر و پیشینه تحقیقات، مهمترین عوامل محیطی مطرح شده در موفقیت کارآفرینی به شرح جدول 1 شناسایی شدند. که متغیرهای مستقل تحقیق خواهند بود و محقق با روش دیمتل فازی نحوه اثرگذاری و اثرپذیری آن عوامل را در موفقیت کارآفرینی - مستغیر وابسته - با نظرات خبرگان تعیین می کند.