بخشی از مقاله

چکیده

هدف: این پژوهش با هدف شناسایی و رتبه بندی دلایل گرایش زنان به بدحجابی از دیدگاه پرستاران بیمارستانها و مراکز درمانی شهرستان نهاوند - مطالعه موردی بیمارستان علیمرادیان نهاوند - انجام شد مواد و روش ها:پژوهش حاضر یک مطالعه پیمایشی است که در بیمارستانها و مراکز درمانی شهرستان نهاوند بر 70پرستار خانم انجام شده است.داده ها بر اساس پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شده است. اعتبار ابزار با روش اعتبار محتوایی و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محرز شده است. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آمار توصیفی و استنباطی به کمک نرمافزار آماری SPSS استفاده شده است

یافته ها: بر اساس داده های این تحقیق، 5 عامل موثر در گرایش به بدحجابی از دیدگاه پرستاران به ترتیب-1 فقر مالی - 2 عقده دگر آزاری در بین برخی از زنان - سادیسم - -3 کار بیرون از خانه زنان .-4 بد حجابی پلی برای رسیدن به ازدواج - جلوه گری برای پیدا کردن زمینه های ازدواج - -5 ارائه نشدن تعریف مشخص از پوشش الزامی زنان در جامعه بیان شد.

نتیجه گیری: با توجه به یافته ها، راهکارهای مورد اولویت برای مقابله با بدحجابی، تامین شغل و مسکن و ایجاد زمینه ازدواج آسان برای جوانان می باشدچرا که با تامین شغل و مسکن، بسیاری از خانم ها فقط به کار خانه داری پرداخته و و از کارکردن در بیرون خانه منصرف خواهند شد.همچنین تعریف حدود شرعی حجاب و مصادیق بدحجابی می تواند در این زمینه موثر باشد.

مقدمه

حجاب در لغت به معنای پرده هایی است که مانع از دیدن باشد، چه این پرده ظاهری باشد و چه باطنی - راغب اصفهانی، - 60: 1416رعایت پوشش و حجاب برای زنان از ضروریات اسلام است و هیچ یک از پیروان مذاهب اسلامی در ضرورت آن تردیدی ندارند و هیچ عالم اسلامی نیز ترک آن را جایز نمی داند،زیرادستور صریح قرآن است وهیچ توجیه وتاویلی درآن راه ندارد

ﱠ" - نور30/" - 31 ای رسول ما، مردان مؤمن را بگو تا چشمها - از نگاه ناروا بپوشند - و عفتشان را محفوظ دارند که این برای پاکیزگی شما اصلح است و البته خدا به هرچه کنید کاملاً آگاهاست. ای رسول، زنان مؤمن را بگو تا چشمها را از نگاه ناروا بپوشند و عفت و پاکدامنی را حفظ کنند و زینت و آرایش خود جز آنچه قهراً ظاهر میشود را بر بیگانه آشکار نسازند.«

"حجاب "از جمله هنجارهایی است که اگرچه مربوط به فرد و نوع دیدگاه اوست، اما به جهت اثرات اجتماعی آن اهمیتی فراتر از موضوع فردی پیدا کرده و در قالب فرهنگ اجتماعی نمود پیدا میکند. حجاب در جوامع مختلف ابعاد گوناگونی دارد،اصولا در جوامع شرقی و به خصوص جوامع دینی به دلیل نقش فرهنگی آن و وجود حد و مرز آزادیها، بیشتر مورد توجه قرار دارد، اما در جوامع غربی به دلیل حد بالای آزادی جنسی، فردی و اجتماعی، حجاب مسالهای غریب جلوه نموده و حتی با آن به مبارزه و مقابله میپردازند. اما نکتهای که باید به آن توجه داشت، این است که مسأله حجاب همانگونه که تأثیرات مثبتی برامنیت جامعه دارد،بیحجابی نیزدارای تأثیرات سوءوگاه ویرانگری بر امنیت و سلامت جامعه دارد

حجاب به عنوان پوششی برای زن، بهترین و زیباترین امانتی است که خداوند در فطرت زن به ودیعه نهاده است و جامعه برای سالم ماندن از فتنه، فساد و شیوع ناهنجاری های اجتماعی و اخلاقی نیازمند و محتاج حجاب بانوان می باشد و زن با قبول چنین امانتی کیان خانه و خانواده را از هرگونه انحراف و گمراهی حفظ می کند چرا که اگر این سنگر آسیب ببیند و یا فرو ریزد، عوامل سعادت، پاک زیستی و شرافت آن ها ویران خواهد شد

امنیت رهآوردی است که در سایه سلامت یک جامعه به مردم اهدا میشود و جامعهای پویا خواهد بود که افراد آن در تمامی ابعاد از امنیت لازم برخوردار باشند.بخش قابل توجهی از امنیت به عهده زنان است؛ زیرا با حفظ پوشش و رعایت حجاب و عفاف میتوانند سلامتی جامعه را تضمین کنند. اگر این امر مهم در جامعه رعایت نشود نه تنها آرامش را از خود، بلکه از افراد دیگر نیز سلب کرده و زندگی در چنین جامعهای در معرض خطر قرار خواهد گرفت.

بدحجابی و رعایت نکردن پوشش ابتدا فعالیتهای خود فرد، سپس فعالیتهای اجتماع را به سستی میکشاند و جامعه را از وظیفهای که بر دوش افراد آن محول شده است باز نگه می دارد اما اگر زن رعایت پوشش و حجاب کامل را داشته باشد در سایه آن میتواند وظیفهای را که جامعه به او سپرده است به خوبی انجام دهد و بستر مناسبی برای فعالیتهای افراد جامعه به وجود آورد.

در جامعهای که بدحجابی رواج پیدا کند، چشم و هم چشمیها و خود نمایی ها رو به تزاید خواهد گذاشت و بدحجابان سعی میکنند به گونه ای دلفریب ترخود را ارائه و چشمان بیشتری را متوجه خود سازند.این آلودگی رفته رفته ،به لایه های دیگر جامعه سرایت خواهد، تا جایی که ساحت کل جامعه را آلوده سازد .

از آنجا که حجاب در جامعه ما موضوعی دینی و شرعی است، از اهمیت فوق العادهای برخوردار است و عدم توجه به آن تبعات اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و حتی سیاسی را به دنبال دارد. دستورات صریح دینی ما برحفظ حجاب زنان که تقریبا نیمی از جمعیت جامعه را تشکیل میدهند تاکید دارد.

در بیان اهمیت پرداختن به بحث معضل بدحجابی و ارائه راهکارهایی برای پیشگیری ومقابله با آن،رادمندی و فردوسی پور - 68 : 1390 - نیز بیان می کنند حجاب و پوشش زنان به مثابه موضوعی دارای حساسیت اجتماعی، مورد توجه اندیشمندان و متولیان فرهنگ در جوامع اسلامی بوده و بررسی ساختارهای فرهنگی،اجتماعی و اصول اخلاقی جامعه مدرن،گسترش و پیچیدگی ارتباطات، سیاسی شدن موضوع حجاب،گره خوردن منافع نظام سرمایه داری با مسئله پوشش و ارتباط حجاب با هویت و شخصیت فردی همه نشانگر آن هستند که مسئله بدحجابی امروزه به عنوان پدیده ای جدید وارمغان عصر حاضر قابلیت مطالعه و بررسی بیشتری را دارد.

در خصوص علل بدحجابی نیز پژوهشهای مختلفی انجام شده است بعنوان مثال موسوی - - 1395 در پژوهشی تحت عنوان"زمینه های شخصیتی جلوه نمایی بانوان از منظر قرآن و حدیث" عنوان می دارد عواملی همچون »بحران هویت، فقدان معنویت و محبت، ناآگاهی از پیامدهای جلوه نمایی، عدم پای بندی به ارزش های اسلامی، عزت نفس پایین و احساس حقارت، فقر عاطفی، ترس و یأس، بیتوجهی به زمینه های طبیعیِ میلِ به خودنمایی در زنان، و ضعف حیا« در بی حجابی و جلوه گری و پوشش لباس های غیرمتعارف بانوان، به ویژه دختران، نقش اساسی دارد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید