بخشی از مقاله

چکیده

ایران از جوانترین کشور هاست. قشر عظیم جوان نیازمند توجه و برنامه ریزی برای رشد و تعالی است. اوقات فراغت جوانان سرمایه ای برای کشور محسوب می شود. جهت دهی به این نیروی عظیم در مسیر صحیح مستلزم ایجاد زمینه ها و فضا ها و مکان های کافی و مناسب است. در بین زمینه های فرهنگی و اجتماعی، سینما موضوعیست که از یک سو مخاطبین اصلی آن را جوانان تشکیل می دهند و از سوی دیگر خود نیز با مدرنترین تکنولوژی های روز به پیش می رود. بدین سبب سینما می تواند نقش موثری در ارتقائ سطح فرهنگی جامعه و بخصوص نسل جوان داشته باشد. ولی متاسفانه در سال های اخیر سینما جایگاه خود را در الگوی گذران اوقات فراغت از دست داده است.

این مسئله دلائل متعددی در زمینه های فرهنگی و اقتصادی و فنی و ... دارد. ایجاد دوباره عادت رفتن به سینما مستلزم حرکتی وسیع و موثر در ارتقاء سطح کیفی تولید فیلم و بهبود وضعیت سالن های سینماست. کشور ما در مقایسه با آمار جهانی با کمبود شدید سالن های سینما روبروست. لذا ضروریست که در کنار بالابردن سطح کمی و کیفی تولیدات سینمایی، سالن ها و مجموعه های سینمایی جدید احداث و بعنوان یک مکان فرهنگی دلپسند و امن جلوه کنند.

لذا در این پروژه، طراحی یک مجموعه سینمایی و فرهنگی در شهر یزد با نام سینماتک مدنظر قرار گرفته است. این مجموعه متشکل از یک سالن سینما، یک سالن آمفی تئاتر، رستوران، کتابخانه، گالری، فروشگاه و... است. در روند مطالعات این پروژه ابتدا به اهمیت و تاریخچه سینما و معرفی اجمالی سینمای ایران و پس بررسی چند نمونه مشابه داخلی و خارجی، برنامه ریزی فیزیکی سینما و دیاگرام ها بیان شده است. پس از انتخاب سایت به معرفی بستر طرح و اقلیم منطقه پرداخته شده و در پایان نقشه های پایانی طرح ارائه گردیده است.

-1مقدمه

سی سال پس از ورود سینما به ایران و نمایش فیلم های فرنگی در کشور، اولین فیلم ایرانی - آبی ورابی - در سال 1309 توسط آوانس اوگانیانس - مهاجر روسی - در کشور ساخته شد. و بدین ترتیب ایران به مجموعه کشورهای صاحب سینما پیوست..

تا سال 1357 و وقوع انقلاب اسلامی در ایران، دو جریان سینمای متفکر، و سینمای تجاری - موسوم به فیلم فارسی - به موازات هم حرکت می کردند. با حدوث انقلاب، به دلیل تغییر ارزش ها و هنجاری فرهنگی- اجتماعی، سینمای تجاری و مبتذل از ادامه حرکت باز ایستاد و عرصه برای عرضه سینمای متفکر و انقلابی باز شد.

به جرأت می توان گفت: که در حال حاضر سینمای ایران - که نماینده فرهنگ و هنر ایرانی است - یکی از نقاط قوت و افتخار ایران و ایرانی در عرصه جهان است. و تنها با برنامه ریزی و ساخت یک نظام آموزشی هدفمند و با پشتوانه برای ترتیب سینماگران و دست اندر کاران سینماست که می تواند به آینده این سینما دل خوش داشت و به ادامه این حرکت افتخار آفرین امیدوار بود.

ساخت نظام هدفمند و برنامه ریزی شده که از آن یاد شد ملزماتی دارد و همکاری و مساعدت بخش های مختلف را در کشور طلب می کند. این اقدامات شاید در دو بخش کلی قابل تقسیم بندی باشند.

تدوین و ارائه راهکارها و دستور العمل های لازم در جهت ارائه تسهیلات، حذف موانع بر سر راه فیلمسازی و قانونمند کردن نهاد سینمای کشور.

به هر حال در این دو قالب کلی تولید و نمایش می باید برنامه ریزی های کلان برای سینمای کشور را به پیش برد. در این پروژه نیز سعی شده به تعریف و طراحی یکی از نیازهای فضایی که برآورده شدن آن به هر دو بخش تولید و نمایش کمک می کند، پرداخته شود. به واقع نبود حتی یک سینما تک - مجتمع سینمایی - در کشوری که دارای چنین بضاعت و توان هنری و فنی در زمینه سینما است، غیر قابل قبول و توجیه است. طراحی پروژه سینما تک حرکتی در جهت پاسخگویی به این نیاز حد اقل به علاقه مندان به این هنر در استان یزد می باشد.

-2روش پژوهش

در این تحقیق از روش توصیفی-تحلیلی استفاده شده است و مبانی نظری تحقیق از کتب،نشریات،مقالات و پایان نامه های متعدد گرد آوری شده است .

-2-1روش و ابزار گرد آوری اطلاعات

روش گرد آوری اطلاعات در این تحقیق به صورت کتابخانه ای و میدانی بوده است.و به روش استقرایی به فشرده سازی آنها از طریق طبقه بندی و سپس تجزیه و تحلیل پرداخته شدهو فرضیه های تدوین شده را بصورت علی و تحلیلی مورد ارزیابی قرار میدهد.و در نهایت پاسخ مسئله تحقیق را به اتکای آنها یافته و از طریق بررسی نمونه های موجود در به تصویر کشیدن مطالعات و استفاده از آنها در طرح پیشنهادی شده است. ابزارهای گرد آوری اطلاعات: -1کتاب های موجود در این زمینه -2 مقالات موجود -3پایان نامه های موجود -4سایت های معتبر علمی.

-2-2روش تجزیه و تحلیل اطلاعات

روش تجزیه و تحلیل اطلاعات یه صورت تحلیلی بوده است.که درآن پس از جمع بندی اطلاعات کتابخانه ای و بررسی نمونه های منطبق با مفاهیم نظری و تبدیل این مفاهیم به معماری در غالب مجموعه سینمایی با توجه به محدودیت ها و پتانسیل های موجود مورد بررسی قرار گرفته است.

-3 مبانی نظری

در طراحی معماری علاوه بر پرداختن به مسائل فیزیکی طرح و بستر، مسائل دیگری مانند عوامل ذهنی نیز در طراحی دخیل هستند که بعد ناپیدای طرح را می سازند. معماری هنری از هنر های هفت گانه است . به این دلیل باید مانند هر اثر هنری دارای روح و باطن و پیام بوده و با مخاطب خود ارتباط برقرار نماید. ما نیز می خواهیم طرح حاضربه یک اثر هنری ماندگار تبدیل شود. در این راستا چهار مقوله را مورد بحث قرار داده ایم:

·    یادمان: بنایی که ما طراحی میکنیم باید برای مدت طولانی در یاد ها باقی بماند.به عیارتی باید طرحی اثر گذار باشد.

·    جاذبه : مجموعه ی ما باید جاذبه داشته باشد و مردم و رهگذران به خود جذب کند. نکته قابل توجه این است که باید به نقطه ای در طراحی رسید که تنها عنوان فیلم و دست اندرکاران آن عامل جذب مخاطب نباشند بلکه ظاهر مجموعه نیز قابلیت جذب مخاطب را داشته باشد.

3-1 اهمیت سینما و ضرورت پرداختن به آن

در بیان اهمیت سینما و لزوم توجه به آن و اساساً در تعریف مشروعیت سینما از جهت پرداختن به آن چهار کارکرد عمده برای آن قائل می شویم. در پس بررسی این چهار کارکرد اساسی به بیان توانایی های بالقوه و بالفعل این هنر صنعت محصول قرن بیستم می پردازیم و این نتیجه را خواهیم گرفت که سینما ابزاری است که با به کارگیری صحیح و اصولی آن می توان کارکردهای زیر را از آن گرفت:

-1کارکردفرهنگی -2 کارکرد اقتصادی -3 کارکرد اجتماعی -4 کارکرد سیاسی

-3-1-1 کارکردهای فرهنگی سینما

کارکردهای فرهنگی سینما یا به عبارتی عرصه هایی که سینما می تواند در متن فرهنگ وارد شود را به چهار دسته تقسیم می کنیم:

·    حفظ و صیانت از فرهنگی ملی و بومی کشور

·    معرفی فرهنگ و تمدن ها به سایر ملل و کشورها

·    بالا بردن سطح فرهنگ عمومی کشور

·    فرهنگ سازی در مقولات خاص

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید