بخشی از مقاله

چکیده

موفقیت در پروژههای توسعه محصول جدید، چالشی مهم برای مدیران گذشته بوده و این چالشها بدبختانه مدیران امروزی را نیز فرا گرفته است. در واقع پیدایی پاسخی برای این سؤال که چرا هنوز نرخ شکست در پروژههای توسعه محصول بالا است، ذهن اکثر محققان این حوزه را به خود مشغول کرده است. موضوع مزبور علاوه بر پراهمیت بودن، پیچیدگی خاصی را نیز در خود دارد؛ به گونهای که تعیین عوامل مؤثر بر توسعه موفقیتآمیز محصول جدید در مطالعات مختلف، نتایج متفاوتی را به خود دیده است.

لذا هدف این پژوهش طراحی مدل مفهومی عوامل کلیدی موفقیت مؤثر بر توسعه محصول جدید در شرکتهای تولیدی است. بدین منظور با مطالعه پژوهشهای صورت گرفته در این زمینه و با استفاده از روش فراترکیب، عوامل مختلف مؤثر بر توسعه محصول جدید شناسایی و کدگذاری شده و در قالب یک مدل مفهومی ارائه گردیده است. یافتههای حاصل از فراترکیب نشان میدهد 4 عامل بر توسعه محصول جدید تأثیرگذار است که هر یک از این عوامل از مؤلفههای متعددی تشکیل شدهاند.

مقدمه

توسعه محصول جدید به عنوان رویکردی نوین برای پاسخگویی به تغییرات محیطی به کار میرود و مقدمهای برای ورود به فضای رقابتی و کسب مزیت رقابتی در جهان پویای امروز است. در سال 1981 از 700 شرکت آمریکایی، حدود یک سوم از سود این شرکتها به واسطه محصولات جدیدی بود که عرضه کردهاند - سیدحسینی و همکاران، . - 1383 در حالی که در سال 1970، این مقدار یک پنجم بود. طبق آماری که در اوایل دهه 1990 به دست آمد، از هر 11 پروژه توسعه محصول جدید، تنها یک مورد به موفقیت ختم شد.

- جعفری خانشیر و همکاران، . - 1391 لازمه توسعه موفق محصول جدید، اطلاع داشتن از عوامل مؤثر در این فرآیند میباشد. از این رو، شناسایی عوامل مؤثر بر موفقیت توسعه محصول جدید کانون توجه پژوهشهای دانشگاهی و مدیریتی گشته است . - Panizzolo et al, 2010 - طی 21 سال گذشته تحقیقات متعددی عوامل مؤثر بر توسعه محصول جدید را مورد بررسی قرار دادهاند . - Wang et al, 2009 -

بیشتر این تحقیقات در کشورهای توسعه یافته یا شرکت-های بزرگ با قابلیت و تخصص بالا انجام شده و تحقیقات بسیار ناچیزی در کشورهای در حال توسعه صورت گرفته است، بنابراین شناسایی عوامل مؤثر بر موفقیت توسعه محصول جدید تبدیل به یک مسأله نظری و مدیریتی مهم گشته است . - Buganza et al, 2014 - هر چند توسعه محصول جدید یکی از بزرگترین و مهمترین قدرتها است، اما پرریسکترین و دشوارترین، فعالیت هر کسب وکاری به شمار میرود - Laia and Lin, 2012 - و کسب موفقیت در پروژههای توسعه محصول جدید یک چالش اصلی برای مدیران گشته است . - Yahaya and Abu-Bakar, 2007 -

برخلاف اینکه اغلب شرکتهای پیشروکاملاً واقف هستند که مهمترین عاملی که باعث برتری آنها در رقابت جهانی میگردد، قابلیت استمرار در عرضه محصول جدید به بازار، سریعتر و مؤثرتر از رقبا است - Weissenberger-Eibl and Teufel, - 2011 و همچنین ارائه محصولات جدید یکی از مطمئنترین راهکارهای رویارویی با پیچیدگیهای دنیای کسب و کار گشته و به عنوان یگانه استراتژی مطمئن جهت ماندگاری خودنمایی میکند . - Hassanien and Dale, 2012 - پژوهشگران در تحقیقات مختلف هشدار دادهاند که میزان شکست توسعه محصول جدید هنوز نگرانکننده است - Ryynanen and . - Hakatie, 2014

بسیاری از عوامل برای موفقیت محصول جدید حیاتی و بحرانی هستند و اگر این عوامل آشکار نباشند احتمال شکست محصول بسیار بالاخواهد بود. بر این اساس لازم است که عوامل موفقیت یا شکست پروژههای توسعه محصول جدید شناسایی و طبقه-بندی گردد تا برنامهریزان سازمان بتوانند با توجه به شرایط و امکانات موجود در مورد تدوین و اجرای برنامهها و سیاستهای مناسب تصمیمگیری کنند .

- Alblas, et al, 2014 - علیرغم وجود مدلهای مختلف توسعه محصول جدید، یک مدل جامع که بتواند تمام نیازمندیهای موفقیت توسعه محصول جدید را مهیا کند، وجود ندارد، بنابراین ضرورت شناخت عوامل مؤثر در این زمینه به صورت جامع غیرقابل انکار است. بدین منظور در این پژوهش، جهت فراهم آوردن یک نگرش نظاممند و جامع از روش فراترکیب جهت تفسیر و ترکیب یافتههای پژوهشهای پیشین استفاده خواهد شد.

لذا با توجه به اهمیت شناسایی جامع عوامل مؤثر بر توسعه محصول جدید در صنایع تولیدی از یک سو و عدم وجود جامعنگری به این موضوع در تحقیقات گذشته از سوی دیگر، این پژوهش درصدد طراحی مدل مفهومی عوامل کلیدی موفقیت مؤثر بر توسعه محصول جدید در شرکتهای تولیدی است. از این رو هدف اصلی این تحقیق عبارت است از:

·    شناسایی و طبقهبندی عوامل مؤثر بر توسعه محصول جدید با استفاده از روش فراترکیب و ارائه یک مدل مفهومی.

پیشینه پژوهش

هندبوک انجمن مدیریت و توسعه محصول - PDMA1 - ، توسعه محصول جدید را اینگونه تعریف می کند: مجموعهای از وظایف، مراحل و اقدامات تعریف شده و منظم که هدف طبیعی شرکت را برای تبدیل ایدههای نارس - اولیه - به محصولات و خدمات قابل فروش تشریح میکند . - Griffin, 1997 - در تعریف دیگر فرآیند توسعه محصول جدید، به عنوان مجموعهای از فعالیتها که دستورالعملها و سفارشات مشتری، تقاضای بازار و پیشرفتهای فناوری را درون فرآیند طراحی و تولید و انتقال میدهد، دانست . - Dougherty, 1992 - فرایند توسعه محصول جدید از مراحل متعددی تشکیل شده است.

مراحل اصلی فرایند توسعه محصول جدید بر اساس مدل مرحله- دروازه کوپر به عنوان پرکاربردترین مدل، عبارت است از - Altintzoglou - et al, 2010 مرحله صفر: مرحله کشف؛ دروازه :1 غربالگری ایدهها؛ مرحله :1 تعیین محدوده و قلمرو؛ دروازه :2 غربالگری ثانویه؛ مرحله :2 ساخت نمونه تجاری؛ دروازه :3 پیش به سوی توسعه؛ مرحله :3 توسعه؛ دروازه :4 پیش به سوی آزمایش؛ مرحله :4 آزمایش و اعتبارسنجی؛ دروازه :5 پیش به سوی روانه کردن؛ مرحله :5 روانه کردن محصول؛ ارزیابی پس از روانه کردن. تاکنون پژوهشهای مختلفی در ارتباط با شناسایی عوامل مؤثر بر توسعه محصول جدید انجام شده است که در جدول - 1 - به مهمترین آنها اشاره شده است.

عنوان پژوهش

شناسایی واولویتبندی عوامل مؤثر بر توسعه محصول جدید با رویکرد دانش مدیریت پروژه و استفاده از روش anp با مطالعه موردی در شرکتهای کوچک و متوسط منتخب استان چهارمحال و بختیاری اولویتبندی عوامل بحرانی موفقیت توسعه محصول جدید در شرکتهای دانش بنیان مستقر در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان تبیین عوامل تأثیرگذار بر موفقیت در توسعه محصولات جدید شناسایی و اولویتبندی عوامل مؤثر بر موفقیت فرایند توسعه محصول جدید عوامل تعیینکننده در موفقیت توسعه محصول جدید جدید شناسایی و اولویتبندی عوامل کلیدی موفقیت توسعه محصول جدید با رویکرد سیستم استنتاج فازی شناسایی و رتبهبندی عوامل مؤثر در توسعه محصول جدید در شرکت کمباینسازی اراک.

عوامل کلیدی موفقیت توسعه محصول جدید

مدیریت ریسک، تحلیل و نیازهای بازار، حمایت مدیران ارشد، تکنولوژی، مدیریت هزینه توسعه، تیمهای کاری چند منظوره، استراتژی و ساختار، سرعت توسعه محصول و فرایند عوامل مدیریتی، تجاریسازی و بازاریابی، سازمانی، حمایتی ، فناوری و تکنولوژی قابلیتهای تحقیق و توسعه، توانایی حفاظت از حقوق مالکیت فکری و گرایش استراتژیک کسب و کار تعهد و حمایت مدیریت ارشد، تعیین بازار هدف و شناسایی سریع فرصتهای جدید بازار و تقویت همکاری و مشارکت بین تیمهای تحقیق و توسعه و بازاریابی طراحی، توزیع و جانمایی، تبلیغات، زنجیره ارتباطات فنآوری، تیمهای تخصصی از دپارتمانهای مختلف، بازاریابی و عدم اطمینان در شرایط محیطی توانمندیهای تیم توسعه، منابع سازمانی و نظامها و فرآیندهای سازمانی عوامل تکنولوژی، بازاریابی، تجاریکردن و تیم توسعه محصول، به عنوان عوامل مؤثر تعیین و برای هر کدام از عوامل پنج شاخص با اهمیت انتخاب شد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید