بخشی از مقاله
خلاصه
باتوجه به این که اطلاعات حسابداری، حاصل گزارشگری است، بنابراین ابتدا نوع گزارشگری که با به کار گیری فناوری اطلاعات به دست می آید، بررسی شده و سپس اطلاعات حاصل از گزارشگری از نظر کیفیت مورد برسی قرار گرفت. فرضیه های تحقیق با توجه به روابط اجزای اصلی شبکه با استفاده از پرسشنامه در سطح استان فارس شکل گرفت. در نهایت برای تأیید فرضیه ها از نرم افزار spss استفاده شد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که فناوری اطلاعات وجود رابطه مثبت و معنا داری با قابلیت اعتماد، قابلیت مقایسه و مربوط بودن را نشان می دهد.
کلمات کلیدی: فناوری اطلاعات، مربوط بودن، قالبیت اعتماد، قابلیت مقایسه.
مقدمه
توسعهIT باعث افزایش اطلاعات در موسسات و سازمان ها و زندگی افراد عادی شده است که می توانند در تصمیم گیری های روز مره و رسیدن به هدف بدون اینکه اطلاعات را تحت تأثیر قرار بدهند استفاده کنند. سیستم اطلاعات شامل داده ها، اطلاعات، روش ها نرم افزار، سخت افزار، ارتباطات مجموعه ای از افراد که در یک شرکت فعال هستند و به ارائه اطلاعات مفید برای سرعت بخشیدن و سهولت در فعالیت ها وایجاد هماهنگی و کنترل است که با هماهنگی وکنترل مشکلات تجزیه وتحلیل شده و از تصمیم گیری ها پشتیبانی می کند و عدم اطمینان در تصمیم گیری ها را کاهش می دهد. - manteghi and etc, 2011 - به طور افزاینده ای فناوری اطلاعات ITدست در دست دانش کسب و کار دارد. ظهور تجارت الکترونیکی مستلزم آگاهی از سیستم های مبتنی بر اینترنت و گستردن قابلیت های خود در میان بسیاری از گروه های شغلی از جمله حسابداری می باشد. - MARKUS - GRANLUND, 2007
بیان مسئله
در یک تعریف، فناوری اطلاعات به جنبه ای از فناوری سیستم اطلاعاتی اشاره داد که شامل سخت افزار پایگاه داده، نرم افزار، شبکه ها و سایر ابزار ها می شود. درتعریفی دیگر اصطلاح فناوری اطلاعات، علاوه بر جنبه تکنولوژیکی سیستم اطلاعاتی، استفاده کنندگان و مدیران آنها تلقی می شود. - اعتمادی و همکاران-ٌََِبه موازات پیشرفت ها،استاندارد های حسابداری، ونرم افزار های کامپیوتری، که در ابتدا به صورت برنامه های کوچکی جهت ثبت فعالیت ها و تهیه ترازآزمایشی و ترازنامه به کار می رفتند، اکنون مواردی چون بودجه بندی، تامین مالی و حسابداری صنعتی را در بر می گیرند و به واسطه ای پیشرفتها، سیتم اطلاعاتی حسابداری به عنوان امری فرا تر از دفتر داری ساده به یک سیستم پشتیبانی در تصمیم گیری تبدیل شده است. - مهدی عربی-ٌَََ - حسابداری به عنوان استفاده کننده از فناوری اطلاعات: اعضای حرفه ای حسابداری بایددر مورد زمینه هایی مثل ثبت دادها برنامه های کامپیوتری واینترنت که تماما مرتبط با فناوری اطلاعات هستند آگاهی یابند. - مهدی عربی- ٌَََ -
اهمیت وضرورت تحقیق:
امروزه تحولات شگرفی در زمینه فناوری اطلاعات رخ داده و پیشرفت های آن فراگیر شده است، به طوری که روند های دگرگونی را در زمینه های مختلف ایجاد کرده است. مهم ترین ویژگی های آن سرعت زیاد در پردازش داده ها، دقت فوق العاده زیاد، سرعت بالای دسترسی به اطلاعات، به روز بودن، امکان مبادله الکترونیکی اطلاعات، کیفیت بالا، قیمت فوق العاده ارزان و رو به کاهش است، از طرفی گسترش حجم عملیات و پیچیده تر شدن امور را در پیش داریم. با توجه به این عوامل دیگر نیازی به توجیه استفاده از فناوری اطلاعات در دنیای امروز نخواهیم داشت و حسابداری نیز ناگزیر به کاربرد و استفاده از تمام یا برخی از روش های نو در ارائه خدمات و وظایف خود است. - اعتمادی و همکاران-ٌََِ -
روش تحقیق ُ؟ٌ. پایایی پرسشنامه
به منظور سنجش پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. پایایی پرسشنامه اعتبار آن را میرساند و حداقل مقدار قابل قبول برای آن ْ/ً میباشد. همانطور که در جدول نیز قابل مشاهده است این مقدار برای َُ گویهی پرسشنامه برابر َُِ/ً به دست آمد که با توجه به حداقل مقدار قابل قبول - ْ/ً - ، مقدار به دست آمده نشاندهنده سطح بسیار بالای پایایی در پرسشنامه پژوهش میباشد.
آمار استنباطی
در ادامه به بررسی فرضیات پژوهش با استفاده از روش ضریب همبستگی پیرسون در سطح معناداری ًِ/ً= پرداخته شده است. ضریب همبستگی آمارهای است که جهت اندازه گیری قدرت یا درجه یک رابطه بین دو متغیر به کار می رود. هرچه مقدار آن بزرگتر باشد، همبستگی بین دو متغیر بیشتر خواهد بود. در این آزمون، فرض صفر و فرض مقابل آن به صورت زیر تعریف می شود:بین فناوری اطلاعات با اطلاعات کیفی حسابداری رابطه معناداری وجود ندارد. بین فناوری اطلاعات با اطلاعات کیفی حسابداری رابطه معناداری وجود دارد.در صورتی که پس از انجام آزمون سطح معناداری بیشتر از ًِ/ً شود فرض صفر تأیید می شود و این مفهوم را میرساند که بین دو متغیر رابطهای وجود ندارد. در غیر این صورت، اگر سطح معناداری کمتر از ًِ/ً گردد، فرض صفر رد شده و در نتیجه فرضیه همبستگی دو متغیر تأیید می شود.
بررسی فرضیه اصلی پژوهش با توجه به یافتههای مربوط به آن در جدول َ نشان میدهد که سطح معناداری بین فناوری اطلاعات و اطلاعات کیفی حسابداری کمتر از ًِ/ً بوده و در نتیجه رابطه معناداری بین این دو متغیر وجود دارد. مقدار همبستگی برای این رابطه نیز ُُّ./ میباشد که مبین وجود رابطه مثبت و قوی بین این دو متغیر است. در نتیجه فرضیه اصلی پژوهش با اطمینان ُُ درصد تأیید می شود.در پژوهش حاضر اطلاعات کیفی حسابداری متشکل از سه بعد قابلیت مقایسه، قابلیت اعتماد و مربود بودن اطلاعات در نظر گرفته شده است و بر این اساس ابتدا سه فرضیه فرعی که نشاندهنده رابطه هریک از ابعاد اطلاعات کیفی حسابداری با فناوری اطلاعات میباشد نیز مورد بررسی قرار می گیرد. این فرضیات فرعی به شرح زیر میباشند:
1 - رابطه معناداری بین فناوری اطلاعات با قابلیت مقایسهای اطلاعات کیفی حسابداری وجود دارد.
2 - رابطه معناداری بین فناوری اطلاعات با قابلیت اعتماد اطلاعات کیفی حسابداری وجود دارد.
3 - رابطه معناداری بین فناوری اطلاعات با مربوط بودن اطلاعات کیفی حسابداری وجود دارد.
در ادامه به بررسی هریک از فرضیات فرعی با استفاده از آزمون همبستگی پرداخته شده است.اولین فرضیه فرعی پژوهش بررسی رابطه بین فناوری اطلاعات با قابلیت مقایسه ای اطلاعات کیفی حسابداری میباشد. همانطور که در جدول زیر قابل مشاهده است سطح معناداری مربوط به این رابطه برابر صفر میباشد. در نتیجه فرض صفر رد می شود. این بدان معناست که بین فناوری اطلاعات با قابلیت مقایسه ای اطلاعات کیفی حسابداری رابطه وجود دارد. همچنین مقدار همبستگی - َّْ/ً - نشان میدهد که رابطه مثبت و معناداری بین دو متغیر فناوری اطلاعات با قابلیت مقایسه ای اطلاعات کیفی حسابداری وجود دارد. در نتیجه فرضیه فرعی اول تأیید می شود.
به منظور بررسی فرضیه دوم نیز از آزمون همبستگی پیرسون استفاده می گردد. این فرضیه به بررسی رابطه قابلیت اعتماد اطلاعات کیفی حسابداری میپردازد. نتایج حاصل از این آزمون در جدول زیر ارائه شده است.همانطور که در جدول بالا مشاهده می شود سطح معناداری مربوط به بعد قابلیت اعتماد اطلاعات کیفی حسابداری کمتر از ًِ/ً بودهو از سوی دیگر مقدار همبستگی - ًِْ/ً - مثبت میباشد. بنابراین فرضیه فرعی دوم تأیید می شود و به احتمال ُُ درصد میتوان گفت رابطه مثبت و معنا داری بین فناوری اطلاعات با قابلیت اعتماد اطلاعات کیفی حسابداری وجود دارد. به عبارت دیگر فرضیه فرعی دوم تأیید می شود.
فرضیه فرعی سوم بررسی رابطه بین فناوری اطلاعات با بعد مربوط بودن اطلاعات کیفی حسابداری میباشد. با توجه به نتایج حاصل از آزمون همبستگی پیرسون که در جدول زیر ارائه شده است، مشخص می شود که بین فناوری اطلاعات با مربوط بودن اطلاعات کیفی حسابداری نیز رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. ضریب همبستگی بین دو متغیر نیز ّّّ/ً میباشد. بنابراین می توان گفت فرضیه فرعی سوم نیز تأیید می گردد.